Rozporządzenie 2022/1290 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloromekwatu, dodyny, nikotyny, profenofosu i wirusa polihedrozy jądrowej Spodoptera exigua multicapsid (SeMNPV), izolat BV-0004 w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1290
z dnia 22 lipca 2022 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloromekwatu, dodyny, nikotyny, profenofosu i wirusa polihedrozy jądrowej Spodoptera exigua multicapsid (SeMNPV), izolat BV-0004 w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) ametoktradyny oraz dodyny określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP chloromekwatu i nikotyny określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. NDP profenofosu określono w załączniku II oraz w części B załącznika III do wspomnianego rozporządzenia. W przypadku wirusa polihedrozy jądrowej Spodoptera exigua multicapsid (SeMNPV), izolat BV-0004 w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono NDP ani nie włączono tej substancji do załącznika IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do niej wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną ametoktradyna na powierzchni upraw, które przyciągają pszczoły, przez co w miodzie mogą wystąpić pozostałości, złożono wniosek na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dotyczący zmiany obecnych NDP w odniesieniu do miodu.

(3) W przypadku dodyny złożono wniosek na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dotyczący zmiany obecnych NDP w odniesieniu do owoców cytrusowych.

(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 obydwa wnioski zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(6) Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(7) W przypadku chloromekwatu rozporządzeniem Komisji (UE) 2019/1561 3  ustanowiono tymczasowe NDP na poziomie 6 mg/kg w odniesieniu do boczniaków ostrygowatych, a rozporządzeniem Komisji (UE) 2017/693 4  na poziomie 0,9 mg/kg w odniesieniu do grzybów uprawnych. Te tymczasowe NDP ustalono na podstawie danych z monitorowania wykazujących, że - z powodu zanieczyszczenia krzyżowego grzybów uprawnych pochodzącego ze słomy poddanej działaniu chloromekwatu w sposób zgodny z przepisami - pozostałości występowały na niepod- danych obróbce grzybach uprawnych na poziomie wyższym niż granica oznaczalności. Te tymczasowe NDP przyjęto do dnia 13 kwietnia 2021 r. w oczekiwaniu na przedłożenie danych z monitorowania występowania tej substancji w przedmiotowych produktach.

(8) Urząd i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze przedłożyły najnowsze dane z monitorowania wykazujące, że pozostałości chloromekwatu nadal występują w boczniakach ostrygowatych i grzybach uprawnych na poziomach wyższych niż granica oznaczalności. Plantatorzy grzybów powiadomili Komisję o jednym prowadzonym aktualnie badaniu, które ma ocenić poziomy zanieczyszczenia boczniaków ostrygowatych i innych grzybów uprawnych. Ponieważ badanie zostanie zakończone w 2022 r., a zgromadzone dane zostaną następnie przedłożone Komisji, należy ponownie przedłużyć ważność tych tymczasowych NDP o rok od daty publikacji niniejszego rozporządzenia.

(9) Ponadto rozporządzeniem (UE) 2017/693 ustanowiono tymczasowy NDP chloromekwatu w przypadku gruszek na poziomie 0,07 mg/kg ze względu na dane z monitorowania wykazujące utrzymywanie się substancji na drzewach w wyniku poprzednich zastosowań. Ten tymczasowy NDP przyjęto do dnia 13 kwietnia 2021 r. w oczekiwaniu na przedłożenie danych z monitorowania występowania tej substancji w przedmiotowym produkcie. Urząd, państwa członkowskie i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze przedłożyły najnowsze dane z monitorowania wykazujące, że pozostałości tej substancji nadal występują w gruszkach na poziomach wyższych niż granica ozna- czalności. Należy zatem dalej monitorować poziomy chloromekwatu w gruszkach oraz przedłużyć ważność tymczasowego NDP o siedem lat od daty publikacji niniejszego rozporządzenia.

