Normy ubytków naturalnych wędlin podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 12 października 1964 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych wędlin podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420), zarządza się, co następuje:
§  1.
Przy przechowywaniu w magazynach i wydawaniu magazynów wędlin stosuje się normy ubytków naturalnych zawarte w załączniku do zarządzenia.
§  2.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 15 grudnia 1960 r. w sprawie norm ubytków naturalnych podczas studzenia, chłodzenia i przechowywania mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego, ośrodków i podrobów zwierząt rzeźnych, łojów surowych oraz podczas przechowywania wędlin i wyrobów wędliniarskich w zakładach mięsnych podporządkowanych Centrali Przemysłu Mięsnego (Monitor Polski z 1961 r. Nr 5, poz. 29).
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 listopada 1964 r.

ZAŁĄCZNIK 

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH WĘDLIN PODCZAS PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH I WYDAWANIA Z MAGAZYNÓW

§ 1. 1
Przedmiotem normy są ubytki naturalne wędlin (wędzonek i kiełbas) powstałe podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów. Normy ubytków naturalnych nie dotyczą wędlin przechowywanych i przekazywanych do obrotu w pojemnikach plombowanych.
§  2.
Ubytek naturalny jest to ilość wyparowanej wody z wędlin podczas przechowywania oraz straty powstałe wskutek czynności manipulacyjnych.
§  3. 2
Jakość i warunki, jakim powinny odpowiadać wędliny w momencie przekazywania do magazynów określa norma BN-72/8014-05 - Wędliny oraz inne przepisy technologiczno-normalizacyjne wydane przez Dyrektora Centrali Przemysłu Mięsnego w zakresie wymagań jakościowych nowowprowadzanych asortymentów wędlin.
§  4.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do wagi wędlin ustalonej przy przyjęciu do magazynu wyrobów gotowych określają tabele 1-6.
§  5.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych podane w [??brak jednego wiersza]
§  6.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają poszczególne grupy i podgrupy wędlin, wyodrębnione w zależności od technologii produkcji, stopnia rozdrobnienia, średnicy przekroju, rodzaju osłonki, trwałości itp. oraz w zależności od rodzajów magazynów i okresów przechowywania.
§  7.
Przy stosowaniu norm ubytków naturalnych rozróżnia się następujące grupy i podgrupy wędlin:
1)
wędzonki:
a)
wędzonki trwałe: słonina wędzona;
b)
wędzonki półtrwałe:

grupa I: szynka z kością wędzona, szynka sznurowana wędzona (wieprzowa i wołowa), ogonówka, baleron wędzony, bekon wędzony, polędwica wędzona (wieprzowa i wołowa), polędwica łososiowa (wieprzowa i wołowa), boczek wędzony, podgardle wędzone, słonina paprykowana, ozór wędzony wołowy;

grupa II: golonka wędzona, żeberka wędzone, nóżki [??brak jednego wiersza]

c)
wędzonki, nietrwale: szynka gotowana (wieprzowa i wołowa), szynka gotowana sznurowana w pęcherzu, szynka gotowana z prosiąt, bekon zwijany gotowany, baleron gotowany, boczek gotowany, szynka cielęca, rolada (cielęca, schabowa, wołowa, z prosiąt), ozór wołowy gotowany, schab polski pieczony, polędwiczka wieprzowa pieczona;
2)
kiełbasy:
a)
kiełbasy trwałe: salami (wszystkie), kiełbasa krakowska sucha, hutnicka;
b)
kiełbasy półtrwałe:

grupa I: kiełbasa cielęca tarnowska, tuchowska, wołowa krajana, rzeszowska, polska wędzona, frankfurterki, wczasowa, turystyczna, żuławska, litewska, podhalańska, serbska;

grupa II: kiełbasa węgierska, kujawska, wiejska, serwolatki, metki, ukraińska, żywiecka, piwna,, piwna z gęsiną, krakowska krajana, białostocka, podkarpacka, polędwicowa, toruńska, tarnogórska, limanowska, łowiecka, bełska;

grupa III: kiełbasa łososiowa, delikatesowa, myśliwska, jałowcowa, bałtycka, kabanosy;

c)
kiełbasy nietrwałe:

grupa I: parówki, kiełbasa biała surowa, parówki cieszyńskie;

grupa II: serdelki, kiełbasa parówkowa, serdelowa (wieprzowa i cielęca), kiełbaski porcjowane (z manną i bez manny), kiełbasa śniadaniowa, grudziądzka;

grupa III: kiełbasa śląska, zwyczajna, bieszczadzka, mazowiecka, służewiecka, umowna;

grupa IV: kiełbasa kminkowa, królewiecka, gnieźnieńska, bydgoska, tomaszowska, beczkowa, mortadela (wszystkie rodzaje);

grupa V: kiełbasa szynkowa, szynkowa wołowa, cytrynowa, krakowska parzona, czosnkowa, kiełbasy bezosłonkowe.

§  8.
1.
Podane w tabelach normy ubytków naturalnych odnoszą się do wędlin przechowywanych w magazynach chłodzonych i nie chłodzonych w okresie letnim i zimowym.
2.
Za okres letni przyjmuje się okres od 1 kwietnia do 31 października, a za okres zimowy - okres od 1 listopada do 31 marca.
§  9.
1.
Przy przechowywaniu wędlin z przerzutu stosuje się normy ubytków naturalnych określone w tabelach 3 i 6.
2.
Wędliny otrzymane z przerzutu należy ewidencjonować i rozliczać oddzielnie od wędlin z produkcji własnej.
§  10. 3
1.
Rozliczeń ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami z zakresu inwentaryzacji i spisywaniu niedoborów, uwzględniając zasady ustalone przez Dyrektora Centrali Przemysłu Mięsnego w sprawie ustalania średniego okresu przechowywania wędlin dla rozliczania ubytków naturalnych.
3.
Zasady rozliczania ubytków naturalnych wędlin pochodzących z przerzutu w razie przechowywania ich w magazynach określają odrębne przepisy Dyrektora Centrali Przemysłu Mięsnego.
§  11.
1.
W razie powstania ubytków naturalnych nie ujętych normami ubytki rozlicza się w trybie ustalonym dla rozliczeń ubytków nadzwyczajnych.
2.
W razie wprowadzania do produkcji asortymentów wędlin nie wymienionych w § 7 stosuje się do nich normy ubytków naturalnych ustalone dla wędlin zaliczonych do grupy i podgrupy technologicznej o podobnej wydajności, rozdrobnieniu, średnicy przekroju i innych cechach mających wpływ na kształtowanie się ubytków naturalnych, zgodnie z ustaleniami normy przedmiotowej.
3.
Zakwalifikowania asortymentów wędlin, o których mowa w ust. 2, do poszczególnych grup i podgrup dokonuje dyrektor Centrali Przemysłu Mięsnego na wniosek jednostki nadrzędnej producenta.
§  12.
Jeżeli zakład posiada oddzielnie magazyn wyrobów gotowych i magazyn dystrybucyjny, określone w tabelach 1-6 normy ubytków naturalnych obejmują okres przechowywania wędlin w obu magazynach, a także ubytki naturalne powstałe wskutek rozważania.
§  13. 4
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określają tabele 1-6.

Tabela 1.

