Wykaz B Nr. 2 ustalający dopuszczalne wysokości zysku brutto dla towarów wytwarzanych przez przedsiębiorstwa, które nie są przedsiębiorstwami państwowymi lub pod zarządem państwowym, jak następuje:
|
|
Hurt |
Detel |
|
|
% |
% |
|
1. Przetwory zbożowe: |
|
|
a) |
mąka, makaron, kasze, płatki owsiane i t. d. |
|
|
|
luzem |
8 |
16 |
|
w opakowaniu |
8 |
15 |
b) |
mączka ziemniaczana |
10 |
20 |
|
2. Warzywa strączkowe: |
|
|
|
bób, fasola, groch, soczewica i t. d. |
8 |
10 |
|
3. Jarzyny, warzywa, grzyby: |
|
a) |
wszystkie suszone, marynowane, konserwowane luzem |
10 |
25 |
|
w opakowaniu |
10 |
22 |
b) |
Ogórki na sztuki |
10 |
30 |
c) |
kapusta kiszona |
10 |
25 |
|
4. Tłuszcze jadalne: |
|
|
|
smalec, margaryna, masło, oleje, oliwa i t. d. |
8 |
1S |
|
5. Ryby: |
|
|
a) |
ryby świeże i śnięte |
i |
20 |
b) |
ryby wędzone |
10 |
25 |
c) |
śledzie |
8 |
30 |
d) |
łosoś wykrawany |
10 |
30 |
e) |
wszystkie marynaty i konserwy rybne i mięsne luzem |
10 |
25 |
|
w opakowaniu |
10 |
22 |
|
6. Owoce: |
|
|
a) |
pomarańcze i cytryny |
23 |
30 |
b) |
jabłka |
- |
80 |
c) |
orzechy |
10 |
25 |
|
7. Przetwory owocowe: |
|
|
|
wszystkie przetwory owocowe, marmelady, pulpy, dżemy, galaretki, konfitury i t. d. |
|
|
|
luzem |
10 |
25 |
|
w opakowaniu |
10 |
22 |
|
8. Przyprawy: |
|
|
ą) |
ocet |
n |
20 |
b) |
musztarda Jusem |
w |
|
c) |
w opakowaniu |
10 |
25 |
wszystkie inne przyprawy do zup, Sosów, ciasta (olejki, buliony, proszki, kostki i t. p.) |
10 |
25 |
|
9. Korzenie: |
|
|
|
pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki |
|
|
|
i t. d. luzem |
10 |
Zł |
|
w opakowaniu |
10 |
|
|
10. Używki: |
|
|
|
herbata, kawa, kakao i t. d. luzem |
10 |
35 |
|
w opakowaniu |
10 |
20 |
|
11. Cukierki, czekolady, herbatniki, pierniki, biszkopty i t. d. |
10 |
25 |
|
12. Miód naturalny 1 sztuczny |
12 |
25 |
|
13. Wszystkie wina, soki, moszcze i t. p. |
12 |
25 20
|
|
14. Sery szlachetne (szwajcarski, litewski, tylżycki, trapistów i t. d.) |
10 |
|
15. Drożdże |
W |
25 |
Wymienione wyżej zyski brutto obejmują wszystkie koszty handlowe i należy doliczać je do cen zakupu towarów; nie obejmują natomiast kosztów przetwarzania względnie przygotowania artykułu jak: palenie kawy, rozlewanie octu, win i t. d. Obowiązują one wszystkie punkty sprzedaży tych artykułów.
Powyższe wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 22.III.1948 r.