Zasady zaopatrywania prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego i zakładów przemysłu gastronomicznego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 31 lipca 1965 r.
w sprawie zasad zaopatrywania prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego i zakładów przemysłu gastronomicznego.

Na podstawie art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 zarządzenia nr 22 Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 lutego 1958 r. w sprawie przekazania Ministrowi Handlu Wewnętrznego uprawnień do wydawania przepisów o zaopatrywaniu prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego i przemysłu gastronomicznego (Monitor Polski Nr 10, poz. 59) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Źródłami zaopatrzenia prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego i zakładów przemysłu gastronomicznego w artykuły spożywcze i przemysłowe są:
1)
nie uspołeczniona drobna wytwórczość (przemysł prywatny, rzemiosło, przemysł domowy i ludowy) oraz prywatne przedsiębiorstwa handlu hurtowego,
2)
producenci rolni - w zakresie produktów dopuszczonych do skupu wolnorynkowego przez przedsiębiorstwa nie uspołecznione,
3)
indywidualni rybacy - w zakresie ryb morskich i słodkowodnych, z wyjątkiem łososiowatych (łososie, trocie), węgorzy i sandaczy,
4)
jednostki zbytu organizacji społecznych, prowadzące działalność gospodarczą na podstawie zezwolenia Ministra Finansów,
5)
rzemieślnicze spółdzielnie zaopatrzenia i zbytu,
6)
państwowe i spółdzielcze jednostki handlu hurtowego oraz uspołecznione zakłady produkcyjne w branżach, w których nie działają jednostki handlu hurtowego,
7)
zakup od ludności przedmiotów używanych, towarów pochodzenia zagranicznego oraz towarów nabytych przez osoby zbywające w instytucjach zajmujących się eksportem wewnętrznym,
8)
tucz przyzakładowy, prowadzony przez prywatne zakłady gastronomiczne dla uzupełnienia zaopatrzenia własnych przedsiębiorstw na warunkach i zasadach ustalonych odrębnymi przepisami.
2.
Zasady zakupu produktów rolnych dopuszczonych do skupu wolnorynkowego (ust. 1 pkt 2) reguluje rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14 maja 1964 r. w sprawie zezwoleń na prowadzenie przedsiębiorstw handlowych i na wykonywanie usług handlowych oraz na prowadzenie zakładów przemysłu gastronomicznego przez jednostki gospodarki nie uspołecznionej (Dz. U. Nr 20, poz. 120 i Nr 27, poz. 178).
§  2.
Zakazuje się obrotu (zakupu i sprzedaży) tkaninami z metrażu przez prywatne przedsiębiorstwa handlu detalicznego.
§  3.
1.
Zakup przez prywatne przedsiębiorstwa handlu detalicznego i zakłady przemysłu gastronomicznego od ludności towarów pochodzenia zagranicznego oraz towarów nabytych w instytucjach zajmujących się eksportem wewnętrznym może być dokonywany tylko w ramach określonego w zezwoleniu zakresu działania przedsiębiorstwa. Zakup może być dokonany pod warunkiem dołączenia do dowodu zakupu towarów dowodu odprawy celnej ostatecznej, stwierdzającej, że towar został dopuszczony do obrotu na polskim obszarze celnym, lub dowodu nabycia towaru w instytucji zajmującej się eksportem wewnętrznym.
2.
Jeżeli nabywana jest tylko część artykułów wymienionych w dowodzie odprawy celnej lub w dowodzie nabycia towaru w instytucji zajmującej się eksportem wewnętrznym, nabywca obowiązany jest odnotować w swoich aktach dane dotyczące daty i numeru dowodu celnego lub dowodu nabycia towaru, ilość towaru, na jaką jest wystawiony dowód, oraz nazwę instytucji wystawiającej dowód. Na dowodzie odprawy celnej lub dowodzie zakupu towaru nabywca obowiązany jest odnotować ilość nabytego towaru oraz potwierdzić dokonaną adnotację czytelnym podpisem, datą i pieczęcią przedsiębiorstwa.
§  4.
Zaopatrzenie prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego w artykuły spożywcze przez jednostki wymienione w § 1 ust. 1 pkt 6 może obejmować następujące artykuły:
1)
mąki pszenne, cukier, kasze, pieczywo, wyroby mączno-cukiernicze, suchary, makaron oraz przetwory ziemniaczane,
2)
olej, margarynę, jaja, mleko spożywcze, napoje mleczne, twarogi, sery topione oraz lody,
3)
sól, ocet, musztardę, drożdże, środki odżywcze i koncentraty spożywcze, z wyjątkiem ekstraktu kawy "Marago", kawę zbożową oraz miód sztuczny,
4)
warzywa, owoce, fasolę, groch, marmoladę, przetwory warzywno-owocowe oraz konserwy warzywne i warzywno-mięsne,
5)
cukierki, z wyjątkiem cukierków czekoladowych i oblewanych czekoladą, piwo, wody gazowane, wina owocowe, papierosy oraz zapałki.
