Zm.: rozporządzenie w sprawie obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 8 czerwca 1962 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.

Na podstawie art. 4 ust. 3 i 4 ustawy z dnia 10 lutego 1949 r. o obrocie zwierzętami gospodarskimi i produktami uboju oraz o ich przetwórstwie (Dz. U. z 1949 r. Nr 21, poz. 135 oraz z 1952 r. Nr 44, poz. 300) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 21 listopada 1959 r. w sprawie obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego (Dz. U. z 1959 r. Nr 70, poz. 445 i z 1960 r. Nr 55, poz. 320) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 9 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Zaświadczenia stwierdzające, że producent jest uprawniony do sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego, wydają:

1) posiadaczom indywidualnych gospodarstw rolnych, spółdzielniom produkcyjnym i ich członkom, a także producentom rolnym nie objętym lub zwolnionym od tych dostaw - właściwe w sprawach skupu organy prezydiów gromadzkich rad narodowych (rad narodowych osiedli),

2) producentom, których gospodarstwa znajdują się na terenie miast - właściwe w sprawach skupu organy prezydiów miejskich (dzielnicowych) rad narodowych.";

2)
w § 26:
a)
ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Zakup przez GS mięsa z uboju gospodarczego zaoferowanego przez producenta do sprzedaży bezpośrednio po uboju zwierząt rzeźnych może odbywać się - niezależnie od spełnienia innych warunków określonych w rozporządzeniu - tylko w rzeźni lub masarni stanowiącej gminny punkt uboju gospodarczego, w którym zwierzę poddano zbadaniu i ubojowi, i tylko w dniu uboju.",

b)
w ust. 4 skreśla się wyrazy "i półtusz";
3)
§ 40 otrzymuje brzmienie:

"§ 40. 1. Właściwe w sprawach handlu organy prezydiów powiatowych rad narodowych (prezydiów rad narodowych miast stanowiących powiaty) ustalają miejscowości, w których powinny być zorganizowane na targowiskach miejsca detalicznej sprzedaży mięsa pochodzącego z uboju gospodarczego, oraz dni sprzedaży tego mięsa.

2. W miastach wyłączonych z województw wykaz stanowisk, na których powinny być zorganizowane miejsca detalicznej sprzedaży mięsa pochodzącego z uboju gospodarczego, oraz dni sprzedaży tego mięsa ustalają właściwe w sprawach handlu organy prezydiów rad narodowych tych miast.

3. Sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego w poniedziałki może być prowadzona tylko w przypadku, gdy w dniach tych w danej miejscowości odbywają się targi.

4. W ośrodkach miejskich sprzedaż detaliczna mięsa pochodzącego z uboju gospodarczego powinna być zorganizowana w miejscach przystosowanych do sprzedaży mięsa.

5. Sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego w innych miejscowościach i miejscach lub innych dniach niż określone w ust. 1, 2, 3 i 4 jest zabroniona".

§  2.
Traci moc zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 28 października 1959 r. w sprawie ograniczenia sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego w poniedziałki (Monitor Polski Nr 93, poz. 495).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1962.41.192

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.
Data aktu: 08/06/1962
Data ogłoszenia: 18/07/1962
Data wejścia w życie: 18/07/1962