Rozporządzenie wykonawcze 2025/1400 dotyczące zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z mięty pieprzowej (Mentha × piperita L.), olejku eterycznego z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejku eterycznego z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/1400
z dnia 16 lipca 2025 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z mięty pieprzowej (Mentha * piperita L.), olejku eterycznego z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejku eterycznego z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 .

(2) Substancje olejek eteryczny z mięty pieprzowej (Mentha x piperita L.), olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejek eteryczny z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z mięty pieprzowej (Mentha x piperita L.), olejku eterycznego z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejku eterycznego z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt, a wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie przedmiotowych substancji również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie "substancji aromatyzujących" w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone.

(5) W opiniach z dnia 16 października 2024 r., 3  20 listopada 2024 r. 4  i 26 listopada 2024 r. 5  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że olejek eteryczny z mięty pieprzowej (Mentha x piperita L.) jest bezpieczny przy maksymalnym poziomie stosowania wynoszącym 12 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej dla wszystkich gatunków zwierząt oraz że olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejek eteryczny z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) są bezpieczne przy pewnych stężeniach maksymalnych określonych szczegółowo dla każdego gatunku. Urząd stwierdził również, że nie stwierdzono żadnych obaw związanych ze stosowaniem olejku eterycznego z mięty pieprzowej (Mentha x piperita L.) u konsumentów przy maksymalnym poziomie stosowania oraz że nie przewiduje się, aby stanowił on zagrożenie dla środowiska przy maksymalnym proponowanym poziomie stosowania. Urząd stwierdził ponadto, że stosowanie olejku eterycznego ze szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejku eterycznego z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) w proponowanych warunkach stosowania jest bezpieczne dla konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził, że olejek eteryczny z mięty

pieprzowej(Mentha x piperita L.), olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejek eteryczny z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) należy uznać za działające drażniąco na skórę i oczy oraz za działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe. Urząd stwierdził ponadto, że ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne, ponieważ olejek eteryczny z mięty pieprzowej (Mentha x piperita L.), olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejek eteryczny z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, więc ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(6) W związku z powyższym Komisja uznaje, że olejek eteryczny z mięty pieprzowej (Mentha x piperita L.), olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejek eteryczny z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) spełniają warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatków.

(7) Komisja uważa, że względy bezpieczeństwa nie wymagają ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów olejku eterycznego z mięty pieprzowej (Mentha x piperita L.), olejku eterycznego z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejku eterycznego z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.). Aby umożliwić lepszą kontrolę, na etykietach dodatków paszowych należy wskazać zalecaną maksymalną zawartość. W razie przekroczenia zalecanej maksymalnej zawartości stosowne informacje powinny być podawane na etykietach przedmiotowych premiksów.

(8) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie

Substancje określone w załączniku, należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.

Artykuł  2

Środki przejściowe

1. 
Dodatki paszowe olejek eteryczny z mięty pieprzowej (Mentha x piperita L.), olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejek eteryczny z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.), dopuszczone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG, oraz premiksy zawierające te dodatki, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 6 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 6 sierpnia 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 6 sierpnia 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 6 sierpnia 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki paszowe, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 6 sierpnia 2027 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 6 sierpnia 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 lipca 2025 r.

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b282-eo Olejek eteryczny z mięty pieprzowej Skład dodatku

Olejek eteryczny z nadziemnych części Mentha * piperita L. (termin podstawowy: Mentha aquatica x Mentha spicata L.)

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Olejek eteryczny z mięty pieprzowej:

Olejek eteryczny otrzymywany z nadziemnych części (liście z kwiatami lub bez) Mentha x piperita L. w drodze destylacji parowej, dalszej kondensacji składników lotnych i oddzielenia od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Numer CAS: 8006-90-4

Numer wg EINECS: 308-770-2 Numer FEMA: 2848

Numer CoE: 282

Specyfikacje:

Mentol: 30-55 %

Menton: 13-32 % d,l-izomenton: 1,5-10 % Octan mentylu: 2-10 %

1,8-cyneol (eukaliptol): 2-8 %

Pulegon: < 1,72 %

Mentofuran: < 4,54 %

p-tujon: < 0,01 %

Kumaryna: < 0,001 %

Estragol: < 0,001 %

Metoda analityczna (2)

Do oznaczania ilościowego mentolu i mentonu (znaczniki fitochemiczne) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa

z detekcją płomieniowo- jonizacyjną (GC-FID) (ISO 856).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 12 mg".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkowałoby przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

6 sierpnia 2035 r.
(1) "Natural sources of flavourings" (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.

Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b415-eo Olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej Skład dodatku

Olejek eteryczny z pędów kwiatonośnych Salvia sclarea L.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Olejek eteryczny z szałwii muszkatołowej:

Olejek eteryczny otrzymywany ze świeżych lub suszonych pędów kwiatonośnych liści i gałązek Salvia sclarea L. w drodze destylacji parowej, dalszej kondensacji składników lotnych i oddzielenia od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (1)

Numer CAS: 8016-63-5

Numer wg EINECS: 283-911-8 Numer FEMA: 2321

Numer CoE: 415

Specyfikacje:

Octan linalylu: 55-78 %

Linalol: 6,5-25 % germakra-1(10),4(14),5-trien: 1-12 %

a-terpineol: 0-5 %

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej

o wilgotności 12 %:

- 7 mg dla indyków rzeźnych;

- 5 mg dla kurcząt rzeźnych i podrzędnych gatunków drobiu rzeźnego;

- 5 mg dla wszystkich gatunków drobiu odchowywanego na nioski lub w celach hodowlanych;

- 5 mg dla ptaków ozdobnych;

- 8 mg dla wszystkich gatunków drobiu odchowywanego na nioski lub w celach hodowlanych;

- 11 mg dla tuczników;

- 9 mg dla prosiąt (w okresie ssania i odsadzonych) wszystkich gatunków świniowatych;

6 sierpnia 2035 r.
Metoda analityczna (2)

Do oznaczania ilościowego octanu linalylu i linalolu (znaczniki fitochemiczne) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa

z detekcją płomieniowo- jonizacyjną (GC-FID) (monografia Farmakopei Europejskiej 1850)

- 9 mg dla tuczników podrzędnych gatunków świniowatych;

- 14 mg dla wszystkich gatunków świniowatych do celów reprodukcji;

- 15 mg dla cieląt rzeźnych w wieku do 6 miesięcy;

- 15 mg dla owiec i kóz;

- 15 mg dla bydła opasowego, innych przeżuwaczy rzeźnych z wyjątkiem owiec i kóz oraz cieląt rzeźnych w wieku do 6 miesięcy; wielbłądowatych przeznaczonych do tuczu;

- 13 mg dla wszystkich innych przeżuwaczy i wszystkich innych wielbłądowatych;

- 10 mg dla koniowatych;

- 8 mg dla zającowatych;

- 20 mg dla łososiowatych i podrzędnych gatunków ryb;

- 20 mg dla psów;

- 20 mg dla ryb ozdobnych;

- 4 mg dla kotów;

- 4 mg dla innych gatunków i kategorii."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkowałoby przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) "Natural sources of flavourings" (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.

Numer identyfikacyjny dodatku paszowego Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b414-eo Olejek eteryczny z szałwii lekarskiej Skład dodatku

Olejek eteryczny ze świeżych liści Salvia officinalis L.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Olejek eteryczny z szałwii lekarskiej:

Olejek eteryczny otrzymywany ze świeżych liści Salvia officinalis L. w drodze destylacji parowej, dalszej kondensacji składników lotnych i oddzielenia od fazy wodnej w procesie dekantacji, zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Numer CAS: 8022-56-8

Numer wg EINECS: 283-291-0 Numer FEMA: 3001

Numer CoE: 414

Specyfikacje:

a-tujon: 18-27 % Kamfora: 4-24,5 % 1,8-cyneol (eukaliptol): 5,5-13 % fi-tujon: 3-7 %

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej

o wilgotności 12 %:

- 3 mg dla indyków rzeźnych;

- 3 mg dla kurcząt rzeźnych i podrzędnych gatunków drobiu rzeźnego;

- 3 mg dla wszystkich gatunków drobiu odchowywanego na nioski lub w celach hodowlanych;

- 3 mg dla ptaków ozdobnych;

- 4 mg dla wszystkich gatunków drobiu odchowywanego na nioski lub w celach hodowlanych;

- 6 mg dla tuczników;

- 5 mg dla prosiąt (w okresie ssania i odsadzonych) wszystkich gatunków świniowatych;

6 sierpnia 2035 r.
Metoda analityczna (2)

Do oznaczania ilościowego kamfory, alfa-tujonu i beta-tujonu (znaczniki fitochemiczne) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa

z detekcją płomieniowo- jonizacyjną (GC-FID) (ISO 9909).

- 5 mg dla tuczników podrzędnych gatunków świniowatych;

- 7 mg dla wszystkich gatunków świniowatych do celów reprodukcji;

- 11 mg dla cieląt rzeźnych w wieku do 6 miesięcy;

- 10 mg dla owiec i kóz;

- 10 mg dla bydła opasowego, innych przeżuwaczy rzeźnych z wyjątkiem owiec i kóz oraz cieląt rzeźnych w wieku do 6 miesięcy; wielbłądowatych przeznaczonych do tuczu;

- 7 mg dla wszystkich innych przeżuwaczy i wszystkich innych wielbłądowatych;

- 10 mg dla koniowatych;

- 4 mg dla zającowatych;

- 11 mg dla łososiowatych i podrzędnych gatunków ryb;

- 12 mg dla psów;

- 20 mg dla ryb ozdobnych;

- 2 mg dla kotów;

- 2 mg dla innych gatunków i kategorii.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkowałoby przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.
(1) "Natural sources of flavourings" (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_pl.

1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
2 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).
3 Dziennik EFSA, 22(11), e9016. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9016.
4 Dziennik EFSA, 23(1), e9076. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2025.9076.
5 Dziennik EFSA, 22(12), e9135. https. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9135.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.1400

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2025/1400 dotyczące zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z mięty pieprzowej (Mentha × piperita L.), olejku eterycznego z szałwii muszkatołowej (Salvia sclarea L.) i olejku eterycznego z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
Data aktu: 16/07/2025
Data ogłoszenia: 17/07/2025
Data wejścia w życie: 06/08/2025