Rozporządzenie 2024/374 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do nazw kategorii żywności napojów alkoholowych oraz stosowania szeregu dodatków w niektórych napojach alkoholowych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/374
z dnia 24 stycznia 2024 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do nazw kategorii żywności napojów alkoholowych oraz stosowania szeregu dodatków w niektórych napojach alkoholowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(3) W dniu 10 sierpnia 2022 r. Polska złożyła wniosek o aktualizację unijnego wykazu dodatków do żywności, w szczególności w celu uwzględnienia nowych definicji niektórych napojów alkoholowych określonych w polskiej ustawie z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich 3  ("polska ustawa o wyrobach winiarskich").

(4) Obecnie w części E pkt 14.2.3-14.2.5 i 14.2.8 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 określono warunki stosowania niektórych wyrobów winiarskich, które to warunki wprowadzono w celu dopuszczenia lub ograniczenia stosowania w niektórych napojach alkoholowych szeregu dodatków, jak określono w polskiej ustawie z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina 4 . Polska ustawa o wyrobach winiarskich zastąpiła ustawę z dnia 12 maja 2011 r. W związku z tym niektóre z pozycji należy zaktualizować, a w pkt 14.2.8 należy skreślić pozycję dotyczącą substancji E 353.

(5) Napoje alkoholowe objęte polską ustawą o wyrobach winiarskich nie są objęte rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 5 , ponieważ nie należą do żadnej z kategorii produktów sektora wina wymienionych w części II załącznika VII do tego rozporządzenia.

(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ zezwolenie na stosowanie szeregu dodatków w niektórych napojach alkoholowych objętych polską ustawą o wyrobach winiarskich nie prowadzi do dodatkowego narażenia konsumenta na działanie tych substancji, stanowi ono aktualizację wykazu, która nie ma wpływu na zdrowie ludzi; nie ma zatem potrzeby zasięgania opinii urzędu.

(7) W kategorii żywności "Napoje spirytusowe w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 110/2008" Parlamentu Europejskiego i Rady 6  w pkt 14.2.6 w częściach D i E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stosowanie barwników spożywczych należących do grup II i III wymienionych w części C pkt 2 i 3 załącznika II do tego rozporządzenia oraz żółcieni chinolinowej (E 104), żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110), amarantu (E 123) i pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) nie powinno być dozwolone w "wódce", aby zapewnić spójność z kategorią 15 lit. d) w załączniku I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 7 , w której określono, że wódka nie może być barwiona.

(8) W częściach D i E unijnego wykazu dodatków do żywności kategoria żywności w pkt 14.2.8 obejmuje napoje alkoholowe, które nie są ujęte w kategoriach w pkt 14.2.1-14.2.7, w tym mieszanki napojów alkoholowych z napojami bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %. Jednak zgodnie z art. 2 rozporządzenia (UE) 2019/787 minimalna objętościowa zawartość alkoholu w napojach spirytusowych wynosi 15 %, z wyjątkiem produktów, które spełniają wymogi kategorii 39 w załączniku I do tego rozporządzenia. W związku z tym nazwa kategorii żywności w pkt 14.2.8 w częściach D i E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 nie powinna odnosić się do "napojów alkoholowych o zawartości alkoholu poniżej 15 %". Podobnie zamiast terminu"alkohol" należy stosować termin "objętościowa zawartość alkoholu" zgodnie z definicją w art. 4 pkt 23 rozporządzenia (UE) 2019/787, a w wersji angielskiej zamiast terminu "alcoholic drinks" (napoje alkoholowe) należy stosować termin "alcoholic beverages" (napoje alkoholowe). W częściach D i E pkt 14.2.8 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 należy zatem zmienić nazwę kategorii żywności "Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %" i zawarte w niej pozycje.

