Wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 maja 2003 r.
w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej

Na podstawie art. 14 ust. 16 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) ogłasza się wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej, który jest określony w załączniku do obwieszczenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ

Część I. Towary - zwierzęta, materiał biologiczny Kod PCN*)
01 Koniowate 0101
02 Bydło (włącznie z Bison bison i Bubalus bubalus) 0102
03 Świnie 0103
04 Owce i kozy 0104
05 Drób 0105
06 Jaja wylęgowe 0407
07 Ryby 0301
08 Skorupiaki 0511
09 Mięczaki 0511
10 Inne wodne bezkręgowce 0511
11 Ikra, mlecz i gamety ryb 0301
12 Inne ssaki 0102, 0103, 0106
01 naczelne (np. małpy, lemury) 0106
02 parzystokopytne, przeżuwacze 0102, 0106
01 bydło (inne niż wymienione w poz. 02)
02 inne Bovidae
03 antylopy
04 renifery, caribu
05 żyrafy
06 jelenie, sarny, daniele
07 inne jeleniowate
08 inne przeżuwacze
03 wielbłądowate
01 wielbłądy 0106
04 parzystokopytne, świniowate
01 hipopotamy 0106
02 pozostałe świniowate 0103, 0106
03 dziki 0103
05 nieparzystokopytne
01 nosorożce 0106
02 tapiry 0106
06 syreny (np. krowy morskie, manaty) 0106
07 góralki (np. góralek drzewny) 0106
08 trąbowce 0106
01 słonie afrykańskie
02 słonie azjatyckie
09 słupozębne (np. mrównik) 0106
10 mięsożerne 0106
01 kotowate
02 psowate
03 hienowate (np. hieny)
04 łaszowate (np. mangusty, cywety)
05 łasicowate (np. norki, kuny, borsuki)
06 szopowate (np. szopy, pandy)
07 niedźwiedziowate (np. niedźwiedzie)
11 płetwonogi 0106
01 fokowate (np. foki)
02 morsy (np. mors)
03 uchatkowate (np. uchatka)
12 walenie 0106
13 gryzonie 0106
01 marowate (np. świnka morska)
02 jeżozwierze (np. jeżozwierz)
03 myszowate (np. szczury, myszy)
04 chomikowate (np. chomik)
05 bobry (np. bóbr europejski)
06 szynszylowate (np. szynszyla)
07 wiewiórkowate (np. wiewiórki, świstaki)
08 pozostałe gryzonie
14 zającowate 0106
01 króliki
02 dzikie króliki
03 zające
04 pozostałe zającowate
15 łuskowce (np. pangolin, łuskowiec) 0106
16 szczerbaki (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad) 0106
17 nietoperze 0106
18 owadożerne (np. krety, ryjówki, jeże) 0106
19 skóroskrzydłe (np. lotokot) 0106
20 torbacze (np. kangury, koale, oposy, wilk workowaty) 0106
21 stekowce (np. kolczatka, dziobak) 0106
22 wszystkie inne ssaki niewymienione w poz. 12 01- 12 21 0106
13 Inne ptaki 0106
01 wróblowate (np. jaskółki, wróble, kanarki)
02 dzięciołowate (np. dzięcioły, tukany)
03 kraskowate (np. zimorodki, dzioborożce, żołny)
04 trogonowate
05 czepigowate
06 jerzykowate (np. jerzyki, kolibry)
07 kozodojowate (np. lelki)
08 sowowate (np. sowy)
09 kukułkowate (np. kukułki)
10 papugowate (np. papugi, papużka falista)
11 gołębiowate
12 żurawiowate (np. żurawie)
13 siewkowate (np. mewy, alki, siewki)
14 kuraki (np. paw)
15 drapieżne (np. orły, sokoły, sępy)
16 blaszkodziobe (np. łabędź)
17 brodzące (np. czaple, bociany, flamingi)
18 wiosłonogie (np. pelikany, kormorany)
19 burzykowate (np. albatrosy, petrele)
20 perkozowate (np. perkozy)
21 nurowate (np. nury)
22 kusakowate (np. kusaki)
23 nielotowate (np. kiwi)
24 kazuarowate (np. kazuary, emu)
25 strusie pampasowe czyli nandu
26 strusiowate
27 pingwinowate
28 wszystkie inne ptaki niewymienione w poz. 13 01- 13 27
14 Gady 0106
01 łuskoskóre (np. węże)
02 łuskoskóre (np. jaszczurki)
03 krokodyle (np. krokodyle, aligatory)
04 żółwie (np. żółwie morskie)
05 pozostałe żółwie
06 pozostałe gady
15 Inne zwierzęta 0106
01 płazy bezogoniaste (np. żaby, ropuchy)
02 płazy ogoniaste
01 traszki, salamandry,
02 inne płazy ogoniaste (np. aksolotl)
03 pajęczaki (np. skorpiony, pająki, kleszcze)
04 pierścienice (np. pijawka lekarska, dżdżownica ziemna)
05 owady
01 błonkówki: pszczoła-matka
02 błonkówki: pszczoły - rój
03 motyle (np. motyle, ćmy, gąsienice, poczwarki)
04 motyle: jedwabniki
05 pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy, trzmiele)
06 pozostałe zwierzęta, w tym zwierzęta przeznaczone do ogrodów zoologicznych, zwierzęta cyrkowe wraz z urządzeniami pozostającymi w kontakcie z takimi zwierzętami 0106, 9508
16 Nasienie 0511
01 nasienie bydła
02 nasienie świń
03 nasienie innych gatunków
01 koni
02 owiec
03 kóz
04 pozostałych gatunków zwierząt
17 Komórki jajowe 0511
01 komórki jajowe bydła
02 komórki jajowe innych gatunków
01 świń
02 koni
03 owiec
04 kóz
05 pozostałych gatunków zwierząt
18 Zarodki 0511
01 zarodki bydła
02 zarodki innych gatunków
01 świń
02 koni
03 owiec
04 kóz
05 pozostałych gatunków zwierząt
19 Tkanki używane do produkcji materiału biologicznego 0511
Część II. Towary - produkty(1) Kod PCN*)
01 Świeże mięso zwierząt gospodarskich i świeża dziczyzna, w tym

