Przechowywanie prób pokarmów w zamkniętych zakładach przemysłu gastronomicznego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRÓW ZDROWIA I HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 9 stycznia 1956 r.
w sprawie przechowywania prób pokarmów w zamkniętych zakładach przemysłu gastronomicznego.

Na podstawie art. 49 przepisów z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. Nr 36, poz. 343 z późniejszymi zmianami), w celu wykonania art. 18 tych przepisów zarządza się, co następuje:
§  1.
Instytucje i przedsiębiorstwa państwowe i spółdzielcze oraz organizacje społeczne prowadzące zamknięte zakłady przemysłu gastronomicznego dla więcej niż 50 osób, a w szczególności szpitale, szkoły, przedszkola, bursy, domy dziecka, domy wczasowe, stołówki pracownicze, studenckie, są obowiązane pobierać codziennie i przechowywać próby wydawanych do spożycia posiłków.
§  2.
1.
Próby należy pobierać w następujących ilościach:
1)
zupy po 100 g (pół szklanki),
2)
potrawy mięsne, rybne po 50 g,
3)
wędliny i wyroby wędliniarskie po 50 g w jednym kawałku,
4)
jarzyny gotowane, sosy, potrawy mączne i mleczne po 50 g (1-2 łyżki stołowe),
5)
wyroby garmażeryjne po 50 g,
6)
lody i leguminy po 50 g.
2.
Próby powinny być pobierane przez osobę wyznaczoną przez kierownika zakładu (stołówki). Osoba ta i kierownik zakładu (stołówki) są odpowiedzialni za właściwe pobieranie i przechowywanie prób.
§  3.
1.
Próby powinny być pobierane bezpośrednio z kuchni przed wydaniem posiłków do spożycia narzędziami metalowymi czystymi i przed użyciem wyparzonymi oraz przechowywane w czystych naczyniach (szklanych, porcelanowych, emaliowanych) zamykanych lub szczelnie przykrywanych. Na naczyniach należy umieszczać napis określający zawartość, datę sporządzenia i wydania posiłku oraz nazwisko i imię osoby pobierającej próbę.
2.
Naczynia z próbami powinny być przechowywane w szafce lub zamykanej skrzynce, przeznaczonej jedynie do tego celu (odpowiednia temperatura, czystość itp.) i zapewniającej utrzymanie próby w stanie świeżości w ciągu 48 godzin. Szafka (skrzynka) powinna być zamknięta na klucz, który powinien przechowywać kierownik zakładu (stołówki).
§  4.
Potrawy o konsystencji stałej, z wyjątkiem potraw z mięsa i ryb, mogą być przechowywane razem w jednym naczyniu. Próby w jednym naczyniu powinny być tak ułożone, aby nie mieszały się ze sobą.
§  5.
1.
W przypadku przeprowadzania badań jakości posiłków lub w przypadku zatrucia pokarmowego próba powinna być oddana do dyspozycji państwowego inspektora sanitarnego bądź osoby upoważnionej przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
2.
W innych przypadkach niż określone w ust. 1 próby posiłków należy po upływie 48 godzin od ich pobrania usunąć, a naczynia starannie wymyć wrzącą wodą.
§  6.
Uchyla się zarządzenie Ministrów Zdrowia i Handlu Wewnętrznego z dnia 1 lutego 1951 r. w sprawie przechowywania prób pokarmów w miejscach zbiorowego żywienia (Monitor Polski Nr A-14, poz. 199) oraz pismo okólne nr 14 Ministerstwa Handlu Wewnętrznego z dnia 7 maja 1951 r. nr Z-IV-C-160/30.
§  7.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1956.10.134

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Przechowywanie prób pokarmów w zamkniętych zakładach przemysłu gastronomicznego.
Data aktu: 09/01/1956
Data ogłoszenia: 08/02/1956
Data wejścia w życie: 23/02/1956