(9) Przepisy Unii dotyczące niektórych napojów alkoholowych zawarte w częściach A, D i E pkt 14.2.2, 14.2.6 i 14.2.7 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zostały zmienione. Przepisy mające zastosowanie do tych napojów alkoholowych są obecnie określone w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013, rozporządzeniu (UE) 2019/787 i rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 8 . Ponieważ niniejsze rozporządzenie zmienia kategorie odnoszące się do napojów alkoholowych, należy wykorzystać tę okazję do aktualizacji niektórych istniejących odesłań do prawa Unii.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 24 stycznia 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

(1)
część A tabela 2 pozycje w pkt 26-29 otrzymują brzmienie:
"26 Wino i inne produkty objęte rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (*), wymienione w części Ii załącznika VII do tego rozporządzenia
27 Napoje spirytusowe zdefiniowane w kategoriach 1-14 załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 (**), okowity (uzupełnione nazwą owocu, owoców jagodowych lub orzechów) otrzymywane w wyniku maceracji i destylacji oraz London gin (odpowiednio kategorie16 i 22 załącznika I do tego rozporządzenia)

Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà zdefiniowane odpowiednio w kategoriach 36, 37 i 41 załącznika I do rozporządzenia (UE) 2019/787

28 Sangria, Clarea i Zurra w rozumieniu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 (***)
29 Ocet winny objęty rozporządzeniem (UE) nr 1308/2013, wymieniony w części II załącznika VII do tego rozporządzenia"
(*) Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

(**) Dz.U. L 130 z 17.5.2019, s. 1.

(***) Dz.U. L 84 z 20.3.2014, s. 14."

(2)
część D pozycje dotyczące kategorii w pkt 14.2.2, 14.2.6, 14.2.7 i 14.2.8 otrzymują brzmienie:
"14.2.2 Wina i inne produkty zdefiniowane w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013
14.2.6 Napoje spirytusowe w rozumieniu rozporządzenia (UE) 2019/787
14.2.7 Aromatyzowane produkty sektora wina w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 251/2014
14.2.8 Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z napojami bezalkoholowymi i inne napoje alkoholowe na bazie alkoholu destylowanego o objętościowejzawartości alkoholu poniżej 15 %"
(3)
w części E wprowadza się następujące zmiany:
a)
pkt 14.2.2 "Wina i inne produkty zdefiniowane w rozporządzeniu (WE) nr 1234/2007 oraz ich odpowiedniki bezalkoholowe" pozycja dotycząca kategorii żywności otrzymuje brzmienie:
"14.2.2 Wina i inne produkty zdefiniowane w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013
Stosowanie dodatków jest dopuszczone zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1308/2013, decyzjami Rady w sprawie zawarcia umów między Unią Europejską a niektórymi państwami trzecimi w sprawie handlu winem, rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2019/934 (*) oraz środkami wykonawczymi do nich"
(*) Dz.U. L 149 z 7.6.2019, s. 1."
b)
pkt 14.2.3 pozycje w kategorii żywności dotyczące grupy II, grupy III, E 104, E 110, E 405, E 900, E 950, E 951, E 954, E 955, E 959, E 961, E 962, E 969 i E 999 otrzymują brzmienie:
"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Z wyjątkiem cidre bouché, cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
Grupa III: Barwniki o łącznym maksymalnym poziomie 200 Z wyjątkiem cidre bouché, cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 104 Żółcień chinolinowa 25 (64) Z wyjątkiem cidre bouché, cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S 10 (64) Z wyjątkiem cidre bouché, cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 405 Alginian glikolu propylenowego 100 Z wyjątkiem cidre bouché, cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 900 Dimetylopolisiloksan 10 Z wyjątkiem cidre bouché, cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 950 Acesulfam K 350 Z wyjątkiem cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 951 Aspartam 600 Z wyjątkiem cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 954 Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa 80 (52) Z wyjątkiem cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 955 Sukraloza 50 Z wyjątkiem cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 959 Neohesperydyna DC 20 Z wyjątkiem cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 961 Neotam 20 Z wyjątkiem cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 962 Sól aspartamu i acesulfamu 350 (11) a (49)

(50)

