Normy ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 25 października 1969 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym.

Na podstawie art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 3 i § 4 ust. 2 i 3 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Zarządzenie dotyczy norm ubytków naturalnych w uspołecznionych przedsiębiorstwach obrotu towarowego podczas przechowywania w:
1)
magazynach hurtowych,
2)
jednostkach skupu,
3)
magazynach pomocniczych jednostek handlu detalicznego,
4)
magazynach podręcznych zakładów gastronomicznych,
5)
magazynach rozdzielczych detalu i zakładów gastronomicznych oraz innych przedsiębiorstw,
6)
transporcie drogowym (samochody, zaprzęgi).
2.
Zarządzenie ma również zastosowanie do sklepów handlu detalicznego, dla których nie zostały ustalone limity na pokrycie niedoborów.
§  2.
1.
Ustala się normy ubytków naturalnych określone w tabelach nr 1-15, stanowiących załącznik do niniejszego zarządzenia, dla artykułów wymienionych w tych tabelach.
2.
Ustalone normy ubytków naturalnych obowiązują w przedsiębiorstwach wymienionych w § 1.
3.
Norm ubytków naturalnych wymienionych w ust. 1 nie stosuje się do towarów:
1)
przyjmowanych i wydawanych (sprzedawanych) na sztuki, pęczki itp. lub w jednostkowych opakowaniach fabrycznych,
2)
przyjmowanych i wydawanych (sprzedawanych) według deklarowanej przez producenta wagi jednostkowej,
3)
których obrót w danej jednostce dokonywany jest w postaci tranzytu, bez fizycznej dostawy i sprzedaży.
§  3.
1.
Niedobory towarów, dla których nie zostały ustalone normy ubytków naturalnych, oraz niedobory przekraczające te normy - stanowią niedobory nadzwyczajne, rozliczane według zasad określonych odrębnymi przepisami.
2.
Niedozwolone jest odpisywanie ubytków naturalnych:
1)
z góry, a także bez uprzedniego komisyjnego i protokolarnego ich stwierdzenia w sposób przewidziany w obowiązujących w tym przedmiocie przepisach,
2)
w wysokości przekraczającej ubytki rzeczywiście stwierdzone.
§  4.
Jeżeli ustalone w § 2 ust. 1 normy ubytków naturalnych przewidują oddzielne normy dla poszczególnych pór roku, rozumie się:
1)
jeżeli norma przewiduje tylko porę letnią i porę zimową:
a)
przez porę letnią - okres od dnia 1 kwietnia do dnia 31 października,
b)
przez porę zimową - okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca;
2)
jeżeli norma przewiduje cztery pory roku:
a)
przez porę wiosenną - okres od dnia 1 kwietnia do dnia 30 czerwca,
b)
przez porę letnią - okres od dnia 1 lipca do dnia 30 września,
c)
przez porę jesienną - okres od dnia 1 października do dnia 31 grudnia,
d)
przez porę zimową - okres od dnia 1 stycznia do dnia 31 marca.
§  5.
Tracą moc zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego:
1)
z dnia 26 listopada 1956 r. w sprawie ustalenia normy maksymalnego ubytku naturalnego owoców cytrusowych w obrocie detalicznym w okresie letnim (Monitor Polski Nr 105, poz. 1222),
2)
z dnia 12 sierpnia 1957 r. w sprawie ustalenia norm ubytku naturalnego owoców cytrusowych w obrocie hurtowym w okresie letnim oraz przy składowaniu w chłodniach (Monitor Polski Nr 73, poz. 445),
3)
z dnia 14 stycznia 1950 r. w sprawie tymczasowych jednolitych norm ubytku naturalnego mleka i jego przetworów w handlu uspołecznionym (Dz. Urz. MHW Nr 1, poz. 6),
4)
z dnia 11 marca 1950 r. w sprawie tymczasowych jednolitych norm ubytku naturalnego warzyw, owoców, grzybów oraz ich przetworów w handlu uspołecznionym (Dz. Urz. MHW Nr 1, poz. 8),
5)
nr 95 z dnia 26 czerwca 1950 r. w sprawie tymczasowych jednolitych norm ubytku naturalnego zboża i jego przetworów - w części dotyczącej norm ubytków naturalnych przetworów zbożowych w obrocie detalicznym i hurtowym oraz w transporcie, zmienione zarządzeniem nr 148 Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 7 lipca 1951 r.,
6)
nr 3 z dnia 2 stycznia 1951 r. w sprawie tymczasowych jednolitych norm ubytku naturalnego artykułów spożywczych w handlu uspołecznionym,
7)
nr 64 z dnia 3 lutego 1953 r. w sprawie tymczasowych jednolitych norm ubytku naturalnego mięsa oraz przetworów mięsnych w uspołecznionym obrocie detalicznym (Dz. Urz. MHW Nr 4, poz. 7),
8)
nr 173 z dnia 9 grudnia 1950 r. w sprawie tymczasowych jednolitych norm ubytku naturalnego mięsa oraz przetworów mięsnych w obrocie uspołecznionym,
9)
nr 532 z dnia 5 grudnia 1953 r. w sprawie ustalenia tymczasowych maksymalnych norm ubytku naturalnego dla niektórych artykułów spożywczych (Dz. Urz. MHW z 1954 r. Nr 1, poz. 2),
10)
nr 416 z dnia 8 listopada 1954 r. w sprawie tymczasowych maksymalnych norm ubytków naturalnych dla artykułów branż chemii gospodarczej, chemiczno-farbiarskiej, materiałów budowlanych, paliw stałych oraz nawozów sztucznych w obrocie detalicznym (Dz. Urz. MHW Nr 22, poz. 55).
§  6.
Zarządzenie wchodzi w życie po upływie jednego miesiąca od daty ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 1

Tabela nr 1

norm ubytku naturalnego różnych artykułów spożywczych podczas przechowywania w magazynach pomocniczych przedsiębiorstw handlu detalicznego oraz w magazynach podręcznych zakładów gastronomicznych i stołówek

(w % od obrotu).

