Przemiał zbóż.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 30 listopada 1950 r.
w sprawie przemiału zbóż. *

Na podstawie art. 2 ust. 2 i art. 4 dekretu z dnia 5 sierpnia 1949 r. o reglamentacji niektórych surowców, półfabrykatów i wyrobów gotowych (Dz. U. R. P. z 1949 r. Nr 46, poz. 341 i z 1950 r. Nr 49, poz. 447) zarządza się, co następuje:

I.

Postanowienia ogólne.

§  1.
1.
W rozumieniu niniejszego rozporządzenia uważa się:
1)
za młyny handlowe - młyny i kaszarnie stanowiące własność przedsiębiorstwa państwowego "Polskie Zakłady Zbożowe" lub pozostające pod zarządem tego przedsiębiorstwa,
2)
za młyny gospodarcze - wszystkie inne młyny i kaszarnie nie wymienione w pkt 1 oraz samodzielne śrutowniki.
2.
Za samodzielne uważa się śrutowniki, których prowadzenie stanowi przedmiot przedsiębiorstwa. Inne śrutowniki uważa się za gospodarcze.
§  2.
1.
W młynach handlowych przemiela się zboże nabyte na własny rachunek (przemiał handlowy).
2.
W młynach gospodarczych przemiela się zboże na zlecenie producentów rolnych, członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i osób, które otrzymały zboże z tytułu wynagrodzenia za pracę lub nabyły je zgodnie z układem o pracę (przemiał gospodarczy).
3.
Osoby prowadzące młyny gospodarcze obowiązane są przemielać zboże na zlecenie przedsiębiorstwa państwowego "Polskie Zakłady Zbożowe" za wynagrodzeniem w gotówce (przemiał zlecony).
§  3.
Przemiał zboża na śrutownikach gospodarczych dozwolony jest jedynie na potrzeby własnego gospodarstwa.
§  4.
1.
Ustala się następujące typy przemiału:
1)
dla żyta - 60%, 82% i 97%,
2)
dla pszenicy - 50%, 72% i 97%,
3)
dla jęczmienia na mąkę - 67%,
4)
dla jęczmienia na kaszę - 46% i 63%,
5)
śrutowanie zbóż na cele paszowe.
2. 1
Przemiał pszenicy na mąkę 50% może być dokonywany tylko w młynach handlowych.
3.
Minister Handlu Wewnętrznego może w drodze zarządzenia zakazać dokonywania w określonej kategorii młynów niektórych typów przemiału, ustalonych w ust. 1.
4.
Dokonywanie innych przemiałów żyta, pszenicy i jęczmienia niż ustalone w ust. 1 jest niedozwolone.

II.

Przemiał handlowy.

