Reglamentowana sprzedaż towarów.

UCHWAŁA Nr 183
RADY MINISTRÓW
z dnia 27 grudnia 1983 r.
w sprawie reglamentowanej sprzedaży towarów. *

Na podstawie art. 33 ust. 1 ustawy z dnia 26 lutego 1982 r. o planowaniu społeczno-gospodarczym (Dz. U. z 1982 r. Nr 7, poz. 51 i z 1983 r. Nr 71, poz. 318) Rada Ministrów uchwala, co następuje:
§  1. 1
Uchwała określa zasady reglamentowanej sprzedaży towarów, rodzaje kart zaopatrzenia, normy zaopatrzenia ludności, a także uprawnienia poszczególnych grup ludności do korzystania z kart zaopatrzenia w 1985 r.
§  2.
1.
Uprawnienie do otrzymania kart zaopatrzenia, pozwalające na nabycie towarów w drodze sprzedaży reglamentowanej, mają obywatele polscy stale zamieszkujący w Polsce oraz cudzoziemcy zamieszkujący i wykonujący pracę lub uczący się w Polsce, z wyjątkiem pracowników przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych państw obcych oraz innych osób z nimi zrównanych, posiadających status dyplomatyczny.
2.
Uprawnienie, o którym mowa w ust. 1, przysługuje z tytułu wykonywania pracy w gospodarce uspołecznionej lub nie uspołecznionej, posiadanych uprawnień do świadczeń z ubezpieczenia społecznego lub innych świadczeń społecznych, pobierania nauki, prowadzenia gospodarstwa rolnego, a także w innych wypadkach określonych w uchwale.
3.
Wydanie karty zaopatrzenia zgodnie z uprawnieniami określonymi w ust. 1 i 2 obywatelom polskim stale zamieszkałym w Polsce następuje na podstawie wkładki zaopatrzenia oraz dokumentu stwierdzającego tożsamość, a cudzoziemcom - na podstawie paszportu.
§  3.
1.
Ustala się następujące miesięczne ilościowe normy zaopatrzenia ludności:
1)
mięso i jego przetwory ogółem, w tym mięso wołowe i cielęce z kością:
a)
norma zaopatrzenia "MID" i "MI" - 2,5 kg

(w tym mięso wołowe i cielęce z kością - 0,7 kg),

b) 2
norma zaopatrzenia "MIID", "MIIK", "MII" i "MIIS" - 4,0 kg

(w tym mięso wołowe i cielęce z kością - 1,0 kg),

c)
norma zaopatrzenia "G" - 7,0 kg

(w tym mięso wołowe i cielęce z kością - 1,5 kg),

d)
norma zaopatrzenia "GI" - 4,5 kg

(w tym mięso wołowe i cielęce z kością - 1,5 kg),

e)
norma zaopatrzenia "0" - 0,5 kg,
f)
norma zaopatrzenia "MC" - 1,0 kg,
g)
norma zaopatrzenia "MW" - 1,0 kg;
2)
masło:
a)
norma zaopatrzenia "MID", "MI", "MIID", "MIIK", "MII", "G" i "GI" - 0,5 kg,
b)
norma zaopatrzenia "0" i "MW" - 0,25 kg;
c) 3
norma zaopatrzenia "MIIS" - 2,625 kg;
3)
smalec:
a)
norma zaopatrzenia "G" - 2,0 kg,
b)
norma zaopatrzenia "GI" - 1,0 kg,
c)
norma zaopatrzenia "MW" - 0,5 kg,
d)
norma zaopatrzenia "MID" i " MIID" - 0,25 kg;
4) 4
wyroby czekoladowane:

norma zaopatrzenia "MID", "MIID", "MIIK", "0", "MW", "PIII" i "MIIS" - 0,2 kg;

5) 5
mąka pszenna:

norma zaopatrzenia "MID", "MI", "MIID", "MIIK", "MII", "G",

"GI", "MW", "0", "PII" , "PIII" i "MIIS" - 1,0 kg;

6)
tłuszcze zwierzęce i roślinne (z wyłączeniem oleju):

norma zaopatrzenia "MID", "MI", "MIID", "MIIK", "MII", "G",

"GI", "MW", "PII" i "PIII" - 0,375 kg;

