Reglamentowana sprzedaż mięsa i jego przetworów.

UCHWAŁA Nr 38
RADY MINISTRÓW
z dnia 20 lutego 1981 r.
w sprawie reglamentowanej sprzedaży mięsa i jego przetworów. *

Rada Ministrów uchwala, co następuje:
§  1.
1.
Wprowadza się tymczasową reglamentowaną sprzedaż mięsa i jego przetworów na okres od dnia 1 kwietnia 1981 r. do dnia 30 czerwca 1981 r.
2.
Ustala się zasady wprowadzenia reglamentowanej sprzedaży mięsa i jego przetworów, rodzaje kart zaopatrzenia, normy zaopatrzenia ludności, a także uprawnienia poszczególnych grup ludności do korzystania z kart zaopatrzenia.
§  2.
1.
Uprawnienie do otrzymania kart zaopatrzenia, pozwalające na nabycie mięsa i jego przetworów w drodze sprzedaży reglamentowanej, mają obywatele polscy zamieszkujący w Polsce oraz cudzoziemcy zamieszkujący i wykonujący pracę w Polsce, z wyjątkiem pracowników przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych państw obcych oraz innych osób z nimi zrównanych, posiadających status dyplomatyczny.
2.
Uprawnienie, o którym mowa w ust. 1, przysługuje z tytułu wykonywania pracy w gospodarce uspołecznionej lub nie uspołecznionej, nabytych praw do świadczeń społecznych pobieranej nauki, prowadzenia gospodarstwa rolnego pod warunkiem spełnienia wymagań przewidzianych w uchwale, a także w innych wypadkach określonych w uchwale.
§  3.
1.
Ustala się następując miesięczne ilościowo-asortymentowe normy zaopatrzenia ludności w mięso i jego przetwory:
1)
norma zaopatrzenia "A" - 2 kg,

w tym: 0,5 kg mięsa grupy I,

0,5 kg mięsa grupy II,

0,3 kg wędliny grupy I,

0,2 kg wędliny grupy II,

0,5 sztuki drobiu,

2)
norma zaopatrzenia "B" - 3,5 kg,

w tym: 0,4 kg mięsa grupy I,

0,85 kg mięsa grupy II,

0,4 kg wędliny grupy I,

0,85 kg wędliny grupy II,

1 sztuka drobiu,

3)
norma zaopatrzenia "C" - 5 kg,

w tym: 0,6 kg mięsa grupy I,

1,4 kg mięsa grupy II,

0,6 kg wędliny grupy I,

1,4 kg wędliny grupy II,

1 sztuka drobiu,

4)
norma zaopatrzenia "D" - 4 kg,

w tym: 0,45 kg mięsa grupy I,

1,05 kg mięsa grupy II,

0,45 kg wędliny grupy I,

1,05 kg wędliny grupy II,

1 sztuka drobiu,

5)
norma zaopatrzenia "E" - 4,5 kg,

w tym: 0,5 kg mięsa grupy I,

1,25 kg mięsa grupy II,

0,5 kg wędliny grupy I,

1,25 kg wędliny grupy II,

1 sztuka drobiu,

6)
norma zaopatrzenia "F" - 2,7 kg,

w tym: 0,4 kg mięsa grupy I,

0,7 kg mięsa grupy II,

0,4 kg wędliny grupy I,

0,7 kg wędliny grupy II,

0,5 sztuki drobiu,

7)
norma zaopatrzenia "R" - 2 kg,

w tym: 0,3 kg mięsa grupy I,

0,7 kg mięsa grupy II,

0,3 kg wędliny grupy I,

0,7 kg wędliny grupy II,

8)
norma zaopatrzenia "RD" - 2 kg,

w tym: 0,5 kg mięsa grupy I,

0,5 kg mięsa grupy II,

0,3 kg wędliny grupy I,

0,7 kg wędliny grupy II,

9)
norma zaopatrzenia "P" - 2 kg,

w tym: 0,2 kg mięsa grupy I,

0,3 kg mięsa grupy II,

0,2 kg wędliny grupy I,

0,3 kg wędliny grupy II,

1 sztuka drobiu.