§  5.
1.
Zboże w młynach handlowych należy przechowywać w spichrzach podłogowych lub silosach. Pomieszczenia te powinny odpowiadać wszystkim wymaganiom, zapewniającym należyte przechowywanie zboża, a w szczególności powinny być czyste, suche, odpowiednio zabezpieczone od zacieków, przewiewne i wolne od szkodników zbożowo-mącznych.
2.
Zboże należy przechowywać w partiach w zależności od jego rodzaju, gatunku i jakości.
3.
Zboże powinno być przyjmowane do magazynu i wydawane z magazynu do czyszczenia wstępnego po uprzednim zważeniu.
4.
Zboże powinno być przechowywane w sposób zabezpieczający należyte jego utrzymanie, a w szczególności zabezpieczający przed stęchnięciem, spleśnieniem, zagrzaniem, zawilgoceniem i przed szkodnikami zbożowo-mącznymi.
§  6.
Minister Handlu Wewnętrznego za zgodą Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego w drodze zarządzenia ustali normy jakościowe (standarty) zboża przemiałowego.
§  7.
1.
Zboże przeznaczone do przemiału należy mieszać celem uzyskania mieszanek zbożowych odpowiadających normom jakościowym (§ 6).
2.
W młynach powinny być pomieszczenia, przeznaczone do mieszania zboża bezpośrednio przed jego przemiałem. Pojemność tych pomieszczeń powinna odpowiadać zdolności przemiałowej młyna na dobę.
3.
Magazynowanie zboża w pomieszczeniach przeznaczonych do mieszania zboża jest niedozwolone.
§  8.
Mieszanka zbożowa (§ 7) powinna być oczyszczona przez przepuszczenie zboża przez wialnię (czyszczenie wstępne), a następnie przez inne urządzenia do oczyszczania zboża (czyszczenie właściwe).
§  9.
1.
Zboże oczyszczone przed rozpoczęciem przemiału powinno odpowiadać następującym warunkom:
1)
nie zawierać zanieczyszczeń mineralnych,
2)
nie zawierać kąkolu więcej niż 0,1%, a innych organicznych zanieczyszczeń więcej niż 0,05%,
3)
nie posiadać ziarn jawnego porostu więcej niż 5%.
2.
Wilgotność pszenicy powinna wynosić najwyżej 16%-16,5%, innego zaś zboża najwyżej od 15%-16%.
3.
Pszenica nie powinna zawierać ziarn żyta i jęczmienia łącznie więcej niż 5%.
4.
Minister Handlu Wewnętrznego może w drodze zarządzenia zwiększyć na określony czas dopuszczalną normę zawartości ziarn jawnego porostu w zbożu oraz ziarn żyta i jęczmienia w pszenicy.
5.
Pszenica porażona śniecią może być przemielana tylko po jej przepłukaniu w płuczkach do zboża.
§  10.
1.
Odpady otrzymane po oczyszczeniu zboża nie powinny zawierać ziarn użytecznych więcej niż 3%.
2.
Za ziarna użyteczne uważa się:
1)
ziarna pszenicy, które pozostają na sitach o rozmiarach otworów 1,45 × 20 mm,
2)
ziarna żyta, które pozostają na sitach o rozmiarach otworów 1,4 × 20 mm.
§  11.
Główne przetwory zbożowe poszczególnych typów przemiału powinny pod względem jakości odpowiadać normom jakościowym (standartom), ustalonym zarządzeniem Ministra Handlu Wewnętrznego, wydanym za zgodą Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego.
§  12.
1.
Odciąganie w toku przemiału mąki niższego przemiału jest zakazane z wyjątkiem przypadku przewidzianego w ust. 2.
2.
Z przemiału pszenicy na mąkę 50% należy otrzymać dwa gatunki mąki, a mianowicie:

I gatunek mąki od 0-50%,

II gatunek mąki od 50%-72%.

3.
Odchylenia od norm ustalonych w ust. 2 są dopuszczalne tylko w zależności od urządzeń technicznych i metod przemiału, jak również od jakości ziarna.
§  13.
1.
Odciąganie z mąki pszennej kaszki manny dozwala się do 3% tylko w młynach posiadających specjalne urządzenia (sortownie do kaszek - reformy).
2.
Wytwarzanie kaszki manny podlega zgłoszeniu właściwej władzy przemysłowej I instancji.
§  14.
1.
Ubytek w toku przemiału na skutek rozpylania mąki i parowania wody nie może przekraczać 1% przemielonego zboża.
2.
Ubytek w zbożu przemielanym wraz z odpadami nieużytecznymi i szkodliwymi, otrzymanymi po oczyszczeniu, nie może przekraczać 3%. Za odpady nieużyteczne uważa się także zanieczyszczenia mineralne.
3.
Odpady nieużyteczne i szkodliwe należy niszczyć, o czym sporządza się protokół.
4.
Minister Handlu Wewnętrznego może ustalić dla poszczególnych młynów lub ich typów inną normę ubytku dopuszczalnego w toku przemiału.
§  15.
1.
Na 100 kg przemielonego żyta i pszenicy wydajność przemiału ma wynosić co najmniej:
1)
przy przemiale żyta:
a)
na mąkę 60% - 60 kg mąki o zawartości popiołu do 0,76% i 37 kg otrąb,
b)
na mąkę 82% - 82 kg mąki o zawartości popiołu do 1,44% i 15 kg otrąb,
c)
na mąkę 97% - 97 kg mąki o zawartości popiołu do 2%;
2)
przy przemiale pszenicy:
a)
na mąkę 50% - 50 kg I gatunku mąki o zawartości popiołu do 0,58% i 22 kg mąki II gatunku o zawartości popiołu do 1,45% oraz 25 kg otrąb,
b)
na mąkę 72% - 72 kg mąki o zawartości popiołu do 0,85% i 25 kg otrąb,
c)
na mąkę 97% - 97 kg mąki o zawartości popiołu do 2%.
2.
Obliczenie popiołu, przewidziane w ust. 1, następuje w przeliczeniu na suchą substancję.
3.
Odchylenia od ustalonych w ust. 1 norm wydajności, zwiększające zawartość popiołu w mące, są niedopuszczalne.
§  16.
Mieszanie żyta lub jęczmienia z pszenicą przeznaczoną do przemiału, jak również mieszanie w młynach mąki pszennej z żytnią lub jęczmienną może nastąpić tylko na podstawie zezwolenia Ministra Handlu Wewnętrznego.
§  17.
1.
Szkodliwe chwasty i inne szkodliwe odpady wydzielone przy oczyszczaniu zboża nie mogą być przemielane ani też włączane do produktów przemiału.
2.
Odpady, otrzymane z maszyn łuszczących, gniotowników i innych urządzeń, a także ziarna łamane i chude, wydzielone przy oczyszczeniu zboża, mogą być przemielane i dodawane do otrąb.
§  18.
1.
Całość mąki otrzymana z przemiału powinna być jednolicie przemieszana.
2.
Mąka powinna być zmieszana na określony gatunek mąki tylko w skrzyniach lub mechanicznych mieszarkach.
§  19.
1.
Przetwory zbożowe wydaje się z młyna tylko w workach zaplombowanych i opatrzonych etykietami.
2.
Plombę na worku należy umieścić w ten sposób, aby uniemożliwić otwarcie worka bez jej naruszenia. Plomba powinna być ołowiana lub blaszana i zawierać numer młyna.
3.
Na etykiecie o rozmiarze 10 cm × 8 cm, zawieszonej na środku worka, należy wymienić nazwę i adres młyna lub kaszarni, rodzaj mąki lub kaszy, typ przemiału i datę jego wykonania.
4.
Ustala się dla poszczególnych rodzajów przetworów zbożowych następujące kolory etykiet:
1)
zielony dla mąki żytniej,
2)
niebieski dla mąki pszennej I gatunku,
3)
żółty dla mąki pszennej II gatunku,
4)
biały dla innych przetworów zbożowych.

