Rozporządzenie delegowane 2025/405 zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 w odniesieniu do praktyk enologicznych

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2025/405
z dnia 13 grudnia 2024 r.
zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 w odniesieniu do praktyk enologicznych

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 1 , w szczególności jego art. 18 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 2  zmieniono rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 3 . Wskutek tej zmiany do produktów sektora wina wymienionych w części XII załącznika I do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 dodano wino odalkoholizowane, a do praktyk enologicznych określonych w części I załącznika VIII do tego rozporządzenia dodano nową sekcję E dotyczącą procesów dealkoholizacji.

(2) Ponieważ wino odalkoholizowane zostało jednym z produktów sektora wina, do produkcji ekologicznego wina odalkoholizowanego powinny mieć zastosowanie szczegółowe przepisy dotyczące produkcji w sektorze wina określone w części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848.

(3) Zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2018/848 wino odalkoholizowane nie może być produkowane metodami ekologicznymi. Na podstawie części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 żaden z procesów dealkoholizacji wymienionych w odniesieniu do sektora wina w części I sekcja E załącznika VIII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 nie jest dozwolony w przypadku produkcji ekologicznej. Część VI pkt 3.4 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 stanowi, że wszelkie zmiany dotyczące praktyk, procesów i zabiegów enologicznych przewidzianych w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 mogą być stosowane w ekologicznej produkcji wina wyłącznie po tym, gdy środki te zostały zawarte w części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 jako dopuszczone oraz, w razie konieczności, po przeprowadzeniu oceny zgodnie z art. 24 rozporządzenia (UE) 2018/848.

(4) Zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 24 ust. 7 rozporządzenia (UE) 2018/848 jedno państwo członkowskie przedłożyło pozostałym państwom członkowskim i Komisji dokumentację dotyczącą stosowania destylacji próżniowej do produkcji win ekologicznych odalkoholizowanych w celu uzyskania na nią zezwolenia i włączenia jej do części VI pkt 3.3 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848. Dokumentację oceniła Grupa Ekspertów ds. Doradztwa Technicznego w zakresie Produkcji Ekologicznej (EGTOP) 4  oraz Komisja.

(5) EGTOP zaleciła zmianę części VI pkt 3.3 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848, polegającą na włączeniu do dozwolonych praktyk technik odparowywania w warunkach próżniowych, wyłącznie w przypadku produkcji wina ekologicznego całkowicie odalkoholizowanego, pod warunkiem przestrzegania ograniczeń dotyczących temperatury (75 °C) i porów filtracyjnych (nie mniejszych niż 0,2 mikrometra).

(6) Te techniki odparowywania w warunkach próżniowych odpowiadają procesom dealkoholizacji "częściowe odparowywanie w warunkach próżniowych" i "destylacja" - stosowanym indywidualnie albo w połączeniu z innymi procesami - o których mowa w części I sekcja E lit. a) i c) załącznika VIII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(7) Na tej podstawie w części VI pkt 3.3 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 należy dodać stosowanie częściowego odparowywania w warunkach próżniowych i destylacji, aby zezwolić na stosowanie tych metod w produkcji wina ekologicznego odalkoholizowanego, pod warunkiem że produkowane wino ma objętościową zawartość alkoholu nieprzekraczającą 0,5 % obj., zastosowana temperatura nie przekracza 75 °C, średnica porów do filtracji jest nie mniejsza niż 0,2 mikrometra, a destylacja jest stosowana w warunkach próżniowych.

(8) Część VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 zawiera odesłania do rozporządzeń Komisji (WE) nr 606/2009 5  i (WE) nr 607/2009 6 . Rozporządzenia te zostały uchylone odpowiednio rozporządzeniami delegowanymi Komisji (UE) 2019/934 7  i (UE) 2019/33 8 . W celu zapewnienia jasności należy zaktualizować odesłania prawne do tych aktów.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) 2018/848,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (UE) 2018/848 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 13 grudnia 2024 r..

ZAŁĄCZNIK

W części VI załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 wprowadza się następujące zmiany:
1)
sekcja 1.2 otrzymuje brzmienie:

"1.2. O ile przepisy niniejszej części wyraźnie nie stanowią inaczej, zastosowanie mają rozporządzenia delegowane Komisji (UE) 2019/934* i (UE) 2019/33**.

* Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/934 z dnia 12 marca 2019 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do obszarów uprawy winorośli, w przypadku których zawartość alkoholu może być zwiększona, dozwolonych praktyk enologicznych i ograniczeń mających zastosowanie do produkcji i konserwowania produktów sektora win, minimalnej zawartości alkoholu w odniesieniu do produktów ubocznych oraz ich usuwania, a także publikacji dokumentów OIV (Dz.U. L 149 z 7.6.2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/934/oj).

** Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji (Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/33/oj).";

2)
sekcja 2.2. otrzymuje brzmienie:

"2.2. Do wytwarzania produktów sektora wina, również w trakcie praktyk, procesów i zabiegów enologicznych, stosowane mogą być wyłącznie produkty i substancje dopuszczone do stosowania w produkcji ekologicznej zgodnie z art. 24, z zastrzeżeniem warunków i ograniczeń ustanowionych w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 i rozporządzeniu delegowanym (UE) 2019/934, w szczególności w części A załącznika I do drugiego z wymienionych rozporządzeń.";

3)
sekcja 3.1. otrzymuje brzmienie:

"3.1. Bez uszczerbku dla sekcji 1 i 2 niniejszej części oraz szczegółowych zakazów i ograniczeń przewidzianych w sekcjach 3.2., 3.3. i 3.4., dopuszczone są jedynie praktyki, procesy i zabiegi enologiczne, w tym ograniczenia przewidziane w art. 80 i art. 83 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 oraz w art. 3, 5-9 i 11-13 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934, a także w załącznikach do tych rozporządzeń, stosowane przed dniem 1 sierpnia 2010 r.";

4)
w sekcji 3.2. lit. b), c), d) oraz e) otrzymują brzmienie:

"b) eliminacja dwutlenku siarki przy zastosowaniu procesów fizycznych, o której mowa w części A tabela 1 pozycja 5 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934;

c) proces elektrodializy w celu zapewnienia stabilizacji winianowej wina, o którym mowa w części A tabela 1 pozycja 10 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934;

d) korekta zawartości alkoholu w winach, o której mowa w części A tabela 1 pozycja 12 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934;

e) stosowanie wymieniaczy kationowych do stabilizacji winianowej wina, o którym mowa w części A tabela 1 pozycja 13 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934.";

5)
sekcja 3.3. otrzymuje brzmienie:

"3.3. Dozwolone są następujące praktyki, procesy i zabiegi enologiczne przy spełnieniu następujących warunków:

a) obróbka termiczna, o której mowa w części A tabela 1 pozycja 2 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934, pod warunkiem że temperatura nie przekracza 75 °C;

b) odwirowywanie oraz filtrowanie, z zastosowaniem obojętnego filtrującego środka pomocniczego lub bez takiego środka, o których mowa w części A tabela 1 pozycja 3 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/934, pod warunkiem że średnica porów jest nie mniejsza niż 0,2 mikrometra;

c) częściowe odparowywanie w warunkach próżniowych, o którym mowa w części I sekcja E lit. a) załącznika VIII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, stosowane indywidualnie lub w połączeniu z destylacją, o której mowa w lit. d) niniejszej sekcji, pod warunkiem że częściowe odparowywanie w warunkach próżniowych jest stosowane wyłącznie do produkcji wina odalkoholizowanego o objętościowej zawartości alkoholu nieprzekraczającej 0,5 % obj. oraz że stosowana temperatura nie przekracza 75 °C, a średnica porów do filtracji jest nie mniejsza niż 0,2 mikrometra;

d) destylacja, o której mowa w części I sekcja E lit. c) załącznika VIII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, stosowana indywidualnie lub w połączeniu z częściowym odparowywaniem w warunkach próżniowych, o którym mowa w lit. c) niniejszej sekcji, pod warunkiem że destylacja jest stosowana wyłącznie do produkcji wina odalkoholizowanego o objętościowej zawartości alkoholu nieprzekraczającej 0,5 % obj. i jest stosowana w warunkach próżniowych oraz że stosowana temperatura nie przekracza 75 °C, a średnica porów do filtracji jest nie mniejsza niż 0,2 mikrometra.";

6)
sekcja 3.4. otrzymuje brzmienie:

"3.4. Wszelkie zmiany wprowadzone po dniu 1 sierpnia 2010 r. dotyczące praktyk, procesów i zabiegów enologicznych przewidzianych w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 lub rozporządzeniu delegowanym (UE) 2019/934 mogą być stosowane w ekologicznej produkcji wina wyłącznie po tym, gdy środki te zostały zawarte w niniejszej sekcji jako dopuszczone oraz, w razie konieczności, po przeprowadzeniu oceny zgodnie z art. 24 niniejszego rozporządzenia.".

1 Dz.U. L 150 z 14.6.2018, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/848/oj.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 z dnia 2 grudnia 2021 r. zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina i (UE) nr 228/2013 ustanawiające szczególne środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz regionów najbardziej oddalonych w Unii Europejskiej (Dz.U. L 435 z 6.12.2021, s. 262, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2021/2117/oj).
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj).
4 Sprawozdanie końcowe EGTOP dotyczące wina II: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/co-operation-and-expert- advice/egtop-reports_en.
5 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/606/oj).
6 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 607/2009 z dnia 14 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60, ELI: http://data.europa. eu/eli/reg/2009/607/oj).
7 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/934 z dnia 12 marca 2019 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do obszarów uprawy winorośli, w przypadku których zawartość alkoholu może być zwiększona, dozwolonych praktyk enologicznych i ograniczeń mających zastosowanie do produkcji i konserwowania produktów sektora win, minimalnej zawartości alkoholu w odniesieniu do produktów ubocznych oraz ich usuwania, a także publikacji dokumentów OIV (Dz.U. L 149 z 7.6.2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/934/oj).
8 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji (Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/ 33/oj).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.405

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie delegowane 2025/405 zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 w odniesieniu do praktyk enologicznych
Data aktu: 13/12/2024
Data ogłoszenia: 26/02/2025
Data wejścia w życie: 18/03/2025