Zasady organizacji żywienia przyzakładowego oraz zasady rozliczeń między stronami z tytułu świadczenia usług żywienia przyzakładowego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO I USŁUG
z dnia 31 stycznia 1984 r.
w sprawie zasad organizacji żywienia przyzakładowego oraz zasad rozliczeń między stronami z tytułu świadczenia usług żywienia przyzakładowego.

Na podstawie § 3 ust. 4 oraz § 4 ust. 4 uchwały nr 295 Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 1971 r. w sprawie zasad odpłatności konsumentów za korzystanie z żywienia przyzakładowego oraz pokrywania kosztów tego żywienia (Monitor Polski z 1982 r. Nr 13, poz. 98) zarządza się, co następuje:
§  1.
Zarządzenie ustala zasady organizacji żywienia przyzakładowego oraz zasady rozliczeń między stronami z tytułu świadczenia usług żywienia przyzakładowego.
§  2.
1.
Żywienie przyzakładowe prowadzi się:
1)
w zakładach i punktach gastronomicznych sieci zamkniętej, zwanych dalej "placówkami żywienia przyzakładowego",
2)
w uspołecznionych zakładach gastronomicznych sieci otwartej,
3)
w formie sprzedaży ruchomej.
2.
Do zakładów gastronomicznych sieci zamkniętej zalicza się:
1)
stołówki przyzakładowe,
2)
stołówki międzyzakładowe,
3)
kawiarnie przyzakładowe.
3.
Do punktów gastronomicznych sieci zamkniętej zalicza się:
1)
bufety przyzakładowe,
2)
jadalnie,
3)
smażalnie przyzakładowe,
4)
barowozy.
4.
Do placówek żywienia przyzakładowego zalicza się również prowadzone przez zakłady pracy na potrzeby żywienia pracowników centralne przygotowalnie, a mianowicie:
1)
centralne kuchnie oraz zakłady i pracownie garmażeryjne,
2)
przygotowalnie produktów kulinarnych,
3)
wytwórnie pomocnicze.
5.
Do ruchomych form żywienia przyzakładowego zalicza się formy:
1)
przenośną,
2)
obwoźną,
3)
obnośną.
§  3.
Żywienie przyzakładowe może być prowadzone przez zakład pracy we własnym zakresie lub zlecone do prowadzenia jednostce wyspecjalizowanej (przedsiębiorstwu państwowemu lub spółdzielni, prowadzącym działalność gastronomiczną) albo innemu zakładowi pracy prowadzącemu żywienie przyzakładowe i posiadającemu odpowiednie warunki do przyjęcia zlecenia.
§  4.
Formy organizacyjne żywienia przyzakładowego prowadzonego we własnym zakresie przez zakład pracy określa kierownik zakładu w porozumieniu z organami samorządu pracowniczego.
§  5.
1.
Żywienie przyzakładowe zlecone jednostce wyspecjalizowanej lub innemu zakładowi pracy może być prowadzone w formie:
1)
placówki żywienia przyzakładowego na terenie zakładu pracy zleceniodawcy,
2)
korzystania z usług w zakładach gastronomicznych sieci otwartej,
3)
dostaw lub dostaw i wydawania gotowych posiłków i półproduktów przez zleceniobiorcę w placówkach żywienia przyzakładowego zleceniodawcy lub w innym odpowiednio przystosowanym pomieszczeniu wskazanym przez zleceniodawcę,
4)
korzystania z usług żywieniowych innego zakładu pracy.
2.
Przy zawieraniu umowy z inną jednostką o prowadzenie żywienia przyzakładowego obowiązują następujące zasady rozliczeń między stronami:
1)
w przypadku określonym w ust. 1 pkt 1 należy ustalić wysokość planowanych kosztów przez zleceniobiorcę w związku z prowadzeniem placówki żywienia przyzakładowego na rzecz zleceniodawcy oraz zysk zleceniobiorcy w wysokości ustalonej umową stron, nie wyższy jednak niż 4% wartości surowca w cenach detalicznych zużytego do produkcji posiłków (napojów) oraz wartości sprzedanych towarów w cenach detalicznych,
2) 1
w przypadku określonym w ust. 1 pkt 2 obowiązują ceny umowne nie wyższe od stosowanych w tym zakładzie gastronomicznym; maksymalny narzut zleceniobiorcy nie może przekroczyć - w okresie rozliczeniowym - 110% wartości surowców liczonej w cenach detalicznych,
3)
w przypadku określonym w ust. 1 pkt 3:
a)
przy dostawach lub dostawach i wydawaniu posiłków z zakładów gastronomicznych sieci otwartej obowiązują zasady jak w pkt 2, z uwzględnieniem ewentualnych bonifikat dla zleceniodawcy,