mięso i przetwory mięsne, podroby i krew - przeznaczone do

spożycia (2)

01 świeże mięso jednokopytnych
01 tusze 0205
02 mięso w elementach 0205
03 podroby 0206
02 świeża wołowina
01 tusze 0201, 0202
02 mięso w elementach 0201, 0202
03 podroby 0206
03 świeża wieprzowina
01 tusze 0203
02 mięso w elementach 0203, 0209
03 podroby 0206
04 świeża baranina
01 tusze 0204
02 mięso w elementach 0204
03 podroby 0206
05 świeża kozina
01 tusze 0204
02 mięso w elementach 0204
03 podroby 0206
06 mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka
01 z drobnych ptaków dzikich 0208
02 z pozostałych ptaków dzikich 0208
03 z jeleniowatych 0208
04 ze świniowatych 0208
05 z zającowatych 0208
06 z pozostałych zwierząt dzikich utrzymywanych przez

człowieka

0208
07 dziczyzna - mięso zwierząt łownych
01 z drobnego ptactwa łownego 0208
02 z pozostałego drobnego ptactwa 0208
03 z jeleniowatych 0208
04 ze świniowatych 0208
05 z zającowatych 0208
06 z pozostałych dużych zwierząt łownych 0208
08 świeże mięso drobiowe(3)
01 z kur i kurcząt 0207
02 z indyków 0207
03 z perliczek 0207
04 z kaczek 0207
05 z gęsi 0207
06 tłuszcz drobiowy 0209
09 mięso z królików domowych 0208
10 pozostałe mięso
01 ze ssaków morskich 0208
02 z gadów 0208
03 z owadów 0208
04 z nieparzystokopytnych (np. nosorożce, tapiry) 0208
05 z syren (np. diugonie, manaty) 0208
06 z góralków 0208
07 z trąbowców 0208
08 z słupozębnych (np. mrównik) 0208
09 z mięsożernych 0208
10 z płetwonogich 0208
11 z waleni 0208
12 z gryzoni 0208
13 z naczelnych (np. małpy i lemury) 0208
14 z łuskowców (np. pangolin) 0208
15 ze szczerbaków (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad) 0208
16 z nietoperzy 0208
17 z owadożernych (np. ryjówki, krety, jeże) 0208
18 ze skóroskrzydłych (np. lotokot) 0208
19 z torbaczy (np. kangury, koala, oposy, wilk workowaty) 0208
20 ze stekowców (np. kolczatka, dziobak) 0208
21 z wielbłądowatych 0208
22 z pozostałych 0208
02 Produkty mięsne oraz pozostałe produkty pochodzenia

