Klasyfikowanie zwierząt rzeźnych i mięsa.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 24 grudnia 1948 r.
o klasyfikowaniu zwierząt rzeźnych i mięsa.

Stosownie do postanowień § 2 p. 5 rozporządzenia Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 30 listopada 1948 r. w sprawie zaopatrywania ludności w mięso, tłuszcze i przetwory mięsne (Dz. U. R. P. z 1949 r. Nr 1, poz. 3), zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Obowiązek przedsiębiorstw posiadających zezwolenia na prowadzenie handlu hurtowego zwierzętami rzeźnymi, mięsem, tłuszczem i przetworami mięsnymi oraz przetwórczych przedsiębiorstw przemysłowych branży mięsnej poddawania klasyfikowaniu zwierząt rzeźnych i mięsa wykonuje się na targowiskach zwierzęcych, spędach rolniczych i w halach mięsnych.
2.
Przedsiębiorstwa, o których mowa w punkcie poprzedzającym, mogą być zwolnione od obowiązku poddawania klasyfikowaniu zwierząt rzeźnych i mięsa na targowiskach o małych obrotach, zaspakajających wyłącznie lokalne potrzeby konsumcyjne. Decyzje w sprawie zwolnienia wydaje Ministerstwo Przemysłu i Handlu.
3.
Terminy rozpoczęcia klasyfikowania na poszczególnych targowiskach ustali Ministerstwo Przemysłu i Handlu.
§  2.
Klasyfikowaniu podlegają:
a)
zwierzęta rzeźne; w przypadkach wątpliwych, co do przeznaczenia zwierzęcia, uznaje się je za rzeźne,
b)
mięso w sprzedaży hurtowej w halach mięsnych.
§  3.
Klasyfikowanie zwierząt następuje według "Tabeli klasyfikowania zwierząt rzeźnych", a klasyfikowanie mięsa według "Tabeli klasyfikowania mięsa". Tabele te stanowią załączniki niniejszego zarządzenia.
§  4.
Zwierzęta raz zaklasyfikowane i niesprzedane winny być klasyfikowane ponowne o ile przy następnym wystawieniu na sprzedaż zachodzi przypuszczenie, że podstawa ich poprzedniego klasyfikowania mogła ulec zmianie.
§  5.
Klasyfikowania dokonują zaprzysiężeni klasyfikatorzy wpisani na listę klasyfikatorów zwierząt rzeźnych i mięsa przez wojewódzkie władze administracji ogólnej (Wydział Przemysłu i Handlu). Z listy tej wojewódzka władza administracji ogólnej wyznacza klasyfikatorów na poszczególne targowiska, spędy rolnicze i hale mięsne.
§  6.
Na listę klasyfikatorów zwierząt rzeźnych i mięsa może być wpisana osoba, która przed Komisją Egzaminacyjną, określoną w § 7 złoży egzamin z zakresu wiadomości i przepisów dotyczących handlu zwierzętami rzeźnymi i mięsem.
§  7.
1.
Powołuje się przy Urzędach Wojewódzkich i Zarządach Miejskich miast Warszawy i Łodzi Komisje Egzaminacyjne, w skład których wchodzą przedstawiciele delegowani po jednym przez:
a)
Ministerstwo Przemysłu i Handlu,
b)
Centralę Mięsną - Centralę Spółdzielczo-Państwową,
c)
Wojewódzką Radę Narodową,
d)
Izbę Przemysłowo-Handlową,
e)
Izbę Rzemieślniczą,
f)
Wojewódzki Związek Samopomocy Chłopskiej.
2.
Przewodniczącym, jest przedstawiciel Ministerstwa Przemysłu i Handlu.
3.
Diety i koszty przejazdów członków Komisji Egzaminacyjnej pokrywane są przez instytucje delegujące.
§  8.
Komisja Egzaminacyjna przesyła wykaz osób, które zdały egzamin, Centrali Mięsnej - Centrali Spółdzielczo-Państwowej, która przesyła wykaz wraz ze swą opinią wojewódzkim władzom administracji ogólnej.
§  9.
Odrębne zarządzenie ustali szczegółowe przepisy dotyczące wynagrodzenia klasyfikatorów, warunków skreślenia ich z listy, ewentualnego ustanowienia instancji odwoławczej od decyzji klasyfikatora oraz tryb wnoszenia i rozpatrywania odwołań.
§  10.
Zarządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr 1

Tabela klasyfikowania zwierząt rzeźnych.