b)
przy dostawach lub dostawach i wydawaniu posiłków z własnych stołówek zleceniobiorcy bądź też przez niego prowadzonych obowiązują zasady jak w pkt 1,
c)
przy dostawach gotowych posiłków i półproduktów z zakładów produkcji garmażeryjnej i innych zakładów scentralizowanej produkcji kulinarnej, nie zaliczanych do zakładów przemysłu spożywczego, obowiązują ceny umowne.
4)
w przypadku określonym w ust. 1 pkt 4 zakład pracy, którego pracownicy korzystają z usług żywieniowych prowadzonych w pomieszczeniach innego zakładu pracy, obowiązany jest do ponoszenia kosztów, proporcjonalnie do liczby pracowników korzystających z tych usług.
§  6.
Zasady prowadzania i rozliczania żywienia przyzakładowego powinny być określone w umowie zawartej między zleceniodawcą a zleceniobiorcą.
§  7.
Umowa o prowadzenie żywienia przyzakładowego powinna w szczególności zawierać:
1)
określenie placówek żywienia przyzakładowego oraz rodzaju i zakresu działalności podstawowej i uzupełniającej tych placówek, jaka ma być prowadzona przez zleceniobiorcę,
2)
określenie wzajemnych uprawnień i obowiązków stron,
3)
określenie postulowanego przez zakład pracy poziomu żywienia przez ustalenie:
a)
rodzajów i ilości poszczególnych posiłków,
b)
średniej wartości surowca przypadającej na każdy rodzaj posiłku,
c)
ilości dań, wagi lub pojemności porcji,
d)
dopuszczalnej minimalnej wartości kalorycznej posiłków,
e)
obowiązku sporządzania i wywieszania jadłospisów z odpowiednimi danymi,
f)
obowiązku przestrzegania przez zleceniobiorcę zasad racjonalnego żywienia w warunkach ustalonej wartości surowca,
4)
planowaną wysokość kosztów prowadzenia żywienia przyzakładowego ponoszonych przez zleceniobiorcę i wysokość zysku zleceniobiorcy,
5)
zasady organizacji sprzedaży abonamentowej (sprzedaż, zwroty, ewidencja, rozliczanie itd. kart abonamentowych),
6)
czas i miejsce wydawania poszczególnych rodzajów posiłków,
7)
zasady i terminy rozliczeń między stronami.
§  8.
Uruchomienie przez zakład pracy placówki żywienia przyzakładowego może nastąpić po uzyskaniu zgody właściwego organu sanitarno-epidemiologicznego oraz po zgłoszeniu placówki do właściwego terenowego organu administracji państwowej w celu zarejestrowania i zapewnienia tej placówce zaopatrzenia.
§  9.
Zaopatrzenie placówek żywienia przyzakładowego odbywa się według zasad i w trybie przewidzianych dla zakładów gastronomicznych sieci otwartej.
§  10.
Traci moc zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 1 lutego 1972 r. w sprawie zasad organizacji żywienia przyzakładowego w zakładach pracy (Monitor Polski z 1972 r. Nr 11, poz. 81 i z 1973 r. Nr 37, poz. 228).
§  11.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
1 § 5 ust. 2 pkt 2 zmieniony przez § 1 zarządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 24 maja 1988 r. (M.P.88.17.142) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 3 lipca 1988 r.

Zmiany w prawie

Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Środowisko psychologów i psychoterapeutów bez prawa do opiniowania projektu ustawy?

Przedstawiciele środowiska psychologów i psychoterapeutów wskazują na ograniczanie możliwości przedstawiania przez nich opinii do rządowego projektu ustawy o zawodzie psychologa oraz samorządzie zawodowym psychologów, nad którym pracuje sejmowa podkomisja nadzwyczajna. Może to wywoływać poczucie deficytu demokracji, zwłaszcza gdy procedowane regulacje dotyczą konkretnych zawodów i grup społecznych, a tym samym także praw i obowiązków osób do nich należących.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1984.4.38

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Zasady organizacji żywienia przyzakładowego oraz zasady rozliczeń między stronami z tytułu świadczenia usług żywienia przyzakładowego.
Data aktu: 31/01/1984
Data ogłoszenia: 05/03/1984
Data wejścia w życie: 05/03/1984