zwierzęcego przeznaczone do spożycia

01 surowa wieprzowina wędzona, lub inaczej zakonserwowana
01 o okresie dojrzewania poniżej 9 miesięcy 0209, 0210
02 o okresie dojrzewania co najmniej 9 miesięcy 0209, 0210
02 inne surowe mięso peklowane, w tym wędzone, lub inaczej

zakonserwowane

0209, 0210
03 żołądki, pęcherze i jelita, czyszczone, solone, suszone lub

ogrzewane

01 bydlęce 0504
02 wieprzowe 0504
03 baranie 0504
04 kozie 0504
05 inne 0504
04 pozostałe produkty suszone, solone, marynowane, wędzone lub

konserwowane w inny sposób

0210, 1601
05 konserwy mięsne sterylizowane (z warzywami lub bez), Fo>=3
01 konserwy wołowe 1602, 1601
02 inne produkty wyłącznie z wołowiną lub cielęciną 1602, 1601
03 szynka wieprzowa 1602, 1601
04 łopatka wieprzowa 1602, 1601
05 pasztety z wieprzowiny 1602, 1601
06 pasztety z wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny 1602, 1601
07 pasztety z mięsa wieprzowego oraz drobiowego 1602, 1601
08 pasztety z mięsa wieprzowego oraz króliczego 1602, 1601
09 pasztety i placki z mięsem wieprzowym oraz dziczyzną 1602, 1601
10 inne pasztety z mięsem wieprzowym 1602, 1601
11 inne produkty z wieprzowiną 1602, 1601
12 wątroby stłuszczone (drobiowe) 1602, 1601
13 produkty z udziałem mięsa, wyłącznie drobiowego 1602, 1601
14 inne konserwy wyłącznie z mięsa drobiowego 1602, 1601
15 produkty wyłącznie z mięsa króliczego 1602, 1601
16 produkty wyłącznie z dziczyzny 1602, 1601
17 inne mięso w konserwach Fo>= 3 1602, 1601, 2004
06 konserwy mięsne pasteryzowane Fo<= 3 (przynajmniej 70° C w

środku konserwy)

01 szynka wieprzowa 1602, 1601
02 łopatka wieprzowa 1602, 1601
03 inna pasteryzowana wieprzowina 1602, 1601
04 pasteryzowana wołowina i cielęcina 1602, 1601
05 wątroby stłuszczone drobiowe 1602, 1601
06 inne pasteryzowane mięso drobiowe 1602, 1601
07 inne mięso pasteryzowane 1602, 1601
07 konserwy niepasteryzowane Fo< 3 (mniej niż 70° C w środku

konserwy)

01 wołowina lub cielęcina 1602, 1601
02 wieprzowina 1602, 1601
03 mięso drobiowe 1602, 1601
04 inne 1602, 1601
08 mięso o ograniczonej przechowywalności, dojrzewanie poniżej

9 miesięcy Aw - 0,93, pH<6

01 wyłącznie mięso wieprzowe 1601, 1602
02 wieprzowina oraz inne mięso 1601, 1602
09 produkty zawierające mięso i inne produkty mięsne, gotowane

lub parzone i schłodzone

01 poddane działaniu temperatury, co najmniej 70° C w środku

produktu

1601, 1602, 1902, 2104
02 poddane temperaturze poniżej 70° C w środku produktu 1602, 1902, 2104
10 ekstrakty mięsne 1603
11 wytapiane tłuszcze zwierzęce
01 łój jadalny (koński, bydlęcy, owczy, kozi, gatunkowy) 1502, 1503
02 łój rafinowany (koński, bydlęcy, owczy, kozi, gatunkowy) 1502, 1503
03 smalec jadalny (wieprzowy) 1501
04 smalec rafinowany (wieprzowy) 1501
05 inne jadalne tłuszcze zwierzęce 1501, 1503, 1504, 1506, 1516, 1517
06 inne rafinowane tłuszcze zwierzęce 1503, 1504, 1505, 1506
12 przetworzone białko zwierzęce
01 słonina w proszku 0210
02 mączka mięsna, mączka kostna, suszona krew, mączka z krwi,

