united kingdom
ukraine

Zasady organizacji żywienia przyzakładowego oraz zasady rozliczeń między stronami z tytułu świadczenia usług żywienia przyzakładowego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO I USŁUG
z dnia 31 stycznia 1984 r.
w sprawie zasad organizacji żywienia przyzakładowego oraz zasad rozliczeń między stronami z tytułu świadczenia usług żywienia przyzakładowego.

Na podstawie § 3 ust. 4 oraz § 4 ust. 4 uchwały nr 295 Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 1971 r. w sprawie zasad odpłatności konsumentów za korzystanie z żywienia przyzakładowego oraz pokrywania kosztów tego żywienia (Monitor Polski z 1982 r. Nr 13, poz. 98) zarządza się, co następuje:
§  1.
Zarządzenie ustala zasady organizacji żywienia przyzakładowego oraz zasady rozliczeń między stronami z tytułu świadczenia usług żywienia przyzakładowego.
§  2.
1.
Żywienie przyzakładowe prowadzi się:
1)
w zakładach i punktach gastronomicznych sieci zamkniętej, zwanych dalej "placówkami żywienia przyzakładowego",
2)
w uspołecznionych zakładach gastronomicznych sieci otwartej,
3)
w formie sprzedaży ruchomej.
2.
Do zakładów gastronomicznych sieci zamkniętej zalicza się:
1)
stołówki przyzakładowe,
2)
stołówki międzyzakładowe,
3)
kawiarnie przyzakładowe.
3.
Do punktów gastronomicznych sieci zamkniętej zalicza się:
1)
bufety przyzakładowe,
2)
jadalnie,
3)
smażalnie przyzakładowe,
4)
barowozy.
4.
Do placówek żywienia przyzakładowego zalicza się również prowadzone przez zakłady pracy na potrzeby żywienia pracowników centralne przygotowalnie, a mianowicie:
1)
centralne kuchnie oraz zakłady i pracownie garmażeryjne,
2)
przygotowalnie produktów kulinarnych,
3)
wytwórnie pomocnicze.
5.
Do ruchomych form żywienia przyzakładowego zalicza się formy:
1)
przenośną,
2)
obwoźną,
3)
obnośną.
§  3.
Żywienie przyzakładowe może być prowadzone przez zakład pracy we własnym zakresie lub zlecone do prowadzenia jednostce wyspecjalizowanej (przedsiębiorstwu państwowemu lub spółdzielni, prowadzącym działalność gastronomiczną) albo innemu zakładowi pracy prowadzącemu żywienie przyzakładowe i posiadającemu odpowiednie warunki do przyjęcia zlecenia.
§  4.
Formy organizacyjne żywienia przyzakładowego prowadzonego we własnym zakresie przez zakład pracy określa kierownik zakładu w porozumieniu z organami samorządu pracowniczego.
§  5.
1.
Żywienie przyzakładowe zlecone jednostce wyspecjalizowanej lub innemu zakładowi pracy może być prowadzone w formie:
1)
placówki żywienia przyzakładowego na terenie zakładu pracy zleceniodawcy,
2)
korzystania z usług w zakładach gastronomicznych sieci otwartej,
3)
dostaw lub dostaw i wydawania gotowych posiłków i półproduktów przez zleceniobiorcę w placówkach żywienia przyzakładowego zleceniodawcy lub w innym odpowiednio przystosowanym pomieszczeniu wskazanym przez zleceniodawcę,
4)
korzystania z usług żywieniowych innego zakładu pracy.
2.
Przy zawieraniu umowy z inną jednostką o prowadzenie żywienia przyzakładowego obowiązują następujące zasady rozliczeń między stronami:
1)
w przypadku określonym w ust. 1 pkt 1 należy ustalić wysokość planowanych kosztów przez zleceniobiorcę w związku z prowadzeniem placówki żywienia przyzakładowego na rzecz zleceniodawcy oraz zysk zleceniobiorcy w wysokości ustalonej umową stron, nie wyższy jednak niż 4% wartości surowca w cenach detalicznych zużytego do produkcji posiłków (napojów) oraz wartości sprzedanych towarów w cenach detalicznych,
2) 1
w przypadku określonym w ust. 1 pkt 2 obowiązują ceny umowne nie wyższe od stosowanych w tym zakładzie gastronomicznym; maksymalny narzut zleceniobiorcy nie może przekroczyć - w okresie rozliczeniowym - 110% wartości surowców liczonej w cenach detalicznych,
3)
w przypadku określonym w ust. 1 pkt 3:
a)
przy dostawach lub dostawach i wydawaniu posiłków z zakładów gastronomicznych sieci otwartej obowiązują zasady jak w pkt 2, z uwzględnieniem ewentualnych bonifikat dla zleceniodawcy,
b)
przy dostawach lub dostawach i wydawaniu posiłków z własnych stołówek zleceniobiorcy bądź też przez niego prowadzonych obowiązują zasady jak w pkt 1,
c)
przy dostawach gotowych posiłków i półproduktów z zakładów produkcji garmażeryjnej i innych zakładów scentralizowanej produkcji kulinarnej, nie zaliczanych do zakładów przemysłu spożywczego, obowiązują ceny umowne.
4)
w przypadku określonym w ust. 1 pkt 4 zakład pracy, którego pracownicy korzystają z usług żywieniowych prowadzonych w pomieszczeniach innego zakładu pracy, obowiązany jest do ponoszenia kosztów, proporcjonalnie do liczby pracowników korzystających z tych usług.
§  6.
Zasady prowadzania i rozliczania żywienia przyzakładowego powinny być określone w umowie zawartej między zleceniodawcą a zleceniobiorcą.
§  7.
Umowa o prowadzenie żywienia przyzakładowego powinna w szczególności zawierać:
1)
określenie placówek żywienia przyzakładowego oraz rodzaju i zakresu działalności podstawowej i uzupełniającej tych placówek, jaka ma być prowadzona przez zleceniobiorcę,
2)
określenie wzajemnych uprawnień i obowiązków stron,
3)
określenie postulowanego przez zakład pracy poziomu żywienia przez ustalenie:
a)
rodzajów i ilości poszczególnych posiłków,
b)
średniej wartości surowca przypadającej na każdy rodzaj posiłku,
c)
ilości dań, wagi lub pojemności porcji,
d)
dopuszczalnej minimalnej wartości kalorycznej posiłków,
e)
obowiązku sporządzania i wywieszania jadłospisów z odpowiednimi danymi,
f)
obowiązku przestrzegania przez zleceniobiorcę zasad racjonalnego żywienia w warunkach ustalonej wartości surowca,
4)
planowaną wysokość kosztów prowadzenia żywienia przyzakładowego ponoszonych przez zleceniobiorcę i wysokość zysku zleceniobiorcy,
5)
zasady organizacji sprzedaży abonamentowej (sprzedaż, zwroty, ewidencja, rozliczanie itd. kart abonamentowych),
6)
czas i miejsce wydawania poszczególnych rodzajów posiłków,
7)
zasady i terminy rozliczeń między stronami.
§  8.
Uruchomienie przez zakład pracy placówki żywienia przyzakładowego może nastąpić po uzyskaniu zgody właściwego organu sanitarno-epidemiologicznego oraz po zgłoszeniu placówki do właściwego terenowego organu administracji państwowej w celu zarejestrowania i zapewnienia tej placówce zaopatrzenia.
§  9.
Zaopatrzenie placówek żywienia przyzakładowego odbywa się według zasad i w trybie przewidzianych dla zakładów gastronomicznych sieci otwartej.
§  10.
Traci moc zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 1 lutego 1972 r. w sprawie zasad organizacji żywienia przyzakładowego w zakładach pracy (Monitor Polski z 1972 r. Nr 11, poz. 81 i z 1973 r. Nr 37, poz. 228).
§  11.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
1 § 5 ust. 2 pkt 2 zmieniony przez § 1 zarządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 24 maja 1988 r. (M.P.88.17.142) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 3 lipca 1988 r.

