Zmiana stawek ceł na niektóre towary przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 23 kwietnia 1991 r.
w sprawie zmiany stawek ceł na niektóre towary przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445) zarządza się, co następuje:
§  1.
Stawki celne na towary określone kodem H.S.: 0201.10, 0201.20, 0201.30, 0202.10, 0202.20, 0202.30, 0203.11, 0203.12, 0203.19, 0203.21, 0203.22, 0203.29, 0210.11, 0210.12, 0210.19, 0210.20, 0210.90, 0401.10, 0401.20, 0401.30, 0402.10, 0402.21, 0402.29, 0402.91, 0402.99, 0403.10, 0403.90, 0404.10, 0404.90, 0405.00, 0406.10, 0406.20, 0406.30, 0406.40, 0406.90, 0407.00, 0409.00, 0603.10, 0603.90, 0701.10, 0701.90, 0702.00, 0703.10, 0703.20, 0703.90, 0704.10, 0704.20, 0704.90, 0705.11, 0705.19, 0705.21, 0705.29, 0706.10, 0706.90, 0707.00, 0710.29, 0710.30, 0710.40, 0710.80, 0710.90, 0713.10, 0713.20, 0713.31, 0713.32, 0713.33, 0713.39, 0713.40, 0713.50, 0713.90, 0808.10, 0808.20, 1001.10, 1001.90, 1002.00, 1003.00, 1004.00, 1005.10, 1005.90, 1008.10, 1008.20, 1008.30, 1008.90, 1101.00, 1102.10, 1102.20, 1102.30, 1102.90, 1103.11, 1103.12, 1103.13, 1103.14, 1103.19, 1103.21, 1103.29, 1104.11, 1104.12, 1104.19, 1104.21, 1104.22, 1104.23, 1104.29, 1104.30, 1105.10, 1105.20, 1602.10, 1602.20, 1602.31, 1602.39, 1602.41, 1602.42, 1602.49, 1602.50, 1602.90, 1701.11, 1701.12, 1701.91, 1701.99, 1702.10, 1702.20, 1702.30, 1702.40, 1702.50, 1702.60, 1702.90, 1703.10, 1703.90, 1704.10, 1704.90, 1901.10, 1901.20, 1901.90, 1902.11, 1902.19, 1902.20, 1902.30, 1902.40, 1904.10, 1904.90, 1905.10, 1905.20, 1905.30, 1905.40, 1905.90, 2001.10, 2001.20, 2001.90, 2002.10, 2002.90, 2003.10, 2003.20, 2004.10, 2004.90, 2005.10, 2005.20, 2005.30, 2005.40, 2005.51, 2005.59, 2005.60, 2005.70, 2005.80, 2005.90, 2007.10, 2007.91, 2007.99, 2008.11, 2008.19, 2008.20, 2008.30, 2008.40, 2008.50, 2008.60, 2008.80, 2008.70, 2008.91, 2008.92, 2008.99, 2009.11, 2009.19, 2009.20, 2009.30, 2009.40, 2009.50, 2009.60, 2009.70, 2009.80 oraz 2009.90 w tabeli stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 1989 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 75, poz. 448, z 1990 r. Nr 19, poz. 113, Nr 31, poz. 183, Nr 42, poz. 247, Nr 57, poz. 339 i Nr 77, poz. 455 oraz z 1991 r. Nr 1, poz. 4 i Nr 20, poz. 85) ustanawia się w wysokości podanej w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

Nr poz. Kod H.S. Nazwa towaru Stawka celna
1 2 3 4
02.01 Mięso wołowe świeże lub chłodzone
0201.10 - Tusze i półtusze 20
0201.20 - Inne kawałki mięsa z kością 20
0201.30 - Bez kości 20
02.02 Mięso wołowe mrożone
0202.10 - Tusze i półtusze 20
0202.20 - Inne kawałki mięsa z kością 20
0202.30 - Bez kości 20
02.03 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone
- Świeże lub chłodzone:
0203.11 - - Tusze i półtusze 20
0203.12 - - Szynki, łopatki i ich części, z kością 20
0203.19 - - Pozostałe 20
- Mrożone:
0203.21 - - Tusze i półtusze 20
0203.22 - - Szynki, łopatki i ich części, z kością 20
0203.29 - - Pozostałe 20
02.10 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i proszki z mięsa lub podrobów
- Wieprzowina
0210.11 - - Szynki, łopatki i ich części, z kością 25
0210.12 - - Boczek (przerośnięty) i jego części 25
0210.19 - - Pozostałe 25
0210.20 - Mięso wołowe 25
0210.90 - Pozostałe, włącznie z jadalnymi mączkami i

proszkiem z mięsa lub podrobów

25
04.01 Mleko i śmietanka, nie zagęszczone i nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
0401.10 - O zawartości tłuszczu poniżej 1% wagowo 30
0401.20 - O zawartości tłuszczu powyżej 1%, ale

poniżej 6% wagowo

30
0401.30 - O zawartości tłuszczu powyżej 6% wagowo 30
04.02 Mleko i śmietanka, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
0402.10 - W postaci proszku, granulek lub w innej

postaci stałej o zawartości tłuszczu poniżej

1,5% wagowo

15
- W postaci proszku, granulek lub innej

postaci stałej o zawartości tłuszczu powyżej

1,5% wagowo:

0402.21 - - Nie zawierające dodatku cukru lub innego

środka słodzącego

30*
0402.29 - - Pozostałe 30
- Pozostałe:
0402.91 - - Nie zawierające dodatku cukru lub innego

środka słodzącego

30
0402.99 - - Pozostałe 30
04.03 Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir oraz inne postacie sfermentowanego lub zakwaszonego mleka i śmietany, również zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego bądź aromatycznego i zawierające dodatek owoców lub kakao
0403.10 - Jogurt 25
0403.90 - Pozostałe 25
04.04 Serwatka, również zagęszczona i zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty ze składników naturalnego mleka, również zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone
0404.10 - Serwatka, również zagęszczona lub

zawierająca dodatek cukru lub innego środka

słodzącego

25
0404.90 - Pozostałe 25
04.05 0405.00 Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymane z mleka 30
04.06 Sery i twarogi
0406.10 - Sery niedojrzewające (włącznie z serkiem z

serwatki), nie formowane i twaróg

25
0406.20 - Sery twarde lub proszkowane, wszelkich

rodzajów

25
0406.30 - Sery dojrzewające, nie ucierane lub

proszkowane

25
0406.40 - Sery dojrzewające pleśniowe (niebieskie) 25
0406.90 - Pozostałe sery 25
04.07 0407.00 Jaja ptasie całe, świeże, konserwowane lub ugotowane 15
04.09 0409.00 Miód naturalny 20
06.03 Kwiaty i pąki kwiatów, cięte na wiązanki lub ozdoby, świeże, suszone, farbowane, bielone, impregnowane lub inaczej przygotowane
0603.10 - Świeże 25
0603.90 - Pozostałe 25
07.01 Ziemniaki, świeże lub chłodzone
0701.10 - Sadzeniaki 0
0701.90 - Pozostałe 10*
07.02 0702.00 Pomidory, świeże lub chłodzone 10*
07.03 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone
0703.10 - Cebula i szalotka 10
0703.20 - Czosnek 10
0703.90 - Pory i inne warzywa cebulowe 10
07.04 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska oraz podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone
0704.10 - Kalafiory i brokuły głowiaste 15*
0704.20 - Brukselka 10
0704.90 - Pozostałe 10
07.05 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone
- Sałata:
0705.11 - - Sałata głowiasta 10
0705.19 - - Pozostała 10
- Cykoria:
0705.21 - - Cykoria zwykła (Cichorium intybus var.

folliosum)

10
0705.29 - - Pozostała 10
07.06 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone
0706.10 - Marchew i rzepa 10
0706.90 - Pozostałe 10
07.07 0707.00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone 10*
07.10 Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone
- Warzywa strączkowe, również łuskane:
0710.29 - - Pozostałe 10
0710.30 - Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak

ogrodowy

10
0710.40 - Kukurydza cukrowa 10
0710.80 - Pozostałe warzywa 10
0710.90 - Mieszanki warzyw 10
07.13 Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet pozbawione zewnętrznej osłonki lub łamane
0713.10 - Groszek (Pisum sativum) 10
0713.20 - Cieciorka (ciecierzyca) 10
- Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.):
0713.31 - - Fasola z gatunków Vigna mungo (L.) Hepper

lub Vigna radiata (L.) Wilczek

10
0713.32 - - Karłowata czerwona fasola Adzuki

(Phaseolus lub Vigna angularis)

10
0713.33 - - Zwykła fasola (Phaseolus vulgaris) 10
0713.39 - - Pozostałe 10
0713.40 - Soczewica 10
0713.50 - Bób (Vicia faba var. major) i bób (Vicia

faba var. equina, Vicia faba var. minor)