krwinki suszone, plazma krwi

0210, 0511
03 skwarki 0210
13 inne produkty z udziałem mięsa 2103, 2104
03 Mleko płynne (4)
01 mleko surowe przeznaczone do bezpośredniego spożycia 0401
02 mleko surowe przeznaczone dla przemysłu mleczarskiego 0401
03 mleko termizowane 0401
04 mleko poddane obróbce cieplnej 0401
01 mleko pasteryzowane 0401
02 mleko o przedłużonym terminie ważności UHT 0401
03 mleko sterylizowane 0401
05 mleko płynne przeznaczone do skarmiania zwierząt
01 siara 2309
02 pozostałe mleko płynne 2309
04 Produkty mleczne
01 Produkty mleczne z mleka poddanego obróbce cieplnej -

przeznaczone do spożycia

01 śmietana, masło, mleko mrożone, aromatyzowane, żelowane,

fermentowane (mleko zsiadłe lub żelowane, śmietana kwaśna,

jogurt, kefir i inne napoje fermentowane, desery mleczne,

lody mleczne)

0403, 0405, 2105, 0402
02 inne płynne produkty (4a)
01 serwatka 0404
02 maślanka 0403
03 mleko zagęszczone 0402
03 produkty mleczne sproszkowane (5) 0405, 1702, 3501, 3502, 3504
04 sery i twarogi (4a)
01 ser świeży twarogowy 0406
02 ser żółty miękki 0406
03 ser żółty twardy 0406
04 ser długo dojrzewający 0406
05 ser topiony 0406
05 produkty mleczarskie przeznaczone do smarowania 0405
02 produkty z mleka surowego - przeznaczone do spożycia
01 śmietana, masło, mleko aromatyzowane, żelowane,

fermentowane, mrożone; jogurt, kefir, żelowane lub

zakwaszone mleko, desery mleczne, lody mleczne

0403, 0405, 2105
02 pozostałe płynne produkty (4a)
01 serwatka 0404
02 maślanka 0403
03 sery (4a)
01 ser świeży 0406
02 ser miękki 0406
03 ser twardy 0406
04 ser długo dojrzewający 0406
04 produkty mleczarskie przeznaczone do smarowania 0405
03 pozostałe produkty mleczne przeznaczone do spożycia
01 ricotta 0404, 2106
02 płatki mleczne 0404, 1901, 2106
03 pozostałe produkty mleczne 3504, 1702, 2106, 0404, 1901
04 produkty mleczne nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, w

tym środki żywienia zwierząt

01 płynne
01 serwatka 0404
02 maślanka 0403
03 pozostałe płynne 2309, 3501, 3502, 3504
02 sproszkowane (5) 2309, 1702, 3501, 3502, 3504
05 Produkty rybne przeznaczone do spożycia
01 ryby, wątroby, ikra i mlecz
01 ryby żywe przeznaczone do bezpośredniego spożycia 0301
02 ryby całe patroszone, z głowami lub bez
01 chłodzone 0302
02 mrożone 0303
03 filety rybne, kawałki ryb, mięso mielone lub inaczej

rozdrobnione, z chłodzonych lub mrożonych ryb

01 chłodzone 0304
02 mrożone 0304
04 filety rybne surowe, panierowane, w sosie nawet mrożone 0304
05 ryby lub filety rybne suszone, nawet solone 0305
06 ryby i filety rybne niesuszone solone 0305
07 ryby i filety rybne wędzone 0305
08 konserwy rybne Fo>= 3 1604
09 wątroby, ikra, mlecz
01 świeże lub chłodzone 0302
02 mrożone 0303
03 suszone, wędzone lub nie 0305
04 solone albo w zalewie, wędzone lub nie 0305
05 kawior (w szczelnych pojemnikach) 1604
06 substytuty kawioru (w szczelnych pojemnikach) 1604
07 pozostałe przetworzone lub częściowo przetworzone ryby,