Zmiany w prawie

Język, w jakim ma zostać sporządzona umowa z cudzoziemcem

Powierzenie pracy cudzoziemcowi wymaga, co do zasady, zawarcia umowy w formie pisemnej. Może ona być sporządzona w języku polskim, w języku polskim i jednocześnie w wersji obcojęzycznej, ale również tylko w języku obcym. Jeżeli podmiot powierzający pracę zdecyduje się na to ostatnie rozwiązanie, będzie musiał zlecić tłumaczowi przysięgłemu przetłumaczenie umowy i tłumaczenie to przechowywać.

Marek Rotkiewicz 11.06.2025
Pracodawcy będą mogli wypłacić ekwiwalent za urlop razem z wypłatą ostatniego wynagrodzenia

Resort pracy chce nieznacznie wydłużyć termin wypłaty ekwiwalentu za urlop w przypadku rozwiązywania jest umowy o pracę, a także zwiększenie do dwóch osób minimalnej reprezentacji pracowników przed pracodawcą w sprawach zakładowego funduszu świadczeń socjalnych w zakładach, w których nie funkcjonują związki zawodowe. W ten sposób pracodawcy będą mogli dokonać jednego przelewu należnych środków wraz z wypłatą ostatniego wynagrodzenia.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2025
Staż potwierdzony uzyskaniem kwalifikacji i premia dla organizatora stażu

Nowe przepisy o rynku pracy przewidują, że staż z urzędu pracy może obejmować okres do 12 miesięcy wówczas, gdy zakończony będzie potwierdzeniem nabycia wiedzy lub umiejętności przeprowadzanym przez uprawnioną instytucję. Przy tego rodzaju stażu przewidziano premię finansową dla organizatora stażu w wysokości 500 zł za każdy pełny miesiąc stażu.

Marek Rotkiewicz 10.06.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - ustawa trafi teraz do prezydenta, Sejm przyjął poprawkę Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.06.2025
Zmiany w stażach z urzędu pracy

W nowych przepisach o rynku pracy nie zmienia się istota stażu - popularnej formy wsparcia z urzędu pracy bezrobotnych i organizatorów staży. Pojawia się jednak wiele zmian w stosunku do dotychczasowych przepisów i doprecyzowań pewnych niejasności pojawiających się w praktyce. Nie omawiając szerokiej problematyki staży, zwróćmy uwagę na najważniejsze nowości.

Marek Rotkiewicz 03.06.2025
Od 1 czerwca radykalne zmiany w zatrudnianiu cudzoziemców

Często zmieniające się przepisy i ich rozproszenie w kilku aktach oraz przewlekłość postępowań w urzędach są największym wyzwaniem dla pracodawców w procesie legalizacji zatrudnienia cudzoziemców – wynika z badania zrealizowanego przez ASM Research Solutions Strategy na zlecenie Konfederacji Lewiatan. 1 czerwca wchodzą w życie nowe przepisy z tym związane.

Grażyna J. Leśniak 30.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1984.4.38

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Zasady organizacji żywienia przyzakładowego oraz zasady rozliczeń między stronami z tytułu świadczenia usług żywienia przyzakładowego.
Data aktu: 31/01/1984
Data ogłoszenia: 05/03/1984
Data wejścia w życie: 05/03/1984