Rozporządzenie 2023/447 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania glukozylowanych glikozydów stewiolowych jako substancji słodzącej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/447
z dnia 1 marca 2023 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania glukozylowanych glikozydów stewiolowych jako substancji słodzącej
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3  określono specyfikacje dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(3) Wykazy te mogą być aktualizowane z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(4) W styczniu 2019 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie glukozylowanych glikozydów stewiolowych jako nowego dodatku do żywności do stosowania jako substancja słodząca. Wniosek udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(5) Glukozylowane glikozydy stewiolowe są wytwarzane w drodze enzymatycznej biokonwersji przy użyciu glukano- transferazy cyklomaltodekstryny, która katalizuje przenoszenie glukozy ze skrobi do mieszanin wzbogaconych w co najmniej jeden pojedynczy glikozyd stewiolowy z oczyszczonych ekstraktów liści Stevia Rebaudiana. Składają się one z mieszaniny glukozylowanych glikozydów stewiolowych, zawierających 1-20 dodatkowych jednostek glukozy związanych z macierzystymi glikozydami stewiolowymi. Mają one lepszy profil słodyczy w porównaniu z innymi dozwolonymi substancjami słodzącymi, w tym glikozydami stewiolowymi ze stewii (E 960a).

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") ocenił bezpieczeństwo glukozylowanych glikozydów ste- wiolowych i wydał opinię w dniu 15 grudnia 2021 r. 4  Urząd uznał, że metabolizm glukozylowanych glikozydów stewiolowych jest wystarczająco podobny do już dopuszczonych glikozydów stewiolowych, w związku z czym uznano, że dane toksykologiczne uprzednio ocenione przez Urząd w odniesieniu do glikozydów stewiolowych (E 960a) potwierdzają ich bezpieczeństwo jako dodatku do żywności. Enzym glukanotransferaza cyklomaltodek- stryny (EC 2.4.1.19) pochodzący z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu Anoxybacillus caldiproteolyticus i przeznaczony do stosowania w produkcji zmodyfikowanych glikozydów stewiolowych nie budzi obaw co do bezpieczeństwa w przewidzianych warunkach stosowania na podstawie danych dostarczonych Urzędowi 5 . Urząd stwierdził, że nie ma obaw co do bezpieczeństwa stosowania glukozylowanych glikozydów stewiolowych jako dodatku do żywności w odniesieniu do takich samych proponowanych zastosowań i poziomów stosowania jak w przypadku glikozydów stewiolowych (E 960a-960c) stosowanych jako substancje słodzące.

(7) Należy zatem zezwolić na stosowanie dodatku do żywności "glukozylowane glikozydy stewiolowe" (E 960d) jako substancji słodzącej w kategoriach żywności, w których glikozydy stewiolowe (E 960a-960c) są obecnie dozwolone i na tych samych najwyższych dopuszczalnych poziomach.

(8) Specyfikacje dodatku do żywności glukozylowane glikozydy stewiolowe należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, gdy zostanie on po raz pierwszy włączony do unijnego wykazu dodatków do żywności ustanowionego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i (UE) nr 231/2012.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 1 marca 2023 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części B pkt 2. "Substancje słodzące" po pozycji dotyczącej E 960c dodaje się pozycję w brzmieniu:
"E 960d Glukozylowane glikozydy stewiolowe"
b)
w części C 5) Inne dodatki, które mogą być uregulowane łącznie, lit. v) otrzymuje brzmienie:

"v) E 960a - 960d: Glikozydy stewiolowe

Numer E Nazwa
E 960a Glikozydy stewiolowe ze stewii
E 960c Glikozydy stewiolowe wytwarzane enzymatycznie
E 960d Glukozylowane glikozydy stewiolowe"
c)
w części E wprowadza się następujące zmiany:
1)
w kategorii 01.4 (Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 100 (1) (60) Tylko produkty o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
2)
w kategorii 03 (Lody spożywcze) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60) Tylko produkty o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
3)
w kategorii 04.2.2 (Owoce i warzywa w occie, oleju lub solance) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewio- lowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 100 (1) (60) Tylko słodko-kwaśne marynaty owocowe i warzywne"
4)
w kategorii 04.2.4.1 (Przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce cieplnej) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej"
5)
w kategorii 04.2.5.1 (Dżemy ekstra i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE) wpis dotyczący 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60) Tylko dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej"
6)
w kategorii 04.2.5.2 (Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60) Tylko dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej"
7)
w kategorii 04.2.5.3 (Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania) wpis dotyczący E 960a- 960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60) Tylko owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej i produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
8)
w kategorii 05.1 (Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 270 (1) (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
9)
w kategorii 05.2 (Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 270 (1) (60) Tylko produkty na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 330 (1) (60) Tylko produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczów, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 350 (1) (60) Tylko wyroby cukiernicze bez dodatku cukru

Tylko twarde wyroby cukiernicze o obniżonej wartości energetycznej (cukierki i lizaki)

Tylko miękkie wyroby cukiernicze o obniżonej wartości energetycznej (cukierki do żucia, gumy owocowe i piankowe produkty cukiernicze/pianki żelowe)

Tylko lukrecja o obniżonej wartości energetycznej

Tylko nugat o obniżonej wartości energetycznej

Tylko marcepan o obniżonej wartości energetycznej

E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 2 000 (1) (60) Tylko pastylki i drażetki odświeżające oddech, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 670 (1) (60) Tylko silnie aromatyzowane pastylki odświeżające gardło, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
10)
w kategorii 05.3 (Guma do żucia) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 3300 (1) (60) Tylko bez dodatku cukru"
11)
w kategorii 05.4 (Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4) wpisy dotyczące E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymują brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 330 (1) (60) Tylko wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 270 (1) (60) Tylko produkty na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
12)
w kategorii 06.3 (Śniadaniowe przetwory zbożowe) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 330 (1) (60) Tylko śniadaniowe przetwory zbożowe o zawartości błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrębów, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
13)
w kategorii 07.2 (Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewio- lowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 330 (1) (60) Tylko Essoblaten - cienkie wafle (obiaty)"
14)
w kategorii 09.2 (Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60) Tylko słodko-kwaśne konserwy i prezerwy rybne, marynaty rybne, skorupiaki i mięczaki"
15)
w kategorii 11.4.1 (Słodziki stołowe w postaci płynnej) wpis dotyczący E 960a - 960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe quantum satis (1) (60)"
16)
w kategorii 11.4.2 (Słodziki stołowe w postaci proszku) wpis dotyczący E 960a - 960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe quantum satis (1) (60)"
17)
w kategorii 11.4.3 "Słodziki stołowe w tabletkach" wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe quantum satis (1) (60)"
18)
w kategorii 12.4 (Musztarda) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 120 (1) (60)"
19)
w kategorii 12.5 (Zupy i buliony) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 40 (1) (60) Tylko zupy o obniżonej wartości energetycznej"
20)
w kategorii 12.6 (Sosy) wpisy dotyczące E 960a - 960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 120 (1) (60) Oprócz sosu sojowego (sfermentowanego i niesfermentowanego)
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 175 (1) (60) Tylko sos sojowy (sfermentowany i niesfermentowany)"
21)
w kategorii 13.2 (Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE (z wyłączeniem produktów z kategorii żywności 13.1.5)) wpis dotyczący 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 330 (1) (60)"
22)
w kategorii 13.3 (Dietetyczne środki spożywcze stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała, całkowicie zastępujące dzienne posiłki lub poszczególne posiłki (całość lub część całkowitej dziennej diety)) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 270 (1) (60)"
23)
w kategorii 14.1.3 (Nektary owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz nektary warzywne i produkty podobne), wpis dotyczący 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 100 (1) (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
24)
w kategorii 14.1.4 (Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi) wpis dotyczący E 960a- 960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 80 (1) (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
25)
w kategorii 14.1.5.2 (Inne) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 30 (1) (60)

(93)

Tylko napoje kawowe i herbaciane oraz napoje z naparów ziołowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 30 (1) (60)

(93)

Tylko kawa rozpuszczalna i rozpuszczalna kawa cappuccino, z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 20 (1) (60)

(93)