(10) W przypadku nikotyny rozporządzeniem Komisji (UE) 2017/978 5  ustanowiono tymczasowe NDP w odniesieniu do grzybów dzikich (suszonych borowików szlachetnych i suszonych grzybów dzikich innych niż borowiki szlachetne) na okres do dnia 19 października 2021 r. w oczekiwaniu na przedłożenie i ocenę nowych danych i informacji na temat naturalnego występowania lub powstawania nikotyny w przedmiotowych produktach. Dowody naukowe nie wskazują w sposób rozstrzygający, że nikotyna występuje naturalnie w przedmiotowych produktach, ani nie wyjaśniają definitywnie mechanizmu jej powstawania. Urząd i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze przedłożyły najnowsze dane z monitorowania wykazujące, że pozostałości tej substancji nadal występują w tych produktach na poziomach wyższych niż granica oznaczalności. Należy zatem dalej monitorować poziomy nikotyny w tych produktach oraz przedłużyć ważność wspomnianych tymczasowych NDP o siedem lat od daty publikacji niniejszego rozporządzenia.

(11) W przypadku profenofosu rozporządzeniem (UE) 2017/978 przyjęto do dnia 18 października 2021 r. tymczasowy NDP w odniesieniu do płatków róży w oczekiwaniu na przedłożenie danych z monitorowania występowania tej substancji w przedmiotowym produkcie. Urząd i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze przedłożyły najnowsze dane z monitorowania wykazujące, że pozostałości tej substancji nadal występują w płatkach róży na poziomach wyższych niż granica oznaczalności. Należy zatem dalej monitorować poziomy profenofosu w płatkach róży oraz przedłużyć ważność tymczasowego NDP o siedem lat od daty publikacji niniejszego rozporządzenia.

(12) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 6  złożono wniosek do państwa członkowskiego o zatwierdzenie substancji czynnej wirus polihedrozy jądrowej Spodoptera exigua multicapsid (SeMNPV), izolat BV-0004. Zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny tego wniosku zgodnie z art. 11 ust. 2 wspomnianego rozporządzenia. Urząd dokonał oceny wniosku i przedstawił wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej 7 , w których stwierdził, że wirus polihed- rozy jądrowej Spodoptera exigua multicapsid (SeMNPV), izolat BV-0004 można włączyć do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Należy zatem włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(13) Na podstawie uzasadnionych opinii i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(14) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(15) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III, i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 lipca 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II kolumny dotyczące ametoktradyny i dodyny otrzymują brzmienie:

"[ZAŁĄCZNIK II]

