Warunki skażania spirytusu oraz ustalanie ubytków naturalnych w produkcji i magazynowaniu spirytusu.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 25 listopada 1993 r.
w sprawie warunków skażania spirytusu oraz ustalania ubytków naturalnych w produkcji i magazynowaniu spirytusu.

Na podstawie art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 22 kwietnia 1959 r. o zwalczaniu niedozwolonego wyrobu spirytusu (Dz. U. Nr 27, poz. 169, z 1988 r. Nr 41, poz. 324 oraz z 1991 r. Nr 107, poz. 460) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Skażenie spirytusu polega na dodaniu środka skażającego, który zmienia smak, zapach albo zabarwienie spirytusu w taki sposób, aby bez zmiany jego istotnych właściwości stał się niezdatny do spożycia.
2.
Spirytus skaża się jednym ze środków skażających w ilościach określonych w załączniku do rozporządzenia.
3.
Sposób postępowania ze środkami skażającymi, które są truciznami, określają odrębne przepisy.
4.
Środki skażające przed ich zastosowaniem powinny być zbadane w celu ich identyfikacji.
§  2.
1.
Czynności związane ze skażaniem spirytusu dokonywane są przy udziale co najmniej dwóch pracowników podmiotu gospodarczego dokonującego skażenia.
2.
Z każdej partii skażonego spirytusu pobiera się próbkę w ilości 0,5 l, która po zabezpieczeniu powinna być przechowywana w miejscu skażania przez okres trzech miesięcy, z tym że przy skażaniu spirytusu na cele perfumeryjno-kosmetyczne próbkę należy pobrać w ilości nie mniejszej niż 0,05 l.
3.
Pomieszczenia lub wydzielone miejsca, gdzie przechowywane są próbki skażonego spirytusu, powinny być odpowiednio zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych.
5.
Po trzymiesięcznym okresie przechowywania próbki skażonego spirytusu powinny być zagospodarowane lub komisyjnie zlikwidowane.
§  3.
Z czynności skażania spirytusu sporządza się protokół, który powinien zawierać:
1)
nazwę jednostki skażającej i jej siedzibę oraz numer koncesji,
2)
nazwę jednostki, dla której dokonano skażenia spirytusu,
3)
datę i miejsce skażenia spirytusu,
4)
ilość spirytusu wziętego do skażenia,
5)
ilość spirytusu skażonego oraz jego moc pozorną (pogrążenie alkoholomierza) przy określonej temperaturze,
6)
nazwę środka skażającego i jego ilość użytą do skażania w przeliczeniu na 100 dm3 spirytusu 100%,
7)
imiona i nazwiska oraz podpisy osób uczestniczących w czynnościach skażenia spirytusu.
§  4.
Naczynia, w których przechowywany jest spirytus skażony, a także naczynia ze środkami skażającymi powinny być zabezpieczone plombami i wyraźnie oznakowane z podaniem nazwy środka skażającego.
§  5.
Ustalanie ubytków naturalnych w produkcji i magazynowaniu spirytusu regulują odrębne przepisy.
§  6.
Tracą moc:
1)
zarządzenie nr 123 Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 24 września 1991 r. w sprawie skażania spirytusu w przedsiębiorstwach, dla których organem założycielskim jest Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
2)
zarządzenie nr 135 Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 30 września 1991 r. w sprawie norm naturalnych ubytków spirytusu przy produkcji i magazynowaniu spirytusu i wyrobów spirytusowych w przedsiębiorstwach, dla których organem założycielskim jest Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ ŚRODKÓW SKAŻAJĄCYCH

Lp. Ilość środka skażającego na 100 l spirytusu 100% nie mniej niż Nazwa środka skażającego Wielkość zbadana w