wątróbki, ikra, mlecz

1604
02 skorupiaki
01 skorupiaki żywe przeznaczone do spożycia 0306
02 skorupiaki surowe, całe lub w elementach
01 chłodzone 0306
02 mrożone 0306
03 skorupiaki gotowane, w skorupkach
01 chłodzone 0306
02 mrożone 0306
04 skorupiaki gotowane, bez skorupki
01 chłodzone 0306
02 mrożone 0306
05 skorupiaki w opakowaniach hermetycznych 1605
03 mięczaki
01 mięczaki żywe przeznaczone do spożycia 0307
02 mięczaki surowe, całe
01 chłodzone 0307
02 mrożone 0307
03 mięczaki surowe, bez muszli
01 chłodzone 0307
02 mrożone 0307
04 mięczaki gotowane, całe
01 chłodzone 0307
02 mrożone 0307
05 mięczaki gotowane bez muszli
01 chłodzone 0307
02 mrożone 0307
06 mięczaki suszone, wędzone lub nie 0307
07 mięczaki solone lub marynowane, wędzone lub nie 0307
08 mięczaki w opakowaniach hermetycznych 1605
04 inne wodne bezkręgowce
01 żywe przeznaczone do bezpośredniego spożycia 0307
02 surowe całe lub w elementach
01 chłodzone 0307
02 mrożone 0307
03 suszone, wędzone lub nie 0307
04 solone, marynowane, wędzone lub nie 0307
05 w konserwach Fo>= 3 1605
05 inne produkty rybne
01 mączka, granulat przeznaczony do spożycia
01 z ryb 0305
02 ze skorupiaków 0306
03 z mięczaków i innych wodnych bezkręgowców 0307
02 białko z ryb w formie żelu (Surimi)
01 chłodzone 1603, 1604
02 mrożone 1603, 1604
03 gotowane lub wstępnie gotowane produkty przeznaczone do

spożycia

01 z ryb, chłodzone 1604, 1902
02 z ryb, mrożone 1604, 1902
03 ze skorupiaków, chłodzone 1605, 1902
04 ze skorupiaków, mrożone 1605, 1902
05 z mięczaków, chłodzone 1605, 1902
06 z mięczaków, mrożone 1605, 1902
07 mieszane, chłodzone 1604, 1605, 1902
08 mieszane, mrożone 1604, 1605, 1902
04 ekstrakty i soki, wysuszone białko mleka niebędące kazeiną

lub kazeinianami

01 z ryb, łącznie z tranem 1504, 1603, 2104
02 ze skorupiaków 1603, 2104
03 z mięczaków 1603, 2104
04 z innych wodnych bezkręgowców 1603, 2104, 2106
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty na bazie jaj -

produkty pszczele

01 jaja przeznaczone do spożycia
01 kurze 0407
02 innych gatunków 0407
02 produkty z jaj poddanych obróbce termicznej
01 w formie płynnej, zagęszczone lub mrożone 0408
02 wysuszone 0408, 3502
03 koagulowane 0408, 3502
04 krystalizowane 0408, 3502
03 produkty z jaj niepoddane obróbce termicznej 0408, 3502
04 produkty pszczele (6)
01 przeznaczone do spożycia 0409, 0410,
02 przeznaczone do użycia wyłącznie w hodowli pszczół 0511, 0409, 1521
03 przeznaczone do przemysłowego wykorzystania 0511, 1521
07 Ślimaki, żaby oraz żabie udka - przeznaczone do spożycia
01 ślimaki
01 żywe 0307
02 chłodzone lub mrożone 0307
03 konserwowane Fo >= 3 1605
02 inne ślimaki lądowe
01 żywe 0307
02 chłodzone lub mrożone 0307
03 konserwowane Fo >= 3 1605
03 żaby i żabie udka
01 żaby żywe 0106
02 chłodzone lub mrożone 0208
03 konserwowane Fo>= 3 1602
08 Skóry surowe, wełna, włosie, szczecina, pióra, puch i części

piór, trofea myśliwskie

01 skóry surowe
01 bydlęce 4101
02 owcze 4102
03 kozie 4103
04 świńskie 4103
05 jednokopytnych 4101
06 pozostałych kopytnych 4103
07 surowe skóry i skórki ptasie, nielotów lub rybie 4103, 0511
02 skóry przetworzone
01 bydlęce 4101
02 owcze 4102, 4301
03 kozie 4103
04 świńskie 4103
05 jednokopytnych 4101
06 pozostałych zwierząt (np. futerkowe) 4103, 4301
03 wełny, włosie, szczeciny (7)
01 surowe i suche 0502, 0503, 5101, 5102, 5103
02 barwione, poddane obróbce, cieplnej, gotowane,

przetworzone

0502, 0503, 5101, 5102, 5103
04 pióra, puch, części piór
01 surowe i wysuszone 0505
02 barwione, ogrzewane, wyjałowione lub poddane innej obróbce 0505
05 trofea myśliwskie 0506, 0507, 4103, 9705
09 Kości, rogi, kopyta, odpadki tych produktów inne niż mączki,

