Utworzenie przedsiębiorstwa państwowego pod nazwą: "Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego".

ZARZĄDZENIE
MINISTRÓW: HANDLU WEWNĘTRZNEGO I HANDLU ZAGRANICZNEGP
z dnia 10 maja 1949 r.
wydane w porozumieniu z Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego i Ministrem Skarbu o utworzeniu przedsiębiorstwa państwowego pod nazwą "Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego".

Na podstawie art. 1, 2 i 16 dekretu z dnia 3 stycznia 1947 r. o tworzeniu przedsiębiorstw państwowych (Dz. U. R. P. Nr 8, poz. 42) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przedsiębiorstwo państwowe pod nazwą Centralny Zarząd Przemysłu Konserwowego, utworzone zarządzeniem Ministra Aprowizacji i Handlu z dnia 30 września 1946 r. w sprawie utworzenia Centralnego Zarządu Przemysłu Konserwowego (Dz. Urz. Min. Apr. i Handlu Nr 14, poz. 92), działać będzie nadal w ramach narodowych planów gospodarczych według zasad rozrachunku gospodarczego i postanowień mniejszego zarządzenia jako przedsiębiorstwo państwowe pod nazwą Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego, zwane dalej w skrócie C. Z. P. Mięs.
§  2.
C.
Z.
P.
Mięs. ma siedzibę w Warszawie.
§  3.
Przedmiotem działalności C. Z. P. Mięs. jest:
a)
organizacja przetwórczego przemysłu mięsnego i prowadzenie zakładów przemysłu mięsnego oraz chłodni, podległych dotychczas Państwowemu Zjednoczeniu Przemysłu Chłodniczego, jak również rzeźni przekazanych C. Z. P. Mięs.,
b)
nadzór nad działalnością pozostałych rzeźni o charakterze przemysłowym oraz innych mięsnych zakładów przetwórczych,
c)
dystrybucja mięsa i przetworów mięsnych oraz tłuszczów zwierzęcych, z wyjątkiem masła, na obszarze całego państwa poza miejscowościami zaopatrywanymi w mięso i przetwory mięsne przez Centralę Mięsną. Podział miejscowości między przedsiębiorstwa państwowe "Centralę Mięsną" i "Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego" odbędzie się na zasadach umowy zawartej między Centralnym Zarządem Przemysłu Mięsnego i Centralą Mięsną, zatwierdzony przez Ministra Handlu Wewnętrznego,
d)
obrót zagraniczny (eksport i import) mięsem i przetworami mięsnymi oraz jadalnymi tłuszczami zwierzęcymi, z wyjątkiem masła, produktami poubojowymi i ich pochodnymi, w zakresie ustalonym przez Ministra Handlu Zagranicznego w porozumieniu z Ministrem Handlu Wewnętrznego,
e)
prowadzenie przemysłowych tuczarń drobiu. Wykaz tych tuczarń ustali Minister Handlu Wewnętrznego.
§  4.
Wytyczne C. Z. P. Mięs., wydane w zakresie jego kompetencji, są wiążące dla przedsiębiorstw nadzorowanych przez C. Z. P. Mięs., objętych odrębnym wykazem.
§  5.
Nadzór państwowy nad C. Z. P. Mięs. sprawuje Minister Handlu Wewnętrznego.
§  6.
Przy C. Z. P. Mięs. powołana będzie Rada Nadzoru Społecznego, której zakres działania, sposób powoływania i odwoływania jej członków, organizację i sposób wykonywania powierzonych czynności określi rozporządzenie Rady Ministrów.
§  7.
Organem zarządzającym C. Z. P. Mięs. jest Dyrekcja powoływana i zwalniana przez Ministra Handlu Wewnętrznego, składająca się z Dyrektora Naczelnego, reprezentującego Dyrekcję samodzielnie, oraz z podległych Dyrektorowi Naczelnemu 5-ciu Dyrektorów z tym, że Dyrektora Biura Handlu Zagranicznego C. Z. P. Mięs. powołuje i zwalnia Minister Handlu Zagranicznego w porozumieniu z Ministrem Handlu Wewnętrznego.
§  8.
Do ważności zobowiązań zaciąganych przez C. Z. P. Mięs. wymagane jest współdziałanie zgodnie z uprawnieniami przewidzianymi w statucie:
a)
dwóch członków Dyrekcji łącznie, albo
b)
jednego członka Dyrekcji łącznie z pełnomocnikiem handlowym w granicach jego pełnomocnictwa, albo
c)
dwóch pełnomocników handlowych w granicach ich pełnomocnictw.
§  9.
Przekazaniu na rzecz C. Z. P. Mięs. ulega majątek Skarbu Państwa oznaczony przez Ministra Handlu Wewnętrznego i Ministra Handlu Zagranicznego. Ministrowie Handlu Wewnętrznego i Handlu Zagranicznego zarządzą protokólarne przekazanie C. Z. P. Mięs. przydzielonego majątku nieruchomego w zarząd i użytkowanie, a ruchomego na własność.
§  10.
Szczegółowe zasady organizacji i zakres działania C. Z. P. Mięs. ustali statut, nadany przez Ministra Handlu Wewnętrznego w porozumieniu z Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego oraz Ministrami Handlu Zagranicznego i Skarbu, ogłoszony w Monitorze Polskim.
§  11.
Zarządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą obowiązującą od dnia 1 czerwca 1949 r.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1949.A-38.532

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Utworzenie przedsiębiorstwa państwowego pod nazwą: "Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego".
Data aktu: 10/05/1949
Data ogłoszenia: 25/06/1949