Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 19 stycznia 1971 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przy przechowywaniu w magazynach i wydawaniu z magazynów mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych stosuje się normy ubytków naturalnych, zawarte w załączniku do zarządzenia.
§  2.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 30 marca 1966 r. w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych podczas chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów (Monitor Polski Nr 16, poz. 93).
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lutego 1971 r.

ZAŁĄCZNIK

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO W PÓŁTUSZACH ZDEKOMPLETOWANYCH PODCZAS PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH I WYDAWANIA Z MAGAZYNÓW

§  1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas przechowywania i wydawania mięsa wieprzowego luzem w półtuszach zdekompletowanych.
§  2.
1.
Przez ubytek naturalny należy rozumieć ilość wyparowanej wody z mięsa podczas przechowywania oraz utraty powstałe wskutek czynności manipulacyjnych.
2.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają stopień zdekompletowania i stan termiczny półtusz w momencie przekazywania do magazynów, niezależnie od klas jakościowych mięsa, oraz warunki i okresy przechowywania.
§  3.
Jakość i warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do magazynów, określa norma BN-64/8011-08 "Półtusze wieprzowe zdekompletowane".
§  4.
Przy stosowaniu norm ubytków naturalnych rozróżnia się następujące rodzaje półtusz wieprzowych zdekompletowanych:
1)
półtusze wieprzowe bez szynek, zdekompletowane po wystudzeniu,
2)
półtusze wieprzowe bez szynek, zdekompletowane po wychłodzeniu,
3)
półtusze wieprzowe bez głów, nóg przednich i ogonów, zdekompletowane po wychłodzeniu,
4)
półtusze wieprzowe zdekompletowane po wychłodzeniu, inne niż wymienione w pkt 2 i 3.
§  5.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do ciężaru mięsa ustalonego przy przyjęciu do magazynu określają tabele 1-4.
§  6.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych podane w tabelach są wielkościami maksymalnymi.
§  7.
1.
Podane w tabelach normy ubytków odnoszą się do mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych, przechowywanych w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.
2.
Za okres letni przyjmuje się okres od 1 kwietnia do 31 października, a za okres zimowy okres od 1 listopada do 31 marca.
§  8.
Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego wystudzonego w półtuszach zdekompletowanych bez szynek podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów mogą stosować zakłady, które nie posiadają odpowiedniej wychładzalni, a dekompletację przeprowadzają w ciągu kilku godzin, nie mniej jednak niż 6 godzin, po uboju. Odcięcie szynek od półtusz w stanie wystudzonym powinno być odpowiednio udokumentowane.
§  9.
1.
W razie uzasadnionej konieczności przechowywania mięsa wieprzowego w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim, normy ubytków naturalnych podane w tabelach ulegają podwyższeniu o 20%.
2.
Przepis ust. 1 może być stosowany w okresie do 31 października 1971 r. i nie ma zastosowania do przedsiębiorstw zgrupowanych w Centrali Przemysłu Mięsnego.
§  10.
Rozliczeń ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami o inwentaryzacji i spisywaniu niedoborów.
§  11.
W razie powstania ubytków naturalnych nie ujętych w niniejszych normach, ubytki rozliczać należy w trybie przewidzianym dla rozliczeń ubytków nadzwyczajnych.

Tabela 1.

