Komisje nadzorcze nad obrotem zwierzętami gospodarskimi i drobiem, nad hurtowym obrotem mięsem oraz nad organizacją targowisk.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I REFORM ROLNYCH
z dnia 14 lutego 1939 r.
wydane w porozumieniu z Ministrami Przemysłu i Handlu oraz Spraw Wewnętrznych o komisjach nadzorczych nad obrotem zwierzętami gospodarskimi i drobim, nad hurtowym obrotem mięsem oraz nad organizacją targowisk.

Na podstawie art. 4 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 27 października 1933 r. w sprawie uregulowania obrotu zwierzętami gospodarskimi i drobiem oraz obrotu hurtowego mięsem (Dz. U. R. P. z 1938 r. Nr 102, poz. 678) zarządzam co następuje:
1.
Nazwa, zadania i zakres działania.
§  1.
Dla współdziałania z władzami państwowymi w wykonaniu bezpośredniego nadzoru nad przebiegiem i organizacją obrotu artykułami objętymi rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 27 października 1933 r. w sprawie uregulowania obrotu zwierzętami gospodarskimi i drobiem oraz obrotu hurtowego mięsem (Dz. U. R. P. z 1938 r. Nr 102, poz. 678) oraz nad organizacją targowisk powołuje się komisje nadzoru rynku mięsnego: główną, okręgowe i lokalne.
§  2.
Komisje noszą nazwę: "Główna Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego", "Okręgowa Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego" , "Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego".
§  3.
(1)
Do zadań komisyj nadzoru rynku mięsnego należy:
1)
współdziałanie z władzami rządowymi przy wprowadzaniu w życie przepisów i zarządzeń dotyczących obrotu zwierzętami gospodarskimi i drobiem oraz hurtowego obrotu mięsem,
2)
badanie potrzeb w zakresie organizacji tegoż obrotu i przedstawianie władzom rządowym projektów dotyczących regulowania rynku mięsnego,
3)
opiniowanie projektów w zakresie regulowania rynku mięsnego,
4)
szerzenie wśród zainteresowanych czynników znajomości obowiązujących przepisów i zarządzeń w zakresie obrotu zwierzętami gospodarskimi i drobiem oraz obrotu hurtowego mięsem,
5)
wykonywanie innych czynności i prac poruczonych przez władze nadzorcze w zakresie tegoż obrotu.
(2)
Ponadto do zadań Komisji Głównej i okręgowych należy kontrola i koordynacja działalności komisyj niższego rzędu.
2.
Obszar działania i siedziba komisyj.
§  4.
Główna Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego obejmuje swym działaniem w zakresie wymienionym w § 3 ust. (1) obszar m. st. Warszawy, a w zakresie wymienionym w § 3 ust. (2) obszar całego Państwa. Siedzibą jej jest m. st. Warszawa.
§  5.
(1)
Okręgowa Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego obejmuje swym działaniem w zakresie wymienionym w § 3 ust. (1) obszar gminy, w której ma swą siedzibę, a w zakresie wymienionym w § 3 ust. (2) obszar, dla którego jest ustanowiona.
(2)
Okręgowe Komisje Nadzoru Rynku Mięsnego są ustanawiane w miastach wojewódzkich dla każdego województwa oddzielnie z wyjątkiem:
1)
Okręgowej Komisji Nadzoru Rynku Mięsnego we Lwowie, której działalność obejmuje obszar województw: lwowskiego, tarnopolskiego i stanisławowskiego,
2)
Okręgowej Komisji Nadzoru Rynku Mięsnego w Wilnie, której działalność obejmuje obszar województw: wileńskiego i nowogrodzkiego.
§  6.
Właściwy wojewoda na wniosek okręgowej komisji nadzoru rynku mięsnego w drodze zarządzenia:
1)
ustanawia lokalne komisje nadzoru rynku mięsnego,
2)
ustala ich obszar działania oraz siedzibę.
3.
Organizacja komisyj.
§  7.
(1)
Główna Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego składa się: z przewodniczącego, zastępcy przewodniczącego i pięciu członków.
(2)
Przewodniczącego, zastępcę przewodniczącego i dwóch członków, reprezentujących związki samorządu terytorialnego, powołuje Minister Rolnictwa i Reform Rolnych w porozumieniu z Ministrami Przemysłu i Handlu oraz Spraw Wewnętrznych. Pozostałych członków powołuje Minister Rolnictwa i Reform Rolnych w porozumieniu z Ministrami Przemysłu i Handlu oraz Spraw Wewnętrznych spośród kandydatów przedstawionych przez Związki: Izb i Organizacyj Rolniczych R. P., Izb Przemysłowo-Handlowych i Izb Rzemieślniczych - po jednym od każdego z nich. W tym samym trybie powołuje się pięciu zastępców członków Komisji.
(3)
Minister Rolnictwa i Reform Rolnych w porozumieniu z Ministrami Przemysłu i Handlu oraz Spraw Wewnętrznych może rozszerzyć skład Głównej Komisji Nadzoru Rynku Mięsnego przez powołanie nowych członków przedstawionych przez Komisję spośród osób reprezentujących giełdy mięsne, kasy targowe, centrale spółdzielni zbytu inwentarza, przemysł mięsny oraz rządową lub samorządową służbę weterynaryjną.