§  5.
Prywatne przedsiębiorstwa handlu detalicznego mogą zaopatrywać się w jednostkach wymienionych w § 1 ust. 1 pkt 6 w artykuły przemysłowe, których wykazy ustala Minister Handlu Wewnętrznego; wykazy tych artykułów podawane są do wiadomości za pośrednictwem właściwych organizacji prywatnego handlu i usług.
§  6.
1.
Zaopatrywanie się przez prywatne przedsiębiorstwa handlu detalicznego w jednostkach wymienionych w § 1 ust. 1 pkt 6 wymaga zgody organu do spraw handlu prezydium powiatowej (miejskiej, dzielnicowej) rady narodowej.
2.
Wyrażenie zgody następuje przez dokonanie adnotacji w zezwoleniu na prowadzenie przedsiębiorstwa.
§  7.
1.
Zaopatrzenie prywatnych zakładów gastronomicznych przez jednostki wymienione w § 1 ust. 1 pkt 6 obejmuje podstawowe niezbędne surowce i towary handlowe, w szczególności:
1)
mięso (w tym również mięso końskie), tłuszcze wieprzowe, łój, podroby, wędliny i wyroby wędliniarskie oraz garmażeryjne,
2)
ryby, przetwory rybne i śledzie,
3)
tłuszcze roślinne (olej, margarynę, ceres) oraz jaja, mleko spożywcze i inne przetwory mleczarskie,
4)
cukier, sól, mąki pszenne, pieczywo, pieczywo cukiernicze trwałe, kasze, płatki owsiane, strączkowe, makarony, ryż, ocet, musztardę, przyprawy, drożdże, warzywa, owoce, przetwory warzywno-owocowe, koncentraty spożywcze, konserwy warzywne i warzywno-mięsne,
5)
kawę naturalną, herbatę, kawę zbożową, cykorię, wody mineralne i gazowane, piwo, wina oraz inne napoje alkoholowe,
6)
papierosy, cygara, zapałki.
2.
Zaopatrzenie prywatnych zakładów gastronomicznych w artykuły wymienione w ust. 1 odbywa się w ramach rozdzielników ustalonych przez organy do spraw handlu prezydiów rad narodowych.
§  8.
Jednostki wymienione w § 1 ust. 1 pkt 6 prowadzące sprzedaż dla przedsiębiorstw prywatnych mogą dokonywać tej sprzedaży tylko przedsiębiorstwom posiadającym zezwolenie na prowadzenie przedsiębiorstwa, a jeżeli chodzi o przedsiębiorstwa handlu detalicznego - tylko w razie posiadania ponadto zgody, o której mowa w § 6.
§  9.
Jednostki handlu hurtowego prowadzące sprzedaż dla przedsiębiorstw prywatnych obowiązane są przechowywać dowody sprzedaży prywatnym przedsiębiorstwom według poszczególnych odbiorców i w porządku chronologicznym. W dowodach sprzedaży (fakturach), oprócz danych określonych właściwymi przepisami, należy podawać numer i datę zezwolenia na prowadzenie przedsiębiorstwa.
§  10.
Sprzedaż towarów (surowców) dla prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego i zakładów przemysłu gastronomicznego przez uspołecznione jednostki handlu hurtowego lub zakłady produkcyjne następuje za gotówkę, po ocenach obowiązujących dla uspołecznionych przedsiębiorstw handlu detalicznego i przemysłu gastronomicznego.
§  11. 1
(skreślony).
§  12.
Zarządzenie nie narusza ograniczeń, wynikających z innych przepisów dotyczących obrotu towarowego i zaopatrzenia.
§  13.
Traci moc zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 31 marca 1958 r. w sprawie zasad zaopatrywania prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego i przemysłu gastronomicznego (Monitor Polski z 1958 r. Nr 23, poz. 138, z 1959 r. Nr 6, poz. 26 i z 1962 r. Nr 11, poz. 38).
§  14.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
1 § 11 skreślony przez § 1 zarządzenia z dnia 21 listopada 1966 r. (M.P.66.66.316) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 7 września 1966 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024