Normy ubytków naturalnych wędzonek podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie letnim, i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Normy ubytków naturalnych w %
Godziny Wędzonki
przechowywania trwałe półtrwałe nietrwałe
grupa I grupa II
1 2 3 4 5
do 1 0,01 0,02 0,03 0,04
powyżej 1 do 2 0,03 0,05 0,07 0,09
" 2 do 3 0,05 0,08 0,10 0,13
" 3 do 4 0,06 0,10 0,14 0,18
" 4 do 5 0,08 0,12 0,17 0,22
" 5 do 6 0,10 0,15 0,20 0,25
" 6 do 7 0,11 0,17 0,22 0,27
" 7 do 8 0,12 0,19 0,24 0,29
" 8 do 9 0,13 0,20 0,26 0,31
" 9 do 10 0,13 0,21 0,28 0,33
" 10 do 11 0,14 0,23 0,29 0,34
" 11 do 12 0,15 0,25 0,30 0,35
" 12 do 13 0,16 0,27 0,32 0,36
" 13 do 14 0,16 0,29 0,33 0,38
" 14 do 15 0,17 0,30 0,34 0,39
" 15 do 16 0,18 0,32 0,36 0,40
" 16 do 17 0,19 0,33 0,37 0,42
" 17 do 18 0,20 0,34 0,39 0,43
" 18 do 19 0,20 0,35 0,40 0,44
" 19 do 20 0,21 0,36 0,41 0,46
" 20 do 21 0,22 0,37 0,42 0,47
" 21 do 22 0,23 0,38 0,43 0,48
" 22 do 23 0,24 0,39 0,44 0,49
" 23 do 24 0,25 0,40 0,45 0,50
" 24 do 25 0,25 0,40 0,46 0,51
" 25 do 26 0,26 0,41 0,47 0,52
" 26 do 27 0,26 0,41 0,48 0,53
" 27 do 28 0,27 0,42 0,49 0,54
" 28 do 29 0,27 0,42 0,50 0,55
" 29 do 30 0,28 0,43 0,51 0,56
" 30 do 31 0,28 0,43 0,51 0,57
" 31 do 32 0,29 0,44 0,52 0,57
" 32 do 33 0,29 0,44 0,52 0,58
" 33 do 34 0,29 0,45 0,53 0,58
" 34 do 35 0,30 0,45 0,53 0,59
" 35 do 36 0,30 0,46 0,54 0,59
" 36 do 37 0,31 0,46 0,54 0,60
" 37 do 38 0,31 0,46 0,55 0,60
" 38 do 39 0,32 0,47 0,55 0,61
" 39 do 40 0,32 0,47 0,56 0,61
" 40 do 41 0,33 0,47 0,56 0,62
" 41 do 42 0,33 0,48 0,57 0,62
" 42 do 43 0,33 0,48 0,57 0,63
" 43 do 44 0,34 0,48 0,58 0,63
" 44 do 45 0,34 0,49 0,58 0,64
" 45 do 46 0,34 0,49 0,59 0,64
" 46 do 47 0,35 0,49 0,59 0,65
" 47 do 48 0,35 0,50 0,60 0,65
" 48 do 49 0,35 0,50 0,60 0,66
" 49 do 50 0,36 0,50 0,61 0,66
" 50 do 51 0,36 0,50 0,61 0,67
" 51 do 52 0,37 0,51 0,62 0,67
" 52 do 53 0,37 0,51 0,62 0,68
" 53 do 54 0,38 0,51 0,63 0,68
" 54 do 55 0,38 0,52 0,63 0,69
" 55 do 56 0,38 0,52 0,64 0,69
" 56 do 57 0,39 0,53 0,64 0,70
" 57 do 58 0,39 0,53 0,65 0,70
" 58 do 59 0,40 0,54 0,65 0,71
" 59 do 60 0,40 0,54 0,66 0,71
" 60 do 61 0,40 0,55 0,66 0,72
" 61 do 62 0,41 0,55 0,66 0,72
" 62 do 63 0,41 0,55 0,67 0,72
" 63 do 64 0,42 0,56 0,67 0,73
" 64 do 65 0,42 0,56 0,67 0,73
" 65 do 66 0,43 0,57 0,68 0,73
" 66 do 67 0,43 0,57 0,68 0,74
" 67 do 68 0,43 0,58 0,68 0,74
" 68 do 69 0,44 0,58 0,69 0,74
" 69 do 70 0,44 0,59 0,69 0,75
" 70 do 71 0,45 0,59 0,69 0,75
" 71 do 72 0,45 0,60 0,70 0,75
" 72 do 73 0,45 0,60 0,70 -
" 73 do 74 0,46 0,60 0,70 -
" 74 do 75 0,46 0,60 0,70 -
" 75 do 76 0,46 0,61 0,71 -
" 76 do 77 0,46 0,61 0,71 -
" 77 do 78 0,47 0,62 0,71 -
" 78 do 79 0,47 0,62 0,71 -
" 79 do 80 0,47 0,63 0,71 -
" 80 do 81 0,47 0,63 0,72 -
" 81 do 82 0,47 0,64 0,72 -
" 82 do 83 0,48 0,64 0,72 -
" 83 do 84 0,48 0,65 0,72 -
" 84 do 85 0,48 0,65 0,72 -
" 85 do 86 0,48 0,66 0,73 -
" 86 do 87 0,48 0,66 0,73 -
" 87 do 88 0,49 0,66 0,73 -
" 88 do 89 0,49 0,67 0,73 -
" 89 do 90 0,49 0,67 0,73 -
" 90 do 91 0,49 0,68 0,74 -
" 91 do 92 0,49 0,68 0,74 -
" 92 do 93 0,50 0,69 0,74 -
" 93 do 94 0,50 0,69 0,74 -
" 94 do 95 0,50 0,69 0,74 -
" 95 do 96 0,50 0,70 0,75 -
" 96 do 97 0,50 0,70 0,75 -
" 97 do 98 0,50 0,70 0,75 -
" 98 do 99 0,51 0,70 0,75 -
" 99 do 100 0,51 0,71 0,76 -
" 100 do 101 0,51 0,71 0,76 -
" 101 do 102 0,51 0,71 0,76 -
" 102 do 103 0,51 0,71 0,76 -
" 103 do 104 0,52 0,72 0,77 -
" 104 do 105 0,52 0,72 0,77 -
" 105 do 106 0,52 0,72 0,77 -
" 106 do 107 0,52 0,72 0,77 -
" 107 do 108 0,52 0,73 0,77 -
" 108 do 109 0,53 0,73 0,78 -
" 109 do 110 0,53 0,73 0,78 -
" 110 do 111 0,53 0,73 0,78 -
" 111 do 112 0,53 0,74 0,78 -
" 112 do 113 0,53 0,74 0,79 -
" 113 do 114 0,54 0,74 0,79 -
" 114 do 115 0,54 0,74 0,79 -
" 115 do 116 0,54 0,74 0,79 -
" 116 do 117 0,54 0,75 0,79 -
" 117 do 118 0,54 0,75 0,80 -
" 118 do 119 0,55 0,75 0,80 -
" 119 do 120 0,55 0,75 0,80 -
W razie przechowywania wędzonek trwałych i półtrwałych ponad 120 godzin, dla każdych następnych rozpoczętych 12 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 120 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 14 dni dla wędzonek trwałych oraz ponad 7 dni dla wędzonek półtrwałych rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

Tabela 2.

Normy ubytków naturalnych wędzonek podczas przechowywania w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim.