2.
Do I grupy mięsa zalicza się schab, karkówkę, szynkę z kością, łopatkę z kością, wołowinę bez kości z bydła młodego i dorosłego.
3.
Do II grupy mięsa zalicza się żeberka, boczek, golonkę, wołowinę z kością, pręgę, mięso garmażeryjne (mielone), wątrobę, ozory, nerki i serca.
4.
Do I grupy wędlin zalicza się kiełbasy: starowiejską, wolską, oławską, knyszyńską i podlaską, szynkę gotowaną, polędwicę sopocką, baleron, boczek wędzony, wieprzowinę i wołowinę w sosie własnym oraz konserwy mięsne wysokiej jakości.
5.
Do II grupy wędlin zalicza się kiełbasy: zwyczajną, parówkową, litewską, krakowską parzoną, mieloną i żuławską, parówki i mortadelę, konserwy typu mielonki (luncheon meat, turystyczna, mielonka wieprzowa i wołowa), wieprzowinę w sosie domowym i pikantnym oraz pasztet luksusowy.
§  4.
Ustala się następujące rodzaje kart zaopatrzenia ludności w mięso i jego przetwory: "A", "B", "C", "D", "E", "F", "R", "RD" i "P".
§  5.
1.
Karty zaopatrzenia ludności w mięso przysługują:
1)
karta zaopatrzenia "A" - dzieciom od 1 roku życia do lat 9 zamieszkałym w mieście oraz tym dzieciom zamieszkałym na wsi, których rodzice lub opiekunowie są zatrudnieni na wsi w działach gospodarki uspołecznionej i nie uspołecznionej (szkolnictwo, służba zdrowia itp.) poza rolnictwem i nie otrzymują karty zaopatrzenia "R",
2)
karta zaopatrzenia "B":
a)
wszystkim osobom zatrudnionym w pozarolniczej gospodarce uspołecznionej i nie uspołecznionej, pracownikom państwowych gospodarstw rolnych oraz członkom i pracownikom rolniczych spółdzielni produkcyjnych, którzy nie korzystają z uprawnień do posiadania działki, z wyjątkiem osób, którym przysługują uprawnienia do karty zaopatrzenia "C", "D", "E" i "R",
b)
emerytom, rencistom, inwalidom,
c)
członkom rodzin, którym nie przysługuje karta zaopatrzenia z tytułu zatrudnienia, renty, emerytury, inwalidztwa lub innego tytułu (wiek, ciąża),
d)
młodzieży powyżej lat 18, jeżeli kontynuuje naukę,
e)
członkom stowarzyszeń twórczych, duchownym kościołów i związków religijnych oraz osobom wykonującym wolne zawody,
f)
właścicielom zakładów gospodarki nie uspołecznionej,
g)
cudzoziemcom zamieszkałym i zatrudnionym w Polsce, z wyjątkiem pracowników przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych państw obcych oraz innych osób z nimi zrównanych, a posiadających status dyplomatyczny,
h)
osobom pełniącym służbę zawodową w wojsku, organach bezpieczeństwa i milicji,
i)
pracownikom administracji państwowej i gospodarczej,
3)
karta zaopatrzenia "C":
a)
osobom stale wykonującym pracę pod ziemią w przemyśle wydobywczym, tj. w kopalniach węgla kamiennego, soli oraz rud żelaza, ołowiu, cynku i innych metali, z wyjątkiem osób posiadających gospodarstwa o powierzchni powyżej 0,5 ha użytków rolnych,
