Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych oraz wydawania z tych chłodni.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 5 maja 1966 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych oraz wydawania z tych chłodni.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
§  1. 1
1.
Przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych oraz wydawaniu z tych chłodni mięsa wieprzowego w półtuszach, mięsa wołowego w półtuszach i ćwierćtuszach, mięsa cielęcego i baraniego w tuszach stosuje się normy ubytków naturalnych zawarte w załączniku do zarządzenia.
2.
Normy ubytków naturalnych określone w tabelach 1, 2 i 9 załącznika, o którym mowa w ust. 1, oraz zasady określone w § 1-13 tego załącznika mają również zastosowanie przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych oraz wydawaniu z tych chłodni mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych. Jakość i warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do zamrażania i przechowywania, określa norma BN-64/8011-08 »Półtusze wieprzowe zdekompletowane«.
§  2.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 2 października 1962 r. w sprawie norm ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego (Monitor Polski Nr 74, poz. 346).
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 czerwca 1966 r.

ZAŁĄCZNIK 

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO, WOŁOWEGO, CIELĘCEGO I BARANIEGO PODCZAS ZAMRAŻANIA I PRZECHOWYWANIA W CHŁODNIACH SKŁADOWYCH ORAZ WYDAWANIA Z TYCH CHŁODNI

§ 1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas zamrażania oraz przechowywania w chłodniach składowych oraz wydawania z tych chłodni mięsa luzem:
1)
wieprzowego w półtuszach,
2)
wołowego ze zwierząt dorosłych oraz z jałowic i wolców w półtuszach i w ćwierćtuszach,
3)
cielęcego i baraniego w tuszach.
§  2.
Ubytki naturalne są to ilości wody wyparowanej z mięsa podczas zamrażania i przechowywania oraz straty powstałe wskutek czynności manipulacyjnych.
§  3.
1.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają poszczególne rodzaje i klasy mięsa, różne zakresy temperatur mięsa w momencie przyjmowania, różne systemy zamrażania oraz warunki i okresy przechowywania.
2.
W zależności od osiągania określonych zakresów temperatur w czasie przechowywania mięsa w komorach składowych chłodnie składowe zalicza się do następujących grup:

grupa I od -18,1°C do -22°C

grupa II od -14,1°C do -18°C

grupa III od -10,0°C do -14°C

3.
Chłodnia Wrocławska Nr 1, posiadająca solankowy system chłodzenia, nie jest zaliczana do żadnej z grup chłodni wymienionych w ust. 2.
4.
W szczególnym wypadku dopuszcza się w ramach jednej chłodni utrzymanie w niektórych pomieszczeniach składowych temperatury wyższej od ustalonego zakresu temperatur dla danej grupy chłodni składowych, np. chłodnia zaliczona do grupy I może mieć pomieszczenia składowe w zakresie temperatur przewidzianych dla chłodni grupy II i III.
5.
Zakwalifikowania pomieszczeń składowych, o których mowa w ust. 4, dokonuje dyrektor Zjednoczenia Chłodni Składowych na wniosek dyrektora chłodni.
§  4.
Normy ubytków naturalnych stosuje się, jeżeli sposób zamrażania i przechowywania oraz wymagania, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do chłodni, są zgodne z następującymi normami:

1) PN-57/A-07005. Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach,

2) PN-62/A-07006. Towary żywnościowe. Wytyczne zamrażania w chłodniach,

3) PN-63/A-07007. Towary żywnościowe. Załadowanie powierzchni składowej w chłodniach piętrowych,

4) RN-61-MPSp. i Sk. Chłod. 1. Mięso i podroby. Ocena w chłodniach.

