Rozporządzenie wykonawcze 2024/2682 zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do specyfikacji nowej żywności proszek z pieczarek z witaminą D2

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2682
z dnia 16 października 2024 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do specyfikacji nowej żywności "proszek z pieczarek z witaminą D2"
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.

(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2  ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3) Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 obejmuje proszek z pieczarek z witaminą D2 jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie.

(4) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/2079 3  zezwolono na wprowadzenie do obrotu proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności do stosowania w szeregu środków spożywczych.

(5) W dniu 29 marca 2024 r. przedsiębiorstwo MBio, Monaghan Mushrooms ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę specyfikacji nowej żywności "proszek z pieczarek z witaminą D2". Wnioskodawca zwrócił się o rozszerzenie dozwolonego zakresu stężeń witaminy D2 w proszku z pieczarek z witaminą D2, tak aby objąć niższe stężenia, a także o zmianę dozwolonych poziomów węglowodanów polegającą na usunięciu różnych maksymalnych poziomów "węglowodanów" i "włókna pokarmowego ogółem" i określeniu jednego maksymalnego poziomu węglowodanów ogółem.

(6) Wnioskodawca uzasadnił wniosek o tę zmianę, wskazując, że zakres poziomów zawartości witaminy D2 (580-595 pg/g proszku z pieczarek) objętych obecnie zezwoleniem jest bardzo wąski. W świetle późniejszych doświadczeń handlowych i zrozumienia wymogów klientów stało się jasne, że w praktyce istnieje zapotrzebowanie na niższe stężenia, które ułatwiają zastosowanie danej nowej żywności w produkcie końcowym. Zakres stężeń witaminy D2 rozszerzony we wniosku do poziomu 137,5-595 Pg/g suchej masy ułatwi miarodajne dodawanie do różnych rodzajów żywności i doprowadzi do uzyskania dokładniejszej ilości dodanej witaminy D w wymaganych końcowych stężeniach. Proces produkcji pozostaje bez zmian w odniesieniu do swoich podstawowych cech: długość fali promieniowania UV pozostaje w zakresie objętym zezwoleniem; stężenie witaminy D w proszku zależy od czasu ekspozycji na działanie promieniowania UV. Niższe stężenia wiążą się z mniejszą ekspozycją na działanie promieniowania UV niż w przypadku dotychczasowych wyższych stężeń. Aby spełnić wymagania klientów i użytkowników końcowych dotyczące dokładnego i jednolitego dodawania witaminy D do końcowych produktów spożywczych, jednolity skład proszku poddanego działaniu promieniowania zapewnia się poprzez dokładne zmieszanie z odpowiednią ilością proszku z pieczarek, który nie został poddany działaniu promieniowania UV. Niepoddany działaniu promieniowania proszek z pieczarek stosowany w tym celu jest - poza brakiem witaminy D - identyczny z proszkiem poddanym działaniu promieniowania; w ten sposób wyeliminowano wszelkie możliwe zagrożenia, które mogłyby powstać w wyniku zmieszania z materiałem innym niż pieczarki. W odniesieniu do wniosku o określenie jednego maksymalnego poziomu węglowodanów ogółem wnioskodawca wskazuje, że poziom ten obejmowałby dwa odrębne poziomy określone w obecnym zezwoleniu, a mianowicie "węglowodany" i "włókno pokarmowe ogółem", które są ściśle ograniczone. W związku z tym wnioskodawca proponuje zastąpienie istniejących limitów włókna pokarmowego ogółem i węglowodanów pojedynczym limitem zawartości węglowodanów ogółem nieprzekraczającym 60 %. Ponadto wnioskodawca uważa, że podejście to przyniosłoby praktyczne korzyści, które eliminowałyby niepewność związaną z oddzielnym określeniem całkowitej zawartości włókna pokarmowego i węglowodanów. Wnioskodawca wskazuje również, że inne, podobne rodzaje proszku z pieczarek z witaminą D2, na które wydano zezwolenie, mają mniej rygorystyczne limity węglowodanów. W tym kontekście proponowany limit wynoszący nie więcej niż 60 % węglowodanów ogółem jest już stosowany.

(7) Komisja uważa, że wnioskowana aktualizacja unijnego wykazu dotycząca zmiany warunków specyfikacji proszku z pieczarek z witaminą D2 zaproponowana przez wnioskodawcę nie ma wpływu na zdrowie ludzi oraz że przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczne. Wnioskowana zmiana specyfikacji dotyczy niższych poziomów zawartości witaminy D2 niż poziomy wcześniej uznane przez Urząd za bezpieczne, które stanowiły podstawę wydania zezwolenia na proszek z pieczarek z witaminą D2 rozporządzeniem (UE) 2021/2079. Ponadto zmiany w procesie produkcji nie mają wpływu na bezpieczeństwo nowej żywności. Co więcej, wnioskowana zmiana polegająca na ustanowieniu jednego limitu dla węglowodanów ogółem łączy jedynie dwa z parametrów obecnie objętych zezwoleniem, a zatem nie wpływa na bezpieczeństwo nowej żywności.

(8) Informacje przedstawione we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że zmiany w specyfikacjach nowej żywności są zgodne z warunkami określonymi w art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i powinny zostać zatwierdzone.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 października 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

W tabeli 2 ("Specyfikacje") w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 pozycja "proszek z pieczarek z witaminą D2" otrzymuje brzmienie:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Specyfikacje
"Proszek z pieczarek z witaminą D2 Opis/definicja:

Nowa żywność to proszek z pieczarek wytwarzany z suszonych całych grzybów Agaricus bisporus. Proces ten obejmuje suszenie, mielenie i kontrolowaną ekspozycję proszku z pieczarek na działanie promieniowania UV.

Promieniowanie UV: proces napromieniowania w świetle ultrafioletowym o długościach fali podobnych jak w przypadku nowej żywności poddanej działaniu promieniowania UV, która uzyskała zezwolenie na mocy rozporządzenia (UE) 2015/2283.

Charakterystyka/skład:

Zawartość witaminy D2: 137-595 μg/g proszku z pieczarek

Popiół: ≤ 13,5 %

Aktywność wody: < 0,5

Zawartość wilgoci: ≤ 7,5 %

Węglowodany ogółem: ≤ 60 %

Białko surowe (N x 6,25): ≥ 22 %

Tłuszcz: ≤ 4,5 %

Metale ciężkie:

Ołów: ≤ 0,5 mg/kg

Kadm: ≤ 0,5 mg/kg

Rtęć: ≤ 0,1 mg/kg

Arsen: ≤ 0,3 mg/kg

Mikotoksyny:

Aflatoksyna B1: ≤ 0,10 μg/kg

Aflatoksyny (suma B1 + B2 + G1 + G2): < 4 μg/kg

Kryteria mikrobiologiczne:

Ogólna liczba drobnoustrojów: ≤ 5 000 jtk

Ogólna liczba drożdży i pleśni: < 100 jtk/g

E. coli: < 10 jtk/g

Salmonella spp.: brak w 25 g

Staphylococcus aureus: ≤ 10 jtk/g

Bakterie z grupy coli: ≤ 10 jtk/g

Listeria spp.: brak w 25 g

Enterobacteriaceae: < 10 jtk/g

Jtk: jednostki tworzące kolonię.".

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/2079 z dnia 26 listopada 2021 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 426 z 29.11.2021, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/ reg_impl/2021/2079/oj).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.2682

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2024/2682 zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do specyfikacji nowej żywności proszek z pieczarek z witaminą D2
Data aktu: 16/10/2024
Data ogłoszenia: 17/10/2024
Data wejścia w życie: 06/11/2024