b)
kobietom ciężarnym od 5 miesiąca ciąży,
c)
matkom karmiącym,
4)
karta zaopatrzenia "D" - osobom wykonującym pracę fizyczną, zatrudnionym w gospodarce uspołecznionej poza rolnictwem, pracownikom państwowych gospodarstw rolnych oraz członkom i pracownikom rolniczych spółdzielni produkcyjnych, którzy nie korzystają z uprawnień do posiadania działki, z wyjątkiem osób, którym przysługują uprawnienia do korzystania z karty zaopatrzenia "C" i "R" oraz osób posiadających gospodarstwa o powierzchni powyżej 0,5 ha użytków rolnych; kryterium określającym zakwalifikowanie poszczególnych osób do tej grupy jest charakter wykonywanej pracy; szczegółowy wykaz zawodów, których wykonywanie uprawnia do otrzymania karty zaopatrzenia "D", zawiera załącznik do uchwały; ponadto karta zaopatrzenia "D" przysługuje żołnierzom służby zawodowej pełniącym służbę bojową w oddziałach oraz wykonującym zadania szkoleniowo-produkcyjne na rzecz gospodarki narodowej i wojska,
5)
karta zaopatrzenia "E" - młodzieży od lat 13 do lat 18 zamieszkałej w mieście oraz młodzieży, której rodzice lub opiekunowie są zatrudnieni na wsi w działach gospodarki uspołecznionej i nie uspołecznionej poza rolnictwem i nie otrzymują karty zaopatrzenia "R",
6)
karta zaopatrzenia "F" - dzieciom w wieku od lat 10 do lat 12 zamieszkałym w mieście oraz dzieciom, których rodzice lub opiekunowie są zatrudnieni na wsi w działach gospodarki uspołecznionej i nie uspołecznionej poza rolnictwem i nie otrzymują karty zaopatrzenia "R",
7)
karta zaopatrzenia "R":
a)
osobom utrzymującym się z dochodów z gospodarstwa rolnego, które sprzedały państwu w roku ubiegłym produkty rolne o wartości co najmniej 15 tysięcy złotych,
b)
pracownikom państwowych gospodarstw rolnych, członkom i pracownikom rolniczych spółdzielni produkcyjnych, korzystającym z uprawnień do posiadania działki,
c)
osobom posiadającym gospodarstwa rolne o powierzchni powyżej 0,5 ha, a jednocześnie zatrudnionym w innych działach gospodarki uspołecznionej lub nie uspołecznionej niż rolnictwo (tzw. dwuzawodowcom),
d)
członkom rodzin pozostającym na utrzymaniu osób uprawnionych do karty zaopatrzenia "R", z wyjątkiem kobiet ciężarnych od 5 miesiąca ciąży oraz matek karmiących,
e)
dzieciom i młodzieży od lat 10 do lat 18 zamieszkałym na wsi, z wyjątkiem dzieci osób zatrudnionych na wsi w działach gospodarki uspołecznionej i nie uspołecznionej poza rolnictwem,
8)
karta zaopatrzenia "RD" - dzieciom od 1 roku życia do lat 9 zamieszkałym na wsi, z wyjątkiem dzieci, których rodzice lub opiekunowie są zatrudnieni na wsi w działach gospodarki uspołecznionej i nie uspołecznionej poza rolnictwem,
