Rozporządzenie wykonawcze 2021/1319 zezwalające na zmiany w specyfikacji nowej żywności olej z kolendry Coriandrum sativum oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/1319
z dnia 9 sierpnia 2021 r.
zezwalające na zmiany w specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.

(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 2  ustanawiające unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie.

(3) Decyzją wykonawczą Komisji 2014/155/UE 3  zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 , na wprowadzenie do obrotu w Unii oleju z kolendry Coriandrum sativum jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach diety.

(4) W październiku 2017 r. przedsiębiorstwo Ovalie Innovation ("wnioskodawca") poinformowało Komisję o zamiarze wprowadzenia do obrotu surowego oleju z kolendry Coriandrum sativum jako nowego składnika żywności zgodnie z art. 5 rozporządzenia (WE) nr 258/97. Wnioskodawca przedstawił w związku z tym sprawozdanie wydane przez właściwy organ Irlandii na podstawie art. 3 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, w którym w oparciu o dowody naukowe przedstawione przez wnioskodawcę stwierdzono, że olej z kolendry Coriandrum sativum jest w istocie równorzędny z olejem z kolendry dopuszczonym decyzją wykonawczą 2014/155/UE.

(5) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/456 5  i rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/2165 6  zezwolono na zmiany w specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" w celu zmniejszenia najniższej liczby zmydlenia ze 186 mg KOH/g do 179 mg KOH/g, a minimalnego poziomu kwasu oleinowego - z 8,0 % do 7,0 %.

(6) W dniu 12 stycznia 2021 r. wnioskodawca przedłożył Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum". Wnioskodawca wystąpił o zwiększenie najwyższego dopuszczalnego poziomu liczby kwasowej w oleju z kolendry z 2,5 mg KOH/g oleju, jak wskazano w unijnym wykazie nowej żywności, do < 3,5 mg KOH/g oleju oraz o zmianę opisu barwy z koloru "delikatny żółty" na "żółtawy do brązowego".

(7) Wnioskodawca uzasadnił wniosek, wskazując, że zmiana jest konieczna w celu odzwierciedlenia naturalnych różnic w cechach wizualnych oleju z kolendry i w poziomach wolnych kwasów tłuszczowych zawartych w tym oleju, mierzonych metodą miareczkowania wodorotlenkiem potasu (KOH) oleju z nasion uzyskanego z rośliny Coriandrum sativum.

(8) Komisja uważa, że przeprowadzenie przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") oceny bezpieczeństwa proponowanej zmiany specyfikacji zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczne. Zwiększenie liczby kwasowej oleju z kolendry z 2,5 mg do < 3,5 mg KOH/g oleju jest porównywalne z liczbami kwasowymi innych powszechnie używanych olejów jadalnych o długiej historii bezpiecznego spożycia i nie przekracza górnej granicy wynoszącej 4,0 mg KOH/g dla tłuszczów i olejów jadalnych, określonej przez wspólny program Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia dotyczący norm żywnościowych - Kodeks Żywnościowy ("Kodeks Żywnościowy FAO/WHO") 7 . Na tej podstawie, i dla zachowania spójności z normą Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, Komisja uważa, że wartość graniczną liczby kwasowej oleju z kolendry należy także ustalić na poziomie 4,0 mg KOH/g. Proponowane zmiany w parametrach specyfikacji odzwierciedlające wygląd fizyczny oleju są również porównywalne z naturalnymi różnicami, które obserwuje się w przypadku praktycznie wszystkich olejów jadalnych, i nie mają wpływu na bezpieczeństwo oleju ani jego wartość odżywczą.

(9) Proponowane zmiany dotyczące liczby kwasowej i wyglądu fizycznego oleju z kolendry Coriandrum sativum nie zmieniają wniosków z oceny bezpieczeństwa przeprowadzonej przez Urząd 8 , który poparł jego pierwotne dopuszczenie. Należy zatem zmienić specyfikację nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" w odniesieniu do proponowanego poziomu kwasowości oraz wyglądu fizycznego oleju.

(10) Informacje zawarte we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że proponowane zmiany specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" są zgodne z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Do unijnego wykazu dozwolonej nowej żywności, przewidzianego w art. 6 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i zawartego w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470, wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia w odniesieniu do nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 9 sierpnia 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W tabeli 2 (Specyfikacje) w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 pozycja dotycząca "oleju z kolendry Coriandrum sativum" otrzymuje brzmienie:
"Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Specyfikacje
Olej z kolendry Coriandrum sativum Opis/definicja:

Olej z kolendry to olej zawierający glicerydy kwasów tłuszczowych wytwarzany z nasion kolendry Coriandrum sativum L.

Kolor żółtawy do brązowego, mdły smak

Nr CAS: 8008-52-4

Skład kwasów tłuszczowych:

Kwas palmitynowy (C16:0): 2-5 %

Kwas stearynowy (C18:0): < 1,5 %

Kwas petroselinowy (cis-C18:1 (n-12)): 60-75 %

Kwas oleinowy (cis-C18:1 (n-9)): 7-15 %

Kwas linolowy (C18:2): 12-19 %

Kwas alfa-linolenowy (C18:3): < 1,0 %

Kwasy tłuszczowe typu trans: < 1,0 %

Czystość:

Współczynnik załamania światła (20 °C): 1,466-1,474

Liczba kwasowa: < 4 mg KOH/g

Liczba nadtlenkowa (PV): < 5,0 meq/kg

Liczba jodowa: 88-110 jednostek

Liczba zmydlenia: 179-200 mg KOH/g

Substancje niezmydlające się: < 15 g/kg"

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).
3 Decyzja wykonawcza Komisji 2014/155/UE z dnia 19 marca 2014 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z kolendry jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 85 z 21.3.2014, s. 13).
4 Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1).
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/456 z dnia 20 marca 2019 r. zezwalające na zmianę specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 79 z 21.3.2019, s. 13).
6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/2165 z dnia 17 grudnia 2019 r. zezwalające na zmianę specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 328 z 18.12.2019, s. 81).
7 CODEX STAN 19-1981, Rev. 2 - 1999.
8 Dziennik EFSA 2013; 11(10):3422.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2021.286.12

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2021/1319 zezwalające na zmiany w specyfikacji nowej żywności olej z kolendry Coriandrum sativum oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
Data aktu: 09/08/2021
Data ogłoszenia: 10/08/2021
Data wejścia w życie: 30/08/2021