Zabezpieczenie przeciwpożarowe zakładów przetwórstwa rybnego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU ZAGRANICZNEGO I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 20 października 1980 r.
w sprawie zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów przetwórstwa rybnego.

Na podstawie art. 6 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o ochronie przeciwpożarowej (Dz. U. Nr 20, poz. 106) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przepisy rozporządzenia regulują sprawy zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów przetwórstwa rybnego, zwanych dalej "zakładami", podległych Ministrowi Handlu Zagranicznego i Gospodarki Morskiej oraz Centralnemu Związkowi Spółdzielczości Pracy.
§  2.
Elementy konstrukcyjne obiektów produkcyjnych przetwórstwa wstępnego, w których odbywa się rozmrażanie, płukanie, filetowanie oraz solankowanie ryb, powinny być wykonane z materiałów niepalnych.
§  3.
Wędzarnie ryb powinny być wykonane z materiałów niepalnych, a ponadto spełniać następujące warunki:
1)
powinny być wydzielone od sąsiednich obiektów bądź pomieszczeń ścianami i stropami oddzieleń przeciwpożarowych,
2)
mieć układ paleniska wyposażony w rynienki do odprowadzania ściekającego tłuszczu poza komorę wędzarniczą do specjalnego zbiornika,
3)
mieć kominy zabezpieczone siatkami przeciwiskiernymi.
4)
powinny być wyposażone w wentylację oraz - z wyjątkiem wędzarni małokubaturowych - w wewnętrzny hydrant pożarowy Ć 52 mm, a w wypadku wędzarni tunelowych typu "Kverner" - w parową instalację gaśniczą sterowaną ręcznie.
§  4.
1.
W wędzarniach ryb należy:
1)
ściśle przestrzegać ustaleń technologicznych, a w szczególności nie przekraczać obowiązujących temperatur w poszczególnych typach wędzarni i w poszczególnych fazach wędzenia,
2)
nadzorować w sposób ciągły proces wędzenia,
3)
stosować odpowiednie drewno do palenisk,
4)
prowadzić okresowe, ustalone w instrukcji technologicznej, usuwanie tłuszczu rybnego nagromadzonego w studzienkach,
5)
systematycznie oczyszczać z sadzy szklistej i płatkowej oraz z osadu tłuszczu wewnętrzne komory, przewody dymowe i wentylacyjne, ramy oraz wózki wędzarnicze i siatki przeciwiskierne, a mianowicie:
a)
przy intensywnym wędzeniu oraz w wędzarniach tunelowych typu "Kverner" - raz w tygodniu,
b)
w pozostałych wypadkach - raz na dwa tygodnie,
6)
codziennie po zakończeniu pracy oczyszczać generatory dymu.
7)
przeprowadzać okresową konserwację, regulację i czyszczenie układu kontrolno-sterującego i elektrycznego.
2.
W wędzarni tunelowej typu "Kverner" zabrania się prowadzenia procesu technologicznego po wyjęciu siatki przeciwiskiernej z dymogeneratora.
§  5.
1.
Elementy konstrukcyjne obiektów i pomieszczeń, w których zainstalowane są urządzenia smażalnicze oraz w których odbywa się produkcja konserw i marynat, powinny być wykonane z materiałów niepalnych.
2.
Smażalnie ryb powinny być wydzielone od sąsiednich obiektów lub pomieszczeń ścianami i stropami oddzieleń przeciwpożarowych.
§  6.
1.
W smażalniach ryb należy:
1)
przestrzegać, aby patelnie i brytfanny smażalnicze były wyposażone w metalowe pokrywy,
2)
przestrzegać określonych temperatur i czasu trwania procesu technologicznego,
3)
przestrzegać, aby urządzenia elektryczne i gazowe oraz patelnie i płyty grzejne były sprawne technicznie,
4)
nie dopuszczać do wykipienia oleju i jego zapalenia na skutek przepełnienia patelni lub brytfanny smażalniczej.
2.
Urządzenia smażalnicze typu "Seffekaar" powinny być okresowo czyszczone zgodnie z instrukcją technologiczną. Przy stosowaniu tego typu urządzenia zabrania się:
1)
uruchamiania i obsługi urządzenia przez pracowników nie przeszkolonych w tym zakresie,
2)
włączania grzałki elektrycznej przed napełnieniem urządzenia olejem roślinnym,
3)
eksploatowania urządzenia przy niepełnym poziomie granicznym oleju roślinnego.
§  7.
W pomieszczeniu, w którym odbywa się sporządzanie roztworów z użyciem esencji octowej do produkcji marynat, zabrania się używania ognia otwartego oraz narzędzi mogących spowodować iskrzenie.
§  8.