9)
karta zaopatrzenia "P" - osobom zamieszkałym w mieście, nie wyłączonym z systemu reglamentacji i nie posiadającym uprawnień do innych rodzajów kart zaopatrzenia.
2.
Do poszczególnych grup wiekowych zalicza się dzieci i młodzież od rozpoczęcia do ukończenia pełnego okresu wiekowego, np. do grupy 1-3 lata zalicza się dzieci od 1 roku życia do momentu rozpoczęcia 4 roku życia.
§  6.
1.
Osobie uprawnionej przysługuje prawo do otrzymania jednej karty zaopatrzenia.
2.
Terenowe organy administracji państwowej wydające karty zaopatrzenia rozstrzygają wątpliwości co do uprawnień do otrzymania danego rodzaju karty zaopatrzenia.
3.
Terenowe organy administracji państwowej stopnia podstawowego mogą przyznać uprawnienia do otrzymywania karty zaopatrzenia osobom dotkniętym zdarzeniami losowymi lub w wypadkach szczególnie uzasadnionych względami społecznymi, jeżeli osobom tym nie przysługuje takie uprawnienie z innego tytułu.
4.
W razie wątpliwości, jaki rodzaj karty zaopatrzenia może otrzymać osoba uprawniona, zakład pracy (organ wydający) może zażądać od tej osoby zaświadczenia, zwłaszcza o wielkości posiadanego gospodarstwa rolnego albo stwierdzającego, że nie otrzymała karty zaopatrzenia z tytułu zatrudnienia w innym zakładzie pracy lub jako członek rodziny osoby zatrudnionej.
§  7.
1.
Uprawnienie do otrzymania karty zaopatrzenia nie przysługuje:
1)
osobom utrzymującym się z dochodów z gospodarstw rolnych, które nie sprzedały państwu w roku ubiegłym produktów rolnych o wartości co najmniej 15 tysięcy złotych, oraz ich rodzinom pozostającym na utrzymaniu tych osób,
2)
osobom otrzymującym całodzienne wyżywienie w systemie koszarowym, hotelach robotniczych, internatach, domach dziecka, domach opieki społecznej i innych zakładach opieki.
2.
Przepis ust. 1 pkt 1 nie dotyczy dzieci i młodzieży od 1 roku życia do lat 18, młodzieży powyżej 18 lat kontynuującej naukę, matek karmiących oraz kobiet ciężarnych od 5 miesiąca ciąży.
3.
Uprawnienie do otrzymania karty zaopatrzenia w mięso i przetwory nie przysługuje osobom otrzymującym deputaty mięsne.
§  8.
1.
Ministrowie Handlu Wewnętrznego i Usług oraz Przemysłu Spożywczego i Skupu określą szczegółowe zasady i tryb produkcji, dostaw, rozdziału i sprzedaży towarów reglamentowanych, a także zasady i tryb wydawania kart zaopatrzenia.
2.
Ministrowie Finansów, Administracji, Gospodarki Terenowej i Ochrony Środowiska oraz Pracy, Płac i Spraw Socjalnych, każdy w swoim zakresie działania, zapewnią środki i warunki do wprowadzenia i funkcjonowania systemu sprzedaży reglamentowanej.
§  9.
Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 1981 r.