Normy ubytków naturalnych w %
Godziny Wędzonki
przechowywania trwałe półtrwałe nietrwałe
grupa I grupa II
1 2 3 4 5
do 1 0,02 0,03 0,04 0,07
powyżej 1 do 2 0,05 0,07 0,09 0,14
" 2 do 3 0,08 0,10 0,13 0,20
" 3 do 4 0,10 0,14 0,18 0,26
" 4 do 5 0,12 0,17 0,22 0,31
" 5 do 6 0,15 0,20 0,25 0,35
" 6 do 7 0,16 0,22 0,27 0,37
" 7 do 8 0,17 0,24 0,29 0,38
" 8 do 9 0,18 0,26 0,31 0,40
" 9 do 10 0,19 0,28 0,33 0,42
" 10 do 11 0,19 0,29 0,34 0,44
" 11 do 12 0,20 0,30 0,35 0,45
" 12 do 13 0,21 0,32 0,36 0,46
" 13 do 14 0,22 0,33 0,38 0,48
" 14 do 15 0,23 0,34 0,39 0,49
" 15 do 16 0,24 0,36 0,40 0,50
" 16 do 17 0,24 0,37 0,42 0,52
" 17 do 18 0,25 0,39 0,43 0,53
" 18 do 19 0,26 0,40 0,44 0,54
" 19 do 20 0,27 0,41 0,46 0,56
" 20 do 21 0,28 0,42 0,47 0,57
" 21 do 22 0,29 0,43 0,48 0,58
" 22 do 23 0,29 0,44 0,49 0,59
" 23 do 24 0,30 0,45 0,50 0,60
" 24 do 25 0,30 0,45 0,51 0,61
" 25 do 26 0,31 0,46 0,52 0,62
" 26 do 27 0,31 0,46 0,53 0,63
" 27 do 28 0,32 0,47 0,54 0,64
" 28 do 29 0,32 0,47 0,55 0,65
" 29 do 30 0,33 0,48 0,56 0,66
" 30 do 31 0,33 0,48 0,56 0,67
" 31 do 32 0,34 0,49 0,57 0,67
" 32 do 33 0,34 0,49 0,57 0,68
" 33 do 34 0,34 0,50 0,58 0,68
" 34 do 35 0,35 0,50 0,58 0,69
" 35 do 36 0,35 0,51 0,59 0,69
" 36 do 37 0,36 0,51 0,59 -
" 37 do 38 0,36 0,51 0,60 -
" 38 do 39 0,37 0,52 0,60 -
" 39 do 40 0,37 0,52 0,61 -
" 40 do 41 0,38 0,52 0,61 -
" 41 do 42 0,38 0,53 0,62 -
" 42 do 43 0,38 0,53 0,62 -
" 43 do 44 0,39 0,53 0,63 -
" 44 do 45 0,39 0,54 0,63 -
" 45 do 46 0,39 0,54 0,64 -
" 46 do 47 0,40 0,54 0,64 -
" 47 do 48 0,40 0,55 0,65 -
" 48 do 49 0,40 0,55 0,65 -
" 49 do 50 0,41 0,55 0,66 -
" 50 do 51 0,41 0,55 0,66 -
" 51 do 52 0,42 0,56 0,67 -
" 52 do 53 0,42 0,56 0,67 -
" 53 do 54 0,43 0,56 0,68 -
" 54 do 55 0,43 0,57 0,68 -
" 55 do 56 0,43 0,57 0,69 -
" 56 do 57 0,44 0,58 0,69 -
" 57 do 58 0,44 0,58 0,70 -
" 58 do 59 0,45 0,59 0,70 -
" 59 do 60 0,45 0,59 0,71 -
" 60 do 61 0,45 0,60 0,71 -
" 61 do 62 0,46 0,60 0,71 -
" 62 do 63 0,46 0,60 0,72 -
" 63 do 64 0,47 0,61 0,72 -
" 64 do 65 0,47 0,61 0,72 -
" 65 do 66 0,48 0,62 0,73 -
" 66 do 67 0,48 0,62 0,73 -
" 67 do 68 0,48 0,63 0,73 -
" 68 do 69 0,49 0,63 0,74 -
" 69 do 70 0,49 0,64 0,74 -
" 70 do 71 0,50 0,64 0,74 -
" 71 do 72 0,50 0,65 0,75 -
" 72 do 73 0,50 0,65 0,75 -
" 73 do 74 0,51 0,65 0,75 -
" 74 do 75 0,51 0,65 0,75 -
" 75 do 76 0,51 0,66 0,76 -
" 76 do 77 0,51 0,66 0,76 -
" 77 do 78 0,52 0,67 0,76 -
" 78 do 79 0,52 0,67 0,76 -
" 79 do 80 0,52 0,68 0,76 -
" 80 do 81 0,52 0,68 0,77 -
" 81 do 82 0,52 0,69 0,77 -
" 82 do 83 0,53 0,69 0,77 -
" 83 do 84 0,53 0,70 0,77 -
" 84 do 85 0,53 0,70 0,77 -
" 85 do 86 0,53 0,71 0,78 -
" 86 do 87 0,53 0,71 0,78 -
" 87 do 88 0,54 0,71 0,78 -
" 88 do 89 0,54 0,72 0,78 -
" 89 do 90 0,54 0,72 0,78 -
" 90 do 91 0,54 0,73 0,79 -
" 91 do 92 0,54 0,73 0,79 -
" 92 do 93 0,55 0,74 0,79 -
" 93 do 94 0,55 0,74 0,79 -
" 94 do 95 0,55 0,74 0,79 -
" 95 do 96 0,55 0,75 0,80 -
" 96 do 97 0,55 0,75 0,80 -
" 97 do 98 0,55 0,75 0,80 -
" 98 do 99 0,56 0,75 0,80 -
" 99 do 100 0,56 0,76 0,81 -
" 100 do 101 0,56 0,76 0,81 -
" 101 do 102 0,56 0,76 0,81 -
" 102 do 103 0,56 0,76 0,81 -
" 103 do 104 0,57 0,77 0,82 -
" 104 do 105 0,57 0,77 0,82 -
" 105 do 106 0,57 0,77 0,82 -
" 106 do 107 0,57 0,77 0,82 -
" 107 do 108 0,57 0,77 0,82 -
" 108 do 109 0,58 0,78 0,83 -
" 109 do 110 0,58 0,78 0,83 -
" 110 do 111 0,58 0,78 0,83 -
" 111 do 112 0,58 0,79 0,83 -
" 112 do 113 0,58 0,79 0,84 -
" 113 do 114 0,59 0,79 0,84 -
" 114 do 115 0,59 0,79 0,84 -
" 115 do 116 0,59 0,79 0,84 -
" 116 do 117 0,59 0,80 0,84 -
" 117 do 118 0,59 0,80 0,85 -
" 118 do 119 0,60 0,80 0,85 -
" 119 do 120 0,60 0,80 0,85 -
W razie przechowywania wędzonek trwałych dłużej ponad 120 godzin, dla każdych następnych rozpoczętych 6 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 120 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania wędzonek trwałych ponad 7 dni rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

Tabela 3.

Normy ubytków naturalnych wędzonek otrzymanych z przerzutu podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym i letnim.