żelatyna oraz surowiec przeznaczony do produkcji żelatyny,

podobne produkty

01 kości, rogi, kopyta i inne wytwory skórne przeznaczone do

spożycia przez ludzi lub skarmiania zwierząt

01 z bydła 0410, 0506, 0507
02 z owiec i kóz 0410, 0506, 0507
03 ze świń 0410, 0506, 0507
04 z pozostałych gatunków zwierząt, łącznie z rybami 0410, 0506, 0507, 0508
02 produkty z kości, rogów, kopyt i innych wytworów skórnych

przeznaczone do spożycia przez ludzi i skarmiania zwierząt

01 żelatyny przeznaczone dla przemysłu spożywczego 3503
02 pozostałe produkty łącznie z kolagenem, białkami

hydrolizowanymi i fosforanem dwuwapniowym

3504
03 osłonki kolagenowe 3917
03 kości, rogi, kopyta i produkty z nich wytworzone,

przeznaczone dla celów technicznych

01 żelatyny przemysłowe 3503
02 pozostałe produkty w tym z kolagenem, białkami

hydrolizowanymi i fosforanem dwuwapniowym

3504, 0506, 0507
10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy przeznaczone dla

przemysłu farmaceutycznego lub do użytku technicznego,

czynniki patogenne

01 krew oraz produkty z krwi koniowatych
01 przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego 3002
02 przeznaczone dla innych przemysłów 3002
02 krew oraz produkty z krwi innych gatunków niż koniowate
01 przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego 3002
02 przeznaczone dla innych przemysłów 3002
03 czynniki patogenne (np. hodowle mikroorganizmów) 3002
11 Inne odpady pochodzenia zwierzęcego: nieprzetworzone

materiały wysokiego ryzyka; materiały niskiego ryzyka

przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego, do celów

technicznych lub produkcji środków żywienia zwierząt

01 nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka
01 martwe zwierzęta, martwe płody, łożyska 0511
02 martwe zwierzęta padłe w czasie transportu 0511
03 inne martwe zwierzęta, łącznie ze ścinkami skór 0511
04 zwierzęta zabite profilaktycznie w ramach zwalczania

chorób

0511
05 odpady poubojowe ze zmianami wskazującymi na chorobę

zakaźną

0511
06 części zwierząt rzeźnych, które nie podlegają badaniu

poubojowemu (z wyjątkiem: skór, rogów, kopyt, wełny, piór,

krwi)

0511
07 mięso, ryby, produkty pochodzenia zwierzęcego o

niewłaściwej jakości zdrowotnej

0511
08 mięso oraz produkty rybne importowane nieodpowiadające

wymaganiom przywozowym

0511
09 odpady zwierzęce oraz produkty zawierające pozostałości

(weterynaryjne produkty lecznicze, toksyny, hormony,

stymulatory wzrostu i inne)

0511
10 ryby ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną 0511
02 materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla celów

farmaceutycznych, inne niż krew, produkty z krwi czy płyn

owodniowy

01 podroby ze świeżych ryb 0510, 3001
02 serca 0510, 3001
03 jelita 0510, 3001
04 trzustki 0510, 3001
05 śledziony 0510, 3001
06 gruczoły nadnercza 0510, 3001
07 migdałki 0510, 3001
08 genitalia 0510, 3001
09 tarczyce 0510, 3001
10 mózgi, gruczoły przysadkowe 0510, 3001
11 maź stawowa 0510, 3001
12 żółć 0510, 3001
13 śluzówki jelit lub soki jelitowe 0510, 3001
14 pozostałe tkanki limfatyczne 0510, 3001
15 pozostałe, łącznie z mlekiem 0510, 3001
03 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do wyrobów

technicznych, z wyjątkiem krwi, produktów z krwi oraz płynu

owodniowego

01 pochodzenia bydlęcego 0511
02 z nieparzystokopytnych 0511
03 pochodzenia owczego, koziego 0511
04 pochodzenia wieprzowego 0511
05 z drobiu 0511
06 z ryb 0511
07 pozyskane z innych gatunków zwierząt 0511, 0510
04 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do produkcji środków