§  5.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do ciężaru mięsa ustalonego przy przyjęciu określają tabele.
§  6.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych są wielkościami maksymalnymi.
§  7.
1.
Podane w tabelach normy ubytków naturalnych odnoszą się do mięsa podczas zamrażania i przechowywania w okresie letnim i zimowym.
2.
Normy ubytków naturalnych mięsa podczas przechowywania ustalone zostały dla okresów pełnomiesięcznych.
3.
Za okres miesięczny przyjmuje się 30 dób.
§  8.
1.
Rozliczeń, ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami o inwentaryzacji i spisywaniu niedoborów.
2.
Jednostką rozliczeniową ubytków naturalnych jest partia mięsa. Szczegółowe zasady określenia partii mięsa i sposobu jej tworzenia regulują obowiązujące przepisy, wydane przez dyrektora Zjednoczenia Chłodni Składowych.
3.
W uzasadnionym wypadku dopuszcza się łączne rozliczanie ubytków naturalnych klas mięsa w ramach jednej partii, jeżeli łączny rzeczywisty ubytek naturalny, przewidziany normami dla poszczególnych klas mięsa, nie przekracza wysokości ubytków naturalnych dla całej partii.
§  9.
1.
W razie przekroczenia określonych normami okresów przechowywania za każdy następny miesiąc stosuje się normy ubytków przewidziane dla ostatniego miesiąca.
2.
W uzasadnionym wypadku, np. w razie przechowywania mięsa przy parownikach, pod kanałami powietrznymi lub przy drzwiach w partiach nie przekraczających 15 ton, obowiązujące normy ubytków naturalnych podczas przechowywania mogą być podwyższone, nie więcej jednak niż o 15%.
§  10.
1.
W razie przerzutu mięsa zamrożonego pomiędzy chłodniami składowymi wysokość norm ubytków naturalnych podczas przechowywania ustala się odrębnie dla każdej chłodni w zależności od grupy, do której dana chłodnia została zaliczona.
2.
Wysokość normy ubytków naturalnych dla okresu przechowywania mięsa zamrożonego w chłodni, otrzymującej mięso z przerzutu z innej chłodni zaliczanej do tej samej grupy, oblicza się według wzoru:

N = a - b

w którym:

N = wysokość normy ubytków naturalnych dla okresu przechowywania mięsa zamrożonego w chłodni otrzymującej;

a = wysokość normy ubytków naturalnych dla całego okresu przechowywania mięsa w chłodni wysyłającej i otrzymującej;

b = wysokość normy ubytków naturalnych dla okresu przechowywania mięsa w chłodni wysyłającej.

3.
Wysokość normy ubytków naturalnych dla okresu przechowywania mięsa zamrożonego w chłodni otrzymującej mięso z przerzutu z innej chłodni, nie zaliczonej do tej samej grupy, oblicza się według wzoru podanego w ust. 2, przyjmując do tego obliczenia wysokość normy ubytków naturalnych dla okresu przechowywania mięsa w chłodni wysyłającej, ustalonej dla grupy chłodni otrzymującej mięso. Rozliczenia ubytków naturalnych w chłodni wysyłającej mięso do innej chłodni dokonuje się według norm ustalonych dla tej grupy chłodni, do której zaliczona jest chłodnia wysyłająca.
4.
W razie przyjęcia do chłodni składowej w drodze przerzutu z innej chłodni mięsa zamrożonego o temperaturze poniżej -8°C, do obliczonej wysokości normy ubytków naturalnych dla okresu przechowywania mięsa w chłodni otrzymującej dodaje się 0,1%.
§  11.
W razie domrażania w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa o temperaturze wyższej niż -8°C w momencie przyjęcia do chłodni składowej, normy ubytków naturalnych na domrażanie oblicza się na podstawie procentu podanego w tabeli 9 w stosunku do norm ubytków naturalnych dla mięsa podczas zamrażania w zakresie temperatur do +4°C, podanych w tabelach 1, 3, 5 i 7.
§  12.
W razie powstania ubytków naturalnych nie ujętych niniejszymi normami, ubytki rozlicza się w trybie ustalonym dla rozliczeń ubytków nadzwyczajnych.
§  13.
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określają tabele 1-9.

Tabela 1.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach podczas zamrażania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Zakresy temperatur w najgrubszej części półtuszy
do +4°C od +4,1°C do

+10°C

do +10,1°C do

+15°C

1 2 3 4 5
I I 0,54 0,62 0,65
II 0,63 0,72 0,76
III 0,72 0,84 0,87
II I 0,72 0,85 0,88
II 0,81 0,91 1,12
III 0,90 1,10 1,16
III I 0,81 0,97 1,02
II 0,90 1,09 1,16
III 1,00 1,21 1,23
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 0,90 1,06 1,12
II 1,00 1,20 1,26
III 1,09 1,33 1,41

Tabela 2.