(4)
Minister Rolnictwa i Reform Rolnych w porozumieniu z Ministrami Przemysłu i Handlu oraz Spraw Wewnętrznych może rozwiązać komisję przed upływem kadencji lub odwołać przewodniczącego, zastępcę przewodniczącego, poszczególnych jej członków i ich zastępców oraz powołać nowych w trybie przewidzianym w ust. (2).
§  8.
(1)
Okręgowa Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego składa się: z przewodniczącego, zastępcy przewodniczącego, z przedstawicieli terytorialnie właściwych izb: rolniczej, przemysłowo-handlowej i rzemieślniczej, po jednym od każdej z nich, oraz dwóch przedstawicieli: w województwach zachodnich - wojewódzkiego związku samorządowego, a w województwach pozostałych - wojewódzkich organów kolegialnych.
(2)
Terytorialnie właściwa izba rolnicza przedstawia do zatwierdzenia właściwemu wojewodzie skład członków komisji okręgowej i ich zastępców, uzgodniony z pozostałymi izbami samorządu gospodarczego oraz z wojewódzkimi związkami samorządowymi - w województwach zachodnich, a wojewódzkimi wydziałami - w pozostałych województwach.
(3)
Wojewoda może rozszerzyć skład Okręgowej Komisii Nadzoru Rynku Mięsnego przez powołanie nowych członków spośród przedstawicieli miejscowej giełdy mięsnej, kasy targowej, spółdzielni zbytu inwentarza, przetwórni mięsnej oraz organów służby weterynaryjnej.
(4)
Wojewoda może rozwiązać komisję przed upływem kadencji lub odwołać poszczególnych członków i zastępców oraz zatwierdzić nowych w trybie przewidzianym w ust. (2).
§  9.
(1)
Lokalna Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego składa się: z przewodniczącego, zastępcy przewodniczącego, z przedstawicieli terytorialnie właściwych izb: rolniczej, przemysłowo-handlowej i rzemieślniczej, po jednym od każdej z nich, oraz z dwóch przedstawicieli związków samorządu terytorialnego, z których jeden jest przedstawicielem gminy właściwej dla siedziby komisji.
(2)
Przewodniczącego, zastępcę przewodniczącego, członków komisji i ich zastępców powołują właściwi wojewodowie spośród kandydatów przedstawionych przez komisję okręgową.
(3)
Jeżeli działalność komisji rozciąga się również na targowiska znajdujące się poza miejscem jej siedziby, skład komisji zwiększa się o jednego członka na każde z tych targowisk.
(4)
Wojewoda może rozwiązać komisję przed upływem kadencji lub odwołać poszczególnych członków i zastępców oraz powołać nowych w trybie przewidzianym w ust. (2).
§  10.
Kadencja komisyj nadzoru rynku mięsnego: głównej, okręgowych i lokalnych trwa trzy lata.
§  11.
Wzór regulaminów komisyj nadzoru rynku mięsnego wydaje w drodze zarządzenia Minister Rolnictwa i Reform Rolnych w porozumieniu z Ministrami Przemysłu i Handlu oraz Spraw Wewnętrznych.
4.
Inspektorzy.
§  12.
(1)
Główna Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego wykonywa swe czynności przy pomocy biura, na którego czele stoi Główny Inspektor Nadzoru Rynku Mięsnego, powoływany i odwoływany przez Ministra Rolnictwa i Reform Rolnych w porozumieniu z Ministrami Przemysłu i Handlu oraz Spraw Wewnętrznych, po wysłuchaniu opinii Przewodniczącego Głównej Komisji.
(2)
Okręgowa Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego wykonywa swe czynności przy pomocy okręgowego inspektora nadzoru rynku mięsnego powoływanego i odwoływanego przez wojewodę na wniosek Głównego Inspektora, zgłoszony w porozumieniu z przewodniczącym komisji okręgowej.
(3)
Pracami okręgowych inspektorów kieruje Główny Inspektor.
5.
Podstawy finansowe.
§  13.
(1)
Koszty działalności komisyj nadzoru rynku mięsnego pokrywane są:
1)
z opłat targowych,
2)
z ewentualnych dotacyj samorządu gospodarczego i terytorialnego oraz organizacyj społecznych.
(2)
Minister Rolnictwa i Reform Rolnych ustala corocznie w porozumieniu z Ministrem Spraw Wewnętrznych ogólny plan finansowy, zawierający globalne sumy budżetów komisyj nadzoru rynku mięsnego.
(3)
Minister Spraw Wewnętrznych określa na podstawie planu finansowego wysokość udziału komisyj nadzoru rynku mięsnego w opłatach targowych.
(4)
Szczegółowe budżety komisyj okręgowych i lokalnych zatwierdzają właściwi wojewodowie.
6.
Przepisy końcowe.
§  14.
(1)
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 1939 r.
(2)
Jednocześnie traci moc obowiązującą rozporządzenie Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 26 lutego 1936 r. w porozumieniu z Ministrami Rolnictwa i Reform Rolnych oraz Spraw Wewnętrznych o powołaniu komisyj nadzorczych nad obrotem zwierzętami gospodarskimi i drobiem oraz nad hurtowym obrotem mięsa tudzież nad organizacją targowisk (Dz. U. R. P. Nr 19, poz. 160) zmienione rozporządzeniem Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 27 lutego 1937 r. (Dz. U. R. P. Nr 17, poz. 116).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024