7)
kasza manna:

norma zaopatrzenia "0" - 1 kg;

8)
mleko w proszku tzw. niebieskie:

norma zaopatrzenia "0" - 2,5 kg;

9)
cukier:
a) 6
norma zaopatrzenia "MID", "MIID", "MIIK", "PIII", "0" , "MW" i "MIIS" - 2 kg,
b)
norma zaopatrzenia "MI", "MII", "G", "GI" i "PII" - 1,5 kg.
2.
Normy zaopatrzenia wymienione w ust. 1 pkt 9 lit. a) i b) ulegają zwiększeniu w marcu i lipcu o 0,5 kg, a w czerwcu i grudniu o 1,0 kg.
3.
Ustala się dwumiesięczną normę zaopatrzenia ludności w watę:

norma zaopatrzenia "0" - 0,2 kg.

4. 7
Ustala się kwartalną normę zaopatrzenia ludności w przetwory zbożowe:

norma zaopatrzenia "MID", "MI", "MIID", "MIIK", "MII", "G", "GI",

"MW", "PII" , "PIII" i "MIIS" - 2,5 kg.

5.
Ustala się zamiennik za mięso i jego przetwory: za 1 kg mięsa i jego przetworów, z wyłączeniem mięsa wołowego i cielęcego z kością - 1,5 kg cukru.
§  4. 8
Ustala się następujące rodzaje kart zaopatrzenia w towary podlegające sprzedaży reglamentowanej: "MID", "MI", "MIID", "MIIK", "MII", "G", "GI", "0" "MW", "PII", "PIII" , "MC" i "MIIS".
§  5.
Karty zaopatrzenia wymienione w § 4 nie przysługują:
1)
osobom posiadającym lub utrzymującym się z dochodów z gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha oraz tzw. dwuzawodowcom, z wyjątkiem uprawnionych do otrzymywania kart zaopatrzenia "G", "PII", "PIII" i "MC",
2) 9
członkom rodzin osób wymienionych w pkt 1 będącym na ich wyłącznym utrzymaniu, z wyjątkiem uprawnionych do otrzymywania kart zaopatrzenia "0", "PII", "PIII", "MW" i "MC" oraz osób wymienionych w § 6 ust. 1 pkt 3 , pkt 5 lit. b i pkt 14),
3)
osobom otrzymującym nieodpłatnie całodzienne wyżywienie w systemie skoszarowanym (wojsko, milicja, więziennictwo),
4)
osobom zamieszkałym stale w kraju, a przebywającym czasowo za granicą, jeżeli pobyt ten trwa powyżej 30 dni,
5)
osobom uprawnionym, zgodnie z postanowieniami układów zbiorowych lub porozumień branżowych, do otrzymywania deputatów albo zakupu określonej ilości towarów podlegających sprzedaży reglamentowanej,
6)
osobom określonym w art. 7 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu wobec osób uchylających się od pracy (Dz. U. Nr 35, poz. 229), wpisanym do wykazu osób uporczywie uchylających się od pracy, z wyjątkiem okresów, w których wykonują pracę lub pobierają naukę albo zostały zwolnione przez właściwy organ od obowiązku wykonywania pracy.
§  6.
1.
Karty zaopatrzenia ludności w towary podlegające sprzedaży reglamentowanej, z uwzględnieniem przepisów § 5, przysługują:
1)
karta zaopatrzenia "MI" (mięso i jego przetwory 2,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 0,7 kg, cukier 1,5 kg, masło 0,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - osobom powyżej 18 lat nie uprawnionym do otrzymania kart zaopatrzenia "MII", "MIID", "MIIK", "G", "GI", "MC" i "PII",
2)
karta zaopatrzenia "MID" (mięso i jego przetwory 2,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 0,7 kg, cukier 2 kg, masło 0,5 kg, smalec 0,25 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - dzieciom w wieku 1-12 lat,
3) 10
dzieciom i młodzieży chorym na cukrzycę, czynną gruźlicę, chorobę nowotworową przebiegającą z wyniszczeniem, choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, marskość wątroby), zespół nerczycowy - z utratą białka powyżej 3,5 grama na dobę oraz chorobę nerek leczoną powtarzalnymi dializami przysługują następujące karty zaopatrzenia:

w wieku 1-6 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIID" oraz 2 karty zaopatrzenia "MC",

w wieku 7-10 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIID" oraz 5 kart zaopatrzenia "MC",

w wieku 11-18 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIID" oraz 6 kart zaopatrzenia "MC",

