Szczegółowe warunki produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 22 kwietnia 1971 r.
w sprawie szczegółowych warunków produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych.

Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Dietetyczne środki spożywcze, odżywki i używki przeznaczone do celów dietetycznych wolno produkować w zakładach przeznaczonych wyłącznie do ich produkcji lub w wyodrębnionych oddziałach zakładów produkujących również inne środki spożywcze.
2.
W uzasadnionych wypadkach Główny Inspektor Sanitarny może zezwolić na produkcję dietetycznego środka spożywczego, odżywki lub używki przeznaczonej do celów dietetycznych w zakładzie (oddziale) produkującym inne środki spożywcze, pod warunkiem zastosowania odrębnego cyklu produkcyjnego w odpowiednich warunkach sanitarnych.
3.
Dietetyczne środki spożywcze, odżywki i używki przeznaczone do celów dietetycznych zwane są dalej "środkami dietetycznymi", a zakłady i oddziały określone w ust. 1 - "zakładami produkującymi środki dietetyczne".
§  2.
Pomieszczenia produkcyjne zakładu produkującego środki dietetyczne powinny być wyposażone w urządzenia i aparaty zapewniające ciąg procesów produkcyjnych bez krzyżowania się dróg poszczególnych faz produkcji.
§  3.
Komórka sprawująca kontrolę wewnętrzną jakości zdrowotnej w zakładzie produkującym środki dietetyczne powinna być wyposażona lub mieć możność bieżącego korzystania z laboratorium fizyko-chemicznego i mikrobiologicznego, dostosowanego do rodzaju produkowanych środków dietetycznych.
§  4.
1.
Kierownik zakładu produkującego środki dietetyczne jest obowiązany opracować dla każdego stanowiska pracy lub działu (oddziału) regulamin ustalający wymagania dotyczące:
1)
sanitarnych warunków, które powinny być przestrzegane przy pracach na poszczególnych stanowiskach lub w poszczególnych działach,
2)
higieny osobistej pracowników,
3)
zakresu czynności objętych samokontrolą jakości zdrowotnej.
2.
Regulaminy, o których mowa w ust. 1, powinny być uzgodnione z właściwym powiatowym (miejskim, dzielnicowym, portowym) inspektorem sanitarnym.
§  5.
Produkcja środków dietetycznych może się odbywać wyłącznie według ustanowionej Polskiej Normy lub normy branżowej.
§  6.
1.
Surowce używane do produkcji środków dietetycznych powinny odpowiadać wymaganiom ustalonym dla najwyższej jakości zdrowotnej danego surowca.
2.
Surowce używane do produkcji środków dietetycznych powinny być poddawane szczególnej kontroli, jeżeli odpowiednie wymagania zostaną ustalone w zezwoleniu na produkcję danego środka dietetycznego.
3.
Środki dietetyczne nie mogą zawierać pozostałości środków chemicznych stosowanych przy uprawie i ochronie roślin ponad ilość określoną jako dopuszczalną w zezwoleniu na produkcję danego środka dietetycznego.
§  7.
1.
Do produkcji środków dietetycznych nie wolno używać środków farmaceutycznych, chemicznych ani substancji dodatkowych dozwolonych, z wyjątkiem substancji przewidzianych w zezwoleniu na produkcję danego środka spożywczego.
2.
Środki dietetyczne nie powinny zawierać zanieczyszczeń technicznych innych pod względem rodzaju lub ilości niż określone w zezwoleniu. Środki dietetyczne nie mogą być napromieniane lub poddawane działaniu prądów o wysokiej częstotliwości.
3.
Środki dietetyczne w postaci konserw powinny być poddawane sterylizacji lub pasteryzacji.
§  8.
Środki dietetyczne powinny być wprowadzane do obrotu w jednostkowym opakowaniu fabrycznym, w ilościach dostosowanych do potrzeb nabywców indywidualnych oraz odbiorców zbiorowych.
§  9.
1.
Na jednostkowym opakowaniu fabrycznym środka dietetycznego powinien być umieszczony odpowiedni napis informacyjny "Dietetyczny środek spożywczy" lub "Odżywka" oraz oznaczenia wskazujące:
1)
nazwę środka, jego przeznaczenie i numer zezwolenia na produkcję,
2)
skład surowcowy z uwzględnieniem ilości substancji dodatkowych i składników, których zawartość jest ograniczona lub ma szczególne znaczenie,
3)
datę przydatności do spożycia i sposób przechowywania,
4)
nazwę i adres zakładu, który wyprodukował dany środek,
5)
w miarę potrzeby - sposób przygotowania do spożycia.
2.
Środek dietetyczny nie może być po upływie terminu przydatności do spożycia wprowadzany do obrotu ani używany do produkcji innych środków dietetycznych.
§  10.
1.
Zakłady, które wprowadzają do obrotu środki dietetyczne, powinny je przechowywać w warunkach podanych na jednostkowym opakowaniu fabrycznym.
2.
W zakładach, o których mowa w ust. 1, powinny być wydzielone stoiska lub półki dla środków dietetycznych.
§  11.
Odstępstwa od wymagań ustalonych w § 8 i 10 mogą być stosowane w zakresie i na warunkach określonych w zezwoleniu na produkcję danego środka spożywczego.
§  12.
1.
Zakłady, które w dniu wejścia w życie zarządzenia produkują środki dietetyczne, obowiązane są w ciągu roku od dnia wejścia w życie zarządzenia wprowadzić ustalone w nim wymagania lub wystąpić do powiatowego (miejskiego, dzielnicowego, portowego) inspektora sanitarnego o przedłużenie tego terminu.
2.
Inspektor sanitarny może przedłużyć termin przewidziany w ust. 1, nie dłużej jednak niż o 6 miesięcy.
3.
Zakłady produkujące w dniu wejścia w życie dietetyczne środki spożywcze i odżywki, w których nie ma wydzielonych oddziałów, obowiązane są zorganizować takie oddziały w ciągu roku od dnia wejścia w życie zarządzenia lub po upływie tego terminu zaniechać produkcji tych artykułów. Nie dotyczy to wypadków, o których mowa w § 1 ust. 2.
§  13.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1971.33.211

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Szczegółowe warunki produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych.
Data aktu: 22/04/1971
Data ogłoszenia: 21/06/1971
Data wejścia w życie: 21/06/1971