Surowce przeznaczone do przetwórstwa w zakładach mleczarskich.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW HANDLU WEWNĘTRZNEGO I ZDROWIA
z dnia 21 października 1949 r.
w sprawie surowców przeznaczonych do przetwórstwa w zakładach mleczarskich.

Na podstawie art. 2 ust. 2 pkt 3 i art. 16 ust. 3 dekretu z dnia 28 października 1947 r. o mleczarstwie (Dz. U. R. P. Nr 67, poz. 416) oraz art. 8 pkt a) i d) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. z 1928 r. Nr 36, poz. 343, z 1934 r. Nr 110, poz. 977 , z 1939 r. Nr 54, poz. 342, z 1946 r. Nr 5, poz. 44 oraz z 1949 r. Nr 42, poz. 311) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przepisy niniejszego rozporządzenia regulują warunki, jakim powinny odpowiadać surowce używane w zakładach mleczarskich do przetwórstwa, a mianowicie:
1)
mleko krowie, przeznaczone do przygotowania mleka spożywczego oraz do wyrobu innych przetworów mleczarskich,
2)
śmietanka przeznaczona do wyrobu masła,
3)
twaróg przeznaczony do wyrobu kazeiny.
§  2.
1.
Mleko przeznaczone do przygotowania mleka spożywczego oraz mleko przeznaczone do wyrobu innych przetworów mleczarskich powinno odpowiadać następującym warunkom:
1)
uzyskiwanie z zachowaniem przepisów sanitarnych i weterynaryjnych,
2)
wygląd: w całej masie jednorodne, nieprzezroczyste, barwy białej z odcieniem kremowym,
3)
zapach: w zasadzie bezwonne lub z nieznacznym zapachem paszy lub obory,
4)
smak: o smaku swoistym dla świeżego mleka, słodkawe lub z nieznacznym posmakiem paszy,
5)
zawartość tłuszczu: najmniej 2,70%,
6)
zawartość suchej masy beztłuszczowej: najmniej 8,30%,
7)
kwasowość: 6-8 stopni Soxhlet-Henkl`a; norma ta nie odnosi się do mleka przeznaczonego do wyrobu masła,
8)
nie powinno wykazywać dostrzegalnych zanieczyszczeń,
9)
nie powinno pochodzić od krów z okresu około 10 dni przed ocieleniem oraz 7 dni po ocieleniu,
10)
powinno być dostarczane w naczyniach oznaczonych napisem "mleko podlega wyjałowieniu", jeżeli według przepisów sanitarnych i weterynaryjnych powinno być poddane wyjałowieniu.
2.
Mleko przeznaczone do wyrobu serów powinno ponadto:
1)
pochodzić od krów karmionych paszami naturalnymi z uwzględnieniem umiarkowanych ilości pasz treściwych; niedopuszczalne jest do przerobu na sery twarde mleko od krów karmionych paszami sfermentowanymi jak: wywar, wytłoki owocowe, wszelkie kiszonki itp.,
2)
wykazywać normalną zdolność ścinania się pod wpływem podpuszczki,
3)
w próbie fermentacyjnej nie wykazywać objawów wzdymania,
4)
w wyniku próby reduktazowej odpowiadać klasie mleka trwałego.
3.
Mleko przeznaczone do wyrobu twarogu nie powinno zawierać więcej niż 0,3 mg żelaza (Fe) w 100 ml.
4.
Mleko przeznaczone do wyrobu kazeiny powinno być odtłuszczone, przy czym zawartość tłuszczu w mleku odtłuszczonym nie może przekraczać 0,05%.
§  3.
Śmietanka przeznaczona do wyrobu masła powinna odpowiadać następującym warunkom:
1)
otrzymywanie z mleka odpowiadającego przepisom § 2 ust. 1,
2)
wygląd: barwy kremowo-białej, konsystencji jednolitej bez silnego pienienia,
3)
zapach: w zasadzie bezwonna lub z nieznacznym zapachem pasz, obory lub zapachem wywołanym działaniem bakterii kwaszących,
4)
smak: o smaku typowym dla normalnej, czystej i świeżej lub lekko nadkwaszonej śmietany, bez wyraźnie występującego posmaku paszy,
5)
zawartość tłuszczu: najmniej 20%.
§  4.
Twaróg przeznaczony do wyrobu kazeiny powinien odpowiadać następującym warunkom:
1)
otrzymywanie z mleka odpowiadającego przepisom § 2 ust. 1 i 4,
2)
wygląd: barwy kremowo-białej, o strukturze lekko ziarnistej, jednolitej,
3)
zapach: lekko kwaskowaty, bez zapachów obcych,
4)
smak: o smaku swoistym, lekko kwaskowatym,
5)
zawartość wody: najwyżej 65%,
6)
zawartość tłuszczu w przeliczeniu na suchą masę: najwyżej 2,0%,
7)
zawartość żelaza (Fe): najwyżej 1 mg w 100 g twarogu.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1950.2.4

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Surowce przeznaczone do przetwórstwa w zakładach mleczarskich.
Data aktu: 21/10/1949
Data ogłoszenia: 27/01/1950
Data wejścia w życie: 27/01/1950