Godziny przechowywania liczone od chwili Normy ubytków naturalnych w % w stosunku do ciężaru wędzonek otrzymanych z przerzutu
przyjęcia wędzonek z Wędzonki
przerzutu do magazynu trwałe półtrwałe nietrwałe
grupa I grupa II
1 2 3 4 5
do 1 0,01 0,01 0,01 0,01
powyżej 1 do 2 0,01 0,01 0,02 0,02
" 2 do 3 0,01 0,01 0,03 0,03
" 3 do 4 0,02 0,02 0,04 0,04
" 4 do 5 0,02 0,02 0,05 0,05
" 5 do 6 0,03 0,03 0,06 0,06
" 6 do 7 0,03 0,03 0,06 0,07
" 7 do 8 0,04 0,04 0,07 0,07
" 8 do 9 0,04 0,04 0,07 0,08
" 9 do 10 0,04 0,05 0,08 0,08
" 10 do 11 0,05 0,05 0,08 0,09
" 11 do 12 0,05 0,06 0,09 0,09
" 12 do 13 0,06 0,06 0,09 0,10
" 13 do 14 0,06 0,06 0,10 0,10
" 14 do 15 0,07 0,07 0,10 0,11
" 15 do 16 0,07 0,07 0,11 0,11
" 16 do 17 0,08 0,07 0,11 0,12
" 17 do 18 0,08 0,08 0,12 0,12
" 18 do 19 0,08 0,08 0,12 0,13
" 19 do 20 0,09 0,08 0,13 0,13
" 20 do 21 0,09 0,09 0,13 0,14
" 21 do 22 0,09 0,09 0,14 0,14
" 22 do 23 0,10 0,09 0,14 0,15
" 23 do 24 0,10 0,10 0,15 0,15
" 24 do 25 0,10 0,10 0,15 0,16
" 25 do 26 0,11 0,10 0,16 0,16
" 26 do 27 0,11 0,10 0,16 0,17
" 27 do 28 0,12 0,11 0,17 0,17
" 28 do 29 0,12 0,11 0,17 0,18
" 29 do 30 0,13 0,11 0,18 0,18
" 30 do 31 0,13 0,12 0,18 0,19
" 31 do 32 0,13 0,12 0,19 0,19
" 32 do 33 0,14 0,13 0,19 0,20
" 33 do 34 0,14 0,13 0,20 0,20
" 34 do 35 0,15 0,14 0,20 0,21
" 35 do 36 0,15 0,14 0,21 0,21
" 36 do 37 0,15 0,15 0,21 0,22
" 37 do 38 0,16 0,15 0,21 0,22
" 38 do 39 0,16 0,15 0,22 0,22
" 39 do 40 0,17 0,16 0,22 0,23
" 40 do 41 0,17 0,16 0,22 0,23
" 41 do 42 0,18 0,17 0,23 0,23
" 42 do 43 0,18 0,17 0,23 0,24
" 43 do 44 0,18 0,18 0,23 0,24
" 44 do 45 0,19 0,18 0,24 0,24
" 45 do 46 0,19 0,19 0,24 0,25
" 46 do 47 0,20 0,19 0,24 0,25
" 47 do 48 0,20 0,20 0,25 0,25
" 48 do 49 0,20 0,20 0,25 -
" 49 do 50 0,21 0,20 0,25 -
" 50 do 51 0,21 0,20 0,25 -
" 51 do 52 0,21 0,21 0,26 -
" 52 do 53 0,21 0,21 0,26 -
" 53 do 54 0,22 0,22 0,26 -
" 54 do 55 0,22 0,22 0,26 -
" 55 do 56 0,22 0,23 0,26 -
" 56 do 57 0,22 0,23 0,27 -
" 57 do 58 0,22 0,24 0,27 -
" 58 do 59 0,23 0,24 0,27 -
" 59 do 60 0,23 0,25 0,27 -
" 60 do 61 0,23 0,25 0,27 -
" 61 do 62 0,23 0,26 0,28 -
" 62 do 63 0,23 0,26 0,28 -
" 63 do 64 0,24 0,26 0,28 -
" 64 do 65 0,24 0,27 0,28 -
" 65 do 66 0,24 0,27 0,28 -
" 66 do 67 0,24 0,28 0,29 -
" 67 do 68 0,24 0,28 0,29 -
" 68 do 69 0,25 0,29 0,29 -
" 69 do 70 0,25 0,29 0,29 -
" 70 do 71 0,25 0,29 0,29 -
" 71 do 72 0,25 0,30 0,30 -
" 72 do 73 0,25 0,30 0,30 -
" 73 do 74 0,25 0,30 0,30 -
" 74 do 75 0,26 0,30 0,30 -
" 75 do 76 0,26 0,31 0,31 -
" 76 do 77 0,26 0,31 0,31 -
" 77 do 78 0,26 0,31 0,31 -
" 78 do 79 0,26 0,31 0,31 -
" 79 do 80 0,27 0,32 0,32 -
" 80 do 81 0,27 0,32 0,32 -
" 81 do 82 0,27 0,32 0,32 -
" 82 do 83 0,27 0,32 0,32 -
" 83 do 84 0,27 0,33 0,32 -
" 84 do 85 0,28 0,33 0,33 -
" 85 do 86 0,28 0,33 0,33 -
" 86 do 87 0,28 0,33 0,33 -
" 87 do 88 0,28 0,34 0,33 -
" 88 do 89 0,28 0,34 0,34 -
" 89 do 90 0,29 0,34 0,34 -
" 90 do 91 0,29 0,34 0,34 -
" 91 do 92 0,29 0,34 0,34 -
" 92 do 93 0,29 0,35 0,34 -
" 93 do 94 0,29 0,35 0,35 -
" 94 do 95 0,30 0,35 0,35 -
" 95 do 96 0,30 0,35 0,35 -
W razie przechowywania wędzonek trwałych i półtrwałych z przerzutu w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym ponad 96 godzin, dla każdych następnych rozpoczętych 12 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 96 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 13 dni dla wędzonek trwałych oraz ponad 6 dni dla wędzonek półtrwałych rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.
W razie przechowywania wędzonek trwałych otrzymanych z przerzutu w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim ponad 96 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 6 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 96 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 6 dni rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

Tabela 4.

Normy ubytków naturalnych kiełbas podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

(Normy ubytków naturalnych kiełbas nietrwałych grupy I powyżej 24 godzin nie dotyczą kiełbasy białej surowej).

