Planowy przerób mąki w piekarniach.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 16 lutego 1951 r.
w sprawie planowego przerobu mąki w piekarniach.

Na podstawie art. 2 ust. 2 i art. 8 dekretu z dnia 5 sierpnia 1949 r. o reglamentacji niektórych surowców, półfabrykatów i wyrobów gotowych (Dz. U. R. P. z 1949 r. Nr 46, poz. 341 i z 1950 r. Nr 49, poz. 447) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przerób mąki w piekarniach odbywa się zgodnie z planami wypieku pieczywa, ustalanymi w trybie i według zasad określonych w niniejszym rozporządzeniu.
§  2.
Plany wypieku pieczywa ustalają prezydia powiatowych rad narodowych, a w miastach stanowiących powiaty miejskie oraz w m. st. Warszawie i w m. Łodzi - prezydia rad narodowych tych miast.
§  3.
Plan wypieku sporządza się na okresy miesięczne. W granicach planu miesięcznego ustala się szczegółowe plany dziesięciodniowe.
§  4.
1.
Plan wypieku pieczywa ustala ogólny rozmiar wypieku z uwzględnieniem asortymentu pieczywa i przydziału mąki. W planie określa się rozmiar wypieku pieczywa oddzielnie dla jednostek gospodarki uspołecznionej prowadzących piekarnie oraz oddzielnie dla ogółu piekarń prywatnych.
2.
Zadania dla poszczególnych piekarń prywatnych ustalają władze cechowe.
§  5.
1.
Przy ustalaniu planu wypieku pieczywa bierze się pod uwagę zdolność produkcyjną piekarń, zapotrzebowanie na pieczywo na terenie objętym planem, dane o sprzedaży pieczywa w okresach poprzednich oraz szczególne okoliczności mogące wywołać zwiększenie lub zmniejszenie zapotrzebowania na pieczywo w okresie, którego plan dotyczy.
2.
Zadania, wynikające z planu, powinny być ustalone proporcjonalnie do zdolności produkcyjnej piekarń z uwzględnieniem opłacalności wypieku poszczególnych rodzajów pieczywa.
§  6.
Przed ustaleniem miesięcznego planu wypieku pieczywa należy zasięgnąć opinii właściwych jednostek gospodarki uspołecznionej oraz władz cechowych.
§  7.
1.
Zadania, wynikające z szczegółowego planu wypieku pieczywa, powinny być podane do wiadomości osób prowadzących piekarnie co najmniej na 3 dni przed okresem, którego plan dotyczy. W przypadku zmiany planu (§ 8) termin zawiadomienia może być krótszy.
2.
Sposób zawiadomienia określi władza ustalająca plan.
§  8.
Plan wypieku pieczywa powinien ulec zmianie w przypadku:
1)
zmiany zapotrzebowania na pieczywo,
2)
gdy się okaże, że ustalony plan albo zadania wynikające z jego wykonania dla poszczególnych piekarń ustalone zostały w rozmiarze za wysokim lub za niskim.
§  9.
1.
Osoby prowadzące piekarnie obowiązane są do prowadzenia ksiąg wypieku i obrotu pieczywa według wzoru ustalonego przez Ministra Handlu Wewnętrznego.
2.
Osoby, o których mowa w ust. 1, obowiązane są składać władzy ustalającej plan sprawozdania ze sprzedaży pieczywa w okresie objętym planem szczegółowym w terminie 3 dni od zakończenia okresu.
§  10.
1.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do piekarń położonych w gminach wiejskich oraz w miastach liczących poniżej 20.000 mieszkańców.
2.
Prezydia wojewódzkich rad narodowych mogą uchwalić rozciągnięcie przepisów niniejszego rozporządzenia na miejscowości wymienione w ust. 1.
§  11.
1.
Rozporządzenie nie dotyczy wypieku pieczywa w piekarniach znajdujących się pod zarządem lub w użytkowaniu wojska i organów służby bezpieczeństwa.
2.
Przewidziane w niniejszym rozporządzeniu plany wypieku pieczywa w piekarniach innych, niż wymienione w ust. 1, nie mogą obejmować zamówień wojskowych lub organów służby bezpieczeństwa.
§  12.
Rozporządzenie nie dotyczy pieczywa przygotowanego w gospodarstwie domowym dla własnego użytku i oddanego do wypieku w piekarni.
§  13.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1951.14.115

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Planowy przerób mąki w piekarniach.
Data aktu: 16/02/1951
Data ogłoszenia: 14/03/1951
Data wejścia w życie: 14/03/1951