Przypadki, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz normy wyżywienia.

ZARZĄDZENIE
SZEFA URZĘDU OCHRONY PAŃSTWA
z dnia 17 września 1997 r.
w sprawie przypadków, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz norm wyżywienia.

Na podstawie art. 59 zdanie pierwsze ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Urzędzie Ochrony Państwa (Dz. U. Nr 30, poz. 180, z 1991 r. Nr 94, poz. 422 i Nr 107, poz. 461, z 1992 r. Nr 54, poz. 254, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17, Nr 34, poz. 163 i Nr 104, poz. 515, z 1996 r. Nr 59, poz. 269, Nr 106, poz. 496, Nr 156, poz. 775 oraz z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 70, poz. 443 i Nr 88, poz. 554) zarządza się, co następuje:
§  1.
Użyte w zarządzeniu określenia oznaczają:
1)
jednostki organizacyjne - jednostki organizacyjne Urzędu Ochrony Państwa, zwanego dalej "UOP", o których mowa w § 3 ust. 1 i 2 statutu Urzędu Ochrony Państwa stanowiącego załącznik do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 grudnia 1996 r. w sprawie nadania statutu Urzędowi Ochrony Państwa (Dz. U. Nr 145, poz. 675), z wyłączeniem wydziałów zamiejscowych,
2)
kierownicy jednostek organizacyjnych - dyrektorów zarządów, biur i innych równorzędnych jednostek organizacyjnych UOP oraz szefów delegatur i komendantów ośrodków szkolenia UOP,
3)
funkcjonariusz - funkcjonariusza UOP,
4)
komórka zabezpieczenia - Wydział Zabezpieczenia Realizacji Zarządu Śledczego UOP oraz jego odpowiedniki w delegaturach UOP,
5)
norma wyżywienia - ilość artykułów żywnościowych przysługujących funkcjonariuszowi w ciągu doby,
6)
stawka pieniężna normy wyżywienia - wartość artykułów żywnościowych wchodzących w skład normy wyżywienia.
§  2.
1.
Funkcjonariuszowi przysługuje wyżywienie w przypadkach i na zasadach określonych w niniejszym zarządzeniu.
2.
Wymiar rzeczowy poszczególnych norm wyżywienia stanowi podstawę do ustalenia stawek pieniężnych tych norm, obliczanych według aktualnych cen rynkowych poszczególnych artykułów żywnościowych.
3.
W jednostkach organizacyjnych prowadzących stołówkę, w przypadku nabywania artykułów żywnościowych w punktach sprzedaży detalicznej, stawkę pieniężną normy wyżywienia można podwyższyć o 15% za zgodą kierownika tej jednostki.
4.
Funkcjonariusz, któremu przysługuje wyżywienie według podstawowej normy wyżywienia z kilku tytułów, o których mowa w § 4 i 5, otrzymuje wyżywienie tylko z jednego tytułu.
5.
Funkcjonariusz, któremu przysługuje wyżywienie na podstawie dwóch lub więcej dodatkowych norm, otrzymuje wyżywienie zgodnie z jedną, najkorzystniejszą normą.
6.
Przysługujące funkcjonariuszowi w danym dniu wyżywienie nie podlega wydaniu w dniu następnym.
7.
Funkcjonariuszowi korzystającemu z podstawowej normy wyżywienia nie przysługują diety.
§  3.
Ustala się następujące normy wyżywienia:
1)
podstawową - której wymiar rzeczowy określa rubryka 3 załącznika,
2)
dodatkowe:
a)
nr I - której wymiar rzeczowy określa rubryka 4 załącznika,
b)
nr II - której wymiar rzeczowy określa rubryka 5 załącznika,
c)
nr III - której wymiar rzeczowy określa rubryka 6 załącznika,
d)
nr IV - której wymiar rzeczowy określa rubryka 7 załącznika,
e)
nr V - której wymiar rzeczowy określa rubryka 8 załącznika,
3)
napojów - której podstawę do określenia stawki pieniężnej stanowi średnia wartość 1,5 litra wody mineralnej nabywanej w punktach sprzedaży detalicznej.
§  4.
Norma wyżywienia podstawowa przysługuje funkcjonariuszom:
1)
skoszarowanym,
2)
będącym słuchaczami ośrodków szkolenia w czasie pobytu w tych ośrodkach oraz odbywania praktyk poza miejscem stałego zamieszkania,
3)
uczestniczącym w szkoleniach i naradach trwających ponad 8 godzin, organizowanych przez Szefa Urzędu Ochrony Państwa lub jego zastępców,
4)
uczestniczącym w kursach i szkoleniach organizowanych przez dyrektorów zarządów, biur i innych równorzędnych jednostek organizacyjnych poza miejscem stałego zamieszkania, a w miejscu stałego zamieszkania wtedy, gdy na czas zajęć są skoszarowani,
5)
biorącym udział w szkoleniach lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin,
6)
komórek zabezpieczenia w czasie przebywania na obozach kondycyjnych lub zgrupowaniach szkoleniowych,
7)
biorącym udział w zawodach sportowych i spartakiadach oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,
8)
skierowanym do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby, na wniosek tych funkcjonariuszy - za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej, na której terenie wykonywane są te czynności.
§  5.
Norma wyżywienia podstawowa w postaci posiłków wydawanych w godzinach pracy przysługuje funkcjonariuszom jednostek organizacyjnych prowadzących stołówkę, zajmującym stanowisko:
1)
związane z bezpośrednim kierowaniem lub nadzorem nad gospodarką żywnościową,
2)
kierownika stołówki oraz
3)
lekarzowi dokonującemu kontroli jakości posiłków, a także
4)
funkcjonariuszom wyznaczonym do pełnienia nieetatowych służb i dyżurów trwających w sposób ciągły 24 godziny.
§  6.
1.
Norma wyżywienia podstawowa, niezależnie od przysługujących w tym czasie innych norm wyżywienia lub diet, przysługuje funkcjonariuszom będącym na zaopatrzeniu żywnościowym jednostki organizacyjnej prowadzącej żywienie oraz innym funkcjonariuszom zaproszonym przez kierownika tej jednostki organizacyjnej podczas:
1)
uroczystego posiłku,
2)
promocyjnego posiłku.
2.
Uroczyste posiłki można organizować w dniach:
1)
świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy oraz 24 i 31 grudnia,
2)
wręczania jednostce organizacyjnej sztandaru,
3)
rozwiązania jednostki organizacyjnej,
4)
inauguracji kursów stacjonarnych trwających co najmniej 4 miesiące.
3.
Promocyjne posiłki można organizować w związku z zakończeniem kursów trwających co najmniej 4 miesiące lub mianowaniem funkcjonariuszy na pierwszy stopień oficerski.
§  7.
Dodatkowa norma wyżywienia nr I przysługuje funkcjonariuszom biorącym udział w:
1)
rocznych odprawach służbowych organizowanych przez kierowników jednostek organizacyjnych,
2)
posiedzeniach zespołów problemowych organizowanych przez Szefa UOP lub kierowników jednostek organizacyjnych,
3)
sympozjach naukowych organizowanych w Urzędzie Ochrony Państwa,
4)
posiedzeniach zespołów kolegialnych w Urzędzie Ochrony Państwa.
§  8.
1.
Dodatkowa norma wyżywienia nr II przysługuje funkcjonariuszom komórek zabezpieczenia w dniach:
1)
pełnienia służby, z wyjątkiem okresów, w których żywieni są według normy podstawowej wraz z innymi normami dodatkowymi,
2)
wykonywania specjalistycznych zadań szkoleniowych związanych z dużym wysiłkiem fizycznym.
2.
Norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje funkcjonariuszom komórek zabezpieczenia zajmującym stanowiska administracyjno-gospodarcze.
§  9.
Dodatkowa norma wyżywienia nr III przysługuje jako dodatek do normy podstawowej funkcjonariuszom, o których mowa w § 4 pkt 3 i 7, w przypadku, gdy zawody i spartakiady sportowe posiadają rangę mistrzostw Urzędu Ochrony Państwa.
§  10.
Dodatkowa norma wyżywienia nr IV przysługuje jako dodatek do normy podstawowej funkcjonariuszom komórek zabezpieczenia podczas skoszarowania lub przebywania na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych.
§  11.
1.
Dodatkowa norma wyżywienia nr V przysługuje jako dodatek do normy podstawowej funkcjonariuszom:
1)
o których mowa w § 4 pkt 1 i 2, podczas szkolenia organizowanego przez Zarząd Wywiadu UOP,
2)
o których mowa w § 4 pkt 4, za zgodą dyrektora Biura Administracyjno-Gospodarczego UOP,
3)
o których mowa w § 4 pkt 7, gdy zawody sportowe i spartakiady posiadają rangę mistrzostw jednostki organizacyjnej.
2.
Dodatkowa norma wyżywienia nr V przysługuje także - jako posiłek profilaktyczny - funkcjonariuszom pełniącym w okresie od 1 listopada do 31 marca służbę na wolnym powietrzu co najmniej przez 4 godziny dziennie, z wyjątkiem funkcjonariuszy korzystających w tym czasie z diet lub innych norm wyżywienia.
§  12.
1.
Norma napojów przysługuje funkcjonariuszom wykonującym czynności służbowe:
1)
w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28°C,
2)
na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C,
3)
związane z dużym wysiłkiem fizycznym.
2.
Normę napojów wydaje się w warunkach, o których mowa w ust. 1, wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.
§  13.
Podczas żywienia w naturze dopuszcza się możliwość stosowania innych artykułów żywnościowych niż wymienione w załączniku, pod warunkiem nieprzekraczania stawki pieniężnej stosowanej normy wyżywienia.
§  14.
Zarządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