Normy ubytków naturalnych w %%
Godziny Kiełbasy
przechowywania trwałe półtrwałe nietrwałe
I grupa II grupa III grupa I grupa II grupa III grupa IV grupa V grupa
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
do 1 0,02 0,05 0,04 0,03 0,10 0,07 0,06 0,05 0,03
powyżej 1 do 2 0,04 0,08 0,07 0,05 0,19 0,14 0,12 0,08 0,05
" 2 do 3 0,05 0,13 0,10 0,08 0,27 0,20 0,17 0,13 0,08
" 3 do 4 0,07 0,17 0,14 0,10 0,34 0,26 0,22 0,17 0,10
" 4 do 5 0,09 0,21 0,17 0,13 0,40 0,31 0,26 0,21 0,13
" 5 do 6 0,10 0,25 0,20 0,15 0,45 0,35 0,30 0,25 0,15
" 6 do 7 0,11 0,28 0,22 0,17 0,49 0,39 0,34 0,29 0,17
" 7 do 8 0,12 0,30 0,24 0,18 0,53 0,44 0,37 0,32 0,19
" 8 do 9 0,13 0,33 0,26 0,20 0,58 0,48 0,40 0,35 0,21
" 9 do 10 0,14 0,35 0,28 0,22 0,62 0,52 0,44 0,39 0,23
" 10 do 11 0,14 0,38 0,29 0,24 0,66 0,56 0,47 0,42 0,25
" 11 do 12 0,15 0,40 0,30 0,25 0,70 0,60 0,50 0,45 0,27
" 12 do 13 0,16 0,42 0,32 0,27 0,73 0,63 0,52 0,47 0,29
" 13 do 14 0,17 0,43 0,34 0,29 0,76 0,66 0,54 0,49 0,30
" 14 do 15 0,18 0,45 0,36 0,31 0,79 0,69 0,56 0,51 0,31
" 15 do 16 0,19 0,46 0,38 0,33 0,82 0,72 0,58 0,52 0,32
" 16 do 17 0,19 0,48 0,40 0,35 0,85 0,75 0,60 0,53 0,33
" 17 do 18 0,20 0,50 0,42 0,37 0,88 0,78 0,62 0,54 0,34
" 18 do 19 0,21 0,52 0,44 0,39 0,91 0,80 0,64 0,55 0,35
" 19 do 20 0,22 0,55 0,46 0,41 0,93 0,83 0,66 0,56 0,36
" 20 do 21 0,23 0,57 0,47 0,42 0,95 0,86 0,67 0,57 0,37
" 21 do 22 0,24 0,58 0,48 0,43 0,97 0,89 0,68 0,58 0,38
" 22 do 23 0,24 0,59 0,49 0,44 0,99 0,92 0,69 0,59 0,39
" 23 do 24 0,25 0,60 0,50 0,45 1,00 0,95 0,70 0,60 0,40
" 24 do 25 0,25 0,61 0,51 0,46 1,01 0,96 0,72 0,62 0,41
" 25 do 26 0,26 0,62 0,52 0,47 1,02 0,97 0 74 0,64 0,42
" 26 do 27 0,26 0,63 0,53 0,48 1,03 0,98 0,76 0,66 0,43
" 27 do 28 0,27 0,64 0,54 0,49 1,04 0,99 0,78 0,68 0,44
" 28 do 29 0,27 0,65 0,55 0,50 1,05 1,00 0,80 0,70 0,45
" 29 do 30 0,28 0,66 0,56 0,51 1,06 1,01 0,82 0,72 0,46
" 30 do 31 0,29 0,67 0,57 0,52 1,07 1,02 0,83 0,73 0,47
" 31 do 32 0,29 0,68 0,58 0,53 1,08 1,03 0,84 0,74 0,48
" 32 do 33 0,30 0,69 0,59 0,54 1,09 1,04 0,85 0,75 0,49
" 33 do 34 0,31 0,70 0,60 0,55 1,10 1,05 0,86 0,76 0,50
" 34 do 35 0,32 0,71 0,61 0,56 1,11 1,06 0,87 0,77 0,51
" 35 do 36 0,33 0,72 0,62 0,57 1,12 1,07 0,88 0,78 0,52
" 36 do 37 0,33 0,73 0,63 0,58 1,13 1,08 0,89 0,79 0,53
" 37 do 38 0,34 0,74 0,64 0,59 1,14 1,09 0,90 0,80 0,54
" 38 do 39 0,34 0,75 0,65 0,60 1,15 1,10 0,91 0,81 0,55
" 39 do 40 0,35 0,76 0,66 0,61 1,16 1,11 0,92 0,82 0,56
" 40 do 41 0,35 0,76 0,66 0,61 1,17 1,11 0,93 0,83 0,56
" 41 do 42 0,36 0,77 0,67 0,62 1,17 1,12 0,94 0,84 0,57
" 42 do 43 0,37 0,77 0,67 0,62 1,18 1,12 0,95 0,85 0,57
" 43 do 44 0,37 0,78 0,68 0,63 1,18 1,13 0,96 0,86 0,58
" 44 do 45 0,38 0,78 0,68 0,63 1,19 1,13 0,97 0,87 0,58
" 45 do 46 0,39 0,79 0,69 0,64 1,19 1,14 0,98 0,88 0,59
" 46 do 47 0,39 0,79 0,69 0,64 1,20 1,14 0,99 0,89 0,59
" 47 do 48 0,40 0,80 0,70 0,65 1,20 1,15 1,00 0,90 0,60
" 48 do 49 0,40 0,80 0,70 0,65 - - 1,01 0,91 0,60
" 49 do 50 0,41 0,81 0,71 0,66 - - 1,02 0,93 0,61
" 50 do 51 0,41 0,81 0,72 0,67 - - 1,03 0,94 0,61
" 51 do 52 0,42 0,82 0,73 0,68 - - 1,04 0,95 0,62
" 52 do 53 0,42 0,82 0,73 0,68 - - 1,05 0,96 0,62
" 53 do 54 0,43 0,83 0,74 0,69 - - 1,06 0,97 0,63
