Rozporządzenie wykonawcze 2024/2682 zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do specyfikacji nowej żywności proszek z pieczarek z witaminą D2

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2682
z dnia 16 października 2024 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do specyfikacji nowej żywności "proszek z pieczarek z witaminą D2"
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.

(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2  ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3) Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 obejmuje proszek z pieczarek z witaminą D2 jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie.

(4) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/2079 3  zezwolono na wprowadzenie do obrotu proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności do stosowania w szeregu środków spożywczych.

(5) W dniu 29 marca 2024 r. przedsiębiorstwo MBio, Monaghan Mushrooms ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę specyfikacji nowej żywności "proszek z pieczarek z witaminą D2". Wnioskodawca zwrócił się o rozszerzenie dozwolonego zakresu stężeń witaminy D2 w proszku z pieczarek z witaminą D2, tak aby objąć niższe stężenia, a także o zmianę dozwolonych poziomów węglowodanów polegającą na usunięciu różnych maksymalnych poziomów "węglowodanów" i "włókna pokarmowego ogółem" i określeniu jednego maksymalnego poziomu węglowodanów ogółem.

(6) Wnioskodawca uzasadnił wniosek o tę zmianę, wskazując, że zakres poziomów zawartości witaminy D2 (580-595 pg/g proszku z pieczarek) objętych obecnie zezwoleniem jest bardzo wąski. W świetle późniejszych doświadczeń handlowych i zrozumienia wymogów klientów stało się jasne, że w praktyce istnieje zapotrzebowanie na niższe stężenia, które ułatwiają zastosowanie danej nowej żywności w produkcie końcowym. Zakres stężeń witaminy D2 rozszerzony we wniosku do poziomu 137,5-595 Pg/g suchej masy ułatwi miarodajne dodawanie do różnych rodzajów żywności i doprowadzi do uzyskania dokładniejszej ilości dodanej witaminy D w wymaganych końcowych stężeniach. Proces produkcji pozostaje bez zmian w odniesieniu do swoich podstawowych cech: długość fali promieniowania UV pozostaje w zakresie objętym zezwoleniem; stężenie witaminy D w proszku zależy od czasu ekspozycji na działanie promieniowania UV. Niższe stężenia wiążą się z mniejszą ekspozycją na działanie promieniowania UV niż w przypadku dotychczasowych wyższych stężeń. Aby spełnić wymagania klientów i użytkowników końcowych dotyczące dokładnego i jednolitego dodawania witaminy D do końcowych produktów spożywczych, jednolity skład proszku poddanego działaniu promieniowania zapewnia się poprzez dokładne zmieszanie z odpowiednią ilością proszku z pieczarek, który nie został poddany działaniu promieniowania UV. Niepoddany działaniu promieniowania proszek z pieczarek stosowany w tym celu jest - poza brakiem witaminy D - identyczny z proszkiem poddanym działaniu promieniowania; w ten sposób wyeliminowano wszelkie możliwe zagrożenia, które mogłyby powstać w wyniku zmieszania z materiałem innym niż pieczarki. W odniesieniu do wniosku o określenie jednego maksymalnego poziomu węglowodanów ogółem wnioskodawca wskazuje, że poziom ten obejmowałby dwa odrębne poziomy określone w obecnym zezwoleniu, a mianowicie "węglowodany" i "włókno pokarmowe ogółem", które są ściśle ograniczone. W związku z tym wnioskodawca proponuje zastąpienie istniejących limitów włókna pokarmowego ogółem i węglowodanów pojedynczym limitem zawartości węglowodanów ogółem nieprzekraczającym 60 %. Ponadto wnioskodawca uważa, że podejście to przyniosłoby praktyczne korzyści, które eliminowałyby niepewność związaną z oddzielnym określeniem całkowitej zawartości włókna pokarmowego i węglowodanów. Wnioskodawca wskazuje również, że inne, podobne rodzaje proszku z pieczarek z witaminą D2, na które wydano zezwolenie, mają mniej rygorystyczne limity węglowodanów. W tym kontekście proponowany limit wynoszący nie więcej niż 60 % węglowodanów ogółem jest już stosowany.

(7) Komisja uważa, że wnioskowana aktualizacja unijnego wykazu dotycząca zmiany warunków specyfikacji proszku z pieczarek z witaminą D2 zaproponowana przez wnioskodawcę nie ma wpływu na zdrowie ludzi oraz że przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczne. Wnioskowana zmiana specyfikacji dotyczy niższych poziomów zawartości witaminy D2 niż poziomy wcześniej uznane przez Urząd za bezpieczne, które stanowiły podstawę wydania zezwolenia na proszek z pieczarek z witaminą D2 rozporządzeniem (UE) 2021/2079. Ponadto zmiany w procesie produkcji nie mają wpływu na bezpieczeństwo nowej żywności. Co więcej, wnioskowana zmiana polegająca na ustanowieniu jednego limitu dla węglowodanów ogółem łączy jedynie dwa z parametrów obecnie objętych zezwoleniem, a zatem nie wpływa na bezpieczeństwo nowej żywności.

(8) Informacje przedstawione we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że zmiany w specyfikacjach nowej żywności są zgodne z warunkami określonymi w art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i powinny zostać zatwierdzone.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 października 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

W tabeli 2 ("Specyfikacje") w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 pozycja "proszek z pieczarek z witaminą D2" otrzymuje brzmienie:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Specyfikacje
"Proszek z pieczarek z witaminą D2 Opis/definicja:

Nowa żywność to proszek z pieczarek wytwarzany z suszonych całych grzybów Agaricus bisporus. Proces ten obejmuje suszenie, mielenie i kontrolowaną ekspozycję proszku z pieczarek na działanie promieniowania UV.

Promieniowanie UV: proces napromieniowania w świetle ultrafioletowym o długościach fali podobnych jak w przypadku nowej żywności poddanej działaniu promieniowania UV, która uzyskała zezwolenie na mocy rozporządzenia (UE) 2015/2283.

Charakterystyka/skład:

Zawartość witaminy D2: 137-595 μg/g proszku z pieczarek

Popiół: ≤ 13,5 %

Aktywność wody: < 0,5

Zawartość wilgoci: ≤ 7,5 %

Węglowodany ogółem: ≤ 60 %

Białko surowe (N x 6,25): ≥ 22 %

Tłuszcz: ≤ 4,5 %

Metale ciężkie:

Ołów: ≤ 0,5 mg/kg

Kadm: ≤ 0,5 mg/kg

Rtęć: ≤ 0,1 mg/kg

Arsen: ≤ 0,3 mg/kg

Mikotoksyny:

Aflatoksyna B1: ≤ 0,10 μg/kg

Aflatoksyny (suma B1 + B2 + G1 + G2): < 4 μg/kg

Kryteria mikrobiologiczne:

Ogólna liczba drobnoustrojów: ≤ 5 000 jtk

Ogólna liczba drożdży i pleśni: < 100 jtk/g

E. coli: < 10 jtk/g

Salmonella spp.: brak w 25 g

Staphylococcus aureus: ≤ 10 jtk/g

Bakterie z grupy coli: ≤ 10 jtk/g

Listeria spp.: brak w 25 g

Enterobacteriaceae: < 10 jtk/g

Jtk: jednostki tworzące kolonię.".

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/2079 z dnia 26 listopada 2021 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 426 z 29.11.2021, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/ reg_impl/2021/2079/oj).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.2682

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2024/2682 zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do specyfikacji nowej żywności proszek z pieczarek z witaminą D2
Data aktu: 16/10/2024
Data ogłoszenia: 17/10/2024
Data wejścia w życie: 06/11/2024