| Hurt | Detal | ||
| % | % | ||
| 1. Przetwory zbożowes | |||
| a) | i mąka, makaron, kasze, płatki owsiane i t, d. | ||
| luzem | 8 | 16 | |
| w opakowaniu | 8 | 15 | |
| b) | 1 mączka ziemniaczana | 10 | 20 |
| c) | bulka tarta | - | 20 |
| 2. Warzywa strączkowe! | |||
| bób, fasola, groch, soczewica i t. d. | 8 | 16 | |
| 3. Jarzyny, warzywa, grzyby: | |||
| a) | wszystkie suszone, marynowane, konserwowane luzem | 10 | 25 |
| w opakowaniu | 10 | 22 | |
| b) | ogórki na sztuki | 10 | 30 |
| c) | kapusta kiszona | 10 | 25 |
| 4. Tłuszcze jadalne: | |||
| smalec, margaryna, oleje, oliwa i t. d. | 8 | 15 | |
| masło | 8 | 10 | |
| 5. Ryby: | |||
| Konserwy rybne | 10 | 22 | |
| Marynaty | 13 | 25 | |
| Śledzie | 13 | 20 | |
| Ryby wędzone | 15 | 25 | |
| Łosoś wędzony wykrawany | 15 | 35 | |
| Dorsz wędzony | 18 | 30 | |
| Ryby morskie solone | 20 | 35 | |
| Ryby morskie świeże | 25 | 35 | |
| Ryby morskie mrożone | 35 | 35 | |
| Ryby słodkowodne | 20 | 25 | |
| 6. Owoce: | |||
| a) | pomarańcze ł cytryny | 25 | 30 |
| b) | jabłka | - | 30 |
| c) | orzechy i migdały | 15 | 25 |
| d) | owoce suszone: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, rodzynki i t. d. | 10 | 25 |
| 7. Przetwory owocowe: | |||
| wszystkie przetwory owocowe, marmelady, pulpy, dżemy, galaretki, konfitury i t. d. | |||
| luzem | 10 | 25 | |
| w opakowaniu | 10 | 22 | |
| 8. Przyprawy: | |||
| a) | ocet. | 12 | 20 |
| b) | musztarda luzem | 10 | 27 |
| w opakowaniu | 10 | 25 | |
| c) | wszystkie inne przyprawy do zup, sosów, ciasta i t. d. (olejki, buliony, proszki, żelatyna, kostki i t. p.) | 10 | 25 |
| d) | kminek, kolendra, czarnuszka, mak i t. d. | 10 | 25 |
| e) | kwasek cytrynowy i t. d. luzem | 10 | 27 |
| w opakowaniu | 10 | 25 | |
| 9. Korzenie: | |||
| pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki | |||
| i t. d. luzem | 10 | 27 | |
| w opakowaniu | 10 | 25 | |
| 10. Używki: | 25 | ||
| herbata, kawa, kakao i t. d. luzem | 10 | ||
| w opakowaniu | 10 | 20 | |
| 11. Cukierki, czekolady, herbatniki, pierniki, biszkopty, wafle i t. d. | 10 | 25 | |
| 12. Miód naturalny 1 sztuczny | 12 | 25 | |
| 13. Wszystkie wina, soki, moszcze i t. p. | 12 | 25 | |
| 14. Sery szlachetne (szwajcarski, litewski, tylżycki, trapistów i t. d.) | 10 | 20 | |
| 15. Drożdże | 10 | 25 |
Zyski brutto dla hurtu zostały ustalone w założeniu, że będą one doliczane do ceny towaru franco wagon stacja odbiorcy, względnie przy zastosowaniu innego środka transportowego - franco siedziba odbiorcy.
Koszt transportu od stacji kolejowej względnie samochodowej do składu hurtownika jest zawarty w zysku brutto.
Dopuszczalne wysokości zysku brutto dla detalu ustalone w powyższym załączniku należy doliczać do cen hurtowych towarów.
Zyski brutto zarówno w hurcie jak i w detalu obowiązują wszystkie punkty sprzedaży, nie obejmują one kosztów przetwarzania względnie przygotowania artykułu do sprzedaży jak: palenie kawy, rozlewanie octu, wina i t. p.
Powyższe wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 22.III.1948 r. Z tym dniem unieważnia się załącznik A Nr. 2 z dnia 15.III.1948 r.
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | M.P.1948.A-62.403 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Wykaz A. Nr. 3 ustalający dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto. |
| Data aktu: | 20/03/1948 |
| Data ogłoszenia: | 15/07/1948 |
| Data wejścia w życie: | 22/03/1948 |