Lp. Nazwa artykułu Magazyny pomocnicze przedsiębiorstw handlu detalicznego Magazyny podręczne zakładów gastronomicznych i stołówek
lato zima lato zima
1 2 3 4 5 6
1 Cukier kryształ i kostka 0,07 0,06 0,02 0,02
2 Cukier puder 0,10 0,10 0,04 0,04
3 Sól 0,20 0,20 0,20 0,20
4 Mąka i kasze 0,30 0,30 - -
5 Makaron 0,06 0,04 0,03 0,03
6 Mączka ziemniaczana 0,15 0,12 0,05 0,05
7 Syrop ziemniaczany 0,40 0,40 - -
8 Kakao na wagę 0,10 0,10 0,03 0,03
9 Łom czekoladowy 0,10 0,10 0,05 0,05
10 Cukierki nadziewane zawijane 0,10 0,08 0,05 0,05
11 Cukierki nadziewane nie zawijane 0,15 0,10 0,10 0,10
12 Irysy 0,15 0,10 0,10 0,10
13 Marmolada 0,30 0,20 0,15 0,15
14 Miód naturalny i sztuczny na wagę w beczkach - - 0,10 0,08
15 Czekoladki, pralinki, pomadki 0,10 0,10 0,10 0,10
16 Cukierki twarde zawijane 0,10 0,08 0,08 0,08
17 Cukierki twarde nie zawijane 0,15 0,10 0,08 0,08
18 Herbatniki 0,15 0,10 0,05 0,05
19 Pierniki 0,15 0,10 0,12 0,12
20 Wafle suche 0,15 0,10 0,05 0,05
21 Wyroby waflowe 0,20 0,15 0,12 0,12
22 Keksy 0,15 0,10 0,10 0,10
23 Torty i biszkopty 0,20 0,15 0,10 0,10
24 Sucharki cukiernicze 0,15 0,10 0,10 0,10
25 Suchary 0,15 0,10 0,05 0,05
26 Chałwa 0,20 0,15 - -
27 Skórka pomarańczowa, owoce w cukrze i orzechy w cukrze 0,10 0,10 - -
28 Słodycze wschodnie miękkie 0,10 0,08 - -
29 Słodycze wschodnie twarde 0,08 0,06 - -
30 Margaryna i ceres 0,15 0,10 0,10 0,10
31 Olej 0,15 0,15 0,10 0,10
32 Drożdże prasowane 0,30 0,30 0,06 0,06
33 Musztarda na wagę 0,20 0,15 0,20 0,20
34 Zupy w proszku 0,10 0,10 0,10 0,10
35 Przyprawy do zup w płynie 0,15 0,15 0,10 0,10
36 Żelatyna na wagę 0,10 0,10 0,15 0,15
37 Kawa naturalna palona 0,10 0,08 0,05 0,05
38 Surogaty kawy 0,04 0,04 0,05 0,05
39 Herbata luzem 0,10 0,10 0,05 0,05
40 Pieprz 0,10 0,08 0,05 0,05
41 Goździki 0,10 0,08 0,05 0,05
42 Cynamon 0,10 0,10 0,05 0,05
43 Papryka sucha 0,15 0,10 0,05 0,05
44 Ziele angielskie 0,10 0,10 0,05 0,05
45 Liście laurowe 0,20 0,20 0,05 0,05
46 Gałka muszkatołowa 0,10 0,10 0,05 0,05
47 Imbir 0,10 0,10 0,05 0,05
48 Migdały łuskane 0,15 0,10 0,10 0,10
49 Migdały nie łuskane 0,20 0,20 - -
50 Pestki słonecznikowe 0,10 0,10 - -
51 Pestki dyni 0,10 0,10 - -
52 Czarnuszka, kminek, koper, kolender 0,10 0,10 - -
53 Figi 0,15 0,10 - -
54 Rodzynki 0,15 0,10 0,04 0,04

Dodatkowe postanowienia:

1. Normy wymienione pod lp. 14 w rubryce 6 mają zastosowanie w pozostałej części roku w magazynach podręcznych zakładów gastronomicznych i stołówek posiadających lodówki lub urządzenia chłodnicze przez cały rok.

2. Przez magazyny pomocnicze przedsiębiorstw handlu detalicznego rozumie się magazyny oddzielnie rozliczane przez księgowość przedsiębiorstwa, służące do przechowywania artykułów spożywczych przeznaczonych na zaopatrzenie wielu sklepów bądź działów (stoisk), jak np. magazyny pawilonów handlowych, domów handlowych "Delikatesy" itp.

3. Przez magazyny podręczne zakładów gastronomicznych i stołówek rozumie się magazyny oddzielnie rozliczane przez księgowość przedsiębiorstwa, służące do przechowywania artykułów spożywczych przeznaczonych do bieżącej produkcji (sprzedaży).

4. Normy ubytku naturalnego ustalone są w stosunku procentowym do ilości rozchodowanego towaru bez względu na okres przechowywania.

Tabela nr 2

(skreślona)

Tabela nr 3

norm ubytków naturalnych ryb i przetworów rybnych w sklepach

(w % od obrotu).

Lp. Nazwa artykułu Norma ubytku
lato zima
1 Ryby świeże i mrożone:
a) sklep branżowy 1,00 0,80
b) sklep wielobranżowy 1,60 1,30
2 Ryby wędzone 1,30 1,00
3 Marynaty 1,00 0,80
4 Śledzie solone 0,50 0,50
5 Inne ryby solone 0,60 0,60

Dodatkowe postanowienia:

1. Normy ubytków naturalnych podane pod lp. 2, 3, 4 i 5 mają zastosowanie zarówno w sklepach branżowych, jak również wielobranżowych.

2. Dla uproszczenia wyliczania ubytków naturalnych mogą być stosowane dla poszczególnych sklepów grupowe normy ubytków naturalnych, ustalane w stosunku do udziału poszczególnych grup artykułów w obrocie sklepu.

Tabela nr 4 (uchylona)

Tabela nr 5

norm ubytku naturalnego owoców, warzyw, grzybów oraz ich przetworów podczas przechowywania w magazynach podręcznych zakładów gastronomicznych i stołówek

(w % od obrotu).

Lp. Nazwa artykułu W magazynach podręcznych zakładów gastronomicznych i stołówek
jesień zima wiosna lato
1 2 3 4 5 6
A. OWOCE
1 Jabłka, gruszki 0,60 0,40 0,50 0,80
2 Czereśnie, wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki 1,00 - - 1,40
3 Truskawki, maliny, poziomki ogrodowe i leśne 1,80 - - 2,00
4 Porzeczki, agrest - - 0,60 0,80
5 Borówki brusznice, żurawiny i inne jagody dzikiego stanu 0,60 0,60 0,60 0,60
6 Winogrona importowane 1,00 1,00 1,00 1,00
7 Orzechy:
laskowe 0,10 0,10 0,10 0,10
włoskie krajowe 0,10 0,10 0,10 0,15
8 Grzyby świeże 1,80 2,00 2,20 2,00
B. WARZYWA I ZIEMNIAKI
1 Kapusta:
późna: biała, czerwona, włoska, brukselka, kalarepa 0,70 0,50 0,80 1,00
wczesna: biała, czerwona, włoska 1,00 - - 1,80
2 Warzywa bez naci (buraki ćwikłowe, marchew, rzepa, rzodkiew, brukiew, pietruszka, selery, chrzan) 0,80 0,50 0,60 1,00
3 Sałata, szpinak, koper, cykoria sałatkowa, szczaw, natki warzyw, szczypiorek, majeranek świeży, rabarbar 1,40 1,40 1,50 2,00
4 Cebula zaschnięta, czosnek 0,70 0,50 0,70 1,20
5 Pory 1,00 1,00 1,20 1,40
6 Ogórki 0,90 - 0,90 1,20
7 Młode warzywa (buraki, marchew, kalarepa, pietruszka, cebula - na wagę) 1,80 - 1,80 1,80
8 Rzodkiewka na wagę 0,80 - 1,20 1,20
9 Pomidory, pieprz turecki (papryka), oberżyna (gruszka miłosna, bakłażany) 1,00 - - 1,40
10 Arbuzy (kawony), melony, dynie, dynie szparagowe (kabaczki) 0,80 0,70 0,90 1,10
11 Ziemniaki:
wczesne 1,50 - - 1,50
późne 0,50 0,30 0,35 0,50
C. GRZYBY ORAZ PRZETWORY Z OWOCÓW, WARZYW I GRZYBÓW
1 Owoce suszone 0,03 0,03 0,03 0,04
2 Warzywa suszone 0,03 0,03 0,03 0,05
3 Warzywa solone i kwaszone 0,15 0,15 0,15 0,30
4 Grzyby suszone 0,07 0,07 0,07 0,10
5 Grzyby solone i marynowane 0,10 0,10 0,10 0,20
6 Pasta pomidorowa 0,10 0,10 0,10 0,15
7 Owoce i warzywa mrożone 0,15 0,15 0,15 0,30
8 Sok pomidorowy 0,10 0,10 0,10 0,20

Tabela nr 6

norm ubytku naturalnego przetworów zbożowych, owoców i warzyw w obrocie hurtowym i w skupie

(w % od obrotu).