Normy ubytków naturalnych mięsa zamrożonego wieprzowego w półtuszach podczas przechowywania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Okresy przechowywania
po 1 miesiącu po 2 miesiącach po 3 miesiącach po 4 miesiącach po 5 miesiącach po 6 miesiącach po 7 miesiącach po 8 miesiącach po 9 miesiącach po 10 miesiącach po 11 miesiącach po 12 miesiącach
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
I I 0,21 0,35 0,48 0,62 0,76 0,88 0,96 1,02 1,08 1,13 1,18 1,22
II 0,23 0,39 0,53 0,66 0,80 0,92 1,00 1,07 1,14 1,20 1,25 1,30
III 0,27 0,43 0,59 0,74 0,88 1,02 1,12 1,20 1,28 1,35 1,41 1,47
II I 0,25 0,41 0,56 0,70 0,85 1,00 1,09 1,17
II 0,29 0,46 0,61 0,75 0,90 1,05 1,15 1,23
III 0,35 0,52 0,68 0,83 1,00 1,17 1,28 1,38
III I 0,32 0,49 0,64 0,80 0,95 1,10 1,20 1,29
II 0,34 0,51 0,67 0,82 0,98 1,14 1,24 1,34
III 0,42 0,60 0,78 0,95 1,15 1,31 1,42 1,52
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 0,45 0,70 0,93 1,12 1,26 1,36
II 0,60 0,88 1,08 1,28 1,44 1,56
III 0,70 0,94 1,20 1,42 1,60 1,72

Tabela 3.

Normy ubytków naturalnych mięsa wołowego ze zwierząt dorosłych w półtuszach i ćwierćtuszach (przody i zady) podczas zamrażania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Zakresy temperatur w najgrubszej części półtuszy (ćwierćtuszy)
do +4°C od +4,1°C do

+10°C

do +10,1°C do

+15°C

1 2 3 4 5
I I 0,63 0,72 0,76
II 0,72 0,84 0,91
III 0,81 0,90 1,00
II I 0,81 0,95 0,98
II 0,90 1,09 1,14
III 1,04 1,26 1,36
III I 0,99 1,17 1,24
II 1,08 1,19 1,39
III 1,35 1,65 1,85
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 1,21 1,47 1,51
II 1,32 1,57 1,69
III 1,65 2,01 2,13

Normy ubytków naturalnych podane w tabeli stosuje się do wszystkich partii, w których ilość przodów nie przekracza 65% ilości ćwierćtusz.

Tabela 4.

Normy ubytków naturalnych mięsa zamrożonego wołowego ze zwierząt dorosłych w półtuszach i w ćwierćtuszach (przody i zady) podczas przechowywania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Okresy przechowywania
po 1 miesiącu po 2 miesiącach po 3 miesiącach po 4 miesiącach po 5 miesiącach po 6 miesiącach po 7 miesiącach po 8 miesiącach po 9 miesiącach po 10 miesiącach po 11 miesiącach po 12 miesiącach
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
I I 0,26 0,45 0,59 0,72 0,83 0,92 1,00 1,07 1,14 1,20 1,26 1,31
II 0,27 0,47 0,61 0,74 0,86 0,96 1,05 1,14 1,22 1,29 1,36 1,42
III 0,33 0,53 0,71 0,86 0,99 1,11 1,21 1,30 1,38 1,46 1,54 1,60
II I 0,32 0,51 0,69 0,85 0,98 1,09 1,18 1,25 1,30 1,34
II 0,35 0,53 0,72 0,89 1,02 1,14 1,25 1,35 1,41 1,47
III 0,40 0,60 0,80 0,98 1,14 1,28 1,40 1,50 1,60 1,68
III I 0,33 0,52 0,71 0,88 1,02 1,15 1,24 1,30 1,36 1,40
II 0,37 0,56 0,75 0,94 1,08 1,21 1,32 1,42 1,50 1,56
III 0,45 0,72 1,00 1,23 1,43 1,58 1,72 1,84 1,93 2,00
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 0,49 0,78 1,06 1,32 1,53 1,71 1,86 1,95
II 0,50 0,84 1,12 1,41 1,62 1,81 1,98 2,13
III 0,67 1,08 1,50 1,84 2,13 2,37 2,58 2,76

Normy ubytków naturalnych podane w tabeli stosuje się do wszystkich partii, w których ilość przodów nie przekracza 65% ilości ćwierćtusz.

