Szczegółowe określenie niektórych pojęć używanych w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 16 grudnia 1970 r.
w sprawie szczegółowego określenia niektórych pojęć używanych w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Na podstawie art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Produkcja oznacza czynności podejmowane przez producenta w stosunku do środków spożywczych, używek, substancji dodatkowych dozwolonych i przedmiotów określonych w art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245), zwanej dalej "ustawą". W szczególności produkcja obejmuje przygotowywanie surowców do przerobu, ich przechowywanie, poddawanie procesom technologicznym, przygotowywanie do obrotu (pakowanie i oznaczanie), przechowywanie wyrobów gotowych do czasu ich wprowadzenia do obrotu.
2.
Produkcją jest również przygotowywanie środków spożywczych w postaci potraw przeznaczonych do bezpośredniego spożycia w zakładach żywienia zbiorowego i w zakładach garmażeryjnych.
§  2.
1.
Obrót oznacza czynności podejmowane w stosunku do gotowych środków spożywczych, używek, substancji dodatkowych dozwolonych i przedmiotów określonych w art. 1 ust. 2 ustawy w celu dostarczenia do jednostek handlowych lub zakładów żywienia, a w szczególności sprzedaż, przechowywanie, transport i inne czynności związane z dostarczaniem takich artykułów odbiorcy.
2.
Obrotem jest również podawanie potraw do spożycia w zakładach żywienia zbiorowego oraz sprzedaż wyrobów garmażeryjnych.
§  3.
1.
Dietetycznym środkiem spożywczym jest taki produkt, który ze względu na skład i sposób przygotowania jest przeznaczony do żywienia ludzi w wypadkach określonych chorób lub określonych stanów fizjologicznych i jest wprowadzany do obrotu z oznaczeniem: "dietetyczny środek spożywczy".
2.
Potrawą dietetyczną jest środek spożywczy przygotowany do bezpośredniego spożycia, który odpowiada warunkom określonym w ust. 1.
3.
Posiłkiem dietetycznym jest zestaw potraw dietetycznych (ust. 2) przeznaczony do jednorazowego spożycia.
§  4.
Odżywką jest środek spożywczy, który - ze względu na wzbogacenie jego składu w określone składniki lub zwiększenie w nim zawartości składników naturalnych - jest przeznaczony do żywienia osób wymagających wzmożonego odżywiania i jest wprowadzany do obrotu z oznaczeniem "odżywka".
§  5.
1.
Substancjami dodatkowymi są substancje obce dodawane do środków spożywczych lub używek albo stosowane przy produkcji tych artykułów w celu:
1)
nadania im określonego zapachu, barwy, konsystencji lub poprawienia innych cech organoleptycznych,
2)
wzbogacenia wartości odżywczej,
3)
przedłużenia okresu przydatności do spożycia,
4)
zapewnienia prawidłowych procesów technologicznych.
2.
Substancje dodatkowe dozwolone są to substancje objęte wykazem wydanym na podstawie art. 4 ust. 4 ustawy.
§  6.
1.
Zanieczyszczeniami technicznymi są substancje obce, które w toku produkcji lub obrotu przenikają do środków spożywczych bądź używek albo pozostają na ich powierzchni pomimo zastosowania prawidłowych metod produkcji lub wprowadzania do obrotu.
2.
Zanieczyszczeniami technicznymi są również pozostałości środków chemicznych stosowanych przy uprawie i ochronie roślin.
§  7.
Zanieczyszczeniami przypadkowymi są substancje, które przedostały się lub przeniknęły do środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych albo znajdują się na powierzchni takich artykułów wskutek nieprzestrzegania zasad higieny lub wskutek innego niewłaściwego postępowania z tymi artykułami w czasie produkcji lub obrotu.
§  8.
1.
Środek spożywczy jest szkodliwy dla zdrowia, jeżeli jego spożycie w warunkach normalnych i zgodnie z przeznaczeniem może spowodować ujemne skutki dla zdrowia ludzkiego, a w szczególności, jeżeli zawiera drobnoustroje chorobotwórcze lub substancje toksyczne niezależnie od ich pochodzenia.
2.
Używka jest szkodliwa dla zdrowia, jeżeli wprowadzona do organizmu ludzkiego w warunkach normalnych i zgodnie z przeznaczeniem może spowodować ujemne skutki dla zdrowia ludzkiego z przyczyn określonych w ust. 1.
§  9.
Środek spożywczy jest zepsuty, jeżeli wskutek działania czynników naturalnych, jak wilgotność, czas, temperatura, światło, albo wskutek obecności mikroorganizmów lub pasożytów skład tego środka lub jego właściwości uległy zmianom czyniącym go niezdatnym do spożycia zgodnie z przeznaczeniem.
§  10.
Środek spożywczy lub używka są sfałszowane, jeżeli został zmieniony ich skład lub inne ich podstawowe właściwości, a konsument nie został o tym powiadomiony w sposób wyraźny. Sfałszowany jest również środek spożywczy (używka), w którym wprowadzone zostały zmiany mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych podstawowych właściwości. W szczególności środek spożywczy lub używka są sfałszowane, jeżeli:
1)
dodano do nich substancje zmieniające ich skład i obniżające ich wartość odżywczą,
2)
odjęto lub zmniejszono zawartość jednego lub więcej składników decydujących o wartości odżywczej lub innej podstawowej właściwości środka spożywczego lub używki,
3)
dokonano zabiegów, które ukryły rzeczywisty ich skład lub nadały im wygląd środka spożywczego lub używki o należytej jakości.
§  11.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1971 r.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1971.2.10

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Szczegółowe określenie niektórych pojęć używanych w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Data aktu: 16/12/1970
Data ogłoszenia: 12/01/1971
Data wejścia w życie: 01/03/1971