Normy ubytków naturalnych mięsa w półtuszach wieprzowych bez szynek, zdekompletowanych po wystudzeniu, podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz z magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa Normy ubytków naturalnych w %
1 2
do 1 0,10
powyżej 1 do 2 0,13
" 2 do 3 0,16
" 3 do 4 0,19
" 4 do 5 0,22
" 5 do 6 0,25
" 6 do 7 0,27
" 7 do 8 0,29
" 8 do 9 0,31
" 9 do 10 0,33
" 10 do 11 0,34
" 11 do 12 0,35
" 12 do 13 0,36
" 13 do 14 0,37
" 14 do 15 0,38
" 15 do 16 0,39
" 16 do 17 0,40
" 17 do 18 0,40
" 18 do 19 0,41
" 19 do 20 0,42
" 20 do 21 0,43
" 21 do 22 0,44
" 22 do 23 0,44
" 23 do 24 0,45
" 24 do 25 0,46
" 25 do 26 0,47
" 26 do 27 0,48
" 27 do 28 0,49
" 28 do 29 0,50
" 29 do 30 0,50
" 30 do 31 0,51
" 31 do 32 0,52
" 32 do 33 0,52
" 33 do 34 0,53
" 34 do 35 0,53
" 35 do 36 0,53
" 36 do 37 0,54
" 37 do 38 0,55
" 38 do 39 0,55
" 39 do 40 0,56
" 40 do 41 0,56
" 41 do 42 0,57
" 42 do 43 0,57
" 43 do 44 0,58
" 44 do 45 0,58
" 45 do 46 0,59
" 46 do 47 0,59
" 47 do 48 0,60
" 48 do 49 0,61
" 49 do 50 0,61
" 50 do 51 0,62
" 51 do 52 0,63
" 52 do 53 0,63
" 53 do 54 0,64
" 54 do 55 0,65
" 55 do 56 0,65
" 56 do 57 0,66
" 57 do 58 0,67
" 58 do 59 0,67
" 59 do 60 0,68
" 60 do 61 0,69
" 61 do 62 0,69
" 62 do 63 0,70
" 63 do 64 0,71
" 64 do 65 0,71
" 65 do 66 0,72
" 66 do 67 0,72
" 67 do 68 0,73
" 68 do 69 0,73
" 69 do 70 0,74
" 70 do 71 0,74
" 71 do 72 0,75

Tabela 2.

Normy ubytków naturalnych mięsa w półtuszach wieprzowych bez szynek, zdekompletowanych po wychłodzeniu, podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz z magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa Normy ubytków naturalnych w %
1 2
do 1 0,08
powyżej 1 do 2 0,11
" 2 do 3 0,14
" 3 do 4 0,16
" 4 do 5 0,18
" 5 do 6 0,20
" 6 do 7 0,22
" 7 do 8 0,24
" 8 do 9 0,26
" 9 do 10 0,27
" 10 do 11 0,28
" 11 do 12 0,28
" 12 do 13 0,29
" 13 do 14 0,30
" 14 do 15 0,30
" 15 do 16 0,31
" 16 do 17 0,31
" 17 do 18 0,32
" 18 do 19 0,32
" 19 do 20 0,33
" 20 do 21 0,33
" 21 do 22 0,34
" 22 do 23 0,34
" 23 do 24 0,35
" 24 do 25 0,35
" 25 do 26 0,36
" 26 do 27 0,36
" 27 do 28 0,37
" 28 do 29 0,37
" 29 do 30 0,38
" 30 do 31 0,38
" 31 do 32 0,39
" 32 do 33 0,39
" 33 do 34 0,40
" 34 do 35 0,40
" 35 do 36 0,40
" 36 do 37 0,41
" 37 do 38 0,41
" 38 do 39 0,41
" 39 do 40 0,42
" 40 do 41 0,42
" 41 do 42 0,42
" 42 do 43 0,43
" 43 do 44 0,43
" 44 do 45 0,44
" 45 do 46 0,44
" 46 do 47 0,45
" 47 do 48 0,45
" 48 do 49 0,45
" 49 do 50 0,46
" 50 do 51 0,46
" 51 do 52 0,47
" 52 do 53 0,47
" 53 do 54 0,48
" 54 do 55 0,48
" 55 do 56 0,48
" 56 do 57 0,49
" 57 do 58 0,49
" 58 do 59 0,50
" 59 do 60 0,50
" 60 do 61 0,51
" 61 do 62 0,51
" 62 do 63 0,52
" 63 do 64 0,52
" 64 do 65 0,52
" 65 do 66 0,53
" 66 do 67 0,53
" 67 do 68 0,53
" 68 do 69 0,54
" 69 do 70 0,54
" 70 do 71 0,54
" 71 do 72 0,55

Tabela 3.

