Wykaz A Nr. 2 ustalający dopuszczalne wysokości zysku brutto dla towarów wytwarzanych przez przedsiębiorstwa państwowe lub będące pod zarządem państwowym, jak następuje:
|
|
Hurt %
|
Detal %
|
|
1. Przetwory zbożowe: |
|
|
a) |
mąka, makaron, kasze, płatki owsiane i t. d. |
|
16 |
|
luzem |
8 |
|
w opakowaniu |
8 |
15 |
b) |
mączka ziemniaczana |
10 |
20 |
|
2.Warzywa strączkowe: |
|
16 |
|
Mb, fasola, groch, soczewica 1 t. d. |
8 |
|
3. Jarzyny, warzywa, grzyby: |
|
|
a) |
wszystkie suszone, marynowane, konserwowane luzem |
10 |
25 |
|
w opakowaniu |
10 |
22 |
b) |
ogórki na sztuki |
10 |
30 |
c) |
kapusta kiszona |
10 |
25 |
|
4. Tłuszcze jadalne: |
|
|
|
Smalec, margaryna, masło, oleje, oliwa i t. d. |
8 |
15 |
|
5. Ryby: |
|
|
a) |
ryby Świeże i śnięte |
|
20 |
b) |
ryby wędzone |
10 |
25 |
c) |
śledzie |
8 |
20 |
d) |
łosoś wykrawany |
10 |
30 |
e) |
wszystkie marynaty i konserwy rybne i mięsne luzem |
10 |
25 |
|
w opakowaniu |
10 |
22 |
|
6. Owoce: |
|
|
a) |
pomarańcze i cytryny |
23 |
80 |
b) |
Jabłka |
|
SO |
c) |
orzechy |
10 |
25 |
|
7. Przetwory owocowe: |
|
|
|
wszystkie przetwory owocowe, marmelady, pulpy, dżemy, galaretki, konfitury, i t d. |
|
|
|
luzem, |
10 |
25 |
|
w opakowaniu' |
10 |
22 |
|
8. Przyprawy: |
|
|
a) |
ocet |
12 |
20 |
b) |
musztarda luzem |
10 |
27 |
|
w opakowaniu |
10 |
25 |
c) |
wszystkie inne przyprawy der zup, sosów, ciasta i t. d. (olejki, buliony, proszki, kostki 1 t. p.) |
10 |
25 |
|
9. Korzenie: |
|
|
|
pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki |
|
|
|
i t. d. luzem |
10 |
27 |
|
w opakowaniu |
10 |
25 |
|
10. Używki: |
|
|
|
herbata, kawa, kakao i t. d, luzem |
10 |
25 |
|
w opakowaniu |
10 |
20 |
|
11. Cukierki, czekolady, herbatniki, pierniki, |
|
|
|
biszkopty i t. d. |
10 |
25 |
|
12. Miód naturalny i sztuczny |
12 |
25 |
|
13. Wszystkie wina, soki, moszcze i t. p. |
12 |
25 |
|
14. Sery szlachetne (szwajcarski, litewski, tylżycki, trapistów i t. d.). |
10 |
20 |
|
15. Drożdże |
10 |
25 |
Wymienione wyżej zyski brutto obejmują wszystkie koszty handlowe i należy doliczać je do cen zakupu towarów; nie obejmują natomiast kosztów przetwarzania względnie przygotowania artykułu jak: palenia kawy, rozlewania octu, win i t. d. Obowiązują one wszystkie punkty sprzedaży tych artykułów.
Powyższa wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 22.III.1948 r.