Lp. Nazwa artykułu Okres przechowywania Hurt Skup
1 2 3 4 5
I. PRZETWORY ZBOŻOWE
1 (skreślona)
2 (skreślona)
II. OWOCE
1 Czereśnie, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, morele w okresie sezonu 2,00 1,50
2 Śliwki węgierki i dereń " 1,00 0,80
3 Winogrona, porzeczki, agrest i jagody dzikiego stanu " 1,10 0,80
4 Truskawki, jeżyny, maliny, poziomki, czarny bez " 3,00 2,00
5 Winogrona importowane " 1,40 -
6 Owoce cytrusowe, z wyjątkiem cytryn miesiące X-XI 1,20 -
" XII-II 0,90 -
" III-V 1,20 -
" VI-IX 1,45 -
7 Orzechy laskowe i włoskie krajowe jesień 5,00 5,00
zima 1,30 1,30
wiosna 0,80 0,80
8 Orzechy włoskie importowane cały rok 0,50 -
9 Borówki brusznice, żurawiny w okresie sezonu 0,50 0,30
10 Gruszki lato 1,20 1,00
jesień 1,00 0,80
11 (skreślona)
12 (skreślona)
III. WARZYWA I ZIEMNIAKI
1 Kapusta lato 3,50 2,50
jesień 2,00 1,00
zima, wiosna 1,50 0,50
2 Pomidory cały rok 2,20 1,50
3 Dynia jesień 0,30 0,30
zima 0,20 0,20
4 Ogórki cały rok 2,00 1,50
5 Arbuzy (kawony) lato 0,40 -
jesień 0,30 -
6 Cykoria sałatkowa zima, wiosna 1,50 0,60
7 Pory jesień 3,00 1,20
zima 2,00 0,80
wiosna 2,50 1,00
8 Szparagi, rabarbar cały rok 1,00 0,50
9 Buraki, marchew, selery, pietruszka " 2,00 0,50
10 Chrzan " 0,50 0,20
11 Groch, fasola i bób zielony w strąkach w okresie sezonu 5,00 2,00
12 (skreślona)
13 (skreślona)
14 Ziemniaki: wczesne w okresie sezonu 3,50 2,00
późne: w magazynach miesiące IX-XII 0,50 0,50
" III-VI 0,70 0,70
w szopach " IX-XII 0,70 0,70
" III-VI 1,00 1,00
IV. MIÓD, GRZYBY ORAZ PRZETWORY Z OWOCÓW, WARZYW I GRZYBÓW
1 Miód naturalny cały rok 0,10 0,20
2 Kapusta i ogórki kwaszone w beczkach " 0,20 -
3 Grzyby solone, marynowane " 0,20 -
4 Marmolada, powidła, konfitury " 0,20 -
5 Owoce suszone " 2,00 0,50
6 Grzyby suszone " 0,50 0,10

Dodatkowe postanowienia:

1. Normy ubytku naturalnego dla skupu stosuje się w miejscach i pomieszczeniach, w których dokonuje się skupu warzyw, owoców, ziemniaków oraz innych artykułów bezpośrednio od producentów.

2. Normy ubytku naturalnego dla skupu dotyczą krótkotrwałego przechowywania towaru od chwili jego odbioru od producenta do momentu wysyłki z punktu skupu i stosuje się niezależnie od okresów przechowywania. Normy te ustalone są w procencie od ilości towaru rozchodowanego.

3. Jeżeli w punkcie skupu część masy towarowej zakwalifikowana została do dłuższego przechowywania, do tych towarów stosuje się normy ubytku naturalnego przewidziane dla przechowywania rezerw.

4. Jeżeli punkt skupu pełni jednocześnie funkcję związaną z obrotem hurtowym, nie można stosować do całości lub części towarów pochodzących bezpośrednio ze skupu równocześnie normy ubytku naturalnego dla skupu i normy ubytku naturalnego dla obrotu hurtowego, lecz tylko jedną z nich, przy czym dopuszcza się stosowanie normy wyższej.

5. Normy ubytku naturalnego w obrocie hurtowym ustalone są niezależnie od okresu przechowywania towarów, a dopuszczalny ubytek oblicza się od obrotu danym artykułem.

Tabela nr 6a

norm ubytku naturalnego cytryn podczas przechowywania w magazynach hurtu

(w % od ilości przechowywanego towaru w określonym czasie)

Okres przechowywania do: Norma ubytku naturalnego w %
w okresie zimowym w okresie letnim
5 dni 0,7 1,0
10 dni 1,5 2,2
15 dni 2,0 3,0
20 dni 2,5 3,8
30 dni 3,0 4,8
powyżej 30 dni 3,5 5,8

Dodatkowe postanowienia:

1. Każda partia cytryn dostarczona do magazynu podlega odrębnemu rozliczeniu. W związku z tym w magazynie należy prowadzić ewidencję ilościową dla każdej partii cytryn od momentu przyjęcia jej do magazynu aż do całkowitego rozchodowania. W ewidencji tej należy wykazywać m.in. zapasy cytryn pozostałe na koniec każdego dnia (stanowiące ewidencyjną różnicę między przychodem a rozchodem cytryn).

2. Ubytek naturalny przysługuje od ilości (wagi) cytryn przyjętej do magazynu po odliczeniu:

- ustalonej tary,

- ilości cytryn zepsutych odrzuconych w wyniku dokonanego przebrania w magazynie,

- ilości cytryn zepsutych, określonych przez rzeczoznawców, w razie przesyłania cytryn do jednostek handlu detalicznego bez przebierania.

3. Wysokość dopuszczalnego ubytku naturalnego cytryn oblicza się od faktycznego okresu ich przechowywania w magazynie, stosując odpowiednią normę podaną w tabeli. Dla uproszczenia obliczania ubytku naturalnego przy stopniowym rozchodowaniu cytryn danej partii dopuszcza się obliczanie tego ubytku od średniego okresu przechowywania cytryn przy zastosowaniu odpowiedniej normy podanej w tabeli. Średni okres przechowywania cytryn oblicza się przez zsumowanie zapasów cytryn pozostałych na koniec każdego dnia (według ewidencji) i podzielenie otrzymanej sumy przez ilość cytryn danej partii przyjętej do magazynu.

Tabela nr 6b

norm ubytku naturalnego papryki i arbuzów podczas przechowywania w magazynach hurtu

(w % od ilości przechowywanego towaru w określonym czasie).

