Rozporządzenie 2024/342 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflumetofenu, oksatiapiproliny i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/342
z dnia 22 stycznia 2024 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflumetofenu, oksatiapiproliny i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") substancji czynnych cyflumetofen, oksatiapiprolina i piraklostrobina określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W odniesieniu do cyflumetofenu złożono wniosek o zmianę obecnego NDP tej substancji w cukiniach i korniszonach na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3) W odniesieniu do tego wniosku państwo członkowskie wystąpiło o zastosowanie przyspieszonej procedury przewidzianej w wytycznych technicznych dotyczących procedury ustalania NDP 2  w celu ustalenia NDP na podstawie badań pozostałości na ogórkach.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny badań pozostałości na ogórkach w ramach przeglądu obecnych NDP cyflumetofenu i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP 3 . Opinia ta opiera się na aktualnej wiedzy naukowej i technicznej w tej dziedzinie. Ponieważ należy ekstrapolować z badań pozostałości przeprowadzonych na ogórkach na cukinie, korniszony oraz "inne dyniowate z jadalną skórką", co potwierdzają wytyczne techniczne w sprawie ekstrapolacji NDP 4 , nie ma potrzeby zwracania się do Urzędu o przedstawienie osobnej uzasadnionej opinii dotyczącej tych upraw.

(5) Należy zatem ustalić NDP cyflumetofenu w cukinii, korniszonach i "innych dyniowatych z jadalną skórką" na poziomie 0,4 mg/kg na podstawie badań pozostałości przeprowadzonych na ogórkach.

(6) W odniesieniu do oksatiapiproliny złożono wniosek o zmianę obecnego NDP w liściach rzodkwi na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) W odniesieniu do piraklostrobiny złożono wniosek dotyczący tolerancji importowych w przypadku tej substancji stosowanej na powierzchni papai w Brazylii zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Wnioskodawca przedstawił dane wykazujące, że zastosowania piraklostrobiny na powierzchni tej uprawy, dozwolone w Brazylii, skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że należałoby wprowadzić wyższe NDP, aby zapobiec barierom handlowym w odniesieniu do przywozu tej uprawy.

(8) Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny wniosków i przekazało Komisji sprawozdania oceniające.

(9) Urząd dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 5 . Urząd przekazał uzasadnione opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(10) W odniesieniu do oksatiapiproliny w liściach rzodkwi Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dodatkową analizę dotyczącą sposobu wdrożenia proponowanego NDP, ponieważ liście rzodkwi są włączone do części B załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i sklasyfikowane w podgrupie jarmużu, o której mowa w części A tego załącznika, ale pozostałości oksatiapiproliny w liściach rzodkwi są wynikiem stosowania tej substancji na rzodkwi zwyczajnej. Ponieważ w Unii nie zgłasza się obecnie stosowania oksatiapiproliny w jarmużu, zgodnie z decyzją podjętą przez Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz 6  należy ustalić nowy NDP wynoszący 1,5 mg/kg zaproponowany przez Urząd w przypadku oksatiapiproliny wyłącznie w liściach rzodkwi.

(11) W odniesieniu do pyraklostrobiny w papai Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dodatkową analizę, by rozstrzygnąć, czy nowy NDP należy ustalić na poziomie 0,6 mg/kg, jak stwierdził Urząd na podstawie oceny badań pozostałości dotyczących papai przedłożonych przez Brazylię, czy na poziomie 0,5 mg/kg, który obowiązuje w państwie wywozu, tj. Brazylii. Zgodnie z wytycznymi technicznymi dotyczącymi procedury ustalania NDP 7  NDP określony w ramach stosowania tolerancji importowej nie powinien przekraczać poziomu zatwierdzonego w państwie wywozu. Należy zatem ustalić NDP na poziomie określonym w Brazylii (0,5 mg/kg).

(12) W przypadku wszystkich wyżej wymienionych zmian NDP cyflumetofenu, oksatiapiproliny i piraklostrobiny, o które wystąpili wnioskodawcy, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że proponowane przez wnioskodawców zmiany NDP są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(13) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi tego artykułu.