" 54 do 55 0,43 0,83 0,75 0,70 - - 1,07 0,98 0,63
" 55 do 56 0,44 0,83 0,75 0,70 - - 1,08 0,99 0,64
" 56 do 57 0,44 0,84 0,76 0,71 - - 1,09 1,00 0,64
" 57 do 58 0,45 0,84 0,77 0,72 - - 1,10 1,01 0,65
" 58 do 59 0,45 0,84 0,78 0,73 - - 1,11 1,02 0,65
" 59 do 60 0,46 0,85 0,78 0,73 - - 1,12 1,03 0,66
" 60 do 61 0,46 0,85 0,79 0,74 - - 1,13 1,04 0,66
" 61 do 62 0,46 0,85 0,80 0,75 - - 1,14 1,05 0,67
" 62 do 63 0,47 0,86 0,80 0,75 - - 1,15 1,06 0,67
" 63 do 64 0,47 0,86 0,81 0,76 - - 1,16 1,07 0,68
" 64 do 65 0,47 0,86 0,81 0,76 - - 1,16 1,08 0,68
" 65 do 66 0,48 0,87 0,82 0,77 - - 1,17 1,09 0,69
" 66 do 67 0,48 0,87 0,82 0,77 - - 1,17 1,10 0,69
" 67 do 68 0,48 0,88 0,83 0,78 - - 1,18 1,11 0,70
" 68 do 69 0,49 0,88 0,83 0,78 - - 1,18 1,12 0,70
" 69 do 70 0,49 0,89 0,84 0,79 - - 1,19 1,13 0,71
" 70 do 71 0,49 0,89 0,84 0,79 - - 1,19 1,14 0,71
" 71 do 72 0,50 0,90 0,85 0,80 - - 1,20 1,15 0,72
" 72 do 73 0,50 0,90 0,85 0,80 - - 1,20 1,15 0,72
" 73 do 74 0,51 0,90 0,86 0,81 - - 1,21 1,16 0,73
" 74 do 75 0,51 0,91 0,86 0,81 - - 1,22 1,17 0,73
" 75 do 76 0,52 0,91 0,87 0,82 - - 1,22 1,17 0,74
" 76 do 77 0,52 0,92 0,87 0,82 - - 1,23 1,18 0,74
" 77 do 78 0,53 0,92 0,87 0,83 - - 1,24 1,19 0,75
" 78 do 79 0,53 0,92 0,88 0,83 - - 1,24 1,19 0,75
" 79 do 80 0,54 0,93 0,88 0,84 - - 1,25 1,20 0,76
" 80 do 81 0,54 0,93 0,89 0,84 - - 1,25 1,20 0,76
" 81 do 82 0,55 0,94 0,89 0,85 - - 1,26 1,21 0,77
" 82 do 83 0,55 0,94 0,90 0,85 - - 1,27 1,22 0,77
" 83 do 84 0,56 0,95 0,90 0,86 - - 1,27 1,22 0,78
" 84 do 85 0,56 0,95 0,91 0,86 - - 1,28 1,23 0,78
" 85 do 86 0,56 0,95 0,91 0,86 - - 1,29 1,24 0,79
" 86 do 87 0,57 0,96 0,92 0,87 - - 1,29 1,24 0,79
" 87 do 88 0,57 0,96 0,92 0,87 - - 1,30 1,25 0,80
" 88 do 89 0,57 0,97 0,92 0,87 - - 1,31 1,26 0,80
" 89 do 90 0,58 0,97 0,93 0,88 - - 1,31 1,26 0,81
" 90 do 91 0,58 0,98 0,93 0,88 - - 1,32 1,27 0,81
" 91 do 92 0,58 0,98 0,93 0,88 - - 1,33 1,28 0,82
" 92 do 93 0,59 0,99 0,94 0,89 - - 1,33 1,28 0,82
" 93 do 94 0,59 0,99 0,94 0,89 - - 1,34 1,29 0,83
" 94 do 95 0,59 0,99 0,94 0,89 - - 1,34 1,29 0,83
" 95 do 96 0,60 1,00 0,95 0,90 - - 1,35 1,30 0,84
" 96 do 97 0,60 1,00 0,95 0,90 - - - - 0,84
" 97 do 98 0,60 1,00 0,95 0,90 - - - - 0,85
" 98 do 99 0,61 1,01 0,96 0,91 - - - - 0,85
" 99 do 100 0,61 1,01 0,96 0,91 - - - - 0,86
" 100 do 101 0,61 1,01 0,96 0,92 - - - - 0,86
" 101 do 102 0,61 1,02 0,97 0,92 - - - - 0,87
" 102 do 103 0,62 1,02 0,97 0,93 - - - - 0,87
" 103 do 104 0,62 1,03 0,98 0,93 - - - - 0,88
" 104 do 105 0,62 1,03 0,98 0,94 - - - - 0,88
" 105 do 106 0,62 1,04 0,99 0,94 - - - - 0,89
" 106 do 107 0,63 1,04 0,99 0,95 - - - - 0,89
" 107 do 108 0,63 1,05 1,00 0,95 - - - - 0,90
" 108 do 109 0,63 1,05 1,00 0,96 - - - - 0,90
" 109 do 110 0,63 1,06 1,01 0,96 - - - - 0,91
" 110 do 111 0,64 1,06 1,01 0,97 - - - - 0,91
" 111 do 112 0,64 1,07 1,02 0,97 - - - - 0,92
" 112 do 113 0,64 1,07 1,02 0,98 - - - - 0,92
" 113 do 114 0,64 1,06 1,03 0,98 - - - - 0,93
" 114 do 115 0,64 1,08 1,03 0,98 - - - - 0,93
" 115 do 116 0,65 1,09 1,04 0,99 - - - - 0,94
" 116 do 117 0,65 1,05 1,04 0,99 - - - - 0,94
" 117 do 118 0,65 1,09 1,04 0,99 - - - - 0,95
" 118 do 119 0,65 1,10 1,05 1,00 - - - - 0,95
" 119 do 120 0,65 1,10 1,05 1,00 - - - - 0,95