4)
karta zaopatrzenia "MII" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, cukier 1,5 kg, masło 0,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie):
a)
pracownikom wykonującym pracę fizyczną na stanowiskach robotniczych, zatrudnionym w pełnym i niepełnym wymiarze czasu pracy, z wyłączeniem pracowników obsługi (tj. gońców, sprzątaczek, pokojowych, korytarzowych, woźnych, portierów, windziarzy, szatniarzy i zawodów pokrewnych), straży przemysłowej, dozoru mienia, maszynistek, telefonistek i zawodów pokrewnych,
b)
mistrzom zatrudnionym bezpośrednio w procesie produkcji,
c)
osobom powyżej 18 lat chorym na cukrzycę (insulinozależnym), czynną gruźlicę, chorobę nowotworową przebiegającą z wyniszczeniem, choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół złego wchłaniania, marskość wątroby), zespół nerczycowy z utratą białka powyżej 3,5 grama na dobę oraz chorobę nerek leczoną powtarzalnymi dializami,
d)
załogom latającym stale zatrudnionym w lotnictwie,
e)
żołnierzom służby zawodowej pełniącym służbę bojową w oddziałach oraz wykonującym zadania szkoleniowo-produkcyjne na rzecz gospodarki narodowej, jeżeli nie otrzymują całodziennego wyżywienia w systemie skoszarowanym, oraz funkcjonariuszom Milicji Obywatelskiej pełniącym służbę patrolową lub zatrudnionym na stanowiskach robotniczych,
f)
zasłużonym krwiodawcom, którzy oddali powyżej 6 l krwi i oddają w dalszym ciągu rocznie: kobiety powyżej 600 ml, a mężczyźni powyżej 800 ml krwi, jeżeli nie otrzymują karty zaopatrzenia "G" lub "G-I", a z tytułu zatrudnienia nie otrzymują karty zaopatrzenia "MII",
g)
masażystom inwalidom ociemniałym,
5)
karta zaopatrzenia "MIID" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, cukier 2,0 kg, masło 0,5 kg, smalec 0,25 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie):
a)
młodzieży w wieku 13-18 lat,
b)
młodzieży w wieku 13-18 lat przebywającej w okresie nauki stale w internacie lub korzystającej z całodziennego wyżywienia w internacie, której rodzice lub opiekunowie posiadają lub utrzymują się z dochodów z gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha,
6)
karta zaopatrzenia "MIIK" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, cukier 2,0 kg, masło 0,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie):
a)
kobietom ciężarnym od rozpoczęcia 17 tygodnia ciąży,
b)
matkom dzieci grupy "0" (w wieku od 0 do 11 miesięcy i 29 dni),
7)
karta zaopatrzenia "G" (mięso i jego przetwory 7 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg, cukier 1,5 kg, masło 0,5 kg, smalec 2,0 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - pracownikom zatrudnionym pod ziemią w kopalniach głębinowych (podziemnych), pracownikom pracującym na rzecz kopalni głębinowych (podziemnych) zatrudnionym stale pod ziemią, pracownikom ratownictwa górniczego oraz pracownikom bezpośrednio nadzorującym pracę jednostek, w których pracownicy są zatrudnieni stale pod ziemią, a równocześnie przysługuje im specjalne wynagrodzenie z "Karty Górnika" w wysokości od 20% płacy zasadniczej po przepracowaniu od 1 miesiąca do 2 lat - do 60% po przepracowaniu 15 lat (łącznie z tzw. dwuzawodowcami),
8)
karta zaopatrzenia "GI" (mięso i jego przetwory 4,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg, cukier 1,5 kg, masło 0,5 kg, smalec 1,0 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie):
a)
robotnikom zatrudnionym w kopalniach głębinowych (podziemnych) na powierzchni oraz pracownikom dozoru tych jednostek, z wyjątkiem pracowników administracji zarządu, obsługi, straży przemysłowej, maszynistek i telefonistek,
b)
mistrzom zatrudnionym w kopalniach głębinowych (podziemnych) na powierzchni bezpośrednio w procesie produkcji,
c)
pracownikom, którzy nabyli uprawnienie do normy "GI" w styczniu 1982 r. i do chwili obecnej wykonują te same czynności,
9)
karta zaopatrzenia "0" (mięso 0,5 kg, cukier 2,0 kg, masło 0,25 kg, kasza manna 1,0 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, mleko w proszku 2,5 kg, wata 0,2 kg na 2 miesiące) - dzieciom w wieku od 0 do 11 miesięcy i 29 dni zamieszkałym w mieście i na wsi,
10)
karta zaopatrzenia "PII" (cukier 1,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - osobom powyżej 18 roku życia nie uprawnionym do otrzymania kart "MI", "MII", "G", "GI" i "PIII",
11)
karta zaopatrzenia "PIII" (cukier 2,0 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - kobietom ciężarnym od rozpoczęcia 17 tygodnia ciąży oraz matkom dzieci grupy "0" nie uprawnionym do kart zaopatrzenia "MIIK",
12)
karta zaopatrzenia "MC" (mięso i jego przetwory 1 kg):
a)
osobom posiadającym lub utrzymującym się z dochodów gospodarstwa rolnego o powierzchni od 0,5 do 1,0 ha oraz dorosłym członkom ich rodzin pozostającym na ich wyłącznym utrzymaniu,
b)
osobom ciężko pracującym jako uzupełnienie normy zaopatrzenia "MII",
13)
karta zaopatrzenia "MW" (mięso i jego przetwory 1 kg, cukier 2,0 kg, masło 0,25 kg, smalec 0,5 kg, tłuszcze 0,375 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie) - dzieciom i młodzieży w wieku 1-18 lat, których rodzice lub opiekunowie posiadają lub utrzymują się z dochodów gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha, z wyłączeniem uprawnionych do kart "MID" i "MIID".
14) 11
karta "MIIS" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, cukier 2,0 kg, masło 2,625 kg, mąka 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg, przetwory zbożowe 2,5 kg kwartalnie), z tym że:

- dzieciom i młodzieży w wieku 1-18 lat chorym na zespół złego wchłaniania przysługują następujące karty zaopatrzenia:

w wieku 1-6 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIIS" oraz 2 karty zaopatrzenia "MC"

w wieku 7-10 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIIS" oraz 5 kart zaopatrzenia "MC"

w wieku 11-18 lat - 1 karta zaopatrzenia "MIIS" oraz 6 kart zaopatrzenia "MC"

2.
Osoby oddelegowane do pełnienia funkcji związkowej na podstawie przepisów art. 29 ust. 2 oraz art. 32 ust. 2 ustawy z dnia 8 października 1982 r. o związkach zawodowych (Dz. U. z 1982 r. Nr 32, poz. 216 i z 1983 r. Nr 39, poz. 176) otrzymują karty zaopatrzenia, które przysługiwały im z tytułu zajmowanego stanowiska pracy przed skierowaniem ich do prac związkowych.
3. 12
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej w porozumieniu z Ministrem Handlu Wewnętrznego i Usług określi szczegółowe zasady przyznawania kart zaopatrzenia dla osób chorych, kobiet ciężarnych i zasłużonych krwiodawców, wymienionych w ust. 1 pkt 3, pkt 4 lit. c) i f), pkt 6 lit. a oraz pkt 14).
4.
Minister Handlu Wewnętrznego i Usług ustali wykaz stanowisk pracy, na których zatrudnionym osobom przysługuje dodatkowa karta zaopatrzenia "MC" zgodnie z ust. 1 pkt 12 lit. b).
5.
Karty zaopatrzenia wydaje się do końca miesiąca poprzedzającego termin ich ważności. W razie braku możliwości pobrania przez uprawnionych kart zaopatrzenia w terminie ich wydawania, karty mogą być pobrane do końca miesiąca, na który obowiązują.
6. 13
Karta zaopatrzenia ważna jest do ostatniego dnia miesiąca, na który została wydana, z wyjątkiem odcinków na mięso i jego przetwory w kartach zaopatrzenia "MI", "MID", "MII", "MIID", "MIIK", "G", "GI", "0", "MW", "MC" i "MIIS". Decyzje o przedłużeniu ważności tych odcinków wydaje każdorazowo Minister Handlu Wewnętrznego i Usług w zależności od stopnia realizacji rozdzielników na mięso i jego przetwory, z tym że terminy te nie mogą przekroczyć następnego miesiąca. Karty zaopatrzenia nie zrealizowane w ustalonych terminach są nieważne w okresach następnych.
7.
Karty zaopatrzenia zawierające odcinki upoważniające do zakupu mięsa i jego przetworów podlegają rejestracji w sklepach prowadzących sprzedaż tych artykułów w miejscu pracy lub miejscu zamieszkania.
§  7.
1.
Stołówki pracownicze, studenckie oraz zakłady gastronomiczne organizujące abonamentowe żywienie pracowników prowadzą żywienie w oparciu o surowce niemięsne. Surowce mięsne podlegające reglamentowanej sprzedaży mogą być dostarczone na zaopatrzenie stołówek w ilościach, na jakie pracownicy przekażą kierownictwu stołówek część odcinków kart zaopatrzenia w mięso i jego przetwory.
2.
Osoby będące pensjonariuszami i personel obsługujący, korzystające z wyżywienia na wczasach pracowniczych wypoczynkowych, wczasach profilaktycznych, w sanatoriach, internatach, domach opieki społecznej, zakładach służby zdrowia, domach dziecka, domach młodego robotnika itp., przekazują organizatorowi żywienia część odcinków karty zaopatrzenia na mięso i jego przetwory równą wsadowi surowcowemu za okres korzystania z wyżywienia.
3.
Przepisu ust. 2 nie stosuje się do dzieci w żłobkach, przedszkolach, do dzieci korzystających ze stołówek szkół podstawowych, pacjentów w szpitalach, lekarzy i personelu pielęgniarskiego w czasie pełnienia dyżurów w szpitalach, sanatoriach i prewentoriach.
4.
Minister Handlu Wewnętrznego i Usług określi zasady i tryb przekazywania odcinków kart zaopatrzenia przez osoby wymienione w ust. 2.
§  8.
1. 14
Osobie uprawnionej przysługuje prawo do otrzymania jednej karty zaopatrzenia danego rodzaju, z wyjątkiem osób, których uprawnienia do otrzymania dwóch lub większej liczby kart zaopatrzenia są określone w § 6 ust. 1 pkt 3 i 14.
