Ustalenie cen detalicznych i hurtowych na artykuły żywnościowe reglamentowane.

ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 21 czerwca 1945 r.
w sprawie ustalenia cen detalicznych i hurtowych na artykuły żywnościowe reglamentowane.

Na podstawie art. 3 pkt b) dekretu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 25 października 1944 r. o zwalczaniu spekulacji i lichwy wojennej (Dz. U. R. P. Nr 9, poz. 49) zmienionego dekretem Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 20 listopada 1944 r. (Dz. U. R. P. Nr 12, poz. 63) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się ceny detaliczne i hurtowe na artykuły reglamentowane, wydawane ludności na karty żywnościowe lub w trybie urzędowych przydziałów. Wykaz artykułów i ich ceny podaje się w załączniku.
§  2.
Pobieranie cen wyższych, niż ustalone, będzie karane z mocy art. 11 pkt b) dekretu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 25 października 1944 r. o zwalczaniu spekulacji i lichwy wojennej (Dz. U. R. P. Nr 9, poz. 49), zmienionego dekretem Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 20 listopada 1944 r. (Dz. U. R. P. Nr 12, poz. 63).
§  3.
Ceny ustalone w załączniku nie stosują się do artykułów dopuszczonych do sprzedaży na wolnym rynku.
§  4.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

Cennik na artykuły reglamentowane powszechnego użytku.

Nazwa artykułu Cena hurtowa za 100 kg Cena detaliczna za 1 kg
I. Przetwory zbożowe.
1. Chleb razowy 120.– 1,30
2. Mąka żytnia razowa 96% 80.– 0,90
3. Mąka żytnia pytlowa 70% 120.– 1,30
4. Mąka pszenna razowa 96% 112.– 1,20
5. Mąka pszenna 70% 128.– 1,40
6. Kasza manna 200.– 2,20
7. Kasza jęczmienna (pęcak) 73% 80.– 0,90
8. Kasza jęczmienna łamana 68% 92.– 1.–
9. Otręby żytnie 70% przemiału 30.– 0,35
10. Otręby pszenne 40.– 0,45
II. Strączkowe.
11. Fasola biała i żółta 96.– 1,15
12. Fasola pstra 80.– 1.–
13. Groch żółty i zielony I gat. 112.– 1,30
14. Groch żółty i zielony II gat. 76.– 0,90
15. Soczewica 64.– 0,80
16. Bób 64.– 0,80
17. Groch mieszany 64.– 0,80
18. Groch pastewny (bobik, wyka jara i ozima, peluszka) 52.– 0,60
19. Łubin gorzki 40.– 0,50
20. Łubin słodki 72.– 0,90
III. Nabiał.
21. Mleko pełne 86.– za 100 ltr 1,20 za 1 ltr
22. Mleko chude 40.– za 100 ltr 0,50 za 1 ltr
23. Masło 4.800.- 52,80
24. Ser pełnotłusty 1.450.– 16.–
25. Ser chudy 600.– 6,70
26. Twaróg 400.– 4,80
27. Śmietana 330.– za 100 ltr 4.– za 1 ltr
28. Jaja (w kilogramach) 2.800.– 30.–
IV. Mięso i tłuszcze zwierzęce.
29. Mięso wołowe pełnowart. 405.– 4,90
30. Mięso wołowe półwart. 203.– 2,40
31. Łój surowy pełnowart. 450.– 5,40
32. Łój surowy półwart. 225.– 2,70
33. Mięso cielęce pełnowart. 405.– 4,90
34. Mięso cielące półwart. 203.– 2,40
35. Mięso wieprzowe pełnowart. 405.– 4,90
36. Mięso wieprzowe półwart. 203.– 2,40
37. Słonina pełnowartościowa 500.– 6.–
38. Słonina półwartościowa 250.– 3.–
V. Podroby.
39. Wątroba i ozory 400.– 4,80
40. Serca i mózgi 200.– 2,40
41. Płuca śledziona flaki głowizna i nogi 100.– 1,20
VI. Ryby słodkowodne.
42. Szlachetne: łosoś sandacz pstrąg węgorz sieja 3.600.– 46,80
43. Wybór I.: karp ponad 500 gr i inne pg. rynkowych zwyczajów 1.000.– 13.–
44. Wybór II. 750.– 9,80
45. Średnica 480.– 6,20
46. Drobnica 320.– 4,20
VII. Inne.
47. Cukier 1.350.- 15,-
48. Marmelada I gat. 50% 1.000.– 15.–
49. Marmelada II gat. 30% 800.– 12.–
50. (uchylony)
51. (uchylony)
52. (uchylony)
53. (uchylony)
54. (uchylony)
55. Kawa zbożowa 900 – 12.–
56. Kawa zbożowa mieszana 1.200.– 15.–
57. Budyń 1.000.– 14.–
58. Ocet 360.– za 100 ltr 5.– za 1 ltr
59. Zupy w kostkach 100.– za 100 sztuk 1,30 za 1 sztukę
60. Herbata 540.– za 1 kg 600.– za 1 kg
61. Bulion w płynie 9.000.– 140.–
62. Bulion w kostkach 25.– za 100 sztuk 0,30 za 1 sztukę
63. Cukier waniliowy 100.– za 100 kopert 1,50 za 1 kopertę
64. Cykoria 900.– 12.–
65. Miód naturalny 1.000.– 14.–
66. Musztarda 1.200.– 16.–
67. Proszki do pieczenia 100.– za 100 kopert 1,50 za 1 kopertę
68. Landryny 1.200.– 15.–
69. Cukierki 2.400.– 30.–
70. Pulpa owocowa 1.000.–
71. Pulpa jarzynowa 300.–
72. Pulpa rabarbarowa 400.–
73 olej surowy 2.900.- 32,00
74 olej rafinowany 3.750.- 41,00
75 margaryna 4.465.- 50,00
76 śledzie solone 1.300.- 16,00
77 makrele 1.300.- 16,00
78 stroming 1.300.- 16,00
79 dorsz (anchois) 1.300.- 16,00
80 szelfisz 1.300.- 16,00
81 szczupak morski solony 1.300.- 16,00
82 kohler 1.300.- 16,00
83 szprot 1.300.- 16,00
84 makuchy 30.-
85 mączka bawełniana 36.-
86 makuchy arachidowe 36.-
87 otręby jęczmienne 23.-
88 otręby owsiane 23.-
89 otręby z innych pozostałych ziemiopłodów 23.-
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 28 marca 1946 r. (Dz.U.46.13.93) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 marca 1946 r.

Zmiany w prawie

Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1945.23.132

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustalenie cen detalicznych i hurtowych na artykuły żywnościowe reglamentowane.
Data aktu: 21/06/1945
Data ogłoszenia: 14/07/1945
Data wejścia w życie: 14/07/1945