Wypiek i obrót pieczywem.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW HANDLU WEWNĘTRZNEGO ORAZ ZDROWIA
z dnia 2 maja 1951 r.
w sprawie wypieku i obrotu pieczywem.

Na podstawie art. 2 ust. 2 dekretu z dnia 5 sierpnia 1949 r. o reglamentacji niektórych surowców, półfabrykatów i wyrobów gotowych (Dz. U. R. P. z 1949 r. Nr 46, poz. 341 i z 1950 r. Nr 49, poz. 447) i art. 8 pkt a), b), d), e) i g) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. z 1928 r. Nr 36, poz. 343, z 1946 r. Nr 5, poz. 44 i z 1949 r. Nr 42, poz. 311) zarządza się, co następuje:
§  1.
Pieczywem w rozumieniu niniejszego rozporządzenia są wyroby piekarnicze (chleb i bułki) żytnie, pszenne i żytnio-pszenne.
§  2.
Pieczywo może być wypiekane tylko z mąki dopuszczonej do obrotu, a w przypadkach przewidzianych w §§ 9-11 także z mąki pochodzącej z przemiału gospodarczego.
§  3.
1.
Dozwolony jest wypiek pieczywa tylko takich rodzajów i gatunków, które ustali Minister Handlu Wewnętrznego w porozumieniu z Ministrem Zdrowia w drodze zarządzeń, ogłaszanych w Monitorze Polskim.
2.
W trybie określonym w ust. 1 Minister Handlu Wewnętrznego może ustalić normy zużycia surowców do wypieku pieczywa (receptury) i normy wydajności wypieku.
§  4.
Pieczywo może być wypiekane tylko w jednostkach o wadze 1 kg, 2 kg i 3 kg oraz w jednostkach o wadze 50 g, 100 g, 200 g i 500 g (drobne pieczywo).
§  5.
Mąka przed użyciem jej do wypieku powinna być dokładnie przesiana w piekarni.
§  6.
Zabrania się przygotowywania ciasta żytniego w dzieżach drewnianych, przeznaczonych do fermentacji ciasta pszennego.
§  7.
1.
Zabrania się dodawania do ciasta lub do zaczynu moczonego czerstwego pieczywa.
2.
Pieczywo czerstwe, które nie zostało wyniesione z piekarni, może być - po zmieleniu - dodawane do ciasta żytniego z mąki 82% lub 97% przemiału, w ilości nie przekraczającej 3%.
§  8.
1.
W przypadku stwierdzenia w piekarni choroby ziemniaczanej (baccillus mesentericus) należy:
1)
przeprowadzić dezynfekcję w piekarni przez:
a)
obmycie wszystkich naczyń drewnianych 5% kwasem octowym,
b)
wybielenie ścian wapnem niegaszonym,
c)
wymycie podłogi 5% kwasem octowym,
d)
wypranie ubrania roboczego i poddanie go dezynfekcji 5% kwasem octowym,
e)
spalenie lub zakopanie w ziemi i zasypanie wapnem niegaszonym chleba zakażonego chorobą ziemniaczaną;
2)
zwiększyć kwasowość pieczywa do maksymalnej dopuszczalnej wysokości.
2.
Zabrania się przyjmowania do piekarni pieczywa zakażonego chorobą ziemniaczaną.
§  9.
Wypiek pieczywa z mąki dostarczonej w tym celu przez zamawiającego (wypiek na zamówienie) i dla jego potrzeb dozwolony jest tylko na zamówienie władz i urzędów oraz na zamówienie prowadzących zakłady żywienia zbiorowego instytucji i przedsiębiorstw uspołecznionych, jak również w przypadku, o którym mowa w § 10.
§  10.
1.
Dozwolony jest wypiek pieczywa z mąki dostarczonej w tym celu przez producentów rolnych oraz przez osoby, które otrzymały zboże lub mąkę z tytułu wynagrodzenia za pracę.
2.
Wypiek, o którym mowa w ust. 1, może odbywać się tylko w piekarniach, położonych w gminach oraz w tych miastach, których listę ustalą właściwe prezydia wojewódzkich rad narodowych.
§  11.
Dozwolony jest wypiek pieczywa z ciasta przygotowanego w gospodarstwie domowym zamawiającego.
§  12.
W przypadkach, określonych w §§ 9-11, wynagrodzenie za wypiek pieczywa może być pobierane tylko w gotówce.
§  13.
Pieczywo o wadze powyżej 500 g powinno być znakowane papierowymi etykietami ze wskazaniem na nich nazwy i adresu piekarni. Etykiety należy umieszczać na pieczywie przed wypiekiem.
§  14.
1.
Pieczywo może być przewożone tylko w wozach krytych, wyłącznie do tego przeznaczonych, posiadających wewnątrz półki lub kosze, jak również w specjalnych skrzynkach odpowiednio zabezpieczonych przed kurzem i wilgocią.
2.
Przy transportowaniu chleb powinien być ułożony pionowo.
§  15.
Pieczywo przeznaczone do obrotu może być wypiekane tylko w piekarniach.
§  16.
1.
Zabrania się sprzedaży pieczywa w lokalu piekarni.
2.
Pieczywo może być sprzedawane przez osoby prowadzące piekarnię we własnych sklepach lub dostarczone do sprzedaży w sklepach obcych branży spożywczej. W sklepach tych powinny być zorganizowane specjalne działy sprzedaży pieczywa. W miejscowościach, w których jest tylko jeden sklep, pieczywo może być sprzedawane w wyodrębnionym dziale tego sklepu.
§  17.
Pieczywo można sprzedawać na wagę lub na sztuki. Przy sprzedaży na sztuki odchylenie od oznaczonej wagi pieczywa, niezależnie od czasu jego przechowywania, dopuszcza się w odniesieniu do chleba do 4%, w odniesieniu zaś do drobnego pieczywa do 5%.
§  18.
W piekarniach prywatnych należy prowadzić księgi wypieku według wzoru ustalonego przez Ministra Handlu Wewnętrznego.
§  19.
W przypadku wypieku na zlecenie władz i urzędów oraz prowadzących zakłady żywienia zbiorowego instytucji i przedsiębiorstw uspołecznionych Minister Handlu Wewnętrznego może ustalić, w porozumieniu z zainteresowanym ministrem, rodzaj, gatunek i recepturę wypieku (§ 3), wagę jednostek pieczywa oraz sposób jego znakowania odmiennie od zasad określonych na podstawie § 3.
§  20.
Rozporządzenie niniejsze nie dotyczy wypieku pieczywa w piekarniach wojskowych i organów bezpieczeństwa publicznego.
§  21.
Tracą moc obowiązującą:
a)
§ 4 ust. 2 i 3 rozporządzenia Ministra Opieki Społecznej z dnia 18 lutego 1937 r. o dozorze nad wyrobem i obiegiem mąki i wyrobów mącznych (Dz. U. R. P. Nr 25, poz. 171), zmienionego rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 3 lipca 1946 r. (Dz. U. R. P. Nr 43, poz. 255),
b)
rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 26 października 1949 r. w sprawie zakazu wypieku pieczywa z mąki pszennej 50% przemiału (Dz. U. R. P. Nr 56, poz. 445) oraz
c)
rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 4 stycznia 1950 r. w sprawie normalizacji wypieku pieczywa (Dz. U. R. P. Nr 2, poz. 14).
§  22.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1951.32.252

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wypiek i obrót pieczywem.
Data aktu: 02/05/1951
Data ogłoszenia: 18/06/1951
Data wejścia w życie: 18/06/1951