laboratorium

1 2 3 4
1 3 l Aceton 0,25 l
2 2 l Alfol 1214 0,1 l
3 5 l Alkohol amylowy 0,25 l
4 3 l Alkohol benzylowy 0,2 l
5 5 l Alkohol butylowy 0,25 l
6 10 l Alkohol izopropylowy 0,25 l
7 5 l Alkohol n-propylowy 0,25 l
8 2,5 l Alkohol metylowy 0,25 l
9 3 kg Anilina 0,2 kg
10 3 l Benzol benzen 0,4 l
11 3,0 kg Benzylidenoaceton 0,2 kg
12 3 l Benzyna 0,4 l
13 2 l Biefenol N-95 0,1 l
14 0,1 g Bitrex-Benzoesan denatonium 1,0 g
15 0,3 l Bromek lub chlorek etylu 0,1 l
16 0,3 l Chloroform lub jodoform 0,1 l
17 1,5 l Czterochlorek węgla 0,25 l
18 2 l Dwusiarczek węgla 0,1 l
19 3 l Eter etylowy 0,2 l
20 1 l Fenol lub krezol 0,1 l
21 1 l Formalina 0,2 l
22 1 l Ftalan dwubutylu 0,1 l
23 0,7 l Ftalan dwuetylu 0,1 l
24 1 l Ftalan dwumetylu 0,1 l
25 1 l Ftalan dwuoktylu 0,1 l
26 1 l Gluconian chlormexydyny 20% roztwór wodny (chlorhexidinum gluconicum) 0,25 l
27 0,1 kg Jod krystaliczny 0,05 kg
28 1 l Roztwór 10% jodu w etanolu 0,1 l
29 2 kg Iditol (nowolak) 0,1 kg
30 1 kg Kamfora 0,1 kg
31 2 kg Kalafonia 0,1 kg
32 3 l Keton metyloetylowy 0,25 l
33 20 l Koncentrat aromatu 210339/AR0014 Pollena Aroma 0,2 l
34 2 kg Kreozot 0,1 kg
35 10 l Koncentrat lakieru do włosów Luviskol lub Polimer OW/VP i kompozycja zapachowa (100 + 2/lub/100 + 3) 0,2 l
36 3 l Ksylon lub ksylen 0,25 l
37 2 kg Kwas salicylowy 0,05 kg
38 1 kg Kwas siarkowy min. 70% 0,01 kg
39 8 l Lakier bakelitowy (rezolit) 0,2 l
40 5 kg Ług potasowy lub sodowy (roztwór) 0,25 kg
41 5 l Maślan etylu 0,25 l
42 0,5 kg Mentol 0,1 kg
43 2 l Nafta 0,25 l
44 10,0 kg Metylo-naftyloketon 0,1 kg
45 3 kg Nipagina (aseptina) 0,05 kg
46 5 l Octan amylu 0,25 l
47 5 l Octan butylu 0,25 l
48 5 l Octan etylu 0,25 l
49 5 l Octan winylu 0,25 l
50 1 l Olej rycynowy 0,1 l
51 1 kg Olejki eteryczne lub kompozycje zapachowe niekonsumpcyjne 0,01 kg
52 1 l Parachlorometakrezol 0,1 l
53 8 kg Politura spirytusowa 25% 0,25 kg
54 5 kg Rozpuszczalnik Nitro 0,25 kg
55 1,5 kg Salicylan metylu 0,2 kg
56 1 kg Salicylan fenylu 0,1 kg
57 3 kg Szelak 0,02 kg
58 2 l Terpentyna 0,25 l
59 0,5 kg Trójetyloamina 0,05 kg
60 3 l Tuluol, toluen 0,25 l
61 2 l Trójchloroetylen 0,25 l
62 2 l Woda amoniakalna 25% 0,1 l
63 5 kg Żywica benzoesowa - roztwór etanolowy (1 + 5) 0,05 kg
64 0,5 kg Tymol 0,1 kg
65 1 kg Wodorotlenek sodu lub potasu (krystaliczny) 0,1 kg
66 1 l Zasady pirydynowe lub pirydyna 0,25 l
67 0,3 l Ogólny środek skażający o symbolu AT 80 0,25 l
68 0,3 kg Ekstrakt chmielowy 0,25 l
69 0,5 kg Kompozycja WILD FLOWER PV009221 produkcji niemieckiej 0,01 kg
70 5 l Oktamyl 0,25 l
71 0,15 kg Skażalnik o symbolu G1S 0,1 l
72 5 kg Tabak Aroma Typ MALBORO

symbol 0/132199 i

symbol 0/132177

0,1 l
Przy wyrobie octu do spirytusu stosuje się dodatek octu w takim stosunku, aby zawartość kwasu octowego w mieszaninie wynosiła co najmniej 10% zawartości alkoholu oraz aby zawartość alkoholu nie przekraczała 60% obj. w temperaturze 20oC.
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 29 czerwca 1994 r. (Dz.U.94.78.361) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 lipca 1994 r.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1993.121.542

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Warunki skażania spirytusu oraz ustalanie ubytków naturalnych w produkcji i magazynowaniu spirytusu.
Data aktu: 25/11/1993
Data ogłoszenia: 15/12/1993
Data wejścia w życie: 30/12/1993