Lp. Nazwa artykułu Okres przechowywania Rodzaj magazynu Normy ubytku

w %

1 2 3 4 5
1 Arbuzy do 24 godzin przechowalnie z wentylacją mechaniczną 0,40
komory chłodnicze 0,20
od 24 do 48 godzin przechowalnie z wentylacją mechaniczną 0,60
komory chłodnicze 0,40
od 48 do 72 godzin przechowalnie z wentylacją mechaniczną 0,80
komory chłodnicze 0,70
2 Papryka do 24 godzin magazyny nie chłodzone 1,00
komory chłodnicze 0,40
od 24 do 48 godzin magazyny nie chłodzone 1,50
komory chłodnicze 0,70
od 48 do 72 godzin magazyny nie chłodzone 2,00
komory chłodnicze 1,00

Tabela nr 7

norm ubytku naturalnego owoców, warzyw i przetworów w długotrwałym przechowywaniu (rezerwy) w magazynach i kopcach

(w % od ilości przechowywanego towaru w poszczególnych miesiącach).

Lp. Nazwa artykułu Opakowanie Rodzaj magazynu Miesiące
IX X XI XII I II III IV V VI VII VIII
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
A OWOCE
1 Gruszki bez względu na rodzaj opakowania przechowalnia 2,70 2,00 1,70 1,30 0,80 0,60 0,70 0,80 1,00 - - -
chłodnia 1,50 1,00 0,80 0,60 0,50 0,40 0,40 0,40 0,40 - - -
2 Orzechy:
nie dosuszone " magazyn 10,00 5,00 1,00 0,30 0,03 0,03 0,01 0,01 - - - -
suche " magazyn 1,00 0,80 0,50 0,03 0,02 0,02 0,01 0,01 0,01 0,01 - -
B WARZYWA
1 Buraki, brukiew, rzodkiewki, kalarepa, chrzan " piwnice, składy - 1,50 1,00 0,80 0,80 1,00 1,50 2,20 3,00 5,00 - -
kopce, doły - 1,20 0,70 0,60 0,60 0,60 1,20 1,80 2,50 - - -
2 Marchew, pietruszka, seler, rzepa " piwnice, składy - 1,80 1,20 1,00 1,00 1,30 1,80 2,40 3,00 - - -
kopce - 1,50 0,80 0,70 0,70 0,70 1,30 1,90 2,60 - - -
3 Kapusta " piwnice, składy - - 3,00 2,00 1,50 1,50 2,00 3,50 - - - -
" kopce - - 2,50 1,80 1,00 1,00 2,00 3,00 - - - -
4 (skreślona)
5 Czosnek " przechowalnia 3,50 2,00 1,50 1,00 0,70 0,70 1,00 1,50 2,00 - - -
6 (skreślona)
7 Pory doły - 2,00 2,00 1,20 0,80 0,50 0,60 0,80 1,20 - - -
piwnice - 2,50 2,10 1,30 0,90 0,60 1,00 2,20 3,00 - - -
C MIÓD, GRZYBY ORAZ PRZETWORY Z OWOCÓW, WARZYW I GRZYBÓW
1 Kapusta kwaszona beczki szopy i piwnice 1,50 0,50 0,50 0,50 0,50 0,50 0,50 0,80 1,00 1,50 2,00 -
2 Ogórki kwaszone " magazyny i piwnice - 0,50 0,40 0,40 0,40 0,40 0,50 0,70 1,50 - - -
3 Powidła, dżemy, marmolada skrzynki magazyny i piwnice 0,15 0,15 0,15 0,10 0,10 0,10 0,10 0,15 0,15 0,20 0,30 -
4 Grzyby solone i marynowane bez względu na rodzaj opakowania magazyny, składy i piwnice 0,30 0,20 0,20 0,20 0,20 0,20 0,20 0,20 0,30 0,30 0,30 0,30
5 Pomidory solone i kwaszone " " - 0,80 0,50 0,50 0,50 0,50 0,80 1,00 2,00 - - -
6 Susz owocowy i grzybowy worki " 0,30 0,30 0,20 0,10 0,10 0,10 0,15 0,15 0,20 0,20 0,20 0,20
7 Miód bez względu na rodzaj opakowania " 0,10 0,08 0,08 0,08 0,08 0,08 0,08 0,08 0,10 0,10 0,10 0,10
D OWOCE CYTRUSOWE w chłodniach
1 a) za okres miesiąca - 0,90%
2 b) za każdy dzień składowania powyżej 1 miesiąca - 0,025%

Dodatkowe postanowienia:

1. Przez rezerwy rozumie się przechowywanie towarów nie przeznaczonych do bieżącej sprzedaży, np. przechowywania warzyw, owoców, ziemniaków na zapasy zimowo-wiosenne.

2. Podstawą do obliczenia ubytku naturalnego w czasie przechowywania rezerw stanowi ilość przechowywanego towaru oraz okres jego przechowywania.

Tabela nr 8

norm ubytku naturalnego nie objętych innymi tabelami podczas przechowywania w magazynach obrotu hurtowego różnych artykułów spożywczych

(w % od ilości przechowywanego towaru w określonym czasie).

Lp. Nazwa artykułu Dni przechowywania do: Za każdy następny miesiąc dodaje
6 15 30 się
lato zima lato zima lato zima lato zima
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 (skreślona)
2 Cukier kostka 0,02 0,01 0,04 0,02 0,04 0,03 0,01 0,01
3 (skreślona)
4 Sól 0,30 0,30 0,70 0,70 1,40 1,40 0,20 0,20
5 Syrop ziemniaczany 0,06 0,06 0,10 0,10 0,15 0,15 0,04 0,04
6 Kakao na wagę 0,02 0,01 0,03 0,02 0,05 0,03 0,02 0,01
7 Łom czekoladowy 0,03 0,02 0,05 0,04 0,07 0,06 0,02 0,01
8 Cukierki nadziewane zawijane, nadziewane nie zawijane i irysy 0,04 0,02 0,06 0,04 0,08 0,06 0,03 0,02
9 Marmoladki 0,08 0,05 0,15 0,10 0,30 0,20 0,06 0,04
10 Czekolada, pralinki, pomadki 0,03 0,02 0,05 0,04 0,07 0,06 0,02 0,01
11 Cukierki twarde zawijane i twarde nie zawijane 0,03 0,02 0,05 0,04 0,07 0,06 0,02 0,01
12 Herbatniki, wafle suche 0,02 0,01 0,03 0,02 0,05 0,03 0,02 0,01
13 Pierniki 0,08 0,06 0,12 0,10 0,15 0,12 0,03 0,02
14 Wyroby waflowe 0,08 0,06 0,12 0,10 0,15 0,12 0,06 0,03
15 Keksy, torty i biszkopty 0,02 0,01 0,03 0,02 0,05 0,03 0,02 0,01
16 Sucharki cukiernicze 0,08 0,06 0,12 0,10 0,15 0,12 0,04 0,02
17 Suchary 0,02 0,01 0,03 0,02 0,05 0,03 0,02 0,01
18 Chałwa 0,30 0,20 0,45 0,30 0,60 0,45 0,10 0,10
19 Skórka pomarańczowa, owoce w cukrze, orzechy w cukrze, słodycze miękkie i twarde 0,15 0,10 0,20 0,15 0,25 0,20 0,10 0,06
20 Makaron 0,02 0,01 0,03 0,02 0,04 0,03 0,01 0,01
21 Margaryna i ceres 0,07 0,05 0,08 0,06 - 0,07 - 0,04
22 Drożdże prasowane 0,60 0,50 - 0,75 - - - -
23 Zupy w proszku 0,06 0,03 0,10 0,05 0,15 0,08 0,04 0,02
24 Żelatyna na wagę 0,01 0,01 0,02 0,02 0,05 0,03 0,01 0,01
25 Kawa naturalna palona 0,01 0,01 0,01 0,01 0,02 0,02 - -
26 Surogaty kawy 0,01 0,01 0,01 0,02 0,02 0,02 0,01 0,01
27 Herbata luzem 0,02 0,02 0,04 0,04 0,06 0,06 0,02 0,02
28 Goździki, cynamon, papryka sucha, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, imbir 0,02 0,02 0,04 0,04 0,06 0,06 0,02 0,02
29 Migdały łuskane i nie łuskane 0,10 0,10 0,15 0,15 0,20 0,20 0,06 0,06
30 Pestki słonecznikowe i pestki dyni 0,04 0,04 0,06 0,06 0,10 0,10 0,03 0,03
31 Czarnuszka, kminek, koper, kolender 0,04 0,03 0,06 0,05 0,10 0,08 0,03 0,02
32 Figi 0,04 0,03 0,06 0,05 0,10 0,10 0,03 0,02
33 Rodzynki 0,04 0,03 0,06 0,05 0,10 0,10 0,03 0,02
34 (skreślona)
35 Wanilia w laskach 0,15 0,10 0,30 0,20 0,50 0,30 0,50 0,30
36 Kawa naturalna surowa 0,03 0,02 0,06 0,05 0,08 0,07 0,03 0,02
37 Pieprz ziołowy 0,03 0,03 0,06 0,06 0,06 0,06 0,03 0,03
38 Pieprz naturalny 0,02 0,02 0,04 0,04 0,06 0,06 0,02 0,02