(14) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(15) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 stycznia 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące cyflumetofenu, oksatiapiproliny i piraklostrobiny otrzymują brzmienie:

"ZAŁĄCZNIK II

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Cyflumetofen (suma izomerów) Oksatiapiprolina Piraklostrobina (F)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,5 0,05 2
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 (*) 0,01 (*)
0120010 Migdały 0,02 (*)
0120020 Orzechy brazylijskie 0,02 (*)
0120030 Orzechy nerkowca 0,02 (*)
0120040 Kasztany jadalne 0,02 (*)
0120050 Orzechy kokosowe 0,02 (*)
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0,02 (*)
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0,02 (*)
0120080 Orzechy pekan 0,02 (*)
0120090 Orzeszki piniowe 0,02 (*)
0120100 Orzeszki pistacjowe 1
0120110 Orzechy włoskie 0,02 (*)
0120990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,4 0,01 (*) 0,5
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele 0,3 1
0140020 Czereśnie 0,01 (*) 3
0140030 Brzoskwinie 0,3 0,3
0140040 Śliwki 0,01 (*) 0,8
0140990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,6 0,7
0151010 Winogrona stołowe 0,3
0151020 Winogrona do produkcji wina 2
0152000 b) truskawki 0,6 0,01 (*) 1,5
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*)
0153010 Jeżyny 0,5 3
0153020 Jeżyny popielice 0,01 (*) 2
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 0,5 3
0153990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 2
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 0,01 (*) 0,5 4
0154020 Żurawiny 0,01 (*) 0,01 (*) 3
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,01 (*) 0,01 (*) 3
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,01 (*) 0,01 (*) 3
0154050 Róża dzika 0,01 (*) 0,01 (*) 3
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,01 (*) 0,01 (*) 3
0154070 Głóg włoski 0,4 0,01 (*) 3
0154080 Bez czarny 0,01 (*) 0,01 (*) 3
0154990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 3
0160000 Owoce różne z 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką 0,02 (*)
0161010 Daktyle 0,01 (*)
0161020 Figi 0,01 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,01 (*)
0161040 Kumkwat 0,01 (*)
0161050 Karambola 0,01 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,4
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,02 (*)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,02 (*)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0,2
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,02 (*)
0162050 Caimito 0,02 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,02 (*)
0162990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,01 (*)
0163010 Awokado 0,2
0163020 Banany 0,02 (*)
0163030 Mango 0,6
0163040 Papaja 0,5
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,02 (*)
0163060 Czerymoja 0,02 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,02 (*)
0163080 Ananasy 0,3
0163090 Owoce chlebowca 0,02 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,02 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,02 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,02 (*)
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,5
0213020 Marchew 0,5
0213030 Seler zwyczajny 0,5
0213040 Chrzan pospolity 0,5
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,06
0213060 Pasternak 0,5
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,5
0213080 Rzodkiew zwyczajna 0,5
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,5
0213100 Brukiew/Karpiel 0,5
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,5
0213990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,04 0,3
0220020 Cebula 0,04 1,5
0220030 Szalotka 0,04 0,3
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 2 1,5
0220990 Pozostałe (2) 0,04 0,02 (*)
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 0,4 0,4 0,3
0231020 Papryka roczna 0,01 (*) 0,2 0,5
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,4 0,4 0,3
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,01 (*) 0,2 0,02 (*)
0231990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,2 0,02 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,4 0,2 0,5
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,01 (*) 0,2 0,5
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,04
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 1,5 0,5
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,01 (*) 0,3
0242020 Kapusta głowiasta 0,7 0,4
0242990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 1,5
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 9
0243020 Jarmuż 0,01 (*) (+)
0243990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0244000 d) kalarepa 0,01 (*) 0,02 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*) 5
0251010 Roszpunka warzywna 10
0251020 Sałaty 2
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,4
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 10
0251050 Gorczycznik wiosenny 10
0251060 Rokietta siewna/rukola 10
0251070 Gorczyca sarepska 10
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 10
0251990 Pozostałe (2) 10
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 15
0252010 Szpinak 0,6
0252020 Portulaka pospolita 0,02 (*)
0252030 Boćwina 1,5
0252990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 40 0,02 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,01 (*) 0,09
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*) 2
0256010 Trybula 0,02 (*)
0256020 Szczypiorek 0,02 (*)
0256030 Liście selera 0,02 (*)
0256040 Pietruszka - nać 0,02 (*)
0256050 Szałwia lekarska 0,02 (*)
0256060 Rozmaryn lekarski 0,02 (*)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0,02 (*)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 10
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0,02 (*)
0256100 Estragon 0,02 (*)
0256990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 0,01 (*) 0,6
0260020 Fasola (bez strąków) 0,01 (*) 0,3
0260030 Groch (w strąkach) 1 0,6
0260040 Groch (bez strąków) 0,01 (*) 0,15
0260050 Soczewica 0,01 (*) 0,02 (*)
0260990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi 2 0,02 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*) 0,02 (*)
0270030 Seler 0,01 (*) 1,5
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,01 (*) 1,5
0270050 Karczochy zwyczajne 0,01 (*) 3
0270060 Pory 2 0,8
0270070 Rabarbar 0,01 (*) 0,02 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,02 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,02 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola 0,3
0300020 Soczewica 0,5
0300030 Groch 0,3
0300040 Łubin biały 0,05
0300990 Pozostałe (2) 0,3
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*) 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,2
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,04
0401030 Nasiona maku 0,2
0401040 Ziarna sezamu 0,2
0401050 Ziarna słonecznika 0,3
0401060 Ziarna rzepaku 0,2
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,2
0401080 Nasiona gorczycy 0,2
0401090 Nasiona bawełny 0,3
0401100 Nasiona dyni 0,02 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,2
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,2
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,2
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,02 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,2
0401990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,02 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień 1
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,02 (*)
0500030 Kukurydza 0,02 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,02 (*)
0500050 Owies zwyczajny 1
0500060 Ryż siewny 0,09
0500070 Żyto zwyczajne 0,2
0500080 Sorgo japońskie 0,5
0500090 Pszenica zwyczajna 0,2
0500990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN 0,05 (*)
STRĄKOWY
0610000 Herbaty 0,05 (*) 0,1 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,05 (*) 0,3
0630000 Napary ziołowe z 0,1 (*)
0631000 a) kwiatów 0,05 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 0,05 (*)
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski 0,05 (*)
0633020 Żeń-szeń 0,15
0633990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*) 0,1 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*) 0,1 (*)
0700000 CHMIEL 30 8 15
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,2
0900020 Trzcina cukrowa 0,08
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,5
0900990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,01 (*) 0,05 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,01 (*) (+)
1011020 Tłuszcz 0,01 (*) (+)
1011030 Wątroba 0,02 (+)
1011040 Nerka 0,02 (+)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02
1011990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1012000 b) bydła 0,01 (*)
1012010 Mięśnie (+)
1012020 Tłuszcz (+)
1012030 Wątroba (+)
1012040 Nerka (+)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,01 (*) (+)
1013020 Tłuszcz 0,01 (*) (+)
1013030 Wątroba 0,02 (+)
1013040 Nerka 0,02 (+)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02
1013990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,01 (*) (+)
1014020 Tłuszcz 0,01 (*) (+)
1014030 Wątroba 0,02 (+)
1014040 Nerka 0,02 (+)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02
1014990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1015000 e) koniowatych 0,01 (*)
1015010 Mięśnie (+)
1015020 Tłuszcz (+)
1015030 Wątroba (+)
1015040 Nerka (+)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu 0,01 (*)
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,01 (*)
1017020 Tłuszcz 0,01 (*)
1017030 Wątroba 0,02
1017040 Nerka 0,02
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02
1017990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1020010 Bydło (+)
1020020 Owce (+)
1020030 Kozy (+)
1020040 Konie (+)
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO

PRODUKCJI PASZ (8)

1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.
Cyflumetofen (suma izomerów)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

Oksatiapiprolina
Następujący NDP ma zastosowanie do liści rzodkwi: 1,5 mg/kg.
0243020 Jarmuż
Piraklostrobina (F)
(F) Rozpuszczalna w tłuszczach"
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 "Technical guidelines MRL setting procedure in accordance with Articles 6 to 11 of Regulation (EC) No 396/2005 and Article 8 of Regulation (EC) No 1107/2009" (Wytyczne techniczne dotyczące procedury ustalania NDP zgodnie z art. 6-11 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009) (SANTE/2015/10595 Rev. 6.1).
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for cyflumetofen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflumetofenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2021;19(8):6812.
4 "Technical guidelines on data requirements for setting maximum residue levels, comparability of residue trials and extrapolation of residue data on products from plant and animal origin" (Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) (SANTE/2019/12752 - 10 maja 2023 r.).
5 "Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue level for oxathiapiprolin in kales/radish leaves" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości oksatiapiproliny w jarmużu/liściach rzodkwi). Dziennik EFSA 2022;20(1):7049. "Reasoned opinion on the setting of import tolerance for pyraclostrobin in papayas" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej w odniesieniu do pyraklostrobiny w papai). Dziennik EFSA 2023;21(6):8056.
6 "Report of the Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed, Section Phytopharmaceuticals - Residues" (Sprawozdanie Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, Sekcja ds. Środków Ochrony Roślin - Pozostałości), kwiecień 2022 r. https://food.ec.europa.eu/system/files/2022-05/sc_phyto_20220411_ppl_sum.pdf.
7 "Technical guidelines MRL setting procedure in accordance with Articles 6 to 11 of Regulation (EC) No 396/2005 and Article 8 of Regulation (EC) No 1107/2009" (Wytyczne techniczne dotyczące procedury ustalania NDP zgodnie z art. 6-11 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009) (SANTE/2015/10595 Rev. 6.1).

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.342

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2024/342 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflumetofenu, oksatiapiproliny i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 22/01/2024
Data ogłoszenia: 23/01/2024
Data wejścia w życie: 12/02/2024