Ustalenie cen detalicznych i hurtowych na artykuły żywnościowe reglamentowane.

ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 21 czerwca 1945 r.
w sprawie ustalenia cen detalicznych i hurtowych na artykuły żywnościowe reglamentowane.

Na podstawie art. 3 pkt b) dekretu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 25 października 1944 r. o zwalczaniu spekulacji i lichwy wojennej (Dz. U. R. P. Nr 9, poz. 49) zmienionego dekretem Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 20 listopada 1944 r. (Dz. U. R. P. Nr 12, poz. 63) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się ceny detaliczne i hurtowe na artykuły reglamentowane, wydawane ludności na karty żywnościowe lub w trybie urzędowych przydziałów. Wykaz artykułów i ich ceny podaje się w załączniku.
§  2.
Pobieranie cen wyższych, niż ustalone, będzie karane z mocy art. 11 pkt b) dekretu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 25 października 1944 r. o zwalczaniu spekulacji i lichwy wojennej (Dz. U. R. P. Nr 9, poz. 49), zmienionego dekretem Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 20 listopada 1944 r. (Dz. U. R. P. Nr 12, poz. 63).
§  3.
Ceny ustalone w załączniku nie stosują się do artykułów dopuszczonych do sprzedaży na wolnym rynku.
§  4.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

Cennik na artykuły reglamentowane powszechnego użytku.

Nazwa artykułu Cena hurtowa za 100 kg Cena detaliczna za 1 kg
I. Przetwory zbożowe.
1. Chleb razowy 120.– 1,30
2. Mąka żytnia razowa 96% 80.– 0,90
3. Mąka żytnia pytlowa 70% 120.– 1,30
4. Mąka pszenna razowa 96% 112.– 1,20
5. Mąka pszenna 70% 128.– 1,40
6. Kasza manna 200.– 2,20
7. Kasza jęczmienna (pęcak) 73% 80.– 0,90
8. Kasza jęczmienna łamana 68% 92.– 1.–
9. Otręby żytnie 70% przemiału 30.– 0,35
10. Otręby pszenne 40.– 0,45
II. Strączkowe.
11. Fasola biała i żółta 96.– 1,15
12. Fasola pstra 80.– 1.–
13. Groch żółty i zielony I gat. 112.– 1,30
14. Groch żółty i zielony II gat. 76.– 0,90
15. Soczewica 64.– 0,80
16. Bób 64.– 0,80
17. Groch mieszany 64.– 0,80
18. Groch pastewny (bobik, wyka jara i ozima, peluszka) 52.– 0,60
19. Łubin gorzki 40.– 0,50
20. Łubin słodki 72.– 0,90
III. Nabiał.
21. Mleko pełne 86.– za 100 ltr 1,20 za 1 ltr
22. Mleko chude 40.– za 100 ltr 0,50 za 1 ltr
23. Masło 4.800.- 52,80
24. Ser pełnotłusty 1.450.– 16.–
25. Ser chudy 600.– 6,70
26. Twaróg 400.– 4,80
27. Śmietana 330.– za 100 ltr 4.– za 1 ltr
28. Jaja (w kilogramach) 2.800.– 30.–
IV. Mięso i tłuszcze zwierzęce.
29. Mięso wołowe pełnowart. 405.– 4,90
30. Mięso wołowe półwart. 203.– 2,40
31. Łój surowy pełnowart. 450.– 5,40
32. Łój surowy półwart. 225.– 2,70
33. Mięso cielęce pełnowart. 405.– 4,90
34. Mięso cielące półwart. 203.– 2,40
35. Mięso wieprzowe pełnowart. 405.– 4,90
36. Mięso wieprzowe półwart. 203.– 2,40
37. Słonina pełnowartościowa 500.– 6.–
38. Słonina półwartościowa 250.– 3.–
V. Podroby.
39. Wątroba i ozory 400.– 4,80
40. Serca i mózgi 200.– 2,40
41. Płuca śledziona flaki głowizna i nogi 100.– 1,20
VI. Ryby słodkowodne.
42. Szlachetne: łosoś sandacz pstrąg węgorz sieja 3.600.– 46,80
43. Wybór I.: karp ponad 500 gr i inne pg. rynkowych zwyczajów 1.000.– 13.–
44. Wybór II. 750.– 9,80
45. Średnica 480.– 6,20
46. Drobnica 320.– 4,20
VII. Inne.
47. Cukier 1.350.- 15,-
48. Marmelada I gat. 50% 1.000.– 15.–
49. Marmelada II gat. 30% 800.– 12.–
50. (uchylony)
51. (uchylony)
52. (uchylony)
53. (uchylony)
54. (uchylony)
55. Kawa zbożowa 900 – 12.–
56. Kawa zbożowa mieszana 1.200.– 15.–
57. Budyń 1.000.– 14.–
58. Ocet 360.– za 100 ltr 5.– za 1 ltr
59. Zupy w kostkach 100.– za 100 sztuk 1,30 za 1 sztukę
60. Herbata 540.– za 1 kg 600.– za 1 kg
61. Bulion w płynie 9.000.– 140.–
62. Bulion w kostkach 25.– za 100 sztuk 0,30 za 1 sztukę
63. Cukier waniliowy 100.– za 100 kopert 1,50 za 1 kopertę
64. Cykoria 900.– 12.–
65. Miód naturalny 1.000.– 14.–
66. Musztarda 1.200.– 16.–
67. Proszki do pieczenia 100.– za 100 kopert 1,50 za 1 kopertę
68. Landryny 1.200.– 15.–
69. Cukierki 2.400.– 30.–
70. Pulpa owocowa 1.000.–
71. Pulpa jarzynowa 300.–
72. Pulpa rabarbarowa 400.–
73 olej surowy 2.900.- 32,00
74 olej rafinowany 3.750.- 41,00
75 margaryna 4.465.- 50,00
76 śledzie solone 1.300.- 16,00
77 makrele 1.300.- 16,00
78 stroming 1.300.- 16,00
79 dorsz (anchois) 1.300.- 16,00
80 szelfisz 1.300.- 16,00
81 szczupak morski solony 1.300.- 16,00
82 kohler 1.300.- 16,00
83 szprot 1.300.- 16,00
84 makuchy 30.-
85 mączka bawełniana 36.-
86 makuchy arachidowe 36.-
87 otręby jęczmienne 23.-
88 otręby owsiane 23.-
89 otręby z innych pozostałych ziemiopłodów 23.-
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 28 marca 1946 r. (Dz.U.46.13.93) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 marca 1946 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024