Dodatkowe postanowienie.

Przewidziane w tabeli normy ubytku naturalnego stosuje się również przy przechowywaniu rezerw tych artykułów.

Tabela nr 9

norm ubytku naturalnego ryżu, przetworów zbożowych, przetworów artykułów strączkowych w długotrwałym przechowywaniu w magazynach

(w % od ilości przechowywanego towaru w określonym czasie).

Lp. Nazwa artykułu Przechowywanie przez okres
miesiąca do 6 miesięcy ponad 6 miesięcy
1 2 3 4 5
1 Pasze treściwe:
a) w opakowaniu 0,15 - -
b) luzem 0,30 - -
2 (skreślona)
3 Mąka grochowa - 0,09 0,15
4 Kasza grochowa - 0,09 0,15
5 (skreślona)

Dodatkowe postanowienie.

Nie stosuje się norm ubytku naturalnego przy przechowywaniu przetworów zbożowych przez czas krótszy od dwóch tygodni.

Tabela nr 10

norm ubytku naturalnego artykułów spożywczych, powstającego podczas paczkowania, rozlewania, dojrzewania

(w % od ilości towaru paczkowanego, rozlewanego, dojrzewającego).

Lp. Nazwa artykułu Określenie rodzaju przerobu %
1 2 3 4
A. Paczkowanie
1 Kawa naturalna palona:
a) ziarnista paczkowanie ręczne 0,05
paczkowanie mechaniczne 0,13
b) mielona paczkowanie ręczne 0,10
2 Kakao paczkowanie ręczne 0,40
3 Pieprz:
a) ziarnisty paczkowanie ręczne 0,10
paczkowanie mechaniczne 0,16
b) mielony paczkowanie ręczne 0,30
4 Papryka mielona paczkowanie ręczne 0,40
5 Ziele angielskie paczkowanie ręczne 0,20
6 Goździki paczkowanie ręczne 0,25
7 Liście laurowe paczkowanie ręczne 0,65
8 Kwas cytrynowy paczkowanie ręczne 0,30
9 Figi suszone paczkowanie ręczne 0,25
10 Rodzynki paczkowanie ręczne 0,25
11 Migdały paczkowanie ręczne 0,25
12 Imbir mielony paczkowanie ręczne 0,40
13 Cynamon
a) w laskach paczkowanie ręczne 0,50
b) mielony paczkowanie ręczne 0,40
14 Mąka pszenna (wrocławska, tortowa, krupczatka, luksusowa, mazowiecka bułkowa) paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne 0,20
15 Mąka pszenna wrocławska i mazowiecka paczkowanie mechaniczne 0,35
16 Kasza manna, jęczmienna (zwykła, perłowa), pęczak (zwykły i obtaczany), gryczana (prasowana i krakowska), jaglana i kukurydziana paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne 0,20
17 Kasza manna, jęczmienna (zwykła i perłowa), pęczak (zwykły i obtaczany) paczkowanie mechaniczne 0,25
18 Mąka ziemniaczana paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne 0,20
19 Cukier biały i rafinowany paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne 0,17
20 Cukier kryształ biały paczkowanie mechaniczne 0,30
21 Cukier puder paczkowanie ręczne 0,14
22 Ryż wyborowy i gatunku II paczkowanie ręczne 0,17
paczkowanie mechaniczno-ręczne 0,14
paczkowanie mechaniczne 0,25
23 Mąka żytnia "Żurek" paczkowanie ręczne 0,16
24 Płatki owsiane paczkowanie ręczne 0,18
25 Mak paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne 0,15
26 Groch zwykły i obłuskany oraz kasza grochowa paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne 0,15
27 Fasola paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne 0,20
28 Sól warzona i kamienna paczkowanie ręczne 0,10
29 Herbata - wszystkie rodzaje, z wyjątkiem ekspresowej paczkowanie ręczne 0,15
paczkowanie mechaniczne 0,40
30 Herbata ekspresowa paczkowanie mechaniczne 0,20
B Rozlewanie
Oliwa rozlewanie mechaniczno-ręczne do butelek szklanych á 100 g i 200 g 0,60
C. Dojrzewanie
Banany dojrzewanie w dojrzewalniach termicznych chemicznych lato - 2,20
zima - 2,00

Dodatkowe postanowienia:

Obliczanie wysokości ubytków naturalnych występujących przy dojrzewaniu bananów powinno być dokonywane dla każdej partii bananów oddzielnie, na podstawie ewidencji przychodu i rozchodu prowadzonej w dojrzewalni. Normy ubytku naturalnego bananów przy dojrzewaniu obejmują również ubytek naturalny, który powstał podczas sortowania bananów po przeprowadzonym procesie dojrzewania.

Tabela nr 11

norm ubytku naturalnego artykułów budowlanych w obrocie detalicznym

(w % od obrotu).

Lp. Nazwa artykułu Rodzaj opakowania Norma ubytku w %
1 2 3 4
1 Wapno hydratyzowane i hydrauliczne worki papierowe 0,50
2 Wapno palone luzem 1,50
3 Cement worki papierowe 0,50
4 Gips worki papierowe 0,50
5 Kreda mielona worki papierowe 1,00
6 Kreda formowana luzem 2,00
7 Kit skrzynie 0,70
8 Lepik i masy konserwacyjne bębny blaszane 1,00
9 Smoła beczki 0,50

Dodatkowe postanowienie.

Podane w tabeli normy ubytku naturalnego dla artykułów w opakowaniach mogą być stosowane przy sprzedaży w ilościach poniżej opakowania fabrycznego.

Tabela nr 12

norm ubytku naturalnego w transporcie drogowym (samochody i zaprzęgi) artykułów spożywczych

(w % od ilości przyjętej do przewozu).