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Ametoktradyna (R) (F) Dodyna
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 (*) 1,5
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 (*) 0,01 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 (*)
0130010 Jabłka 0,9
0130020 Gruszki 0,9
0130030 Pigwy 5
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 5
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 5
0130990 Pozostałe (2) 0,9
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele 0,1
0140020 Czereśnie 3
0140030 Brzoskwinie 0,1
0140040 Śliwki 0,01 (*)
0140990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce 0,01 (*)
0151000 a) winogrona 6
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,01 (*)
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,01 (*)
0161020 Figi 0,01 (*)
0161030 Oliwki stołowe 20
0161040 Kumkwat 0,01 (*)
0161050 Karambola 0,01 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 (*)
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,01 (*)
0163020 Banany 0,5
0163030 Mango 0,01 (*)
0163040 Papaja 0,01 (*)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*)
0163080 Ananasy 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,05
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,01 (*)
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*)
0220010 Czosnek 1,5
0220020 Cebula 1,5
0220030 Szalotka 1,5
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 20(+)
0220990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 2
0231020 Papryka roczna 1,5
0231030 Oberżyny/Bakłażany 2
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 1,5
0231990 Pozostałe (2) 1,5
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki 2
0232020 Korniszony 3
0232030 Cukinie 3
0232990 Pozostałe (2) 3
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 3
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 9
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 9
0242020 Kapusta głowiasta 15
0242990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 60
0243020 Jarmuż 50
0243990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0244000 d) kalarepa 9
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 70
0251020 Sałaty 50
0251030 Endywia o liściach szerokich 50
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 50
0251050 Gorczycznik wiosenny 50
0251060 Rokietta siewna/rukola 50
0251070 Gorczyca sarepska 50
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 50
0251990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 60 0,01 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 50 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 50 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*)
0256010 Trybula 50
0256020 Szczypiorek 40
0256030 Liście selera 40
0256040 Pietruszka - nać 40
0256050 Szałwia lekarska 40
0256060 Rozmaryn lekarski 40
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 40
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 40
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 40
0256100 Estragon 40
0256990 Pozostałe (2) 40
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*)
0270030 Seler 20
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 20
0270050 Karczochy zwyczajne 0,01 (*)
0270060 Pory 5
0270070 Rabarbar 0,01 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste 0,01 (*)
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe (2)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 20
0402020 Nasiona palm olejowych 0,01 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,01 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,01 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień (+)
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny (+)
0500060 Ryż siewny
0500070 Żyto zwyczajne (+)
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna (+)
0500990 Pozostałe (2)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 90(+) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,01 (*)
1011000 a) świń 0,03 (*)
1011010 Mięśnie (+)
1011020 Tłuszcz (+)
1011030 Wątroba (+)
1011040 Nerka (+)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,03 (*)(+) (+)
1012020 Tłuszcz 0,03 (*)(+) (+)
1012030 Wątroba 0,04(+) (+)
1012040 Nerka 0,03 (*)(+) (+)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03 (*)
1012990 Pozostałe (2) 0,03 (*)
1013000 c) owiec 0,03 (*)
1013010 Mięśnie (+) (+)
1013020 Tłuszcz (+) (+)
1013030 Wątroba (+) (+)
1013040 Nerka (+) (+)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz 0,03 (*)
1014010 Mięśnie (+) (+)
1014020 Tłuszcz (+) (+)
1014030 Wątroba (+) (+)
1014040 Nerka (+) (+)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,03 (*)(+)
1015020 Tłuszcz 0,03 (*)(+)
1015030 Wątroba 0,04(+)
1015040 Nerka 0,03 (*)(+)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03 (*)
1015990 Pozostałe (2) 0,03 (*)
1016000 f) drobiu 0,03 (*)
1016010 Mięśnie (+)
1016020 Tłuszcz (+)
1016030 Wątroba (+)
1016040 Nerka (+)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 0,03 (*)
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko 0,03 (*) 0,01 (*)
1020010 Bydło (+) (+)
1020020 Owce (+) (+)
1020030 Kozy (+) (+)
1020040 Konie (+)
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,03 (*) 0,01 (*)
1030010 Kury (+)
1030020 Kaczki (+)
1030030 Gęsi (+)
1030040 Przepiórki (+)
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 5 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,03 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,03 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,03 (*) 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)"
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Ametoktradyna (R) (F)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Ametoktradyna - kod 1000000 oprócz 1040000: ametoktradyna, metabolit kwasu 4-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo, [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) masłowego (M650F01) oraz metabolit kwasu 6-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) heksanowego (M650F06), wyrażone jako ametoktra- dyna

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0500070 Żyto zwyczajne

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0700000 CHMIEL

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa
w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni infor-
macje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
0500050 Owies zwyczajny
0500090 Pszenica zwyczajna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja
uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje,
o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
Dodyna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których
mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 24 czerwca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
Profenofos (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Dane z monitoringu przeprowadzonego w latach 2012-2015 wykazują, że pozostałości profenofosu występują w ziołach. Potrzebne są dodatkowe dane z monitoringu, aby porównać ewolucję wystę-
powania profenofosu w ziołach. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedło-
żone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
Najnowsze dane pochodzące z monitorowania wskazują, że pozostałości profenofosu występują w płatkach róży. Potrzebne są dodatkowe dane z monitoringu, aby porównać ewolucję występowania
profenofosu w płatkach róży. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 lipca 2029 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym ter-
minie, uwzględni ich brak.
0631030 Róża
Następujący NDP ma zastosowanie do papryki ostrej (chili, papryki krzewiastej): 3 mg/kg.
0231020 Papryka roczna

2) w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A kolumny dotyczące chloromekwatu i nikotyny otrzymują brzmienie:

"[ZAŁĄCZNIK IIIA]

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Chloromekwat (suma chloromekwatu i jego soli, wyrażona jako chlorek chloromekwatu) Nikotyna
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka 0,01 (*)
0130020 Gruszki 0,07(+)
0130030 Pigwy 0,01 (*)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,01 (*)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,01 (*)
0130990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,05
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,01 (*)
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika 0,3(+)
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe (2)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne 0,01 (*)
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki
0254000 d) rukiew wodna
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,4(+)
0256010 Trybula (+)
0256020 Szczypiorek (+)
0256030 Liście selera (+)
0256040 Pietruszka - nać (+)
0256050 Szałwia lekarska (+)
0256060 Rozmaryn lekarski (+)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek (+)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne (+)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny (+)
0256100 Estragon (+)
0256990 Pozostałe (2) (+)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe (2)
0280000 Grzyby, mchy i porosty
0280010 Grzyby uprawne 0,9(+)
0280020 Grzyby dzikie 0,01 (*) 0,04(+)
0280990 Mchy i porosty 0,01 (*)
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,01 (*)
0401030 Nasiona maku 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,01 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 7(+)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,01 (*)
0401080 Nasiona gorczycy 0,01 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,7
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,01 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień 7
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,01 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*)
0500050 Owies zwyczajny 15
0500060 Ryż siewny 0,01 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 8
0500080 Sorgo japońskie 0,01 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 7
0500990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,6(+)
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z 0,5(+)
0631000 a) kwiatów (+)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski (+)
0631020 Ketmia szczawiowa (+)
0631030 Róża (+)
0631040 Jaśmin (+)
0631050 Lipa (+)
0631990 Pozostałe (2) (+)
0632000 b) liści i ziół (+)
0632010 Truskawka (+)
0632020 Aspalat prosty (+)
0632030 Ostrokrzew paragwajski (+)
0632990 Pozostałe (2) (+)
0633000 c) korzeni (+)
0633010 Kozłek lekarski (+)
0633020 Żeń-szeń (+)
0633990 Pozostałe (2) (+)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny (+)
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,3(+)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż (+)
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin (+)
0810030 Seler (+)
0810040 Kolendra siewna (+)
0810050 Kmin rzymski (+)
0810060 Koper ogrodowy (+)
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski (+)
0810080 Kozieradka pospolita (+)
0810090 Gałka muszkatołowa (+)
0810990 Pozostałe (2) (+)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,3(+)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski (+)
0820020 Pieprz syczuański (+)
0820030 Kminek zwyczajny (+)
0820040 Kardamon malabarski (+)
0820050 Jagody jałowca (+)
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) (+)
0820070 Wanilia (+)
0820080 Tamarynd (+)
0820990 Pozostałe (2) (+)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 4(+)
0830010 Cynamon (+)
0830990 Pozostałe (2) (+)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe 4(+)
0840010 Lukrecja 0,05 (*) (+)
0840020 Imbir lekarski (10) (+)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) (+)
0840040 Chrzan pospolity (11) (+)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*) (+)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 4(+)
0850010 Goździki (+)
0850020 Kapary (+)
0850990 Pozostałe (2) (+)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 4(+)
0860010 Szafran (+)
0860990 Pozostałe (2) (+)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 4(+)
0870010 Kwiat muszkatołowy (+)
0870990 Pozostałe (2) (+)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,3
1011020 Tłuszcz 0,15
1011030 Wątroba 1,5
1011040 Nerka 1,5
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1,5
1011990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,3
1012020 Tłuszcz 0,15
1012030 Wątroba 1,5
1012040 Nerka 1,5
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1,5
1012990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,4
1013020 Tłuszcz 0,15
1013030 Wątroba 1,5
1013040 Nerka 2
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1,5
1013990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,3
1014020 Tłuszcz 0,15
1014030 Wątroba 1,5
1014040 Nerka 1,5
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1,5
1014990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,3
1015020 Tłuszcz 0,15
1015030 Wątroba 1,5
1015040 Nerka 1,5
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1,5
1015990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,05
1016020 Tłuszcz 0,05
1016030 Wątroba 0,15
1016040 Nerka 0,15
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,15
1016990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,3
1017020 Tłuszcz 0,15
1017030 Wątroba 1,5
1017040 Nerka 1,5
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1,5
1017990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1020000 Mleko 0,5
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,15
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,3
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)"
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Chloromekwat (suma chloromekwatu i jego soli, wyrażona jako chlorek chloromekwatu)
Najnowsze dane z monitorowania wykazują, że poziomy chloromekwatu w gruszkach spadają, ale nadal występują na poziomach przekraczających granicę oznaczalności ze względu na wcześniejsze zastosowania i utrzymywanie się na drzewach. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 lipca 2029 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0130020 Gruszki

