Wydział |
Oddział |
Zakres spraw |
"15. Handlu |
1. Administracyjno-Organizacyjny |
Sprawy: administracji handlu, organizacji obrotu, sieci handlu, wyposażenia technicznego zatrudnienia i płac, administracyjno-gospodarcze, transportu i spedycji. |
|
2. Planowania |
Sprawy: instruktażu w zakresie planowania, planów zbiorczych, planowania detalu, planowania żywienia zbiorowego, planowania skupu, planowania przetwórstwa, planowania inwestycji, planowania sieci handlowej, planowania zatrudnienia i kosztów, sprawozdawczości i statystyki. |
|
3. Inwestycji |
Sprawy: planowania wykonawstwa inwestycyjnego, sprawozdawczości inwestycyjnej, dokumentacji technicznej, wykonawstwa inwestycji, zaopatrzenia i nadzoru prac inwestycyjnych. |
|
4. Artykułów Przemysłowych |
Sprawy: obrotu paliwami płynnymi, artykułami opałowymi, metalowymi, chemicznymi, farmaceutycznymi, budowlanymi, ceramiką, wyrobami drzewnymi, artykułami włókienniczymi, odzieżowymi, skórzanymi, papierniczymi, elektrotechnicznymi i innymi artykułami przemysłowymi oraz sprawozdawczością w tym zakresie. |
|
5. Artykułów Rolnych i Spożywczych |
Sprawy: obrotu zbożem, przetworami zbożowymi, paszą, mięsem i rybami, nabiałem, ziemniakami, owocami, warzywami i ich przetworami, młynów i piekarń, artykułów przemysłu spożywczego, artykułami kolonialnymi i monopolowymi, zaopatrzenia wczasów, zaopatrzenia zakładów żywienia zbiorowego, zaopatrzenia kolonii letnich oraz sprawozdawczości w tym zakresie. |
|
6. Kontraktacji i Skupu |
Sprawy kontraktacji j skupu: zwierząt mleka, drobiu, jaj, zbóż, ziemniaków, owoców i warzyw, skupu odpadków użytkowych, sieci i urządzeń skupu, oraz sprawozdawczości w tym zakresie. |
|
7. Cen |
Sprawy statystyki i analizy cen i kosztów, cen maksymalnych i marż zarobkowych, cen usług. |
|
8. Żywienia Zbiorowego |
Sprawy: planowania żywienia zbiorowego i sprawozdawczości, otwartych zakładów żywienia zbiorowego, stołówek i bufetów przy zakładach pracy, zaopatrzenia surowcowego, wyposażenia technicznego i kontroli wytwórczości. |
|
9. Produkcji Technicznej |
Sprawy: planów technicznych, postępu i racjonalizacji produkcji, chłodnictwa, urządzeń technicznych i energetyki, gospodarki produktami ubocznymi i odpadkami, kontroli technicznej i jakościowej, nadzoru sanitarnego oraz zaopatrzenia technicznego na odcinku przetwórstwa spożywczego. |
|
10. Kadr i Szkolenia oraz Wojewódzkie Biuro Miejskiego Handlu Detalicznego |
Sprawy kadr i szkolenia. |
Sprawy: planowania, koordynacji oraz nadzoru fachowego nad działalnością przedsiębiorstw Miejskiego Handlu Detalicznego - opracowywanie zbiorczych planów finansowo-gospodarczych i inwestycyjnych tych przedsiębiorstw oraz przedkładanie ich w ustalonym trybie do zatwierdzenia wojewódzkiej radzie narodowej; zatwierdzenie planów sieci i planów finansowo-gospodarczych w ramach zbiorczego planu finansowo-gospodarczego, zatwierdzonego przez wojewódzką radę narodową; zatwierdzania i odwoływania w trybie, określonym przez Ministra Handlu Wewnętrznego, dyrektorów oraz wykonywanie wszystkich czynności, związanych z ogólnym kierownictwem tymi przedsiębiorstwami". |