III.

Przemiał gospodarczy.

§  20.
Do przemiału gospodarczego stosuje się odpowiednio przepisy §§ 6, 12 ust. 1, §§ 13, 14 ust. 1 i 2, § 15 ust. 1 pkt 1 i pkt 2 lit. b) i c), ust. 2 i 3, §§ 16, 17 i 18.
§  21.
W młynach gospodarczych powinny być prowadzone księgi przemiału według wzoru ustalonego przez Ministra Handlu Wewnętrznego w drodze zarządzenia.
§  22.
Zboże dostarczone do przemiału gospodarczego należy przyjmować według kolejności przywozu.
§  23.
1.
W młynach gospodarczych można utrzymywać przeznaczone na wymianę stałe zapasy przetworów zbożowych w następującej wysokości:
1)
w młynach o zdolności przemiałowej do 5 ton na dobę - 2 ton przetworów zbożowych,
2)
w młynach o zdolności przemiałowej ponad 5 ton na dobę - 5 ton przetworów zbożowych.
2.
Zapas na cele wymiany może pochodzić:
1)
ze zboża uzyskanego z opłat przemiałowych w naturze albo
2)
z nabycia przetworów zbożowych od przedsiębiorstwa państwowego "Polskie Zakłady Zbożowe".
3.
Minister Handlu Wewnętrznego może za zgodą Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego w drodze zarządzenia zwiększyć lub zmniejszyć normy ilościowe zapasów przetworów zbożowych na cele wymiany.
4.
Obrót przetworami zbożowymi z zapasu powinien być uwidoczniony w księgach przemiału.
§  24.
Minister Handlu Wewnętrznego w drodze zarządzenia ustali sposób rozliczania się z otrzymanego do przemiału gospodarczego zboża.
§  25.
1.
Przyjmowanie zboża na przechowanie w młynach gospodarczych od producentów rolnych oraz osób, które otrzymały zboże z tytułu wynagrodzenia za pracę, jest zakazane.
2.
Przepis ust. 1 nie dotyczy przypadków, gdy osoby prowadzące młyny obowiązane są z mocy szczególnych przepisów do przyjęcia zboża i czasowego zamagazynowania go.
§  26.
Wysokość opłat przemiałowych powinna być uwidoczniona w cenniku podpisanym przez kierownika młyna. Cennik należy umieścić w miejscu widocznym i dostępnym.
§  27.
1.
Zboże pobrane z tytułu opłat przemiałowych w naturze powinno być odsprzedane w ciągu miesiąca od dnia pobrania przedsiębiorstwu państwowemu "Polskie Zakłady Zbożowe" według obowiązujących cen.
2.
Przepis ust. 1 nie stosuje się w przypadku, przewidzianym w § 23 ust. 2 pkt 1.