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0401060 Ziarna rzepaku

Następujący NDP ma zastosowanie do boczniaków ostrygowatych: 6 mg/kg. Dane pochodzące z monitorowania wskazują, że może wystąpić zanieczyszczenie krzyżowe grzybów uprawnych niepodda- nych działaniu substancji, pochodzące ze słomy poddanej działaniu chloromekwatu w sposób zgodny z przepisami. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0280010 Grzyby uprawne

Nikotyna
Dowody naukowe nie wskazują w sposób rozstrzygający, że nikotyna występuje naturalnie w przedmiotowej uprawie, ani nie wyjaśniają definitywnie mechanizmu jej powstawania. Dokonując prze-
glądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 października 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0154050 Róża dzika
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0610000 Herbaty
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2)
0850000 Przyprawy pączkowe
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
Następujące NDP mają zastosowanie do suszonych grzybów dzikich: 2,3 mg/kg w przypadku borowików, 1,2 mg/kg w przypadku suszonych grzybów dzikich innych niż borowiki. Najnowsze dane
z monitorowania wskazują, że pozostałości nikotyny występują w suszonych borowikach i suszonych grzybach dzikich innych niż borowiki. Dowody naukowe nie wskazują w sposób rozstrzygający,
że nikotyna występuje naturalnie w przedmiotowej uprawie, ani nie wyjaśniają definitywnie mechanizmu jej powstawania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one
przedłożone do dnia 25 lipca 2029 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0280020 Grzyby dzikie

b) w części B kolumna dotycząca profenofosu otrzymuje brzmienie:

"[ZAŁĄCZNIK IIIB]