10
0713.90 - Pozostałe 10
08.08 Jabłka, gruszki i pigwy świeże
0808.10 - Jabłka 10*
0808.20 - Gruszki i pigwy 15*
10.01 Pszenica i pszenżyto
1001.10 - Twarda pszenica 10
1001.90 - Pozostałe 10
10.02 1002.00 Żyto 10
10.03 1003.00 Jęczmień 10
10.04 1004.00 Owies 10
10.05 Kukurydza
1005.10 - Siewna 0
1005.90 - Pozostała 10
10.08 Gryka, proso i mozga kanaryjska; pozostałe zboża
1008.10 - Gryka 10
1008.20 - Proso 10
1008.30 - Mozga kanaryjska 10
1008.90 - Pozostałe zboża 10
11.01 1101.00 Mąka pszenna lub z pszenżyta 10
11.02 Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub pszenżyto 10
1102.10 - Mąka żytnia 10
1102.20 - Mąka kukurydziana 10
1102.30 - Mąka ryżowa 10
1102.90 - Pozostałe 10
11.03 Kasze, grysiki i łamane zboża
- Kasze i grysiki:
1103.11 - - Z pszenicy 10
1103.12 - - Z owsa 10
1103.13 - - Z kukurydzy 10
1103.14 - - Z ryżu 10
1103.19 - - Z pozostałych zbóż 10
- Zboża granulowane:
1103.21 - - Z pszenicy 10
1103.29 - - Z pozostałych zbóż 10
11.04 Ziarna zbóż przetwarzane w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, polerowane, klejone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją nr 10.06; kiełki zboża całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
- Miażdżone lub płatkowane ziarna:
1104.11 - - Jęczmienia 10
1104.12 - - Owsa 10
1104.19 - - Pozostałych zbóż 10
- Inne przetwarzane ziarna (na przykład

łuszczone, polerowane, rozdrabniane lub

śrutowane):

1104.21 - - Jęczmienia 10
1104.22 - - Owsa 10
1104.23 - - Kukurydzy 10
1104.29 - - Pozostałych zbóż 10
1104.30 - Kiełki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub

mielone

10
11.05 Mąka, grysik i płatki ziemniaczane
1105.10 - Mąka i grysik 15
1105.20 - Płatki 15
16.02 Inne wyroby lub konserwy z mięsa, podrobów lub krwi zwierzęcej
1602.10 - Homogenizowane wyroby 25
1602.20 - Z wątroby dowolnych zwierząt 25
- Z drobiu, z pozycji nr 01.05:
1602.31 - - Indyków 20
1602.39 - - Pozostałych 20
- Z wieprzowiny:
1602.41 - - Szynki i kawałki z szynek 25
1602.42 - - Łopatki i kawałki z łopatek 25
1602.49 - Pozostałe, łącznie z mieszankami 25
1602.50 - Z bydła 25
1602.90 - Pozostałe, łącznie z wyrobami z krwi

dowolnych zwierząt

25
17.01 Cukier trzcinowy i buraczany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej
- Cukier surowy nie zawierający dodatku

środków aromatyzujących lub barwiących:

1701.11 - - Cukier trzcinowy 30
1701.12 - - Cukier buraczany 30
- Pozostałe
1701.91 - - Zawierający dodatek środków

aromatyzujących lub barwiących

30
1701.99 - - Pozostałe 30
17.02 Inne cukry w postaci stałej, włącznie z chemicznie czystą laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet mieszany z miodem naturalnym; karmel
1702.10 - Laktoza i syrop laktozowy 30
1702.20 - Cukier klonowy i syrop klonowy 30
1702.30 - Glukoza i syrop glukozowy, nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy 30
1702.40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w

stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż

50% masy fruktozy

30
1702.50 - Chemicznie czysta fruktoza 30
1702.60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy,

zawierające w stanie suchym więcej niż 50%

masy fruktozy

30
1702.90 - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym 30
17.03 Melasy z ekstrakcji lub rafinacji cukru
1703.10 - Melasy trzcinowe 30
1703.90 - Pozostałe 30
17.04 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao
1704.10 - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem 15
1704.90 - Pozostałe 15
19.01 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, krochmalu, skrobi lub ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao w proszku w proporcji poniżej 50% masy, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone; preparaty spożywcze towarów z pozycji od nr 04.01 do 04.04 nie zawierające kakao w proszku lub zawierające kakao w proszku w proporcji poniżej 10% masy, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone
1901.10 - Wyroby dla niemowląt w opakowaniach do

sprzedaży detalicznej

15
1901.20 - Mieszaniny i ciasta dla wytworzenia wyrobów

piekarniczych z pozycji nr 19.05

15
1901.90 - Pozostałe 15
19.02 Ciasto, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) albo też przygotowane w inny sposób, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet wstępnie przygotowany
- Ciasta nie gotowane, nie nadziewane ani też

nie przygotowane inaczej:

1902.11 - - Zawierające jaja 15
1902.19 - - Pozostałe 15
1902.20 - Ciasta nadziewane, nawet gotowane lub

przygotowane inaczej

15
1902.30 - Pozostałe ciasta 15
1902.40 - Kuskus 15
19.04 Gotowa żywność otrzymywana przez dęcie lub prażenie zbóż albo produktów zbożowych (na przykład płatków kukurydzianych); zboża, oprócz kukurydzy, w postaci ziaren, wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane
1904.10 - Gotowa żywność otrzymywana przez dęcie lub

prażenie zbóż albo produktów zbożowych

15
1904.90 - Pozostałe 15
19.05 Chleb, pieczywo cukiernicze, ciastka, suchary i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty
1905.10 - Chleb chrupki 15
1905.20 - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne 15
1905.30 - Słodkie sucharki; wafle i opłatki 15
1905.40 - Suchary, tosty z chleba i podobne tosty 15
1905.90 - Pozostałe 15
20.01 Warzywa, owoce, orzechy oraz inne jadalne części roślin, przygotowane lub konserwowane przy użyciu octu albo kwasu octowego
2001.10 - Ogórki i korniszony 15
2001.20 - Cebula 15
2001.90 - Pozostałe 15
20.02 Pomidory przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu albo kwasu octowego
2002.10 - Pomidory, całe lub w kawałkach 15
2002.90 - Pozostałe 15
20.03 Grzyby i trufle, przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego
2003.10 - Grzyby 15
2003.20 - Trufle 15
20.04 Inne warzywa przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, mrożone
2004.10 - Ziemniaki 15
2004.90 - Inne warzywa i mieszanki warzyw 15
20.05 Inne warzywa przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, nie mrożone
2005.10 - Homogenizowane warzywa 15
2005.20 - Ziemniaki 15
2005.30 - Kiszona kapusta 15
2005.40 - Groszek (Pisum sativum) 15
- Fasolka (Vigna spp. Phaseolus spp.):
2005.51 - - Fasolka łuskana 15
2005.59 - - Pozostałe 15
2005.60 - Szparagi 15
2005.70 - Oliwki 15
2005.80 - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) 15
2005.90 - Inne warzywa i mieszanki warzyw 15
20.07 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe i orzechowe, gotowane, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego
2007.10 - Przetwory homogenizowane 25
- Pozostałe:
2007.91 - - Owoce cytrusowe 25
2007.99 - - Pozostałe 25
20.08 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin przygotowane lub konserwowane inaczej, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego albo alkoholu, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona,

nawet zmieszane razem:

2008.11 - - Orzeszki ziemne 20
2008.19 - - Pozostałe, włącznie z mieszankami 20
2008.20 - Ananasy 20
2008.30 - Owoce cytrusowe 20
2008.40 - Gruszki 20
2008.50 - Morele 20
2008.60 - Wiśnie 20
2008.70 - Brzoskwinie 20
2008.80 - Truskawki 20
- Pozostałe, łącznie z mieszankami innymi niż

objęte podpozycją nr 2008.19:

2008.91 - - Rdzenie palmowe 20
2008.92 - - Mieszanki 20
2008.99 - - Pozostałe 20
20.09 Soki owocowe (włącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne, nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu; nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego
- Sok pomarańczowy:
2009.11 - - Mrożony 15
2009.19 - - Pozostały 15
2009.20 - Sok grapefruitowy 15
2009.30 - Sok z dowolnego innego, pojedynczego owocu

cytrusowego

15
2009.40 - Sok ananasowy 15
2009.50 - Sok pomidorowy 25
2009.60 - Sok winogronowy (włącznie z moszczem winogronowym) 25
2009.70 - Sok jabłkowy 25
2009.80 - Sok z dowolnego innego, pojedynczego owocu

lub warzywa

25
2009.90 - Mieszaniny soków 25
ex Kod H.S. Nazwa Stawka
1 2 3 4
* 0402.21 Mleko dla niemowląt w proszku o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% wagowo nie zawierające cukru lub innego środka słodzącego 0
* 0701.90 Ziemniaki wczesne od 1 czerwca do 31 lipca 20
* 0702.00 Od 15 maja do 30 listopada 30
* 0704.10 Od 1 listopada do 31 maja 5
* 0707.00 Od 1 listopada do 14 kwietnia 25
* 0808.10 Od 1 kwietnia do 30 czerwca 5
* 0808.10 Od 1 lipca do 31 grudnia 20
* 0808.20 Od 1 lutego do 30 czerwca 5

Zmiany w prawie

To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1991.37.163

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zmiana stawek ceł na niektóre towary przywożone z zagranicy.
Data aktu: 23/04/1991
Data ogłoszenia: 30/04/1991
Data wejścia w życie: 30/04/1991