Przy produkcji i magazynowaniu oleju rybnego (tranu) należy:
1)
w czasie odwirowywania oleju rybnego nie dopuszczać do przegrzania się wirówki ponad dopuszczalną temperaturę,
2)
olej rybny przechowywać wyłącznie w metalowych pojemnikach i w wydzielonych pomieszczeniach magazynowych,
3)
rozlany lub wyciekający olej rybny natychmiast usuwać za pomocą substancji wchłaniających (sorbentów), a przyczynę wycieku zlikwidować,
4)
przestrzegać zakazu palenia tytoniu i używania ognia otwartego.
§  9.
1.
Przy suszeniu mączki rybnej należy ściśle przestrzegać instrukcji technologicznoruchowej, a w szczególności określonych temperatur i czasu trwania procesu suszenia. Ponadto zabrania się używania niesprawnych lub uszkodzonych urządzeń, a w szczególności:
1)
urządzenia regulującego dopływ oleju opałowego do palnika w agregacie spalinowym,
2)
urządzenia oczyszczającego z sadzy wnętrza rur, którymi przepływają gazy spalinowe,
3)
zaworu elektromagnetycznego w urządzeniu startowym do zapalania gazu,
4)
palnika w wytwornicy gazu spalinowego,
5)
urządzenia wentylacyjnego (brak drożności).
2.
Suszarnie mączki rybnej powinny mieć zapewnioną nieprzerwaną ciągłość pracy przez możliwość zasilania z dwóch niezależnych źródeł energii elektrycznej.
§  10.
1.
Urządzenie służące do mielenia mączki rybnej powinno być wyposażone w elektromagnesy wychwytujące przedmioty metaliczne.
2.
Temperatura mączki rybnej opuszczającej młynek nie powinna przekraczać 50°C.
3.
Przed workowaniem mączka powinna być wychłodzona do temperatury poniżej 40°C.
4.
Mączkę rybną należy pakować do worków jutowych lub z tworzyw polietylenowych wykonanych w postaci siatki.
§  11.
1.
Mączka rybna powinna być składowana w wydzielonych do tego celu pomieszczeniach suchych i przewiewnych o wilgotności względnej nie przekraczającej 75% i temperaturze do 20°C.
2.
Worki z mączką rybną należy układać na drewnianych podkładach, przy czym warstwa jednego sztapla nie powinna przekraczać 5 worków na powierzchni 1 m2.
3.
Warstwy worków w sztaplu powinny być układane naprzemianlegle.
4.
Temperaturę składowanej mączki rybnej należy sprawdzać co 24 godziny, a przy wzroście temperatury powyżej 40°C worki z mączką rybną usuwać z pomieszczenia, przesypując ich zawartość w celu wychłodzenia.
§  12.
1.
W pomieszczeniach laboratoryjnych powinny znajdować się dygestoria wyposażone w wentylację wyciągową.
2.
Rurociągi instalacyjne w pomieszczeniach laboratoryjnych powinny być oznakowane barwami rozpoznawczymi zgodnie z obowiązującymi przepisami o znakowaniu rurociągów.
§  13.
1.
Prace laboratoryjne z użyciem palnych cieczy lub gazów należy wykonywać wyłącznie pod dygestorium, używając odczynników i chemikalii w ilościach niezbędnych do bieżącej pracy.
2.
Zapasy odczynników i chemikalii należy przechowywać w oddzielnych pomieszczeniach, odpowiadających wymaganiom ochrony przeciwpożarowej.
§  14.
1.
Zakłady powinny być wyposażone w samoczynne urządzenia sygnalizacji alarmu pożarowego oraz w sieć hydrantów zewnętrznych i wewnętrznych zgodnie z obowiązującymi normami, a ponadto:
1)
w magazynach mączki rybnej - w stałe urządzenia gaśnicze śniegowe,
2)
w magazynach palnych opakowań - w stałe urządzenia zraszaczowe.
2.
Wyposażenie zakładów w sprzęt pożarniczy określa załącznik do rozporządzenia.
§  15.
1.
