Normalizacja wypieku pieczywa.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 4 stycznia 1950 r.
w sprawie normalizacji wypieku pieczywa.

Na podstawie art. 2 ust. 2 i art. 14 dekretu z dnia 5 sierpnia 1949 r. o reglamentacji niektórych surowców, półfabrykatów i wyrobów gotowych (Dz. U. R. P. Nr 46, poz. 341) zarządza się w porozumieniu z Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego, a także Ministrem Zdrowia co do § 3, co następuje:
§  1.
Zabrania się w obrocie wolnorynkowym wypieku pieczywa z mąki żytniej o przemiale innym niż 60%, 82% i 97% oraz z mąki pszennej o przemiale innym niż 72% i 97%.
§  2.
Zezwala się na wypiek chleba z mąki mieszanej żytnio-pszennej według zatwierdzonych receptur oraz drobnego pieczywa pszennego wypiekanego z dodatkiem tłuszczu, cukru i innych dodatków lub według specjalnych receptur.
§  3.
Receptury na chleb z mąki żytnio-pszennej oraz na drobne pieczywo pszenne zatwierdza Minister Handlu Wewnętrznego w porozumieniu z Ministrem Zdrowia.
§  4.
Drobne pieczywo pszenne winno być wypiekane z mąki o przemiale 72% w jednostkach o wadze 50 g, 100 g, 200 g i 400 g.
§  5.
Ustala się przypiek chleba żytniego i pszennego w bochenkach 1-kilogramowych:
a)
chleba żytniego z mąki 60% wypieczonego na trzonie nie niżej 32%
b)
chleba żytniego z mąki 82% wypieczonego na trzonie nie mniej 37%
c)
chleba żytniego z mąki 82% wypieczonego w formach nie mniej 39%
d)
chleba żytniego z mąki 97% wypieczonego na trzonie nie mniej 41%
e)
chleba żytniego z mąki 97% wypieczonego w formach nie mniej 44%
f)
chleba pszennego z mąki 72% wypieczonego na trzonie nie mniej 30%
g)
chleba pszennego z mąki 72% wypieczonego w formach nie mniej 32%
h)
chleba pszennego z mąki 97% wypieczonego na trzonie nie mniej 36%
i)
chleba pszennego z mąki 97% wypieczonego w formach nie mniej 33%
§  6.
1.
Z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia traci moc obowiązującą rozporządzenie Ministrów Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 28 września 1948 r. w sprawie normalizacji wypieku pieczywa (Dz. U. R. P. Nr 43, poz. 378).
2.
Rozporządzenie niniejsze nie narusza przepisów rozporządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 26 października 1949 r. w sprawie zakazu wypieku pieczywa pszennego z mąki pszennej 50% przemiału (Dz. U. R. P. Nr 56, poz. 445).
3.
Do czasu wydania odpowiednich przepisów na podstawie niniejszego rozporządzenia utrzymuje się w mocy zarządzenia wydane na podstawie rozporządzenia wymienionego w ust. 1.
§  7.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą obowiązującą od dnia 10 sierpnia 1949 r.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1950.2.14

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Normalizacja wypieku pieczywa.
Data aktu: 04/01/1950
Data ogłoszenia: 27/01/1950
Data wejścia w życie: 10/08/1949, 27/01/1950