Normy ubytków naturalnych mięsa w półtuszach wieprzowych bez głów, nóg przednich i ogonów, zdekompletowanych po wychłodzeniu, podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa Normy ubytków naturalnych w %
1 2
do 1 0,05
powyżej 1 do 2 0,07
" 2 do 3 0,09
" 3 do 4 0,11
" 4 do 5 0,13
" 5 do 6 0,15
" 6 do 7 0,17
" 7 do 8 0,19
" 8 do 9 0,21
" 9 do 10 0,23
" 10 do 11 0,25
" 11 do 12 0,27
" 12 do 13 0,29
" 13 do 14 0,30
" 14 do 15 0,31
" 15 do 16 0,32
" 16 do 17 0,33
" 17 do 18 0,34
" 18 do 19 0,35
" 19 do 20 0,36
" 20 do 21 0,37
" 21 do 22 0,38
" 22 do 23 0,39
" 23 do 24 0,40
" 24 do 25 0,41
" 25 do 26 0,42
" 26 do 27 0,43
" 27 do 28 0,44
" 28 do 29 0,45
" 29 do 30 0,46
" 30 do 31 0,46
" 31 do 32 0,47
" 32 do 33 0,47
" 33 do 34 0,48
" 34 do 35 0,48
" 35 do 36 0,49
" 36 do 37 0,49
" 37 do 38 0,50
" 38 do 39 0,50
" 39 do 40 0,51
" 40 do 41 0,51
" 41 do 42 0,52
" 42 do 43 0,52
" 43 do 44 0,53
" 44 do 45 0,53
" 45 do 46 0,54
" 46 do 47 0,54
" 47 do 48 0,55
" 48 do 49 0,55
" 49 do 50 0,56
" 50 do 51 0,56
" 51 do 52 0,57
" 52 do 53 0,57
" 53 do 54 0,58
" 54 do 55 0,58
" 55 do 56 0,59
" 56 do 57 0,59
" 57 do 58 0,60
" 58 do 59 0,60
" 59 do 60 0,61
" 60 do 61 0,61
" 61 do 62 0,61
" 62 do 63 0,62
" 63 do 64 0,62
" 64 do 65 0,62
" 65 do 66 0,63
" 66 do 67 0,63
" 67 do 68 0,63
" 68 do 69 0,64
" 69 do 70 0,64
" 70 do 71 0,64
" 71 do 72 0,65

Tabela 4.

Normy ubytków naturalnych mięsa w półtuszach wieprzowych zdekompletowanych po wychłodzeniu, innych niż wymienione w tabelach 1-3, podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa Normy ubytków naturalnych w %
1 2
do 1 0,08
powyżej 1 do 2 0,13
" 2 do 3 0,17
" 3 do 4 0,20
" 4 do 5 0,23
" 5 do 6 0,25
" 6 do 7 0,26
" 7 do 8 0,27
" 8 do 9 0,28
" 9 do 10 0,29
" 10 do 11 0,30
" 11 do 12 0,31
" 12 do 13 0,32
" 13 do 14 0,33
" 14 do 15 0,34
" 15 do 16 0,35
" 16 do 17 0,36
" 17 do 18 0,37
" 18 do 19 0,37
" 19 do 20 0,38
" 20 do 21 0,38
" 21 do 22 0,39
" 22 do 23 0,39
" 23 do 24 0,40
" 24 do 25 0,41
" 25 do 26 0,42
" 26 do 27 0,43
" 27 do 28 0,44
" 28 do 29 0,45
" 29 do 30 0,46
" 30 do 31 0,46
" 31 do 32 0,47
" 32 do 33 0,47
" 33 do 34 0,48
" 34 do 35 0,48
" 35 do 36 0,49
" 36 do 37 0,49
" 37 do 38 0,50
" 38 do 39 0,50
" 39 do 40 0,51
" 40 do 41 0,51
" 41 do 42 0,52
" 42 do 43 0,52
" 43 do 44 0,53
" 44 do 45 0,53
" 45 do 46 0,54
" 46 do 47 0,54
" 47 do 48 0,55
" 48 do 49 0,55
" 49 do 50 0,56
" 50 do 51 0,56
" 51 do 52 0,57
" 52 do 53 0,57
" 53 do 54 0,58
" 54 do 55 0,58
" 55 do 56 0,59
" 56 do 57 0,59
" 57 do 58 0,60
" 58 do 59 0,60
" 59 do 60 0,61
" 60 do 61 0,61
" 61 do 62 0,61
" 62 do 63 0,62
" 63 do 64 0,62
" 64 do 65 0,62
" 65 do 66 0,63
" 66 do 67 0,63
" 67 do 68 0,63
" 68 do 69 0,64
" 69 do 70 0,64
" 70 do 71 0,64
" 71 do 72 0,65

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1971.6.44

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych.
Data aktu: 19/01/1971
Data ogłoszenia: 30/01/1971
Data wejścia w życie: 01/02/1971