Tylko napoje na bazie słodu i napoje o smaku lub aromacie czekolady lub cappuccino, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
26)
w kategorii 14.2.1 (Piwo i napoje słodowe) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 70 (1) (60) Tylko piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj.; »Bière de table/Tafelbier/Table beer« (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6 %), z wyjątkiem »Obergäriges Einfachbier«; Piwa o kwasowości minimalnej 30 miliekwiwalentów podanej w przeliczeniu na NaOH Brązowe piwa typu »oud bruin«"
27)
w kategorii 14.2.8 (Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 150 (1)(60)"
28)
w kategorii 15.1 (Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 20 (1) (60)"
29)
w kategorii 15.2 (Przetworzone orzechy) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 20 (1) (60)"
30)
w kategorii 16 (Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 100 (1) (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
31)
w kategorii 17.1 (Suplementy diety w postaci stałej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 670 (1) (60)
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 1800 (1) (60) Tylko suplementy diety w postaci do żucia"
32)
w kategorii 17.2 (Suplementy diety w postaci płynnej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60)
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 1800 (1) (60) Tylko suplementy diety w postaci syropu"

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 960c(iv) dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 960d GLUKOZYLOWANE GLIKOZYDY STEWIOLOWE

Nazwy synonimowe
Definicja: Mieszanina większych glikozydów stewiolowych otrzymanych w wyniku glukozylacji glikozydów stewiolowych ekstrahowanych z liści rośliny Stevia rebaudiana Bertoni. Mieszanina składa się z glukozylowanych glikozydów stewiolowych i pozostałości macierzystych glikozydów stewiolowych z liści stewii. Glukozylowane glikozydy stewiolowe są wytwarzane przez obróbkę glikozydów stewiolowych, ekstrahowanych z liści stewii, oraz skrobi nadającej się do spożycia przez ludzi za pomocą glukanotransferazy cyklomaltodekstryny (EC 2.4.1.19) pochodzącej ze szczepu niemodyfikowanego genetycznie Anoxybacillus caldiproteolyticus St-88. Enzym przenosi jednostki glukozy ze skrobi do glikozydów stewiolowych. Powstały materiał jest podgrzewany i poddawany działaniu węgla aktywnego w celu usunięcia enzymu, a następnie przepuszczany przez żywicę adsorpcyjną/desorpcyjną w celu usunięcia pozostałości hydrolizatu skrobiowgo (dekstryny), a następnie oczyszczany i przygotowany jest produkt końcowy przy zastosowaniu procesów, które mogą obejmować odbarwianie, stężanie i suszenie rozpyłowe.
Nazwa chemiczna Stewiolobiozyd: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl)oksy]kaur-16-en-18-oidowy

Rubusozyd: kwas 13-e-D-glukopiranozylooksykaur-16-en-18-oidowy, ester в-D-glukopiranozylowy

Dulkozyd A: kwas 13-[(2-O-a-L-ramnopiranozylo-e-D-glukopiranozyl)oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester в-D-glukopiranozylowy

Stewiozyd: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl)oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester в-D-glukopiranozylowy

Rebaudiozyd A: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl) oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester в-D-glukopiranozylowy

Rebaudiozyd B: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl) oksy]kaur-16-en-18-oidowy

Rebaudiozyd C: kwas 13-[(2-O-a-L-ramnopiranozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl) oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester в-D-glukopiranozylowy

Rebaudiozyd D: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl) oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester 2-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozylowy

Rebaudiozyd E: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl)oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester 2-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozylowy

Rebaudiozyd F: kwas 13-[(2-O-e-D-ksylofurananozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl) oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester в-D-glukopiranozylowy

Rebaudiozyd M: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl) oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester 2-O-e-D-glukopiranozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D- glukopiranozylowy

oraz ich glukozylowane pochodne (1-20 dodanych jednostek glukozy)