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Profenofos (F)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,01 (*)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,01 (*)
0154050 Róża dzika 0,01 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,01 (*)
0154070 Głóg włoski 0,01 (*)
0154080 Bez czarny 0,01 (*)
0161050 Karambola 0,01 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 (*)
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (*)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,01 (*)
0162050 Caimito 0,01 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,01 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 (*)
0212040 Maranta trzcinowata 0,01 (*)
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,01 (*)
0251070 Gorczyca sarepska 0,01 (*)
0252020 Portulaka pospolita 0,01 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*)
0256050 Szałwia lekarska 0,05(+)
0256060 Rozmaryn lekarski 0,05(+)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0,05(+)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 0,05(+)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0,05(+)
0256100 Estragon 0,05(+)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*)
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,02 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,02 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,02 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,02 (*)
0402020 Nasiona palm olejowych 0,02 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,02 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,02 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski 0,05 (*)
0631020 Ketmia szczawiowa 0,05 (*)
0631030 Róża 0,1(+)
0631040 Jaśmin 0,05 (*)
0631050 Lipa 0,05 (*)
0631990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0632000 b) liści i ziół 0,05 (*)
0632010 Truskawka 0,05 (*)
0632020 Aspalat prosty 0,05 (*)
0632030 Ostrokrzew paragwajski 0,05 (*)
0632990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0633000 c) korzeni 0,05 (*)
0633010 Kozłek lekarski 0,05 (*)
0633020 Żeń-szeń 0,05 (*)
0633990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż 0,05 (*)
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin 0,05 (*)
0810030 Seler 0,05 (*)
0810040 Kolendra siewna 0,1
0810050 Kmin rzymski 5
0810060 Koper ogrodowy 0,05 (*)
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski 0,1
0810080 Kozieradka pospolita 0,05 (*)
0810090 Gałka muszkatołowa 0,05 (*)
0810990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0820000 Przyprawy owocowe
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski 0,07
0820020 Pieprz syczuański 0,07
0820030 Kminek zwyczajny 0,07
0820040 Kardamon malabarski 3
0820050 Jagody jałowca 0,07
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) 0,07
0820070 Wanilia 0,07
0820080 Tamarynd 0,07
0820990 Pozostałe (2) 0,07
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*)
0830010 Cynamon 0,05 (*)
0830990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*)
0850010 Goździki 0,05 (*)
0850020 Kapary 0,05 (*)
0850990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*)
0860010 Szafran 0,05 (*)
0860990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy 0,05 (*)
0870990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,01 (*)
0900020 Trzcina cukrowa 0,01 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,01 (*)
0900990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1015000 e) koniowatych 0,05
1015010 Mięśnie 0,05
1015020 Tłuszcz 0,05
1015030 Wątroba 0,05
1015040 Nerka 0,05
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05
1015990 Pozostałe (2) 0,05
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 0,05
1017010 Mięśnie 0,05
1017020 Tłuszcz 0,05
1017030 Wątroba 0,05
1017040 Nerka 0,05
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05
1017990 Pozostałe (2) 0,05
1030020 Kaczki 0,02 (*)
1030030 Gęsi 0,02 (*)
1030040 Przepiórki 0,02 (*)
1030990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01" (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Profenofos (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Dane z monitoringu przeprowadzonego w latach 2012-2015 wykazują, że pozostałości profenofosu występują w ziołach. Potrzebne są dodatkowe dane z monitoringu, aby porównać ewolucję występowania profenofosu w ziołach. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
Najnowsze dane pochodzące z monitorowania wskazują, że pozostałości profenofosu występują w płatkach róży. Potrzebne są dodatkowe dane z monitoringu, aby porównać ewolucję
występowania profenofosu w płatkach róży. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 lipca 2029 r., lub, jeśli informacje te nie
zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0631030 Róża
Następujący NDP ma zastosowanie do papryki ostrej (chili, papryki krzewiastej): 3 mg/kg.
0231020 Papryka roczna

3) w załączniku IV dodaje się pozycję w brzmieniu:

"Wirus polihedrozy jądrowej Spodoptera exigua multicapsid (SeMNPV), izolat BV-0004".

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu: "Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue level for ametoctradin in honey" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości ametoktradyny w miodzie). Dziennik EFSA 2021; 19(11):6943. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for dodine in citrus fruits" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dodyny w owocach cytrusowych). Dziennik EFSA 2021; 19(11):6950.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/1561 z dnia 17 września 2019 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chloromek- watu w grzybach uprawnych (Dz.U. L 240 z 18.9.2019, s. 1).
4 Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/693 z dnia 7 kwietnia 2017 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bitertanolu, chlormekwatu i tebufenpiradu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 101 z 13.4.2017, s. 1).
5 Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/978 z dnia 9 czerwca 2017 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluopyramu; heksachlorocykloheksanu (HCH), alfa-izomer; heksachlorocykloheksanu (HCH), beta-izomer; heksachlorocykloheksanu (HCH), suma izomerów, z wyjątkiem gamma izomeru; lindanu (izomer gamma heksachlorocykloheksanu (HCH)); nikotyny i profenofosu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 151 z 14.6.2017, s. 1).
6 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
7 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Spodoptera exigua multicapsid nucleopolyhed- rovirus (SeMNPV)" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej wirus polihedrozy jądrowej Spodoptera exigua multicapsid (SeMNPV)). Dziennik EFSA 2021; 19(10):6848.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2022.196.74

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2022/1290 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloromekwatu, dodyny, nikotyny, profenofosu i wirusa polihedrozy jądrowej Spodoptera exigua multicapsid (SeMNPV), izolat BV-0004 w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 22/07/2022
Data ogłoszenia: 25/07/2022
Data wejścia w życie: 14/08/2022