W razie przechowywania kiełbas trwałych ponad 120 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 24 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm podanych w tabeli dla 120 godzin przechowywania.

Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 30 dni rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

W razie przechowywania kiełbas półtrwałych grupy I, II i III ponad 120 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 12 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm podanych w tabeli dla 120 godzin przechowywania.

Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 7 dni dla kiełbas grupy I i II oraz ponad 14 dni dla kiełbas grupy III rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

Tabela 5.

Normy ubytków naturalnych kiełbas podczas przechowywania w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim.

(Normy ubytków naturalnych kiełbas nietrwałych grupy I nie dotyczą kiełbasy białej surowej).

Normy ubytków naturalnych w %%
Godziny Kiełbasy
przechowywania trwałe półtrwałe nietrwałe
I grupa II grupa III grupa I grupa II grupa III grupa IV grupa V grupa
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
do 1 0,03 0,06 0,05 0,04 0,14 0,10 0,15 0,07 0,06
powyżej 1 do 2 0,05 0,12 0,08 0,07 0,25 0,19 0,22 0,14 0,12
" 2 do 3 0,08 0,17 0,13 0,10 0,34 0,27 0,28 0,20 0,17
" 3 do 4 0,10 0,22 0,17 0,14 0,42 0,34 0,33 0,26 0,22
" 4 do 5 0,13 0,26 0,21 0,17 0,49 0,40 0,37 0,31 0,26
" 5 do 6 0,15 0,30 0,25 0,20 0,55 0,45 0,40 0,35 0,30
" 6 do 7 0,16 0,33 0,27 0,22 0,59 0,49 0,44 0,39 0,32
" 7 do 8 0,17 0,35 0,29 0,23 0,63 0,54 0,47 0,42 0,34
" 8 do 9 0,18 0,36 0,31 0,25 0,68 0,58 0,50 0,45 0,36
" 9 do 10 0,19 0,40 0,33 0,27 0,72 0,62 0,54 0,49 0,38
" 10 do 11 0,19 0,43 0,34 0,29 0,76 0,66 0,57 0,52 0,39
" 11 do 12 0,20 0,45 0,35 0,30 0,80 0,70 0,60 0,55 0,40
" 12 do 13 0,21 0,47 0,37 0,32 0,83 0,73 0,62 0,57 0,42
" 13 do 14 0,22 0,48 0,39 0,34 0,86 0,76 0,64 0,59 0,44
" 14 do 15 0,23 0,50 0,41 0,36 0,89 0,79 0,66 0,61 0,46
" 15 do 16 0,24 0,51 0,43 0,38 0,92 0,82 0,68 0,62 0,48
" 16 do 17 0,24 0,53 0,44 0,40 0,95 0,85 0,70 0,63 0,50
" 17 do 18 0,25 0,55 0,47 0,42 0,98 0,88 0,72 0,64 0,52
" 18 do 19 0,26 0,57 0,49 0,44 1,01 0,90 0,74 0,65 0,54
" 19 do 20 0,27 0,60 0,51 0,46 1,03 0,93 0,76 0,66 0,56
" 20 do 21 0,28 0,62 0,52 0,47 1,05 0,96 0,77 0,67 0,57
" 21 do 22 0,29 0,63 0,53 0,48 1,07 0,99 0,78 0,68 0,58
" 22 do 23 0,29 0,64 0,54 0,49 1,09 1,02 0,79 0,69 0,59
" 23 do 24 0,30 0,65 0,55 0,50 1,10 1,05 0,80 0,70 0,60
" 24 do 25 0,30 0,66 0,56 0,51 1,11 1,06 0,82 0,72 0,62
" 25 do 26 0,31 0,67 0,57 0,52 1,12 1,07 0,84 0,74 0,64
" 26 do 27 0,31 0,68 0,58 0,53 1,13 1,08 0,86 0,76 0,66
" 27 do 28 0,32 0,69 0,59 0,54 1,14 1,09 0,88 0,78 0,68
" 28 do 29 0,32 0,70 0,60 0,55 1,15 1,10 0,90 0,80 0,70
" 29 do 30 0,33 0,71 0,61 0,56 1,16 1,11 0,92 0,82 0,72
" 30 do 31 0,34 0,72 0,62 0,57 1,17 1,12 0,93 0,83 0,73
" 31 do 32 0,34 0,73 0,63 0,58 1,18 1,13 0,94 0,84 0,74
" 32 do 33 0,35 0,74 0,64 0,59 1,19 1,14 0,95 0,85 0,75
" 33 do 34 0,36 0,75 0,65 0,60 1,20 1,15 0,96 0,86 0,76
" 34 do 35 0,37 0,76 0,66 0,61 1,21 1,16 0,97 0,87 0,77
" 35 do 36 0,38 0,77 0,67 0,62 1,22 1,17 0,98 0,88 0,78
" 36 do 37 0,38 0,78 0,68 0,63 - - - - -
" 37 do 38 0,39 0,79 0,69 0,64 - - - - -
" 38 do 39 0,39 0,80 0,70 0,65 - - - - -
" 39 do 40 0,40 0,81 0,71 0,66 - - - - -
" 40 do 41 0,40 0,81 0,71 0,66 - - - - -
" 41 do 42 0,41 0,82 0,72 0,67 - - - - -
" 42 do 43 0,42 0,82 0,72 0,67 - - - - -
" 43 do 44 0,42 0,83 0,73 0,68 - - - - -
" 44 do 45 0,43 0,83 0,73 0,68 - - - - -
" 45 do 46 0,44 0,84 0,74 0,69 - - - - -
" 46 do 47 0,44 0,84 0,74 0,69 - - - - -
" 47 do 48 0,45 0,85 0,75 0,70 - - - - -
" 48 do 49 0,45 0,85 0,75 0,70 - - - - -
" 49 do 50 0,46 0,86 0,76 0,71 - - - - -
" 50 do 51 0,46 0,86 0,77 0,72 - - - - -
" 51 do 52 0,47 0,87 0,78 0,73 - - - - -
" 52 do 53 0,47 0,87 0,78 0,73 - - - - -
" 53 do 54 0,48 0,88 0,79 0,74 - - - - -
" 54 do 55 0,48 0,88 0,80 0,75 - - - - -
" 55 do 56 0,49 0,88 0,80 0,75 - - - - -
" 56 do 57 0,49 0,89 0,81 0,76 - - - - -
" 57 do 58 0,50 0,89 0,82 0,77 - - - - -
" 58 do 59 0,50 0,89 0,83 0,78 - - - - -
" 59 do 60 0,51 0,90 0,83 0,78 - - - - -
" 60 do 61 0,51 0,90 0,84 0,79 - - - - -
" 61 do 62 0,51 0,90 0,85 0,80 - - - - -
" 62 do 63 0,52 0,91 0,85 0,80 - - - - -
" 63 do 64 0,52 0,91 0,86 0,81 - - - - -
" 64 do 65 0,52 0,91 0,86 0,81 - - - - -
" 65 do 66 0,53 0,92 0,87 0,82 - - - - -
" 66 do 67 0,53 0,92 0,87 0,82 - - - - -
" 67 do 68 0,53 0,93 0,88 0,83 - - - - -
" 68 do 69 0,54 0,93 0,88 0,83 - - - - -
" 69 do 70 0,54 0,94 0,89 0,84 - - - - -
" 70 do 71 0,54 0,94 0,89 0,84 - - - - -
" 71 do 72 0,55 0,95 0,90 0,85 - - - - -
" 72 do 73 0,55 0,95 0,90 0,85 - - - - -
" 73 do 74 0,56 0,95 0,91 0,86 - - - - -
" 74 do 75 0,56 0,96 0,91 0,86 - - - - -
" 75 do 76 0,57 0,96 0,92 0,87 - - - - -
" 76 do 77 0,57 0,97 0,92 0,87 - - - - -
" 77 do 78 0,58 0,97 0,92 0,88 - - - - -
" 78 do 79 0,58 0,97 0,93 0,88 - - - - -
" 79 do 80 0,59 0,98 0,93 0,89 - - - - -
" 80 do 81 0,59 0,98 0,94 0,89 - - - - -
" 81 do 82 0,60 0,99 0,94 0,90 - - - - -
" 82 do 83 0,60 0,99 0,95 0,90 - - - - -
" 83 do 84 0,61 1,00 0,95 0,91 - - - - -
" 84 do 85 0,61 1,00 0,96 0,91 - - - - -
" 85 do 86 0,61 1,00 0,96 0,91 - - - - -
" 86 do 87 0,62 1,01 0,97 0,92 - - - - -
" 87 do 88 0,62 1,01 0,97 0,92 - - - - -
" 88 do 89 0,62 1,02 0,97 0,92 - - - - -
" 89 do 90 0,63 1,02 0,98 0,93 - - - - -
" 90 do 91 0,63 1,03 0,98 0,93 - - - - -
" 91 do 92 0,63 1,03 0,98 0,93 - - - - -
" 92 do 93 0,64 1,04 0,99 0,94 - - - - -
" 93 do 94 0,64 1,04 0,99 0,94 - - - - -
" 94 do 95 0,64 1,04 0,99 0,94 - - - - -
" 95 do 96 0,65 1,05 1,00 0,95 - - - - -
" 96 do 97 0,65 1,05 1,00 0,95 - - - - -
" 97 do 98 0,65 1,05 1,00 0,95 - - - - -
" 98 do 99 0,66 1,06 1,01 0,96 - - - - -
" 99 do 100 0,66 1,06 1,01 0,96 - - - - -
" 100 do 101 0,66 1,06 1,01 0,97 - - - - -
" 101 do 102 0,66 1,07 1,02 0,97 - - - - -
" 102 do 103 0,67 1,07 1,02 0,98 - - - - -
" 103 do 104 0,67 1,08 1,03 0,98 - - - - -
" 104 do 105 0,67 1,08 1,03 0,99 - - - - -
" 105 do 106 0,67 1,09 1,04 0,99 - - - - -
" 106 do 107 0,68 1,09 1,04 1,00 - - - - -
" 107 do 108 0,68 1,10 1,05 1,00 - - - - -
" 108 do 109 0,68 1,10 1,05 1,01 - - - - -
" 109 do 110 0,68 1,11 1,06 1,01 - - - - -
" 110 do 111 0,69 1,11 1,06 1,02 - - - - -
" 111 do 112 0,69 1,12 1,07 1,02 - - - - -
" 112 do 113 0,69 1,12 1,07 1,03 - - - - -
" 113 do 114 0,69 1,13 1,08 1,03 - - - - -
" 114 do 115 0,69 1,13 1,08 1,03 - - - - -
" 115 do 116 0,70 1,14 1,09 1,04 - - - - -
" 116 do 117 0,70 1,14 1,09 1,04 - - - - -
" 117 do 118 0,70 1,14 1,09 1,04 - - - - -
" 118 do 119 0,70 1,15 1,10 1,05 - - - - -
" 119 do 120 0,70 1,15 1,10 1,05 - - - - -