2. 15
Terenowe organy administracji państwowej o właściwości szczególnej do spraw handlu stopnia podstawowego wydając karty zaopatrzenia rozstrzygają wątpliwości w sprawie uprawnień do otrzymania danego rodzaju karty zaopatrzenia.
3. 16
Terenowe organy administracji państwowej o właściwości szczególnej do spraw handlu stopnia podstawowego mogą przyznać niektórym osobom uprawnienie do otrzymania:
1)
karty zaopatrzenia w wypadkach szczególnie uzasadnionych względami społecznymi, jeżeli osobom tym nie przysługują takie uprawnienia z innego tytułu, albo
2)
duplikatu karty zaopatrzenia, która uległa utracie lub zniszczeniu na skutek zdarzeń losowych (powódź, pożar, katastrofa, napad rabunkowy, kradzież z włamaniem), w razie potwierdzenia tych faktów przez organ Milicji Obywatelskiej lub inny właściwy organ.
4.
W razie wątpliwości, jaki rodzaj karty zaopatrzenia może otrzymać osoba uprawniona, zakład pracy (organ wydający) może żądać od tej osoby zaświadczenia o wielkości posiadanego gospodarstwa rolnego albo stwierdzającego, że nie otrzymała karty zaopatrzenia z tytułu zatrudnienia w innym zakładzie pracy lub jako członek rodziny osoby zatrudnionej.
5.
W razie nieprzestrzegania przepisów obowiązujących przy wydawaniu kart zaopatrzenia, dopuszczenia do ich zniszczenia, zagubienia, podwójnego wydania lub pobrania stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z dnia 25 września 1981 r. o zwalczaniu spekulacji (Dz. U. z 1982 r. Nr 36, poz. 243).
§  9.
1.
Upoważnia się Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług do doraźnego podwyższania norm zaopatrzenia oraz do zmiany zamiennika za mięso i jego przetwory.
2.
Podwyższone normy i zmieniony zamiennik, o których mowa w ust. 1, podlegają zatwierdzeniu przez Prezydium Rządu.
§  10.
Przedsiębiorstwa będące producentami towarów podlegających reglamentowanej sprzedaży są obowiązane realizować rozdzielniki dostaw tych towarów ustalone przez Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług.
§  11.
1.
Minister Handlu Wewnętrznego i Usług określi tryb wydawania kart zaopatrzenia oraz zasady rozdziału towarów reglamentowanych.
2.
Ministrowie nadzorujący przedsiębiorstwa będące dostawcami towarów reglamentowanych oraz prezesi zarządów centralnych związków spółdzielczych, w których są zrzeszone organizacje spółdzielcze będące dostawcami towarów reglamentowanych, w porozumieniu z Ministrem Handlu Wewnętrznego i Usług, określą szczegółowe zasady, tryb produkcji i zasady dostaw asortymentowych towarów reglamentowanych.
3.
Ministrowie oraz prezesi zarządów centralnych związków spółdzielczych, w których są zrzeszone spółdzielnie oraz występują sklepy fabryczne prowadzące działalność handlową, określą szczegółowy tryb sprzedaży oraz zasady rozliczeń sklepów ze sprzedaży towarów reglamentowanych.
4.
Ministrowie i kierownicy urzędów centralnych oraz zarządy centralnych związków spółdzielczych zapewnią środki i warunki do wprowadzenia i funkcjonowania systemu sprzedaży reglamentowanej, z uwzględnieniem zasad, o których mowa w ust. 1-3.
§  12.
1.
Traci moc uchwała nr 265 Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 1982 r. w sprawie reglamentowanej sprzedaży towarów (Monitor Polski z 1982 r. Nr 33, poz. 291 i z 1983 r. Nr 15, poz. 86).
2.
Utrzymuje się w mocy przepisy wydane na podstawie § 6 ust. 2 uchwały wymienionej w ust. 1 do czasu zastąpienia ich przepisami wydanymi na podstawie niniejszej uchwały.
§  13.
Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1984 r.
*  Z dniem 4 marca 1985 r. nin. uchwała traci moc w zakresie unormowanym w § 1 uchwały nr 24 z dnia 25 lutego 1985 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży niektórych towarów (M.P.85.4.30).