Wzór cząsteczkowy Nazwa potoczna Wzór Współczynnik przeliczeniowy
N-glukozylowany stewiolobiozyd C(32+n*6)H(50+n*10)O(13+n*5)
N-glukozylowany rubusozyd C(32+n*6)H(50+n*10)O(13+n*5)
N-glukozylowany dulkozyd A C(38+n*6)H(60+n*10)O(17+n*5)
N-glukozylowany stewiozyd C(38+n*6)H(60+n*10)O(18+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd A C(44+n*6)H(70+n*10)O(23+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd B C(38+n*6)H(60+n*10)O(18+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd C C(44+n*6)H(70+n*10)O(22+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd D C(50+n*6)H(80+n*10)O(28+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd E C(44+n*6)H(70+n*10)O(23+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd F C(43+n*6)H(68+n*10)O(22+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd M C(56+n*6)H(90+n*10)O(33+n*5)
n: liczba jednostek glukozy dodanych enzymatycznie do macierzystego glikozydu stewiolowego (n = 1-20)

Typowy współczynnik przeliczeniowy dla mieszanin glukozylowanych glikozydów stewiolowych = 0,20 (na bazie suchej, wolnej od dekstryny)

Stewiol C20H30°3 1,00
Stewiolobiozyd C32H50°13 0,50
Rubusozyd C32H50°13 0,50
Dulkozyd A C38H60°17 0,40
Stewiozyd C38H60°18 0,40
Rebaudiozyd A C44 H70 O23 0,33
Rebaudiozyd B C38 H60 O18 0,40
Rebaudiozyd C C44H70°22 0,34
Rebaudiozyd D C50H80°28 0,29
Rebaudiozyd E C44H70°23 0,33
Rebaudiozyd F C43H68O22 0,34
Rebaudiozyd M C56H90°33 0,25
Masa cząsteczkowa i nr CAS Nazwa potoczna Numer CAS Masa cząsteczkowa (g/mol)
N-glukozylowany stewiolobiozyd Brak danych 642,73+n*162,15
N-glukozylowany rubusozyd Brak danych 642,73+n*162,15
N-glukozylowany dulkozyd A Brak danych 788,87+n*162,15
N-glukozylowany stewiozyd Brak danych 804,88+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd A Brak danych 967,01+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd B Brak danych 804,88+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd C Brak danych 951,02+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd D Brak danych 1129,15+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd E Brak danych 967,01+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd F Brak danych 936,99+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd M Brak danych 1291,30+n*162,15
Stewiol 318,46
Stewiolobiozyd 41093-60-1 642,73
Rubusozyd 64849-39-4 642,73
Dulkozyd A 64432-06-0 788,87
Stewiozyd 57817-89-7 804,88
Rebaudiozyd A 58543-16-1 967,01
Rebaudiozyd B 58543-17-2 804,88
Rebaudiozyd C 63550-99-2 951,02
Rebaudiozyd D 63279-13-0 1 129,15
Rebaudiozyd E 63279-14-1 967,01
Rebaudiozyd F 438045-89-7 936,99
Rebaudiozyd M 1220616-44-3 1 291,30
Oznaczenie zawartości Nie mniej niż 95 % wszystkich glikozydów stewiolowych, składających się z wyżej wymienionych glikozydów stewiolowych wraz z ich glukozylowanymi pochodnymi (1-20 dodanych jednostek glukozy), na bazie suchej, wolnej od dekstryny.
Opis Proszek o barwie białej do jasnożółtej, około 100 do 200 razy słodszy od sacharozy (przy 5 % ekwiwalencji sacharozy).
Identyfikacja
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie
pH Między 4,5 a 7,0 (roztwór 1:100)
Czystość
Popiół całkowity Nie więcej niż 1 %
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 6 % (105 °C, 2 godz.)
Pozostałości rozpuszczalników Metanol - nie więcej niż 200 mg/kg Etanol - nie więcej niż 3 000 mg/kg
Arsen Nie więcej niż 0,015 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Kryteria mikrobiologiczne
Całkowita liczba drobnoustrojów tlenowych Nie więcej niż 1 000 jtk/g
Drożdże i pleśń Nie więcej niż 200 jtk/g
E. coli Wynik ujemny w 1 g
Salmonella Wynik ujemny w 25 g"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
4 Dziennik EFSA 2022;20(2):7066.
5 Dziennik EFSA 2022;20(1):7004.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2023.65.16

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2023/447 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania glukozylowanych glikozydów stewiolowych jako substancji słodzącej
Data aktu: 01/03/2023
Data ogłoszenia: 02/03/2023
Data wejścia w życie: 22/03/2023