Ustanowienie czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 29 czerwca 1993 r.
w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.

Na podstawie art. 9 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Ustanawia się czasowe ograniczenie:
1)
przywozu towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
2)
wywozu towarów wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2.
Ograniczenia przywozu i wywozu, o których mowa w ust. 1, polegają na obowiązku uzyskania pozwolenia.
§  2.
1.
Ograniczenie przywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 1, nie dotyczy towarów przywożonych z zagranicy, wolnych od cła i zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na przywóz na podstawie art. 12 oraz art. 14 ust. 1 pkt 2-4, 7, 16, 17 i 22 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85), zwanej dalej "ustawą".
2.
Ograniczenie wywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, nie dotyczy towarów wywożonych za granicę, zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na podstawie art. 12 ustawy, oraz towarów wywożonych w ilości lub wartości przekraczającej ustalonych odrębnymi przepisami norm ilościowych lub wartościowych i towarów przywożonych z zagranicy przez podróżnych, których przywóz jest wolny od cła i od pozwolenia wymaganego zgodnie z art. 7 ustawy.
§  3.
1.
W odniesieniu do towarów nie objętych wymogiem uzyskania pozwolenia na wywóz na mocy odrębnych przepisów ustanawia się ograniczenie wywozu za granicę polegające na obowiązku uzyskania pozwolenia.
2.
Ograniczenie określone w ust. 1 nie dotyczy towarów wywożonych przez:
1)
podmioty gospodarcze mające miejsce zamieszkania lub siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
2)
podmioty inne niż określone w pkt 1, jeśli przedmiotem wywozu są towary odpowiadające pod względem ilości, rodzaju, wartości lub przeznaczenia towarom, których przywóz jest wolny od cła i obowiązku uzyskania pozwolenia, wymienionym w art. 14 ust. 1 pkt 1-5, 7-9, 11-15, 17, 19-25, 28, 29, 35 i 37 ustawy, w granicach ustanowionych norm ilościowych lub wartościowych do przywozu takich towarów.
§  4.
Tracą moc:
1)
rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 12 grudnia 1991 r. w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów (Dz. U. Nr 121, poz. 531 oraz z 1992 r. Nr 25, poz. 107 i Nr 98, poz. 494),
2)
rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 24 grudnia 1992 r. w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów (Dz. U. Nr 101, poz. 511),
3)
rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 5 stycznia 1993 r. w sprawie czasowego ograniczenia wywozu niektórych towarów (Dz. U. Nr 1, poz. 2).
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 5 lipca 1993 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  1 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie
1 2 3
0402 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0402 10 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0402 10 99 0 - - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:

0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%,

ale nie przekraczającej 27%:

0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe
0402 21 99 - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie

zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto

nie przekraczającej 500 g i o zawartości

tłuszczu w masie powyżej 10%

- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg

0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg

0402 29 99 0 - - - - Pozostałe
0403 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 90 - Pozostałe:
- - Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku

owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci:

- - - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w

masie:

0403 90 11 0 - - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 13 0 - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 19 0 - - - - - Powyżej 27%
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 90 31 0 - - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 33 0 - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 39 0 - - - - - Powyżej 27%
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:

0403 90 71 0 - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 73 0 - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 79 0 - - - - Powyżej 27%
0405 0405 00 Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka:
- O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

85%:

0405 00 11 0 - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nie przekraczającej 1 kg

0405 00 19 0 - - Pozostałe
0405 00 90 0 - Pozostałe
0406 0406 Sery i twarogi:
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może

zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany

jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu nie

przekraczającej 56% suchej masy

- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w

suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nie przekraczającej 48%
0406 30 39 0 - - - - Powyżej 48%
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36%
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 11 0 - - Do dojrzewania
- - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - Emmentaler
0406 90 15 0 - - - Gruyere, Sbrinz
0406 90 17 0 - - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois,

Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine

0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger)

zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z

drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21 0 - - - Cheddar
0406 90 23 0 - - - Edam
0406 90 25 0 - - - Tilsit
0406 90 27 0 - - - Butterkäse
0406 90 29 0 - - - Kashkaval
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z

owczej lub koziej skóry

0406 90 33 0 - - - - Pozostałe
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri
0406 90 37 0 - - - Finlandia
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w

pojemnikach zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub koziej skóry

- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40% i o zawartości masy wody

w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%:
0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
0406 90 77 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda,

Havarti, Maribo, Samsoe

0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire,

Saint-Paulin, Taleggio

0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Chesire, Wensleydale,

Lancashire, Double, Gloucester, Blarney,

Colby, Monterey

0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri
0406 90 89 0 - - - - - - - Pozostałe
0406 90 93 0 - - - - - - Powyżej 72%
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe
2203 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu:
2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów
2203 00 90 0 - W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów
2204 2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% objętościowych:

*2204 10 11 0 - - - Szampan1)
*2204 10 19 0 - - - Pozostałe1)
2204 10 90 0 - - Pozostałe
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
*2204 21 10 0 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane

inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C1)

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

rejonach:

2204 21 21 0 - - - - - - Białe
2204 21 23 0 - - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 21 25 0 - - - - - - Białe
2204 21 29 0 - - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 21 31 0 - - - - - - Białe
2204 21 33 0 - - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 21 35 0 - - - - - - Białe
2204 21 39 0 - - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 41 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i

Szamorodni) i muszkatel Setubal

2204 21 49 0 - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 21 51 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i

Szamorodni) i muszkatel Setubal

2204 21 59 0 - - - - - Pozostałe
2204 29 - - Pozostałe:
*2204 29 10 0 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone

inaczej, pozostające w wyniku obecności

dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w temperaturze 20°C1)

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 29 21 0 - - - - - - Białe
2204 29 23 0 - - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 29 25 0 - - - - - - Białe
2204 29 29 0 - - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 29 31 0 - - - - - - Białe
2204 29 33 0 - - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 29 35 0 - - - - - - Białe
2204 29 39 0 - - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18%,

obj.:

2204 29 41 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal
2204 29 45 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)
2204 29 49 0 - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 51 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal
2204 29 55 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)
2204 29 59 0 - - - - - Pozostałe
2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
*2204 30 10 0 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie alkoholu1)

- - Pozostałe:
2204 30 91 0 - - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o

rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 1% obj.

*2204 30 99 0 - - - Pozostałe1)
2205 2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10 - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

*2205 10 90 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej

18% obj.1)

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

*2205 90 90 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej

18% obj.1)

2206 2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej
*2206 00 10 0 - Wzbudzone1)
- Pozostałe:
*2206 00 91 0 - - Musujące1)
- - Spokojne, w pojemnikach zawierających:
*2206 00 93 0 - - - 2 litry lub mniej1)
*2206 00 99 0 - - - Więcej niż 2 litry1)
2711 2711 Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe:
- Skroplone:
2711 11 00 0 - - Gaz ziemny
2711 12 - - Propan:
- - - Propan o czystości nie mniejszej niż 99%:
2711 12 11 0 - - - - Stosowany jako paliwo zasilające lub

ogrzewające

2711 12 19 0 - - - - Do innych celów
- - - Pozostałe:
2711 12 91 0 - - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2711 12 93 0 - - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w

innym procesie niż wymieniony w podpozycji

2711 12 91

- - - - Do innych celów:
2711 12 94 0 - - - - - O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 99%
2711 12 96 0 - - - - - Mieszaniny propanu i butanu zawierające

powyżej 50%, ale nie więcej niż 70% propanu

2711 12 98 0 - - - - - Pozostały
2711 13 - - Butany:
2711 13 10 0 - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2711 13 30 0 - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym

procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 13 10

- - - Do innych celów:
2711 13 91 0 - - - - O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 95%
2711 13 93 0 - - - - Mieszaniny butanu i propanu zawierające

powyżej 50%, ale nie więcej niż 65% butanu

2711 13 98 0 - - - - Pozostałe
2711 14 00 0 - - Etylen, propylen, butylen i butadien
2711 19 00 0 - - Pozostałe
- W stanie gazowym:
2711 21 00 0 - - Gaz ziemny
2711 29 00 0 - - Pozostałe
3501 3501 Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:
3501 10 - Kazeina:
3501 10 10 0 - - Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych
3501 10 50 0 - - Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący

żywność lub pasze

3501 10 90 0 - - Pozostałe
1) *ex 2204 10 11 0, *ex 2204 10 19 0, *ex 2204 21 10 0, *ex 2204 29 10 0, *ex 2204 30 10 0, *ex 2204 30 99 0, *ex 2205 10 90 0,*ex 2205 90 90 0, *ex 2206 00 10 0, *ex 2206 00 91 0, *ex 2206 00 93 0,*ex 2206 00 99 0 dotyczy napojów alkoholowych o rzeczywistej mocy objętościowej alkoholu nie przewyższającej 22% obj.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie
1 2 3
0402 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0402 10 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0402 10 99 0 - - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:

0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%,

ale nie przekraczającej 27%:

0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie

zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto

nie przekraczającej 500 g i o zawartości

tłuszczu w masie powyżej 10%

- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg

0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg

0402 29 99 0 - - - - Pozostałe
0403 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 90 - Pozostałe:
- - Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku

owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci:

- - - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w

masie:

0403 90 11 0 - - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 13 0 - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 19 0 - - - - - Powyżej 27%
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 90 31 0 - - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 33 0 - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 39 0 - - - - - Powyżej 27%
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:

0403 90 71 0 - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 73 0 - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 79 0 - - - - Powyżej 27%
0405 0405 00 Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka:
- O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

85%:

0405 00 11 0 - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nie przekraczającej 1 kg

0405 00 19 0 - - Pozostałe
0405 00 90 0 - Pozostałe
0406 0406 Sery i twarogi:
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może

zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany

jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu nie

przekraczającej 56% suchej masy

- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w

suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nie przekraczającej 48%
0406 30 39 0 - - - - Powyżej 48%
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36%
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 11 0 - - Do dojrzewania
- - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - Emmentaler
0406 90 15 0 - - - Gruyere, Sbrinz
0406 90 17 0 - - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois,

Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine

0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger)

zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z

drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21 0 - - - Cheddar
0406 90 23 0 - - - Edam
0406 90 25 0 - - - Tilsit
0406 90 27 0 - - - Butterkäse
0406 90 29 0 - - - Kashkaval
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z

owczej lub koziej skóry

0406 90 33 0 - - - - Pozostałe
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri
0406 90 37 0 - - - Finlandia
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w

pojemnikach zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub koziej skóry

- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40% i o zawartości masy wody

w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%
0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
0406 90 77 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda,

Havarti, Maribo, Samsoe

0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint Nectaire,

Saint-Paulin, Taleggio

0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale,

Lancashire, Double Gloucester, Blarney,

Colby, Monterey

0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri
0406 90 89 0 - - - - - - - Pozostałe
0406 90 93 0 - - - - - - - Powyżej 72%
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe
2103 2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy

alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w

masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych

składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra lub mniej

2207 2207 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy:
2207 10 00 0 - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej

2207 20 00 0 - Alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o

dowolnej mocy

2208 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:
2208 10 00 0 - Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do

produkcji napojów

2208 20 - Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina

z winogron lub wytłoków z winogron:

- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2208 20 11 0 - - - Koniak i Armaniak
2208 20 19 0 - - - Pozostałe
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry:
2208 20 91 0 - - - Koniak i Armaniak
2208 20 99 0 - - - Pozostałe
2208 30 - Whisky:
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających:
2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniej
2208 30 19 0 - - - Więcej niż 2 litry
- - Pozostałe w pojemnikach zawierających:
2208 30 91 0 - - - 2 litry lub mniej
2208 30 99 0 - - - Więcej niż 2 litry
2208 40 - Rumy:
2208 40 10 0 - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej
2208 40 90 0 - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry
2208 50 - Giny i gin Geneva:
- - Gin w pojemnikach zawierających:
2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniej
2208 50 19 0 - - - Więcej niż 2 litry
- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:
2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniej
2208 50 99 0 - - - Więcej niż 2 litry
2208 90 - Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach zawierających:
2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniej
2208 90 19 0 - - - Więcej niż 2 litry
- - Wódka o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej

45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe

śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem

likierów), w pojemnikach zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 31 0 - - - - Wódka
2208 90 33 0 - - - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i

wiśniowe (z wyłączeniem likierów)

2208 90 39 0 - - - Więcej niż 2 litry
- - Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe,

w pojemnikach zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 51 0 - - - - - Destylowane z owoców
2208 90 53 0 - - - - - Pozostałe
2208 90 55 0 - - - - Likiery
2208 90 59 0 - - - - Pozostałe napoje alkoholowe
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z owoców
2208 90 73 0 - - - - - Pozostałe
2208 90 79 0 - - - - Likiery i inne napoje alkoholowe
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy

alkoholu mniejszej niż 80% obj. w pojemnikach

zawierających:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniej
2208 90 99 0 - - - Więcej niż 2 litry
2402 2402 Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 0 - Cygara, również z obciętymi końcami, i cygaretki, z

tytoniu

2402 20 00 0 - Papierosy z tytoniu
2402 90 00 0 - Pozostałe
2701 2701 Węgiel; brykiety, brykietki i podobne paliwa stałe wytwarzane z węgla:
- Węgiel, również sproszkowany, lecz niescalony:
2701 11 - - Antracyt (ECSC):
2701 11 10 0 - - - Posiadający limit substancji lotnych (w suchej

bazie pozbawionej substancji mineralnych) nie

przekraczający 10%

2701 11 90 0 - - - Pozostały
2701 12 - - Węgiel humusowy (ECSC):
2701 12 10 0 - - - Węgiel koksowy
2701 12 90 0 - - - Pozostały
2701 19 00 0 - - Pozostały węgiel (ECSC)
2709 2709 00 Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, surowe (ropa naftowa):
2709 00 10 0 - Kondensaty gazu naturalnego
2709 00 90 0 - Pozostałe
2710 2710 00 Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, inne niż surowe; przetwory gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone, zawierające w masie nie mniej niż 70% olejów ropy naftowej lub olejów otrzymywanych z minerałów bitumicznych, których te oleje stanowią składniki zasadnicze:
- Oleje lekkie:
2710 00 11 0 - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2710 00 15 0 - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym

procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 11

- - Do innych celów:
- - - Benzyny specjalne:
2710 00 21 0 - - - - Benzyna lakiernicza
2710 00 25 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
- - - - Benzyna silnikowa:
2710 00 26 0 - - - - - Benzyna lotnicza
- - - - - Pozostałe z zawartością ołowiu:
- - - - - - Nie przekraczającą 0,013 g/l:
2710 00 27 0 - - - - - - - O liczbie oktanowej poniżej 95
2710 00 29 0 - - - - - - - O liczbie oktanowej 95 lub większej, ale

mniejszej niż 98

2710 00 32 0 - - - - - - - O liczbie oktanowej 98 lub większej
- - - - - - Przekraczającą 0,013 g/l:
2710 00 34 0 - - - - - - - O liczbie oktanowej poniżej 98
2710 00 36 0 - - - - - - - O liczbie oktanowej 98 lub większej
2710 00 39 0 - - - - Pozostałe oleje lekkie
- Oleje średnie:
2710 00 41 0 - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2710 00 45 0 - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym

procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 41

- - Do innych celów:
- - - Nafta:
2710 00 51 0 - - - - Paliwo do silników odrzutowych
2710 00 55 0 - - - - Pozostała
2710 00 59 0 - - - Pozostałe
- Oleje ciężkie:
- - Oleje płynne (napędowe):
2710 00 61 0 - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2710 00 65 0 - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym

procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 61

2710 00 69 - - - Do innych celów:
2710 00 69 1 - - - - Oleje napędowe do silników
2710 00 69 9 - - - - Pozostałe
2711 2711 Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe:
- Skroplone:
2711 11 00 0 - - Gaz ziemny
2711 12 - - Propan:
- - - Propan o czystości nie mniejszej niż 99%:
2711 12 11 0 - - - - Stosowany jako paliwo zasilające lub

ogrzewające

2711 12 19 0 - - - - Do innych celów
- - - Pozostałe:
2711 12 91 0 - - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2711 12 93 0 - - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w

innym procesie niż wymieniony w podpozycji

2711 12 91

- - - - Do innych celów:
2711 12 94 0 - - - - - O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 99%
2711 12 96 0 - - - - - Mieszaniny propanu i butanu zawierające

powyżej 50%, ale nie więcej niż 70% propanu

2711 12 98 0 - - - - - Pozostały
2711 13 - - Butany:
2711 13 10 0 - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2711 13 30 0 - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym

procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 13 10

- - - Do innych celów:
2711 13 91 0 - - - - O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 95%
2711 13 93 0 - - - - Mieszaniny butanu i propanu zawierające

powyżej 50% ale nie więcej niż 65% butanu

2711 13 98 0 - - - - Pozostałe
2711 14 00 0 - - Etylen, propylen, butylen i butadien
2711 19 00 0 - - Pozostałe
- W stanie gazowym:
2711 21 00 0 - - Gaz ziemny
2711 29 00 0 - - Pozostałe
3501 3501 Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:
3501 10 - Kazeina:
3501 10 10 0 - - Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych
3501 10 50 0 - - Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący

żywność lub pasze

3501 10 90 0 - - Pozostałe
7204 7204 Odpady i złom żeliwa i stali; wlewki do przetopienia z żeliwa lub stali:
7204 10 00 0 - Odpady i złom żeliwny (ECSC)
- Odpady i złom ze stali stopowej:
7204 21 00 0 - - Ze stali nierdzewnej (ECSC)
7204 29 00 0 - - Pozostałe (ECSC)
7204 30 00 0 - Odpady i złom z ocynowanego żeliwa lub stali (ECSC)
- Pozostałe odpady i złom:
7204 41 - - Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania,
frezowania, piłowania, pilnikowania, okrawania i tłoczenia, w wiązkach lub nie (ECSC):
7204 41 10 0 - - - Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania,

frezowania, piłowania i pilnikowania

- - - Ażury z okrawania i tłoczenia:
7204 41 91 0 - - - - W wiązkach
7204 41 99 0 - - - - Pozostałe
7204 49 - - Pozostałe (ECSC):
7204 49 10 0 - - - W kawałkach (rozdrobnione)
- - - Pozostałe:
7204 49 30 0 - - - - W wiązkach
- - - - Pozostałe:
7204 49 91 0 - - - - - Nie sortowane
7204 49 99 0 - - - - - Pozostałe
7404 7404 00 Odpady miedzi i złom:
7404 00 10 0 - Miedzi rafinowanej
- Stopów miedzi:
7404 00 91 0 - - Stopów miedzi o podstawie cynkowej (mosiądz)
7404 00 99 0 - - Pozostałe
7503 7503 00 Odpady niklu i złom:
7503 00 10 0 - Niklu niestopowego
7503 00 90 0 - Stopów niklu
7602 7602 00 Odpady aluminium i złom:
- Odpady:
7602 00 11 0 - - Wióry, skrawki, ścinki, opiłki po różnych

rodzajach obróbki mechanicznej, cięciu i

piłowaniu; odpady blachy i folii barwionej,

powlekanej lub spajanej, o grubości (bez

jakiegokolwiek podłoża) nie przekraczającej 0,2 mm

7602 00 19 0 - - Pozostałe (także braki produkcyjne)
7802 7802 00 Odpady ołowiu i złom:
7802 00 10 0 - Z akumulatorów
7802 00 90 0 - Pozostałe
7902 7902 00 00 0 Odpady cynku i złom
8002 8002 00 00 0 Odpady cyny i złom
1 Załącznik nr 1 zmieniony przez ust. 3 obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 października 1993 r. o sprostowaniu błędów (Dz.U.93.101.466).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024