TRZODA CHLEWNA

Klasa I sztuki powyżej a. extra słoninowe

150 kg b. słoninowe

Klasa II sztuki od 125

do 149 kg a. słoninowe

od 115-124 kg b. słoninowe

od 125-149 kg c. mięsno-słoninowe

Klasa III sztuki od 100 kg a. mięsno-słoninowe

do 124 kg b. mięsne

Klasa IV sztuki od 80 kg a. mięsno-słoninowe

do 99 kg b. mięsne

Maciory i późne utuczone

kastraty*) nieutuczone

chudźce i braki -

Uwaga: Powyższa klasyfikacja obowiązuje rynki centralne, dla rolnika obowiązuje 7% wyższa w odniesieniu do wagi żywca,

pod pojęciem "maciory" uważa się świnie w okresie do 2 miesięcy po oprosieniu oraz starsze - świnie, które wykazują znaczne rozwinięcie gruczołów mlecznych.

Wytyczne do klasyfikacji trzody chlewnej będącej przedmiotem obrotów handlowych.

Sztuki extra słoninowe - zewnętrzne cechy jak u świń słoninowych, sztuki żeńskie, młode i nepokrywane oraz wczesne kastraty, w najwyższym stopniu utuczenia. Wydajność tłuszczu do wagi bitej powyżej 50%.

Sztuki słoninowe - sztuki o głębokim, nieobwisłym brzuchu. Zad dopuszczalny, lekko spadzisty z niską obsadą ogona. Szynki duże, dobrze wypełnione, dochodzące nawet do stawu skokowego. Golonka jędrna i dobrze wypełniona. Grzbiet i boki obłożone grubą słoniną. Przy naciśnięciu palcem nie wyczuwa się zupełnie mięśni, przy czym miejsce ucisku powraca szybko do pierwotnego położenia, co świadczy o jędrności słoniny. Niewielka wydajność mięsa, która jest nie przerośnięta tłuszczem. Wydajność tłuszczu w stosunku do wagi bitej wynosi 35-50%.

Sztuki mięsno-słoninowe - świnie średnio głębokie, o równym i szerokim grzbiecie. Klatka piersiowa dobrze rozbudowana, nieobwisły brzuch. Szynka dobrze wypełniona. Tkanka mięsna przerośnięta tłuszczem, mięso soczyste. Przy naciśnięciu palcem słonina mniej jędrna i łatwo ustępująca. Wydajność tłuszczu w stosunku do wagi bitej wynosi 20-35%.

Sztuki mięsne - świnie średnio głębokie lub płytkie o beczkowatej budowie klatki piersiowej.

Grzbiet prosty i równy. Zad równy, z ogonem wysoko obsadzonym, głowa lekka.

Szynki dobrze rozwinięte i umięśnione, tkanka mięsna bardzo dobrze rozwinięta.

Przy dotyku łatwo wyczuwalne obfite umięśnienie. Wydajność tłuszczu w stosunku do wagi bitej wynosi 15-20%.

Pod pojęciem tłuszczu rozumieć należy:

1)
U świń extra-słoninowych i słoninowych

1) słoninę z grzbietu

2) sadło

3) podgardle

4) boczek

2)
U świń mięsno-słoninowych i mięsnych

1) słoninę z grzbietu

2) sadło

3) podgardle.

ZAŁĄCZNIK  Nr 2

Tabela klasyfikowania mięsa.

MIĘSO WIEPRZOWE

Klasa extra - Półtusze sztuk ekstra słoninowych o wydajności tłuszczu powyżej 50%.

Głowa mała, lekka.

Kości kończyn cienkie i krótkie.

Klasa I - Półtusze sztuk słoninowych i mięsno-słoninowych o wydajności tłuszczu 35-50%.

Klasa II - Półtusze sztuk mięsno-słoninowych i mięsnych o wydajności tłuszczu 20-35% oraz utuczonych macior i późnych kastratów.

Klasa III - Półtusze sztuk mięsno-słoninowych i mięsnych o wydajności tłuszczu poniżej 20% nietuczonych macior i późnych kastratów, chudźców i braków.

Uwaga: Pod pojęciem tłuszczu należy rozumieć:

Przy klasie ekstra i I - słoninę z grzbietu, sadło, podgardle i boczek.

II i III - słoninę z grzbietu, sadło i podgardle.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024