Lp. Nazwa artykułu Przy przewozie środkami transportu drogowego:
do 10 km ponad 10 km do 25 km ponad 25 km do 50 km ponad 50 km do 100 km za każde następne 100 km
lato zima lato zima lato zima lato zima lato zima
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A. PRZETWORY MLECZNE
1 Sery twarde duże o wadze powyżej 5 kg 0,04 0,03 0,05 0,04 0,08 0,06 0,10 0,08 0,04 0,03
2 Sery twarde małe o wadze poniżej 5 kg 0,05 0,03 0,06 0,04 0,08 0,06 0,10 0,08 0,05 0,03
3 Sery miękkie, smażone, topione, nie paczkowane w jednostki detaliczne 0,06 0,04 0,08 0,06 0,12 0,08 0,15 0,12 0,06 0,04
4 Sery twarogowe - krajanka, klinki 3,00 2,00 4,00 3,00 5,00 4,00 5,50 4,50 0,50 0,04
5 Bryndza luzem 0,06 0,04 0,08 0,06 0,12 0,08 0,15 0,12 0,06 0,04
6 Masło w beczkach, blokach, osełkach, nie paczkowane fabrycznie w jednostki detaliczne 0,02 0,01 0,03 0,02 0,04 0,03 0,06 0,05 0,03 0,01
7 Masło topione w blokach do 5 kg 0,01 - 0,01 - 0,02 - 0,02 - 0,01 -
B. ARTYKUŁY SPOŻYWCZE
1 Cukier kryształ, kostka, puder 0,02 0,01 0,03 0,02 0,05 0,03 0,08 0,05 0,02 0,01
2 Sól 0,06 0,05 0,10 0,07 0,15 0,10 0,20 0,15 0,08 0,05
3 Mączka ziemniaczana 0,02 0,01 0,04 0,03 0,06 0,05 0,08 0,07 0,03 0,02
4 Syrop ziemniaczany 0,02 0,01 0,03 0,02 0,05 0,03 0,07 0,05 0,02 0,01
5 Kakao na wagę 0,05 0,04 0,07 0,05 0,09 0,08 0,12 0,10 0,05 0,04
6 Łom czekoladowy 0,03 0,03 0,04 0,04 0,06 0,06 0,08 0,08 0,04 0,04
7 Cukierki nadziewane zawijane, nadziewane nie zawijane i irysy 0,02 0,01 0,03 0,02 0,05 0,04 0,07 0,06 0,03 0,02
8 Marmoladki 0,06 0,04 0,09 0,06 0,12 0,09 0,15 0,12 0,06 0,04
9 Czekolada, pralinki, pomadki 0,02 0,01 0,03 0,02 0,05 0,04 0,07 0,06 0,03 0,02
10 Cukierki twarde zawijane i twarde nie zawijane 0,02 0,01 0,03 0,02 0,05 0,04 0,07 0,06 0,03 0,02
11 Herbatniki, wafle suche i wyroby waflowe, pierniki, keksy, torty i biszkopty, suchary, sucharki cukiernicze 0,02 0,01 0,03 0,02 0,05 0,04 0,08 0,06 0,03 0,02
12 Chałwa 0,04 0,03 0,06 0,04 0,08 0,06 0,10 0,08 0,04 0,03
13 Skórka pomarańczowa i owoce w cukrze oraz orzechy w cukrze 0,05 0,04 0,08 0,06 0,12 0,09 0,15 0,12 0,05 0,04
14 Wanilia w laskach 0,05 0,04 0,07 0,06 0,10 0,07 0,15 0,10 0,05 0,04
15 Słodycze wschodnie miękkie i wschodnie twarde 0,02 0,01 0,03 0,02 0,05 0,04 0,08 0,06 0,03 0,02
16 Makaron 0,02 0,01 0,03 0,02 0,04 0,03 0,05 0,04 0,02 0,01
17 Margaryna i ceres 0,02 0,01 0,03 0,01 0,04 0,02 0,06 0,02 0,03 0,01
18 Drożdże prasowane 0,07 0,05 0,10 0,08 0,15 0,10 0,20 0,15 0,07 0,05
19 Zupy w proszku 0,02 0,01 0,04 0,03 0,06 0,05 0,08 0,07 0,03 0,02
20 Żelatyna na wagę 0,02 0,02 0,03 0,03 0,05 0,05 0,08 0,08 0,02 0,02
21 Kawa naturalna palona 0,03 0,01 0,05 0,02 0,07 0,03 0,10 0,05 0,05 0,02
22 Surogaty kawy 0,02 0,01 0,04 0,03 0,06 0,05 0,08 0,07 0,03 0,02
23 Herbata luzem 0,02 0,01 0,03 0,02 0,04 0,03 0,06 0,04 0,02 0,01
24 Goździki, cynamon, papryka sucha, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, imbir 0,03 0,01 0,05 0,02 0,07 0,03 0,10 0,05 0,05 0,02
25 Migdały łuskane i nie łuskane 0,03 0,01 0,05 0,02 0,07 0,03 0,10 0,05 0,05 0,02
26 Pestki słonecznikowe i pestki dyni 0,02 0,01 0,03 0,02 0,05 0,04 0,08 0,06 0,03 0,02
27 Czarnuszka, kminek, koper, kolender 0,03 0,01 0,05 0,02 0,07 0,03 0,10 0,05 0,05 0,02
28 Figi 0,04 0,02 0,06 0,04 0,08 0,06 0,12 0,08 0,06 0,03
29 Rodzynki 0,04 0,02 0,06 0,04 0,08 0,06 0,12 0,08 0,06 0,03
30 Mak 0,06 0,06 0,08 0,08 0,12 0,12 0,15 0,15 0,08 0,08
31 Kawa naturalna surowa 0,02 0,02 0,05 0,03 0,07 0,05 0,10 0,07 0,05 0,03
32 Pieprz naturalny 0,03 0,01 0,05 0,02 0,07 0,03 0,10 0,05 0,05 0,02
33 Pieprz ziołowy 0,02 0,02 0,03 0,03 0,05 0,05 0,07 0,07 0,03 0,03
34 Groch, fasola, soczewica (suche ziarna) - - 0,10 0,10 0,15 0,15 - - - -
35 Mąka i kasza grochowa - - 0,10 0,10 0,15 0,15 - - - -

Dodatkowe postanowienia:

1. Pory roku nie mają wpływu w razie stosowania izotermicznych środków transportowych. W tych wypadkach mają zastosowanie normy przewidziane dla okresu zimowego.

2. Wykazane w części A pod lp. 4 sery twarogowe obejmują twarogi o zawartości wody do 75%.

3. Podstawą do obliczenia wysokości ubytku naturalnego w transporcie stanowi ilość towaru przyjętego do przewiezienia z uwzględnieniem długości trasy, przy czym przewidzianą w tabeli normę ubytku naturalnego przyjmuje się bez względu na długość faktycznie przebytej drogi w granicach trasy objętej normą, np. przy przewozie 3.000 kg cukru kryształu na odległość 55 km, jak również na odległość 99 km, należy stosować tę samą normę, tj. 0,08% (2,4 kg).

Tabela nr 13

norm ubytku naturalnego w transporcie drogowym owoców i warzyw i ich przetworów

(w % od ilości przyjętej do przewozu).

