Zmiana taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA PUBLICZNEGO
z dnia 29 sierpnia 1923 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Skarbu i Ministrem Sprawiedliwości w sprawie zmiany taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku. *

Na podstawie art. 2 p. 9 i art. 10 Zasadniczej Ustawy Sanitarnej z dnia 19 lipca 1919 r. (Dz. P. P. P. № 63, poz. 371), dekretu z dnia 7 lutego 1919 r. o nadzorze nad wyrobem i sprzedażą artykułów zastępczych-surogatów produktów spożywczych i przedmiotów użytku publicznego (Dz. P. P. P. № 14, poz. 161) i par. 24 ustawy z dnia 16. I. 1896 (Dz. p. p. austr. № 89 z r. 1897) o obrocie żywnością i niektóremi przedmiotami użytkowemi-zarządza się co następuje:
§  1.
Wysokość opłat za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku oznacza się dołączoną do niniejszego rozporządzenia taksą.

Jednocześnie znosi się taksę, dołączoną do rozporządzenia Ministra Zdrowia Publicznego w przedmiocie taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku publicznego w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku (Dz. U. R. P. z dnia 1. IX. 1919. № 71, poz. 422).

§  2.
W wypadkach, które dały powód do skazania sądowo-karnego, wysokość opłat, objętych załączoną taksą, podwyższa się dwukrotnie.
§  3.
Badania produktów żywności i przedmiotów użytku, wykonywana na zlecenie sądów, w przypadkach gdy opłaty nie obciążają skazanego w myśl § 2 lub gdy opłaty są nieściągalne - są od opłat zwolnione.
§  4.
Rozporządzenie niniejsze obowiązuje z dniem ogłoszenia na terenie b. zaboru rosyjskiego i austriackiego.

ZAŁĄCZNIK 

TAKSA

za badanie żywności i przedmiotów użytku publicznego w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku.

A.

Ogólne metody badania chemicznego.

Mk. pol.
Oznaczenie wilgoci 10.000
" ciężaru właściwego płynów. 10.000
Oznaczanie tłuszczu 40.000
" azotu. 60.000
" węglowodanów 40.000
" skrobii 60.000
" błonnika 40.000
" części mineralnych, za każdy
składnik po 20.000
Oznaczenie jakościowe: sztucznych słodyczy, barwników, metali szkodliwych dla zdrowia, środków konserwujących, za każde po 30.000
Oznaczenie ilościowe tych samych za każde po 60.000

B.

Specjalne metody Siadania artykułów żywności.

Badanie mleka skrócone Mk. pol.
" " szczegółowe 15.000
" nabiału (śmietana, śmietanka, masło, 50.000
sery i t. d.) skrócone 30.000
Badanie nabiału szczegółowe 60.000
" tłuszczów (margaryna, oleje i t. d. skrócone) 40.000
Badanie tłuszczów szczegółowe 60.000
" zboża, produktów przemiału, pieczywa skrócone 40.000
Badanie zboża, produktów przemiału, pieczywa szczegółowe 60.000
Badanie drożdży 40.000
" przypraw korzennych 60.000
" octu 40.000
" cukru, cukierków, wyrobów cukierniczych skrócone 30.000
Badanie cukru, cukierków, wyrobów cukierniczych szczegółowe 60.000
Badanie miodu 60.000
Badanie soków, syropów, marmelady, powideł, konfitur. 60.000 - 80.000
Badanie jarzyn i owoców suszonych lub w konserwach. 60.000 - 80.000
Badanie napoi chłodzących (wody gazowane, owocowe, kwasy, lemoniady i t. d.) 60.000 - 80.000
Badanie napoi wyskokowych (alkohol, wódki, likiery, koniaki, arak, rum i t. d.) 60.000 - 80.000
Badanie wina (gronowe, owocowa i t. d.) 80.000 - 100.000
Badanie piwa 60.000
" kawy i surogatów kawy 40.000
" herbaty 40.000
" kakao i czekolady. 60.000
Badanie mięsa i wyrobów mięsnych (wędliny, kiełbasy, pasztety, konserwy z mięsa i ryb, buljon, ekstrakty mięsne i t. d.) 40.000 - 60.000
Badanie wody skrócone 100.000
" " szczegółowe 200.000

C.

Badanie przedmiotów użytku.

Mk. pol.
1. Przyrządy-naczynia i miary - do wyrobu, przechowywania, odmierzania, gotowania i spożywania artykułów żywności, za każde jakościowe oznaczenie po 20.000
za każde ilościowe oznaczenie po 30.000
2. Materjały do opakowywania artykułów żywności (papier, cynfolja, pudełka dla konserw i t. d.) za każde jakościowe oznaczenie po 20.000
za każda ilościowe oznaczenie po 30.000
3. Zabawki dla dzieci:
Za każde jakościowe oznaczenie po 20.000
" " ilościowe 30.000
4. Badanie nafty 40.000
5. " mydła 40.000
6. " kosmetyków 100.000
Prócz powyższych kosztów badania, Państwowe Zakłady badania żywności i przedmiotów użytku pobierają na wydatki, złączone z wydaniem orzeczenia - dodatkową opłatę w wysokości mk. 3.000 za każde orzeczenie.
* Z dniem 12 grudnia 1923 r. wysokość opłat, objętych taksą za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku, ustanowioną nin. rozporządzeniem, podwyższa się piętnastokrotnie we wszystkich pozycjach, zgodnie z § 1 rozporządzenia z dnia 24 listopada 1923 r. (Dz.U.23.126.1029).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1923.94.751

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zmiana taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku.
Data aktu: 29/08/1923
Data ogłoszenia: 26/09/1923
Data wejścia w życie: 26/09/1923