united kingdom
ukraine

Nadzór sanitarny nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 31 grudnia 1960 r.
w sprawie nadzoru sanitarnego nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.

Na podstawie art. 8 lit. a), b), c), d), e) i g) przepisów z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. z 1928 r. Nr 36, poz. 343, z 1934 r. Nr 110, poz. 977, z 1939 r. Nr 54, poz. 342, z 1946 r. Nr 5, poz. 44 i z 1949 r. Nr 42, poz. 311) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Mięso mielone lub siekane chłodzone lub mrożone może być wytwarzane i wprowadzane do obrotu na warunkach określonych w niniejszym rozporządzeniu.
2.
Użyte w dalszym ciągu rozporządzenia określenie "mięso" oznacza mięso mielone lub siekane chłodzone albo mrożone.
§  2.
1.
Mięso może być wytwarzane tylko w uspołecznionych zakładach przemysłu mięsnego, chłodniczego lub garmażeryjnego, wyznaczonych przez jednostki nadrzędne tych zakładów w porozumieniu z właściwym wojewódzkim inspektorem sanitarnym (inspektorem miasta wyłączonego z województwa) i wojewódzkim lekarzem weterynarii.
2.
Produkcja mięsa powinna być prowadzona pod stałą kontrolą lekarzy weterynarii sprawujących nadzór sanitarno-weterynaryjny w zakładach, o których mowa w ust 1.
§  3.
Mięso dostarczone do sprzedaży powinno znajdować się w firmowych opakowaniach wytwórni, na których oprócz oznaczeń wymaganych w myśl przepisów o oznaczaniu artykułów wprowadzanych do obrotu powinna być zamieszczona data produkcji i znak kontroli organu sanitarno-weterynaryjnego, o którym mowa w § 2 ust. 2.
§  4.
1.
Sprzedaż detaliczna mięsa może być prowadzona tylko w uspołecznionych sklepach mięsnych wyznaczonych przez właściwy do spraw handlu wewnętrznego organ prezydium wojewódzkiej rady narodowej (rady narodowej miasta wyłączonego z województwa) w porozumieniu z wojewódzkim inspektorem sanitarnym (inspektorem sanitarnym miasta wyłączonego z województwa).
2.
Sklepy, o których mowa w ust. 1, powinny być wyposażone w urządzenia chłodnicze zapewniające:
1)
temperaturę nie wyższą niż - 8oC - do przechowywania mięsa mrożonego oraz
2)
temperaturę nie przekraczającą +4oC - do przechowywania mięsa chłodzonego.
3.
Mięso nie sprzedane w godzinach, w których sklep jest czynny, wolno przechowywać tylko w odpowiednich urządzeniach chłodniczych określonych w ust. 2.
§  5.
Dostawy mięsa do miejsc sprzedaży mogą być dokonywane tylko przy użyciu środków transportu wyposażonych w urządzenia chłodnicze.
§  6.
Przepisy §§ 6, 11 ust. 5 §§ 12, 22, 37 i 38 rozporządzenia Ministra Opieki Społecznej z dnia 10 grudnia 1936 r. o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi (Dz. U. z 1936 r. Nr 92, poz. 643, z 1937 r. Nr 49, poz. 378, z 1952 r. Nr 12, poz. 75, z 1958 r. Nr 56, poz. 275 i z 1961 r. Nr 4, poz. 26) stosuje się odpowiednio.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - ustawa trafi teraz do prezydenta, Sejm przyjął poprawkę Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.06.2025
Zmiany w stażach z urzędu pracy

W nowych przepisach o rynku pracy nie zmienia się istota stażu - popularnej formy wsparcia z urzędu pracy bezrobotnych i organizatorów staży. Pojawia się jednak wiele zmian w stosunku do dotychczasowych przepisów i doprecyzowań pewnych niejasności pojawiających się w praktyce. Nie omawiając szerokiej problematyki staży, zwróćmy uwagę na najważniejsze nowości.

Marek Rotkiewicz 03.06.2025
Od 1 czerwca radykalne zmiany w zatrudnianiu cudzoziemców

Często zmieniające się przepisy i ich rozproszenie w kilku aktach oraz przewlekłość postępowań w urzędach są największym wyzwaniem dla pracodawców w procesie legalizacji zatrudnienia cudzoziemców – wynika z badania zrealizowanego przez ASM Research Solutions Strategy na zlecenie Konfederacji Lewiatan. 1 czerwca wchodzą w życie nowe przepisy z tym związane.

Grażyna J. Leśniak 30.05.2025
Rząd przyjął projekt ustawy likwidującej Centralną Informację Emerytalną

Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy, który umożliwi użytkownikom aplikacji mObywatel dostęp do danych o prognozowanej emeryturze – poinformowało we wtorek Ministerstwo Cyfryzacji. Projekt zakłada też uchylenie ustawy o Centralnej Informacji Emerytalnej.

Grażyna J. Leśniak 20.05.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - opublikowana

Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Ustawa o rynku pracy i służbach zatrudnienia opublikowana

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1961.4.27

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Nadzór sanitarny nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.
Data aktu: 31/12/1960
Data ogłoszenia: 31/01/1961
Data wejścia w życie: 31/01/1961