Lp. Nazwa artykułu Rodzaj Pora roku Transport drogowy
opakowania (miesiąc) do 10 km od 10 do 25 km ponad 25 km od 25 do 50 km ponad 50 km od 50 do 100 km ponad 100 km
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
A. OWOCE
1 Czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, morele skrzynki, łubianki okres sezonu - 1,00 - 2,50 - - -
2 Śliwki węgierki, dereń skrzynki, łubianki " - - - 0,70 1,00 - -
3 Truskawki, maliny, jeżyny, poziomki, czarny bez skrzynki, łubianki okres sezonu - 1,00 - 2,50 3,50 - -
4 Winogrona, porzeczki, czarne jagody, agrest skrzynki, łubianki " - 0,50 - 0,80 1,20 - -
5 Borówki brusznice, żurawiny skrzynki, łubianki " - - - 0,50 0,70 - -
6 Gruszki lato - - - 0,50 1,00 - -
jesień - - - 0,50 1,00 - -
zima - - - 0,20 0,50 - -
7 Jabłka skrzynki lato - - - 0,50 1,00 -
jesień - - - 0,20 0,50 - -
zima - - - 0,20 0,40 - -
luzem jesień - - - 1,00 1,50 - -
zima - - - 0,80 1,30 - -
8 Orzechy włoskie i laskowe worki miesiąc IX - - - 0,30 - 0,50 -
miesiąc X - - - 0,20 - 0,30 -
zima - - - 0,10 - 0,20 -
9 Orzechy inne worki miesiąc IX - - - 0,30 0,50 - -
miesiąc X - - - 0,20 0,30 - -
miesiąc XI - - - - 0,10 - -
miesiąc XII - - - 0,10 0,20 - -
10 Arbuzy okres sezonu - - - 0,30 - 0,30 0,30
11 Winogrona importowane " - 0,50 - 0,80 - 1,20 -
B. WARZYWA I ZIEMNIAKI
1 Kapusta świeża lato - 0,70 - 1,20 - 2,40 -
jesień - 0,30 - 0,50 1,00 - -
zima - 0,20 - 0,30 0,50 - -
wiosna - 0,30 - 0,50 1,00 - -
2 Pomidory skrzynki okres sezonu - - - 1,00 1,50 - -
3 Ogórki skrzynki " - - - 0,20 0,50 - -
luzem " - 0,20 - 0,50 1,00 - -
4 Szparagi, rabarbar skrzynki " - - - 0,50 1,00 - -
5 Buraki, marchew, pietruszka, selery cały rok - - - 0,30 1,00 - -
6 Cebula ze szczypiorem nie zaschnięta skrzynki okres sezonu - 0,30 - 0,70 1,50 - -
7 Cebula i czosnek zaschnięte worki i skrzynki cały rok - - - 0,40 1,00 - -
8 Cebula i czosnek suche " " - - - - 0,50 - -
9 Pory jesień - 0,50 - 1,20 2,30 - -
zima - 0,40 - 0,80 1,60 - -
wiosna - 0,40 - 1,00 1,80 - -
10 Ziemniaki wczesne okres sezonu - 0,70 - 1,00 2,00 - -
" późne III, IV, V - 0,30 - 0,50 1,00 - -
VI, VII, VIII - 0,30 - 0,80 1,00 - -
IX, X, XI, XII - 0,30 - 0,50 1,00 - -
C. PRZETWORY ZBOŻOWE
1 Mąka i kasze luzem i w opakowaniu cały rok 0,10 0,10 0,15 - - - -
2 Pasze treściwe " " 0,10 0,10 0,15 - - - -
3 Ryż " " - 0,10 - 0,15 - - -
D. MIÓD, PRZETWORY Z OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW
1 Miód beczki cały rok - - - - 0,20 - -
miesiące:
2 Kapusta i ogórki kwaszone beczki V - IX - - 0,50 - - - -
X - IV - - 0,30 - - - -
miesiące:
3 Grzyby solone i marynowane X - IV - - 0,20 - - - -
V - IX - - 0,30 - - - -
4 Marmolada, powidła, konfitury beczki cały rok - - 0,05 - - - -
skrzynki " - - 0,08 - - - -
5 Susze owocowe chałupnicze worki " - - 0,50 - - - -
6 Susze grzybowe chałupnicze worki " - - 0,10 - - - -

Dodatkowe postanowienie.

W razie przeładunku w czasie transportu warzyw, owoców, ziemniaków wczesnych oraz przetworów zbożowych ustalone normy dla tych artykułów podwyższa się o 30%.

Tabela nr 14

norm ubytku naturalnego przy transporcie mięsa i jego przetworów do punktów sprzedaży detalicznej

(w % od ilości przyjętej do przewiezienia).

Lp. Nazwa artykułu Przy przewozie do punktów sprzedaży detalicznej
od 3 do 6 punktów od 7 do 12 punktów ponad 12 punktów
lato zima lato zima lato zima
1 2 3 4 5 6 7 8
1 Mięso różne w ćwierćtuszach, półtuszach i tuszach:
a) wystudzone 0,15 0,10 0,25 0,20 0,35 0,30
b) wychłodzone 0,10 0,07 0,12 0,10 0,15 0,13
c) mrożone 0,05 0,05 0,08 0,08 0,10 0,10
2 Mięso różne w elementach:
a) wystudzone 0,20 0,15 0,25 0,25 0,40 0,35
b) wychłodzone 0,12 0,10 0,15 0,13 0,20 0,18
c) mrożone 0,05 0,05 0,08 0,08 0,08 0,08
3 Mięso końskie:
a) wystudzone 0,15 0,10 0,25 0,20 0,35 0,30
b) wychłodzone 0,10 0,07 0,12 0,10 0,15 0,13
c) mrożone 0,05 0,05 0,08 0,08 0,10 0,10
4 Dziczyzna:
a) wystudzona 0,25 0,20 0,35 0,30 0,45 0,40
b) wychłodzona 0,20 0,17 0,22 0,20 0,25 0,23
c) mrożona 0,15 0,15 0,18 0,18 0,20 0,20
5 Zające i króliki:
a) wystudzone 0,20 0,15 0,25 0,25 0,40 0,35
b) wychłodzone 0,12 0,10 0,15 0,13 0,20 0,18
c) mrożone 0,05 0,05 0,08 0,08 0,08 0,08
6 Płuca, wątroba, wymię, żołądki, mózgi:
a) wystudzone 0,45 0,30 0,55 0,40 0,65 0,50
b) wychłodzone 0,30 0,20 0,38 0,25 0,45 0,30
7 Łby: wołowe, baranie i cielęce, serca, ozory, nerki:
a) wystudzone 0,35 0,25 0,40 0,30 0,50 0,35
b) wychłodzone 0,25 0,20 0,35 0,25 0,40 0,30
8 Głowizna wieprzowa, nogi, kości:
a) wystudzone 0,25 0,15 0,35 0,25 0,45 0,35
b) wychłodzone 0,20 0,15 0,25 0,20 0,30 0,25
9 Wędliny trwałe 0,08 0,05 0,10 0,08 0,13 0,10
10 Wędliny półtrwałe 0,08 0,05 0,10 0,10 0,13 0,10
11 Wędliny nietrwałe 0,10 0,08 0,15 0,13 0,18 0,15
12 Kiszki różne 0,13 0,10 0,18 0,15 0,20 0,18
13 Salcesony i rolady oraz inne wyroby wędliniarskie 0,10 0,08 0,15 0,13 0,25 0,15
14 Mięso peklowane 0,13 0,10 0,18 0,15 0,20 0,18
15 Tłuszcze świeże 0,10 0,08 0,13 0,10 0,15 0,13
16 Tłuszcze solone 0,13 0,08 0,15 0,13 0,20 0,15
17 Tłuszcze topione i rafinowane 0,03 0,03 0,03 0,03 0,04 0,04

Dodatkowe postanowienia:

1. Za mięso wystudzone uważa się mięso po upływie co najmniej 6 godzin od uboju.

Za mięso wychłodzone uważa się mięso w chłodni o temperaturze od 0° do -6°C.

