KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 1 , w szczególności jego art. 29 ust. 4 i art. 41 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 142/2011 2 ustanowiono warunki zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego, jakie należy spełnić przy przywozie żelatyny, dodatków smakowych i tłuszczów wytopionych.
(2) W tabeli 1 w rozdziale I sekcja 1 oraz w tabeli 2 w rozdziale II sekcja 1 załącznika XIV do rozporządzenia (UE) nr 142/2011 określono wymogi dotyczące przywozu do Unii produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
(3) Egipt dostarczył Komisji wystarczające gwarancje kontroli produkcji żelatyny przez właściwy organ. Uzasadnione jest zatem dodanie Egiptu do wykazu państw trzecich, z których można przywozić żelatynę do Unii.
(4) Dodatki smakowe do produkcji karmy dla zwierząt domowych mogą pochodzić od zwierząt domowych, ale także od dzikich zwierząt poddanych ubojowi lub uśmierconych z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi. Należy dostosować wykaz państw trzecich kwalifikujących się do przywozu dodatków smakowych, uwzględniając odniesienie do wykazu państw trzecich, z których dozwolony jest przywóz mięsa zwierząt łownych przeznaczonego do spożycia przez ludzi.
(5) W rozporządzeniu Komisji (UE) 2017/1261 3 wprowadzono alternatywną metodę produkcji paliw odnawialnych 4 , opartą na ocenie EFSA. Należy zezwolić na przywóz tłuszczów wytopionych, o których mowa w art. 8, 9 i 10 rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, do stosowania w nowej alternatywnej metodzie, ponieważ stosowanie tych materiałów jest w Unii dozwolone. Należy zatem odpowiednio zmienić rozdział II załącznika XIV do rozporządzenia (UE) nr 142/2011.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 300 z 14.11.2009, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz.U. L 54 z 26.2.2011, s. 1).
3 Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1261 z dnia 12 lipca 2017 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 142/2011 w odniesieniu do alternatywnej metody przetwarzania niektórych tłuszczów wytopionych (Dz.U. L 182 z 13.7.2017, s. 31).
4 Scientific Opinion on a continuous multiple-step catalytic hydro-treatment for the processing of rendered animal fat (Category 1) (Opinia naukowa dotycząca wielokrotnej wielostopniowej hydrorafinacji katalitycznej przy przetwarzaniu wytopionych tłuszczów zwierzęcych (kategoria 1)) (Dziennik EFSA 2015;13(11):4307).