Tabela 6.

Normy ubytków naturalnych kiełbas otrzymanych z przerzutu podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim i zimowym.

(Normy ubytków naturalnych nie dotyczą kiełbasy białej surowej i kiełbas z plazmą, których przerzuty nie są dopuszczalne).

Normy ubytków naturalnych w % w stosunku do ciężaru kiełbas otrzymywanych z przerzutu
Godziny Kiełbasy
przechowywania trwałe półtrwałe nietrwałe
I grupa II grupa III grupa I grupa II grupa III grupa IV grupa V grupa
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
do 1 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01 0,02 0,02 0,02
powyżej 1 do 2 0,01 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,04 0,04 0,04
" 2 do 3 0,01 0,03 0,03 0,03 0,03 0,03 0,06 0,06 0,06
" 3 do 4 0,02 0,04 0,04 0,04 0,04 0,04 0,08 0,08 0,08
" 4 do 5 0,02 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,10 0,10 0,10
" 5 do 6 0,03 0,06 0,06 0,06 0,06 0,06 0,12 0,12 0,12
" 6 do 7 0,04 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,13 0,13 0,13
" 7 do 8 0,04 0,08 0,08 0,08 0,08 0,08 0,14 0,14 0,14
" 8 do 9 0,05 0,09 0,09 0,09 0,09 0,09 0,15 0,15 0,15
" 9 do 10 0,06 0,10 0,10 0,10 0,10 0,10 0,16 0,16 0,16
" 10 do 11 0,07 0,11 0,11 0,11 0,11 0,11 0,17 0,17 0,17
" 11 do 12 0,08 0,12 0,12 0,12 0,12 0,12 0,18 0,18 0,18
" 12 do 13 0,08 0,13 0,13 0,13 0,13 0,13 0,19 0,19 0,19
" 13 do 14 0,09 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,20 0,20 0,20
" 14 do 15 0,09 0,15 0,15 0,15 0,15 0,15 0,21 0,21 0,21
" 15 do 16 0,10 0,16 0,16 0,16 0,16 0,16 0,22 0,22 0,22
" 16 do 17 0,10 0,16 0,16 0,16 0,17 0,16 0,23 0,23 0,23
" 17 do 18 0,11 0,17 0,17 0,17 0,17 0,17 0,24 0,24 0,24
" 18 do 19 0,12 0,17 0,17 0,17 0,18 0,17 0,25 0,25 0,25
" 19 do 20 0,12 0,18 0,18 0,18 0,18 0,18 0,26 0,26 0,26
" 20 do 21 0,13 0,18 0,18 0,18 0,19 0,18 0,27 0,27 0,27
" 21 do 22 0,14 0,19 0,19 0,19 0,19 0,19 0,28 0,28 0,28
" 22 do 23 0,14 0,19 0,19 0,19 0,20 0,19 0,29 0,29 0,29
" 23 do 24 0 15 0,20 0,20 0,20 0,20 0,20 0,30 0,30 0,30
" 24 do 25 0,15 0,20 0,20 0,20 - - 0,31 0,31 0,31
" 25 do 26 0,16 0,21 0,21 0,21 - - 0,32 0,33 0,32
" 26 do 27 0,16 0,21 0,22 0,22 - - 0,33 0,34 0,33
" 27 do 28 0,17 0,22 0,23 0,23 - - 0,34 0,35 0,34
" 28 do 29 0,17 0,22 0,23 0,23 - - 0,35 0,36 0,35
" 29 do 30 0,18 0,23 0,24 0,24 - - 0,36 0,37 0,36
" 30 do 31 0,18 0,23 0,25 0,25 - - 0,37 0,38 0,37
" 31 do 32 0,19 0,23 0,25 0,25 - - 0,38 0,39 0,38
" 32 do 33 0,19 0,24 0,26 0,26 - - 0,39 0,40 0,39
" 33 do 34 0,20 0,24 0,27 0,27 - - 0,40 0,41 0,40
" 34 do 35 0,20 0,24 0,28 0,28 - - 0,41 0,42 0,41
" 35 do 36 0,21 0,25 0,28 0,28 - - 0,42 0,43 0,42
" 36 do 37 0,21 0,25 0,29 0,29 - - 0,43 0,44 0,43
" 37 do 38 0,21 0,25 0,30 0,30 - - 0,44 0,45 0,44
" 38 do 39 0,22 0,26 0,30 0,30 - - 0,45 0,46 0,45
" 39 do 40 0,22 0,26 0,31 0,31 - - 0,46 0,47 0,46
" 40 do 41 0,22 0,26 0,31 0,31 - - 0,46 0,48 0,46
" 41 do 42 0,23 0,27 0,32 0,32 - - 0,47 0,49 0,47
" 42 do 43 0,23 0,27 0,32 0,32 - - 0,47 0,50 0,47
" 43 do 44 0,23 0,28 0,33 0,33 - - 0,48 0 51 0,48
" 44 do 45 0,24 0,28 0,33 0,33 - - 0,48 0,52 0,48
" 45 do 46 0,24 0,29 0,34 0,34 - - 0,49 0,53 0,49
" 46 do 47 0,24 0,29 0,34 0,34 - - 0,49 0,54 0,49
" 47 do 48 0,25 0,30 0,35 0,35 - - 0,50 0,55 0,50
" 48 do 49 0,25 0,30 0,35 0,35 - - 0,50 0,55 0,50
" 49 do 50 0,26 0,30 0,36 0,36 - - 0,51 0,56 0,51
" 50 do 51 0,26 0,31 0,36 0,36 - - 0,52 0,57 0,52
" 51 do 52 0,27 0,31 0,37 0,37 - - 0,52 0,57 0,52
" 52 do 53 0,27 0,32 0,37 0,37 - - 0,53 0,58 0,53
" 53 do 54 0,28 0,32 0,37 0,38 - - 0,54 0,59 0,54
" 54 do 55 0,28 0,32 0,38 0,38 - - 0,54 0,59 0,54
" 55 do 56 0,29 0,33 0,38 0,39 - - 0,55 0,60 0,55
" 56 do 57 0,29 0,33 0,39 0,39 - - 0,55 0,60 0,55
" 57 do 58 0,30 0,34 0,39 0,40 - - 0,56 0,61 0,56
" 58 do 59 0,30 0,34 0,40 0,40 - - 0,57 0,62 0,57
" 59 do 60 0,31 0,35 0,40 0,41 - - 0,57 0,62 0,57
" 60 do 61 0,31 0,35 0,41 0,41 - - 0,58 0,63 0,58
" 61 do 62 0,31 0,35 0,41 0,41 - - 0,59 0,64 0,59
" 62 do 63 0,32 0,36 0,42 0,42 - - 0,59 0,64 0,59
" 63 do 64 0,32 0,36 0,42 0,42 - - 0,60 0,65 0,60
" 64 do 65 0,32 0,37 0,42 0,42 - - 0,61 0,66 0,61
" 65 do 66 0,33 0,37 0,43 0,43 - - 0,61 0,66 0,61
" 66 do 67 0,33 0,38 0,43 0,43 - - 0,62 0,67 0,62
" 67 do 68 0,33 0,38 0,43 0,43 - - 0,63 0,68 0,63
" 68 do 69 0,34 0,39 0,44 0,44 - - 0,63 0,68 0,63
" 69 do 70 0,34 0,39 0,44 0,44 - - 0,64 0,69 0,64
" 70 do 71 0,34 0,39 0,44 0,44 - - 0,64 0,69 0,64
" 71 do 72 0,35 0,40 0,45 0,45 - - 0,65 0,70 0,65
" 72 do 73 0,35 0,40 0,45 0,45 - - - - -
" 73 do 74 0,35 0,40 0,45 0,45 - - - - -
" 74 do 75 0,36 0,41 0,46 0,46 - - - - -
" 75 do 76 0,36 0,41 0,46 0,46 - - - - -
" 76 do 77 0,36 0,41 0,46 0,47 - - - - -
" 77 do 78 0,36 0,42 0,47 0,47 - - - - -
" 78 do 79 0,37 0,42 0,47 0,48 - - - - -
" 79 do 80 0,37 0,43 0,48 0,48 - - - - -
" 80 do 81 0,37 0,43 0,48 0,49 - - - - -
" 81 do 82 0,37 0,44 0,49 0,49 - - - - -
" 82 do 83 0,38 0,44 0,49 0,50 - - - - -
" 83 do 84 0,38 0,45 0,50 0,50 - - - - -
" 84 do 85 0,38 0,45 0,50 0,51 - - - - -
" 85 do 86 0,38 0,46 0,51 0,51 - - - - -
" 86 do 87 0,39 0,46 0,51 0,52 - - - - -
" 87 do 88 0,39 0,47 0,52 0,52 - - - - -
" 88 do 89 0,39 0,47 0,52 0,53 - - - - -
" 89 do 90 0,39 0,48 0,53 0,53 - - - - -
" 90 do 91 0 39 0,48 0,53 0,53 - - - - -
" 91 do 92 0,40 0,49 0,54 0,54 - - - - -
" 92 do 93 0,40 0,49 0 54 0,54 - - - - -
" 93 do 94 0,40 0,49 0,54 0,54 - - - - -
" 94 do 95 0,40 0,50 0,55 0,55 - - - - -
" 95 do 96 0,40 0,50 0,55 0,55 - - - - -

W razie przechowywania kiełbas trwałych otrzymanych z przerzutu w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym ponad 96 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 24 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 96 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 29 dni rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

W razie przechowywania kiełbas półtrwałych grupy I, II i III otrzymanych z przerzutu w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym ponad 96 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 12 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 96 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w. okresie przechowywania ponad 6 dni dla kiełbas grupy I i II oraz ponad 13 dni dla kiełbas grupy III rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

W razie przechowywania kiełbas trwałych otrzymanych z przerzutu w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim ponad 96 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 12 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 96 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 14 dni rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

W razie przechowywania kiełbas półtrwałych grupy III otrzymanych z przerzutu w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim ponad 96 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 6 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 96 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 6 dni rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

1 Załącznik § 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 26 czerwca 1972 r. (M.P.72.35.194) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1972 r.
2 Załącznik § 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 26 czerwca 1972 r. (M.P.72.35.194) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1972 r.
3 Załącznik § 10 zmieniony przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 26 czerwca 1972 r. (M.P.72.35.194) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1972 r.
4 Załącznik § 13 zmieniony przez § 1 pkt 4 zarządzenia z dnia 26 czerwca 1972 r. (M.P.72.35.194) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1972 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024