ZAŁĄCZNIK

SZCZEGÓŁOWY WYKAZ STANOWISK I ZAWODÓW, UPRAWNIAJĄCYCH DO OTRZYMANIA KARTY ZAOPATRZENIA "D"

1. Do osób uprawnionych do otrzymania karty zaopatrzenia "D" zalicza się:

- pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych, na których wykonywane są czynności (operacje) składające się na proces technologiczny wytwarzania produkcji przemysłowej, budowlanej i innej lub świadczenia usług o charakterze materialnym (robotnicy bezpośrednio produkcyjni) poza rolnictwem,

- pracowników zatrudnionych na stanowiskach, na których wykonywane są prace pomocnicze i obsługa w zakresie niezbędnym do sprawnego przebiegu procesów produkcyjnych (robotnicy pośrednio produkcyjni) poza rolnictwem,

- pracowników zatrudnionych na stanowiskach pokrewnych robotniczym, na których wykonywane są czynności (operacje) mające charakter obsługi, składające się na procesy technologiczne w transporcie, łączności i handlu oraz w gospodarce komunalnej, jak również w usługach o charakterze niematerialnym, świadczonych na rzecz ludności lub jednostek gospodarki uspołecznionej lub nie uspołecznionej (poza rolnictwem).

2. Do osób wykonujących pracę fizyczną, uprawnionych do otrzymania karty zaopatrzenia "D", zalicza się w szczególności pracowników zatrudnionych w zawodach takich, jak:

- wytapiacze, walcownicy, odlewnicy i pokrewni,

- ślusarze, tokarze, monterzy, mechanicy, blacharze, kotlarze, spawacze i pokrewni,

- monterzy i mechanicy precyzyjni, zegarmistrze, szlifierze kamieni szlachetnych i półszlachetnych, jubilerzy i pokrewni,

- elektroenergetycy, monterzy produkcji elektrotechnicznej i teletechnicznej, elektromonterzy instalacji, urządzeń i pokrewni,

- aparatowi, operatorzy, piecowi, konfekcjonerzy, laboranci, inni robotnicy w produkcji chemicznej i podobnej,

- młynarze, piekarze, wędliniarze, mleczarze, piwowarzy i pokrewni w produkcji artykułów spożywczych i napojów,

- topiarze masy szklanej, szlifierze, formowacze, dekoratorzy, garncarze, wypalacze ceramiki i pokrewni,

- cieśle, stolarze budowlani, stolarze meblowi, trakowi, bednarze i pokrewni,

- przędzarze, tkacze, dziewiarze, bawiarze i pokrewni,

- krawcy, krojczy, kuśnierze, szwacze, tapicerzy i pokrewni,

- garbarze, futrzarze, białoskórnicy i pokrewni,

- szewcy, obuwnicy, rymarze i pokrewni,

- przygotowywacze form drukarskich, drukarze tkanin, maszyniści maszyn drukarskich, grawerzy, introligatorzy i pokrewni robotnicy drukarstwa,

- robotnicy przemysłowi w innych grupach:

- konfekcjonerzy wyrobów papierniczych i pokrewni,

- konfekcjonerzy, wulkanizatorzy wyrobów gumowych i pokrewni,

- formowacze i konfekcjonerzy wyrobów z tworzyw sztucznych i pokrewni,

- wytwórcy instrumentów muzycznych, oczyszczacze pierza, preparowacze włosia, sierści, szczotkarze, robotnicy w produkcji zapałek, wytwórcy korka, koszykarze, wyplatacze wyrobów z wikliny, trzciny, rogożyny itp., zabawkarze, guzikarze, składacze zamków błyskawicznych, sitarze, wytwórcy wiecznych piór, napełniacze termometrów i pokrewni,

- pakowacze i pokrewni,

- maszyniści maszyn umiejscowionych, maszyniści żurawi i suwnic, maszyniści i operatorzy maszyn do robót ziemnych i budowlanych, smarownicy maszyn i pokrewni,

- murarze, betoniarze, tynkarze, szklarze, kamieniarze, brukarze, kopacze i pokrewni robotnicy budownictwa,

- meblarze, lakiernicy, emalierzy i pokrewni,

- dokerzy, sztauerzy, trymerzy, operatorzy wag i inni robotnicy przeładunkowi,

- pracownicy służby weterynaryjnej (np. sanitariusze weterynaryjni, pielęgniarze weterynaryjni),

- robotnicy i równorzędni pracownicy w zawodach transportowych i łącznościowych (np. marynarze, drużyny pociągowe w przedsiębiorstwach PKP, kierowcy, motorniczowie, konduktorzy, załogi latające w PLL "Lot", telefoniści, telegrafiści, teletypiści, ekspedytorzy, ekspedienci pocztowi, doręczyciele),

- przyuczony i niższy personel służby zdrowia (np. asystentki pielęgniarskie, masażyści, zabiegowi, kąpielowi urządzeń zabiegowych, salowe),

- sprzedawcy i pokrewni pracownicy handlu, gastronomii i usług nieprzemysłowych (np. ekspedienci, inkasenci, kelnerzy, kucharze, fryzjerzy, fotografowie, strażnicy),

- maszynistki,

- nie wykwalifikowany personel obsługujący (np. sprzątaczki, dozorcy, woźni, windziarze, portierzy, gońcy).

* Moc obowiązująca nin. uchwały została przedłużona do dnia 31 lipca 1981 r., zgodnie z § 9 uchwały nr 135 z dnia 12 lipca 1981 r. w sprawie reglamentowanej sprzedaży mięsa i jego przetworów (M.P.81.18.152).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1981.7.57

Rodzaj: Uchwała
Tytuł: Reglamentowana sprzedaż mięsa i jego przetworów.
Data aktu: 20/02/1981
Data ogłoszenia: 12/03/1981
Data wejścia w życie: 01/04/1981