Z dniem 1 czerwca 1985 r. nin. uchwała traci moc w zakresie unormowanym w § 1 uchwały nr 79 z dnia 20 maja 1985 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży niektórych towarów (M.P.85.11.90).

Z dniem 1 listopada 1985 r. nin. uchwała traci moc w zakresie unormowanym w § 1 uchwały nr 173 z dnia 28 października 1985 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży niektórych towarów (M.P.85.31.211).

1 § 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
2 § 3 ust. 1 pkt 1 lit. b) zmieniona przez § 1 pkt 2 lit. a) tiret pierwsze uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
3 § 3 ust. 1 pkt 2 lit. c) dodana przez § 1 pkt 2 lit. a) tiret drugie uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
4 § 3 ust. 1 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a) tiret trzecie uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
5 § 3 ust. 1 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a) tiret czwarte uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
6 § 3 ust. 1 pkt 9 lit. a) zmieniona przez § 1 pkt 2 lit. a) tiret piąte uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
7 § 3 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. b) uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
8 § 4 zmieniony przez § 1 pkt 3 uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
9 § 5 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 4 uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
10 § 6 ust. 1 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. a) tiret pierwsze uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
11 § 6 ust. 1 pkt 14 dodany przez § 1 pkt 5 lit. a) tiret drugie uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
12 § 6 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. b) uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
13 § 6 ust. 6 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. c) uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
14 § 8 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. a) uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
15 § 8 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. b) uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.
16 § 8 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. c) uchwały nr 162 z dnia 14 grudnia 1984 r. (M.P.84.28.185) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1985 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024