Z wyjątkiem cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 969 Adwantam 6 Z wyjątkiem cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego
E 999 Ekstrakt Quillaia 200 (45) Z wyjątkiem cidre bouché, cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego"
c)
pkt 14.2.4 pozycje w kategorii żywności dotyczące grupy II, grupy III, E 104, E 110, E 124, E 160d, E 242 i E 1105 otrzymują brzmienie:
"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Z wyłączeniem wina owocowego jakościowego
Grupa III: Barwniki o łącznym maksymalnym poziomie 200 Z wyłączeniem wina owocowego jakościowego
E 104 Żółcień chinolinowa 25 (64) Z wyłączeniem wina owocowego jakościowego
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S 10 (64) Z wyłączeniem wina owocowego jakościowego
E 124 Pąs 4R, czerwień koszenilowa A 1 (61) Z wyłączeniem wina owocowego jakościowego
E 160d Likopen 10 Z wyłączeniem wina owocowego jakościowego
E 242 Dimetylodiwęglan 250 (24) Tylko wino owocowe, wino owocowe o obniżonej zawartości alkoholu oraz wino owocowe jakościowe, wino owocowe likierowe, wino owocowe aromatyzowane, wino z soku winogronowego, aromatyzowane wino z soku winogronowego, wino owocowe niskoalkoholowe i aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe
E 1105 Lizozym quantum satis Tylko wino z soku winogronowego, aromatyzowane wino z soku winogronowego, wino owocowe niskoalkoholowe i aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe"
d)
w kategorii w pkt 14.2.5 wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:
"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Z wyjątkiem miodu pitnego jakościowego"
(ii)
po pozycji dotyczącej grupy II dodaje się pozycję dotyczącą substancji E 150a w brzmieniu:
"E 150a Karmel quantum satis miód pitny jakościowy może zawierać wyłącznie substancję E 150a wytworzoną z miodu"
e)
w kategorii w pkt 14.2.6 wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pkt 14.2.6 "Napoje spirytusowe w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 110/2008" pozycja dotycząca kategorii żywności otrzymuje brzmienie:
"14.2.6 Napoje spirytusowe w rozumieniu rozporządzenia (UE) 2019/787"
(ii)
pkt 14.2.6 pozycje w kategorii żywności dotyczące grupy II, grupy III, E 104, E 110, E 123, E 124, E 150a-d, E 338-452 i E 473-474 otrzymują brzmienie:
"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Z wyjątkiem: napojów spirytusowych określonych w kategoriach 1-17, 22, 36, 37 i 41 w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2019/787
Grupa III: Barwniki o łącznym maksymalnym poziomie 200 (87) Z wyjątkiem: napojów spirytusowych określonych w kategoriach 1-17, 22, 36, 37 i 41 w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2019/787
E 104 Żółcień chinolinowa 180 (61) Z wyjątkiem: napojów spirytusowych określonych w kategoriach 1-17, 22, 36, 37 i 41 w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2019/787
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S 100 (61) Z wyjątkiem: napojów spirytusowych określonych w kategoriach 1-17, 22, 36, 37 i 41 w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2019/787
E 123 Amarant 30 Z wyjątkiem: napojów spirytusowych określonych w kategoriach 1-17, 22, 36, 37 i 41 w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2019/787
E 124 Pąs 4R, czerwień koszenilowa A 170 (61) Z wyjątkiem: napojów spirytusowych określonych w kategoriach 1-17, 22, 36, 37 i 41 w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2019/787
E150a-d Karmele quantum satis Z wyjątkiem: napojów spirytusowych określonych w kategoriach 15-17, 22, 36, 37 i 41 w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2019/787.

Kategoria 2 w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2019/787 może zawierać wyłącznie substancję E 150a. Kategorie 1, 3-8, 10-14 w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2019/787 mogą zawierać wyłącznie dodatek karmelu jako środek regulacji barwy.

