Przechowywanie próbek środków spożywczych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 7 kwietnia 1971 r.
w sprawie przechowywania próbek środków spożywczych.

Na podstawie art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245) zarządza się, co następuje:
§  1.
Zarządzenie stosuje się do:
1)
zakładów żywnienia zbiorowego, tj, zakładów wydających odpłatnie lub nieodpłatnie posiłki dla określonych grup konsumentów, jak np. stołówki przy zakładach pracy, szkołach, internatach, domach wczasowych, zakładach opiekuńczo-wychowawczych, zakładach pomocy społecznej, szpitalach i sanatoriach,
2)
zakładów garmażeryjnych, tj. zakładów produkujących wyroby garmażeryjne o krótkim okresie przydatności do spożycia dla zakładów żywienia zbiorowego i dla placówek handlu detalicznego,
3)
zakładów gastronomicznych w zakresie przygotowywanych przez nie posiłków na zamówienie określonej grupy osób, np. grupy wycieczkowej, zjazdowej,
4)
zakładów produkujących w sposób nieprzemysłowy lody typu cukierniczego, nie paczkowane.
§  2.
1.
Zakłady żywienia zbiorowego obowiązane są przechowywać próbki wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku. Próbki te powinny być pobrane bezpośrednio przed wydaniem posiłków do spożycia.
2.
Przepis ust. 1 stosuje się do zakładów gastronomicznych w zakresie przygotowywanych przez nie posiłków na zamówienie grupy wycieczkowej, zjazdowej itp.
§  3.
1.
Zakłady garmażeryjne obowiązane są przechowywać próbki każdej wyprodukowanej partii wyrobów garmażeryjnych o krótkim okresie przydatności do spożycia. Próbki te powinny być pobrane bezpośrednio po zakończeniu produkcji tych wyrobów.
2.
W razie gdy wyroby garmażeryjne wprowadza do obrotu zakładu żywienia zbiorowego, jest on obowiązany pobrać próbkę poszczególnych wyrobów bezpośrednio przy przyjęciu danej partii wyrobów.
3.
Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do zakładów produkujących lody (§ 1 pkt 4).
§  4.
1.
Próbki potraw oraz innych środków spożywczych należy pobierać w następujących ilościach:
1)
zupy 100 g,
2)
mięso, potrawy mięsne i rybne po 50 g,
3)
wędliny i wyroby wędliniarskie po 50 g w jednym kawałku,
4)
jarzyny gotowane, sosy, potrawy mączne oraz mleczne, leguminy i lody po 50 g,
5)
wyroby garmażeryjne po 50 g.
2.
Próbki powinny być pobierane przez kierownika zakładu lub przez osobę przez niego wyznaczoną; osoby te są odpowiedzialne za właściwe pobranie i przechowywanie próbek.
§  5.
1.
Próbki należy pobierać czystymi, uprzednio wyjałowionymi narzędziami metalowymi oraz przechowywać w czystych, wyjałowionych naczyniach (szklanych, porcelanowych, porcelitowych, emaliowanych) zamykanych lub szczelnie przykrywanych.
2.
W naczyniu z próbką należy umieścić w trwały sposób napis określający zawartość, datę i godzinę przygotowania potrawy oraz imię i nazwisko osoby, która pobrała próbkę. Jeżeli do przygotowania potrawy użyto środka spożywczego z konserwy, należy podać również datę i godzinę otworzenia konserwy oraz dane umieszczone na jej opakowaniu, a dotyczące producenta oraz daty produkcji lub terminu ważności. Na naczyniu z próbką wyrobu garmażeryjnego należy umieścić datę i godzinę dostarczenia danego wyrobu.
§  6.
1.
Próbki powinny być przechowywane przez 48 godzin, licząc od chwili ich pobrania, w przeznaczonych wyłącznie na ten cel szafkach lub skrzynkach, w temperaturze stałej nie niższej niż 00 C i nie wyższej niż +40 C.
2.
Szafka lub skrzynka powinna być tak zabezpieczona, aby dostęp do niej miał tylko kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona.
§  7.
1.
Zakłady, o których mowa w § 1, obowiązane są udostępnić przechowywane próbki organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na ich żądanie.
2.
Jeżeli organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie zażądał udostępnienia mu próbki, należy ją po upływie 48 godzin od pobrania zniszczyć.
§  8.
Przepisów zarządzenia nie stosuje się do zakładów żywienia zbiorowego prowadzonych w jednostkach organizacyjnych podległych Ministrowi Obrony Narodowej oraz do zakładów karnych, aresztów śledczych, ośrodków przystosowania społecznego, zakładów poprawczych, schronisk dla nieletnich i do podległych Ministrowi Sprawiedliwości zakładów wychowawczych.
§  9.
Główny Inspektor Sanitarny po porozumieniu z Ministrem Handlu Wewnętrznego może zwolnić określone rodzaje zakładów, o których mowa w § 1, od obowiązku pobierania próbek.
§  10.
Traci moc zarządzenie Ministrów Zdrowia i Handlu Wewnętrznego z dnia 9 stycznia 1956 r. w sprawie przechowywania prób pokarmów w zamkniętych zakładach przemysłu gastronomicznego (Monitor Polski Nr 10, poz. 134).
§  11.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024