Tabela 5.

Normy ubytków naturalnych mięsa wołowego z jałowic i wolców w półtuszach i w ćwierćtuszach (przody i zady) podczas zamrażania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Zakresy temperatur w najgrubszej części półtuszy (ćwierćtuszy)
do +4°C od +4,1°C do

+10°C

do +10,1°C do

+15°C

1 2 3 4 5
I I 0,76 0,85 0,88
II 0,85 0,96 1,11
II I 0,96 1,10 1,12
II 1,05 1,24 1,29
III III 1,16 1,35 1,42
II 1,25 1,46 1,57
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 1,27 1,48 1,55
II 1,37 1,60 1,72

Tabela 6.

Normy ubytków naturalnych mięsa zamrożonego wołowego z jałowic i wolców w półtuszach i w ćwierćtuszach (przody i zady) podczas przechowywania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Okresy przechowywania
po 1 miesiącu po 2 miesiącach po 3 miesiącach po 4 miesiącach po 5 miesiącach po 6 miesiącach po 7 miesiącach po 8 miesiącach po 9 miesiącach po 10 miesiącach po 11 miesiącach po 12 miesiącach
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
I I 0,24 0,36 0,47 0,59 0,71 0,83 0,95 1,07 1,19 1,31 1,42 1,54
II 0,25 0,38 0,50 0,62 0,74 0,87 0,99 1,11 1,23 1,36 1,48 1,60
II I 0,30 0,44 0,57 0,70 0,84 0,98 1,11 1,25 1,38 1,52
II 0,33 0,48 0,62 0,76 0,91 1,05 1,20 1,34 1,48 1,63
III I 0,31 0,45 0,50 0,74 0,88 1,02 1,16 1,30 1,44 1,59
II 0,35 0,51 0,66 0,81 0,97 1,13 1,28 1,43 1,59 1,74
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 0,46 0,67 0,90 1,11 1,32 1,53 1,74 1,95
II 0,52 0,76 0,99 1,21 1,45 1,69 1,92 2,14

Normy ubytków naturalnych podane w tabeli stosuje się do wszystkich partii, w których ilość przodów nie przekracza 65% ilości ćwierćtusz.

Tabela 7.

Normy ubytków naturalnych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach podczas zamrażania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Zakresy temperatur w najgrubszej części tuszy
do +4°C od +4,1°C do

+10°C

od +10,1°C do

+15°C

1 2 3 4 5
I I 0,88 0,93 1,03
II 0,98 1,19 1,26
II I 1,12 1,29 1,34
II 1,23 1,47 1,55
III I 1,22 1,42 1,49
II 1,34 1,70 1,72
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 1,34 1,56 1,63
II 1,47 1,87 1,89

Tabela 8.

Normy ubytków naturalnych mięsa zamrożonego cielęcego i baraniego w tuszach podczas przechowywania.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Okresy przechowywania
po 1 miesiącu po 2 miesiącach po 3 miesiącach po 4 miesiącach po 5 miesiącach po 6 miesiącach
1 2 3 4 5 6 7 8
I I 0,49 0,79 1,00 1,14 1,26 1,35
II 0,53 0,86 1,12 1,25 1,38 1,48
II I 0,59 0,90 1,11 1,25
II 0,66 1,00 1,23 1,39
III I 0,67 0,96 1,18 1,32
II 0,74 1,06 1,31 1,46
Chłodnia Wrocławska Nr 1 I 1,00 1,44 1,77
II 1,11 1,59 1,96

Tabela 9.

Dodatkowe normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach, wołowego ze zwierząt dorosłych oraz z jałowic i wolców w półtuszach i w ćwierćtuszach oraz baraniego i cielęcego w tuszach o temperaturze powyżej -8°C przy domrażaniu.

Przy temperaturze mięsa domrażanego w stopniach C Normę ubytków naturalnych podwyższa się o %
od do
-8 i niżej 0
-7,9 -5,1 20
-5,0 -3,1 40
-3,0 -2,1 60
-2,0 -1,5 80
-1,4 -0,0 100
-0,0 +4,0 110
1 § 1 zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 21 czerwca 1967 r. (M.P.67.36.171) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1967 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024