IV.

Przepisy końcowe.

§  28.
Tracą moc obowiązującą:
1)
rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 26 października 1949 r. o zakazie przemiału pszenicy na mąkę pszenną 50% (Dz. U. R. P. Nr 56, poz. 446),
2)
rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 4 stycznia 1950 r. w sprawie przemiału zbóż (Dz. U. R. P. Nr 2, poz. 13).
§  29.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
* Z dniem 1 lipca 1954 r. nin. uchwała traci moc w części dotyczącej opłat za przemiał zlecony, zgodnie z § 13 pkt 2 uchwały nr 283 z dnia 18 maja 1954 r. w sprawie opłat za przemiał gospodarczy zbóż oraz ceny za zboże, pochodzące z tytułu opłat za przemiał gospodarczy i wpłat na rzecz Funduszu Remontów Młynów Gospodarczych (M.P.54.56.761).
1 Moc obowiązującą przepisu § 4 ust. 2 zawiesza się do dnia 1 sierpnia 1952 r., zgodnie z § 1 rozporządzenia z dnia 25 marca 1952 r. w sprawie przemiału pszenicy w młynach gospodarczych (Dz.U.52.23.153) z dniem 1 kwietnia 1952 r.

Z dniem 2 sierpnia 1952 r. przywraca się moc obowiązującą § 4 ust. 2, zgodnie z § 1 rozporządzenia z dnia 25 marca 1952 r. w sprawie przemiału pszenicy w młynach gospodarczych (Dz.U.52.23.153).

Zmiany w prawie

Darowizny dla ofiar powodzi zwolnione z VAT

Darowizny dla ofiar powodzi zostały zwolnione z VAT - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Od dziś ważna zmiana dla niektórych kierowców

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od wtorku, 10 września, zakładają automatyczny zwrot prawa jazdy, bez konieczności składania wniosku. Zmiana ma zapobiegać sytuacji, w której kierowcy, nieświadomi obowiązku, byli karani za prowadzenie pojazdu, mimo formalnego odzyskania uprawnień.

Robert Horbaczewski 09.09.2024
Będą zmiany w ustawie o działaniach antyterrorystycznych oraz w ustawie o ABW oraz AW

Rząd przyjął we wtorek projekt przepisów, który dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej, które dotyczą przeciwdziałania rozpowszechnianiu w Internecie treści o charakterze terrorystycznym. Wprowadzony zostanie mechanizm wydawania i weryfikowania nakazów usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do takich treści. Za egzekwowanie nowych przepisów odpowiedzialny będzie szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Od jego decyzji będzie się można odwołać do sądu.

Grażyna J. Leśniak 03.09.2024
Ustawa o rencie wdowiej niekonstytucyjna?

O zawetowanie ustawy o tzw. wdowich emeryturach jako aktu dyskryminującego część obywateli zwróciła się do prezydenta Andrzeja Dudy jedna z emerytek. W jej przekonaniu uchwalona 26 lipca 2024 r. ustawa narusza art. 32 Konstytucji, ponieważ wprowadza zasady dyskryminujące dużą część seniorów. Czy prezydent zdążył się z nią zapoznać – nie wiadomo. Bo petycja wpłynęła do Kancelarii Prezydenta 6 sierpnia, a już 9 sierpnia ustawa została podpisana.

Grażyna J. Leśniak 31.08.2024
Nalewki już bez barwników, soków i dodatkowych aromatów

We wtorek, 20 sierpnia, zaczęły obowiązywać przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane przy wyrobie "nalewek", nowe zasady wykluczają możliwość ich barwienia, aromatyzowania czy też dodawania do nich soków owocowych.

Krzysztof Koślicki 20.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1951.2.16

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Przemiał zbóż.
Data aktu: 30/11/1950
Data ogłoszenia: 16/01/1951
Data wejścia w życie: 16/01/1951