E 338-452 Kwas fosforowy - fosforany - di-, trii polifosforany 1 000 (1) (4) Z wyjątkiem: kategorii 2 załącznika I do rozporządzenia (UE) 2019/787
E473-474 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych - sacharoglicer- ydy 5 000 (1) Z wyjątkiem: kategorii 2 załącznika I do rozporządzenia (UE) 2019/787"
f)
w kategorii w pkt 14.2.7 wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pkt 14.2.7 "Aromatyzowane produkty na bazie wina w rozumieniu rozporządzenia (EWG) nr 1601/91" pozycja dotycząca kategorii żywności otrzymuje brzmienie:
"14.2.7 Aromatyzowane produkty sektora wina w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 251/2014"
(ii)
pkt 14.2.7.1 druga pozycja w kategorii żywności dotycząca substancji E 123 otrzymuje brzmienie:
"E 123 Amarant 30 Tylko aperitif na bazie wina"
g)
w kategorii w pkt 14.2.8 wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pkt 14.2.8 "Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %" pozycja dotycząca kategorii żywności otrzymuje brzmienie:
"14.2.8 Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z napojami bezalkoholowymi i inne napoje alkoholowe na bazie alkoholu destylowanego o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %"
(ii)
pozycje dotyczące grupy III, E 104, E 110, E 123, E 124, E 160b(ii), E 200-202, E 210-213, E 220-228, E 242, E405, E 432-436, E 444, E 445, E 481-482, E 952 i E 1105 otrzymują brzmienie:
"Grupa III Barwniki o łącznym maksymalnym poziomie 200 (87) Tylko napoje alkoholowe o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %
E 104 Żółcień chinolinowa 180 (61) Tylko napoje alkoholowe o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S 100 (61) Tylko napoje alkoholowe o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %
E 123 Amarant 30 Tylko napoje alkoholowe o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %
E 124 Pąs 4R, czerwień koszenilowa A 170 (61) Tylko napoje alkoholowe o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %
E 160b(ii) Annato norbiksyna 10 Tylko napoje alkoholowe o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %
E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 200 (1) (2) Tylko napoje alkoholowe o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %
E210-213 Kwas benzoesowy - benzoesany 200 (1) (2) Tylko napoje alkoholowe o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %
E 220-228 Dwutlenek siarki - siarczyny 200 (3) Tylko napój winny owocowy, napój winny miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy, aromatyzowany napój winny miodowy
E 220-228 Dwutlenek siarki - siarczyny 20 (3) Tylko w sfermentowanych napojach na bazie moszczu gronowego
E 242 Dimetylodiwę- glan 250 (24)
E 405 Alginian glikolu propylenowego 100 Tylko w sfermentowanych napojach na bazie moszczu gronowego
E 432-436 Polisorbaty 10 (1) Tylko napoje gazowane
E 444 Octan izomaślanu sacharozy 300 Tylko napoje alkoholowe nieklarowne (zmętnione) z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującymi o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %
E 445 Estry glicerolu i żywicy roślinnej 100 Tylko napoje alkoholowe nieklarowne (zmętnione) z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującymi o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %
E481-482 Stearoilomlec- zany 8 000 (1) Tylko napoje z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującymi o objętościowej zawartości alkoholu poniżej 15 %
E 952 Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa 250 (51) Tylko mieszanki napojów alkoholowych z napojami bezalkoholowymi
E 1105 Lizozym quantum satis Tylko napój winny owocowy, napój winny miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy, aromatyzowany napój winny miodowy"
(iii)
skreśla się pozycję dotyczącą substancji E 353.
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Dziennik Ustaw z 2022 r., poz. 24.
4 Dziennik Ustaw z 2011 r., nr 120, poz. 690.
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).
6 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 (Dz.U. L 39 z 13.2.2008, s. 16).
7 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 z dnia 17 kwietnia 2019 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych, stosowania nazw napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystywania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych, a także uchylające rozporządzenie (WE) nr 110/2008 (Dz.U. L 130 z 17.5.2019, s. 1).
8 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania aromatyzowanych produktów sektora wina oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91 (Dz.U. L 84 z 20.3.2014, s. 14).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.374

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2024/374 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do nazw kategorii żywności napojów alkoholowych oraz stosowania szeregu dodatków w niektórych napojach alkoholowych
Data aktu: 24/01/2024
Data ogłoszenia: 25/01/2024
Data wejścia w życie: 14/02/2024