Kierownicy zakładów są obowiązani do zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów, a w szczególności do:
1)
określenia obowiązków oraz odpowiedzialności kierowników poszczególnych komórek organizacyjnych, służb i stanowisk pracy za stan zabezpieczenia przeciwpożarowego,
2)
powołania komisji pożarowo-technicznej oraz przeciwpożarowego pogotowia w oddziałach i halach,
3)
rozpatrywania - co najmniej raz w roku - na naradach dyrekcyjnych stanu zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, wydawania stosownych poleceń oraz wyznaczania osób odpowiedzialnych z ich wykonanie,
4)
ustalania zadań, form i środków zmierzających do właściwego zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, w szczególności na podstawie wniosków:
a)
służby ochrony przeciwpożarowej,
b)
jednostek nadrzędnych oraz organów upoważnionych do przeprowadzania kontroli,
c)
komisji pożarowo-technicznej,
5)
zapewnienia środków finansowych i materiałowych, niezbędnych do utrzymania odpowiedniego poziomu zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, oraz kontrolowania terminowego i racjonalnego wykorzystania tych środków,
6)
zapoznania pracowników z przepisami przeciwpożarowymi, nadzorowania ich przestrzegania oraz wyciągania konsekwencji służbowych w stosunku do winnych nieprzestrzegania tych przepisów,
7)
podejmowania innych czynności zmierzających do polepszenia zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu.
2.
Pracownicy zakładów są obowiązani do ścisłego przestrzegania przepisów przeciwpożarowych i instrukcji technologicznych, a w szczególności do:
1)
przestrzegania instrukcji technologicznych dotyczących czasu trwania operacji technologicznej, wymaganej temperatury, sposobu obsługi urządzenia oraz jego kontroli i konserwacji,
2)
okresowej konserwacji (czyszczenia) urządzeń zgodnie ze wskazaniami producenta,
3)
wyłączania urządzenia technologicznego oraz instalacji elektrycznych przed zakończeniem pracy i wyjściem z pomieszczeń oraz sprawdzenia, czy w opuszczonych pomieszczeniach nie zachodzi możliwość powstania pożaru,
4)
niezastawiania przejść ewakuacyjnych, dostępu do sprzętu i urządzeń przeciwpożarowych oraz do wyłączników urządzeń energetycznych,
5)
dbałości o utrzymanie sprzętu pożarniczego w sprawności i gotowości do natychmiastowego użycia oraz znajomości jego obsługi,
6)
przestrzegania zakazu palenia tytoniu w pomieszczeniach, w których zakaz ten obowiązuje,
7)
właściwej obsługi urządzeń instalacji technologicznych, elektrycznych, gazowych itp., mogących spowodować pożar, oraz zgłaszania przełożonym wszelkich zauważonych usterek i nieprawidłowości w działaniu tych urządzeń i instalacji,
8)
wykonywania poleceń przełożonych i służby ochrony przeciwpożarowej, dotyczących usunięcia usterek i zaniedbań w zakresie zabezpieczenia przeciwpożarowego.
§  16.
Kierownicy zakładów są obowiązani do opracowania planu dostosownia zakładu do wymagań określonych w rozporządzeniu i zapewnienia realizacji tych planów do dnia 31 grudnia 1983 r.
§  17.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYPOSAŻENIE ZAKŁADÓW W SPRZĘT POŻARNICZY

Obiekt (pomieszczenie) Sprzęt pożarniczy
rodzaj ilość
1 2 3
Magazyn surowców pomocniczych (przyprawy, mąka, cukier itp.) gaśnica pianowa 1 szt. na 200 m2
Magazyn wyrobów gotowych (konserw) gaśnica pianowa 1 szt. na 200 m2
Magazyn oleju rybnego (tranu) gaśnica śniegowa (8 l) 1 szt. na 200 m2
Magazyn mączki rybnej gaśnica pianowa 1 szt. na 200 m2
Magazyn opakowań palnych gaśnica pianowa lub proszkowa 1 szt. na 200 m2
Składowisko drewna wędzarniczego, węgla lub trocin stoisko (punkt) z następującym sprzętem:
– stojak hydrantowy
– 2 odcinki węża
– 1 prądownica 1 stoisko na 1.000 m2
Składowisko beczek drewnianych lub z tworzyw sztucznych jak wyżej 1 stoisko na każde 4.000 składowanych beczek
Hala produkcyjna przetwórstwa wstępnego gaśnica proszkowa 1 szt. na 300 m2 oraz przy rozdzielni elektrycznej gaśnica śniegowa (8 l)
Maszynownia sprężarek amoniakalnych agregat śniegowy AS–60 1 szt. dla maszynowni
gaśnica śniegowa (8 l) 1 szt. na 100 m2 dla małych agregatów chłodniczych lub na każde pomieszczenie maszynowni
Wędzarnie ryb gaśnica śniegowa (8 l) i gaśnica pianowa po 1 szt. na każde pomieszczenie
Smażalnie ryb gaśnica śniegowa (8 l) i koc gaśniczy po 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie
Wytwórnia mączki rybnej gaśnica śniegowa (8 l) 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie oraz 1 szt. dla agregatu gazu spalinowego
Tranownia gaśnica śniegowa (8 l) po 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie
Laboratoria zakładowe gaśnica śniegowa (8 l) i koc gaśniczy 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024