żywienia zwierząt

01 odpady zwierzęce z produkcji świeżego mięsa 0511
02 ze zwierząt wodnych
01 ryby złowione do produkcji mączki 0511
02 świeże odpady rybne i podroby 0511
05 topione tłuszcze i oleje przeznaczone do użytku technicznego,

farmaceutycznego lub produkcji środków żywienia zwierząt

1505, 1506, 1516, 1517, 1518, 1522
12 Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone lub

nie do produkcji środków żywienia zwierząt, środki żywienia

zwierząt domowych

01 przetworzone białko ssaków (8)
01 mączka mięsno-kostna 2301
02 mączka z krwi 2301
03 mączka kostna 0506
04 mączka z rogów 0507
05 mączka z kopyt 0507
06 suszone skwarki 2301
07 mieszanki tych mączek 2309
02 przetworzone białko ssaków nieprzeznaczone do produkcji

środków żywienia zwierząt, do przetworzenia, spalenia lub

użycia jako paliwo

01 mączka mięsno-kostna 2301
02 mączka z krwi 2301
03 mączka kostna 0506
04 mączka z rogów 0507
05 mączka z kopyt 0507
06 suszone skwarki 2301
07 mieszanki tych mączek 2309
03 przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego niepochodzące od

ssaków, przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt

01 mączka rybna 2301
02 mączka z mięsa i odpadów drobiowych 2301
03 mączka z piór 0505
04 mieszanki tych i innych mączek, łącznie z produktami

jajecznymi

2309
04 środki żywienia zwierząt domowych
01 karma mrożona, niepoddana obróbce cieplnej 2309
02 konserwowana Fo >= 3 2309
03 półwilgotna 2309
04 sucha 2309, 4205
05 z przetworzonych skór 2309
05 przetworzone białko ssaków przeznaczone do produkcji środków

żywienia zwierząt, inne niż w poz. 12 01

01 mączka mięsno-kostna 2301
02 mączka z krwi 2301, 2309
03 mączka kostna 0506
04 suszone skwarki 2301
05 mieszanki tych mączek 2301, 2309
13 Nawozy
01 produkty przetworzone zawierające nawóz 3101
02 nawozy nieprzetworzone
01 drobiowe 0511, 3101
02 pochodzące od koniowatych 0511, 3101
03 pochodzące od pozostałych gatunków 0511, 3101
14 Towary roślinne
01 słoma 1213
02 siano 1214
*) Czterocyfrowy kod PCN zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124 i Nr 53, poz. 469).

(1) Weterynaryjnej kontroli granicznej podlegają również mieszanki produktów, które zawierają pewną ilość produktów pochodzenia zwierzęcego określonych w części II załącznika.

(2) Wykaz obejmuje tusze w kawałkach mniejszych niż 100 g, mięso mielone, mięso mechanicznie odkostnione, jadalne surowe tłuszcze.

(3) Wykaz obejmuje: tuszki całkowicie patroszone, tuszki częściowo patroszone, części tuszek, mięso bez kości, preparaty mięsne, mięso mechanicznie odkostnione, żołądki mięśniowe, wątroby, także stłuszczone, oraz pozostałe podroby.

(4) Krowie, bawole, owcze, kozie, wielbłądzie, kobyle, pozostałych gatunków zwierząt.

(4a) Uzyskane z mleka krowiego, bawolego, owczego, koziego, wielbłądziego, kobylego, pozostałych gatunków zwierząt.

(5) Mleko w proszku, mieszanki w proszku na bazie mleka, serwatka w proszku i pochodne, maślanka w proszku i pochodne, kazeiny, kazeiniany i pozostałe frakcje białek, jogurt w proszku, pozostałe produkty mleczne w proszku.

(6) Miód, wosk, mleczko pszczele, pyłek, produkty pszczelarskie, kit pszczeli, pozostałe produkty.

(7) Wełna owcza, sierść bydlęca, sierść borsuka i sierść gryzoni, włosie końskie, szczecina świńska i dzika, sierść i włosy pozostałych gatunków zwierząt.

(8) Parametry przetworzenia: cząstki odpadów nie większe niż 50 mm, ogrzane do temperatury przekraczającej 133°C przez okres co najmniej 20 minut bez przerwy, pod ciśnieniem co najmniej 3 barów wytworzonym przy pomocy nasyconej pary wodnej.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024