DZIENNY WYMIAR RZECZOWY PODSTAWOWEJ I DODATKOWYCH NORM WYŻYWIENIA - W GRAMACH NA OSOBĘ

Lp. Nazwa grupy artykułów żywnościowych Norma wyżywienia
podstawowa dodatkowa
I II III IV V
1 2 3 4 5 6 7 8
1 Pieczywo 670 135 65 50 35 25
2 Przetwory zbożowe i strączkowe 100 20 - - - -
3 Przetwory mięsne w przeliczeniu na mięso w elementach 290 60 105 85 60 40
4 Przetwory rybne w przeliczeniu na filety z ryb 40 8 - - - -
5 Masło naturalne 40 8 25 20 15 10
6 Tłuszcze zwierzęce i roślinne w przeliczeniu na smalec 30 6 - - - -
7 Napoje mleczne w przeliczeniu na mleko pełnotłuste 400 80 190 150 105 70
8 Sery w przeliczeniu na ser pełnotłusty 60 15 50 40 30 20
9 Jaja (w sztukach) 0,5 - 0,5 0,5 0,5 -
10 Ziemniaki 700 140 - - - -
11 Warzywa 340 70 - - - -
12 Owoce 280 60 320 250 175 110
13 Soki z owoców - - 320 250 175 110
14 Przetwory owocowe w przeliczeniu na dżem 15 3 - - - -
15 Cukier 60 12 25 20 15 10
16 Herbata 1 - - - - -
17 Kakao 2 - - - - -
18 Kawa zbożowa 6 - - - - -
19 Kawa naturalna - - 8 6 4 4
20 Sól i przyprawy 41 8 - - - -

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024