Za mięso mrożone uważa się mięso o temperaturze nie wyższej niż -6°C.

Za wędliny trwałe uważa się wędliny, które zawierają do 35% wody.

Za wędliny półtrwałe uważa się wędliny, które zawierają do 50% wody.

Za wędliny nietrwałe uważa się wędliny, które zawierają ponad 50% wody.

2. Normy ubytku naturalnego w transporcie mięsa i przetworów mięsnych są zróżnicowane zależnie od ilości punktów odbioru (punktów detalicznych) tych towarów, przy czym stosuje się je, jeśli przewóz dokonywany jest co najmniej do trzech punktów i tylko w tym wypadku, gdy obsługa środka transportowego rozważa towar dla poszczególnych punktów odbioru.

Tabela nr 15

norm ubytku naturalnego mięsa i przetworów mięsnych w transporcie drogowym (samochody, zaprzęgi)

(w % od ilości przyjętej do przewozu).

Lp. Nazwa artykułu Przewóz na odległość Za każde następne
do 10 km ponad 10 km do 25 km ponad 25 km do 50 km ponad 50 km do 100 km 100 km
lato zima lato zima lato zima lato zima lato zima
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 Mięso różne w sztukach (ćwierćtusze, półtusze, tusze):
a) wystudzone 0,18 0,15 0,23 0,20 0,30 0,25 0,50 0,35 0,20 0,12
b) wychłodzone 0,10 0,06 0,14 0,10 0,18 0,12 0,22 0,12 0,09 0,07
c) mrożone 0,01 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 0,08 0,02 0,02
2 Mięso różne w elementach:
a) wystudzone 0,20 0,17 0,25 0,22 - - - - - -
b) wychłodzone 0,12 0,08 0,17 0,13 0,20 0,16 0,23 0,20 - -
c) mrożone 0,01 0,01 0,02 0,03 0,02 0,03 0,02 0,03 0,02 0,03
3 Mięso końskie:
a) wystudzone 0,18 0,15 0,23 0,20 0,30 0,25 0,50 0,35 0,20 0,12
b) wychłodzone 0,10 0,06 0,14 0,10 0,18 0,12 0,22 0,12 0,09 0,07
c) mrożone 0,01 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 0,08 0,02 0,02
4 Dziczyzna:
a) wystudzona 0,28 0,25 0,33 0,30 0,40 0,35 0,60 0,45 0,30 0,22
b) wychłodzona 0,20 0,16 0,24 0,20 0,28 0,22 0,32 0,22 0,19 0,27
c) mrożona 0,11 0,11 0,12 0,13 0,14 0,13 0,16 0,18 0,12 0,12
5 Płuca, wątroba, wymię, flaki i mózgi:
a) wystudzone 0,70 0,50 1,00 0,70 - - - - - -
b) wychłodzone 0,40 0,25 0,50 0,35 0,60 0,50 0,70 0,60 - -
6 Łby: wołowe, baranie, cielęce oraz serca, ozory i nerki:
a) wystudzone 0,50 0,30 0,70 0,50 - - - - - -
b) wychłodzone 0,30 0,20 0,40 0,30 0,50 0,40 0,60 0,50 - -
7 Głowy wieprzowe, nogi, kości:
a) wystudzone 0,30 0,20 0,40 0,30 - - - - - -
b) wychłodzone 0,30 0,20 0,40 0,30 0,50 0,40 0,60 0,50 - -
8 Kiełbasy trwałe i półtrwałe 0,05 0,03 0,08 0,05 0,12 0,08 0,18 0,12 0,04 0,03
9 Kiełbasy nietrwałe 0,12 0,10 0,15 0,14 0,20 0,17 0,25 0,20 0,12 0,10
10 Kiszki różne 0,15 0,12 0,20 0,15 0,25 0,20 0,30 0,25 0,15 0,12
11 Salcesony i rolady 0,12 0,10 0,15 0,14 0,20 0,17 0,25 0,20 0,12 0,10
12 Wędliny z 1 kawałka:
a) trwałe i półtrwałe 0,05 0,03 0,08 0,05 0,12 0,08 0,18 0,12 0,04 0,03
b) nietrwałe 0,07 0,04 0,09 0,05 0,12 0,08 0,15 0,10 0,08 0,05
13 Mięso peklowane 0,09 0,06 0,11 0,07 0,14 0,10 0,17 0,12 0,10 0,03
14 Tłuszcze:
a) świeże 0,07 0,04 0,08 0,05 0,09 0,06 0,10 0,07 0,08 0,06
b) topione 0,02 0,02 0,03 0,03 0,04 0,04 0,05 0,05 0,02 0,02
c) solone 0,10 0,07 0,12 0,09 0,14 0,11 0,16 0,13 0,14 0,09
15 Drób domowy mrożony w samochodzie chłodniczym:
1 doba - 0,25
2 doby - 0,35
3 doby - 0,38
1 Załącznik:

-zmieniony przez § 1 zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 2 czerwca 1972 r. (M.P.72.31.173) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 16 czerwca 1972 r.

- zmieniony przez § 1 zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 18 maja 1977 r. (M.P.77.14.80) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 11 czerwca 1977 r.

- zmieniony przez § 2 ust. 2 zarządzenia Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 11 czerwca 1979 r. w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas chłodzenia i przechowywania w magazynach chłodzonych (M.P.79.16.102) z dniem 1 października 1979 r.

- zmieniony przez § 1 zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 27 kwietnia 1980 r. (M.P.80.13.59) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 8 maja 1980 r.

- zmieniony przez § 2 zarządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 8 stycznia 1982 r. w sprawie norm ubytków naturalnych ziemniaków jadalnych i sadzeniaków podczas przechowywania (M.P.82.3.16) z dniem 25 stycznia 1982 r.

- zmieniony przez § 2 ust. 1 zarządzenia Ministra Rolnictwa, Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 12 grudnia 1986 r. w sprawie krajowych norm ubytków naturalnych niektórych artykułów rolno-spożywczych podczas przechowywania (M.P.87.2.16) z dniem 4 lutego 1987 r.

- zmieniony przez § 3 zarządzenia Ministra Rolnictwa, Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 12 marca 1987 r. w sprawie krajowych norm ubytków naturalnych niektórych przetworów mleczarskich podczas przechowywania (M.P.87.10.94) z dniem 4 kwietnia 1987 r.

- zmieniony przez § 2 zarządzenia Ministra Rolnictwa, Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 1 października 1987 r. w sprawie krajowych norm ubytków naturalnych na niektóre artykuły rolno-spożywcze podczas przechowywania (M.P.87.33.284) z dniem 14 listopada 1987 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024