united kingdom
ukraine

Nadzór sanitarny nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 31 grudnia 1960 r.
w sprawie nadzoru sanitarnego nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.

Na podstawie art. 8 lit. a), b), c), d), e) i g) przepisów z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. z 1928 r. Nr 36, poz. 343, z 1934 r. Nr 110, poz. 977, z 1939 r. Nr 54, poz. 342, z 1946 r. Nr 5, poz. 44 i z 1949 r. Nr 42, poz. 311) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Mięso mielone lub siekane chłodzone lub mrożone może być wytwarzane i wprowadzane do obrotu na warunkach określonych w niniejszym rozporządzeniu.
2.
Użyte w dalszym ciągu rozporządzenia określenie "mięso" oznacza mięso mielone lub siekane chłodzone albo mrożone.
§  2.
1.
Mięso może być wytwarzane tylko w uspołecznionych zakładach przemysłu mięsnego, chłodniczego lub garmażeryjnego, wyznaczonych przez jednostki nadrzędne tych zakładów w porozumieniu z właściwym wojewódzkim inspektorem sanitarnym (inspektorem miasta wyłączonego z województwa) i wojewódzkim lekarzem weterynarii.
2.
Produkcja mięsa powinna być prowadzona pod stałą kontrolą lekarzy weterynarii sprawujących nadzór sanitarno-weterynaryjny w zakładach, o których mowa w ust 1.
§  3.
Mięso dostarczone do sprzedaży powinno znajdować się w firmowych opakowaniach wytwórni, na których oprócz oznaczeń wymaganych w myśl przepisów o oznaczaniu artykułów wprowadzanych do obrotu powinna być zamieszczona data produkcji i znak kontroli organu sanitarno-weterynaryjnego, o którym mowa w § 2 ust. 2.
§  4.
1.
Sprzedaż detaliczna mięsa może być prowadzona tylko w uspołecznionych sklepach mięsnych wyznaczonych przez właściwy do spraw handlu wewnętrznego organ prezydium wojewódzkiej rady narodowej (rady narodowej miasta wyłączonego z województwa) w porozumieniu z wojewódzkim inspektorem sanitarnym (inspektorem sanitarnym miasta wyłączonego z województwa).
2.
Sklepy, o których mowa w ust. 1, powinny być wyposażone w urządzenia chłodnicze zapewniające:
1)
temperaturę nie wyższą niż - 8oC - do przechowywania mięsa mrożonego oraz
2)
temperaturę nie przekraczającą +4oC - do przechowywania mięsa chłodzonego.
3.
Mięso nie sprzedane w godzinach, w których sklep jest czynny, wolno przechowywać tylko w odpowiednich urządzeniach chłodniczych określonych w ust. 2.
§  5.
Dostawy mięsa do miejsc sprzedaży mogą być dokonywane tylko przy użyciu środków transportu wyposażonych w urządzenia chłodnicze.
§  6.
Przepisy §§ 6, 11 ust. 5 §§ 12, 22, 37 i 38 rozporządzenia Ministra Opieki Społecznej z dnia 10 grudnia 1936 r. o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi (Dz. U. z 1936 r. Nr 92, poz. 643, z 1937 r. Nr 49, poz. 378, z 1952 r. Nr 12, poz. 75, z 1958 r. Nr 56, poz. 275 i z 1961 r. Nr 4, poz. 26) stosuje się odpowiednio.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - opublikowana

Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Ustawa o rynku pracy i służbach zatrudnienia opublikowana

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Będzie elektroniczna dokumentacja w zakresie urodzeń i zgonów

Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.

Grażyna J. Leśniak 12.05.2025
Będą zmiany w wydawaniu wiz dla zagranicznych studentów

Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.

kk/pap 10.05.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 09.05.2025
Prezydent Andrzej Duda zawetował ustawę obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.

Grażyna J. Leśniak 06.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1961.4.27

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Nadzór sanitarny nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.
Data aktu: 31/12/1960
Data ogłoszenia: 31/01/1961
Data wejścia w życie: 31/01/1961