uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) są dodatkiem do żywności dopuszczonym w różnych rodzajach żywności zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(4) W dniu 17 lutego 2017 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na wszystkich świeżych owocach i warzywach. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(5) Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471), stosowane jako substancje glazurujące na powierzchni świeżych owoców i warzyw, tworzą cienką obojętną warstwę, stanowiącą barierę fizyczną chroniącą przed utratą wilgoci i utlenianiem w celu ochrony jakości odżywczej i przedłużenia okresu przydatności do spożycia. Według wnioskodawcy proponowane zastosowanie pomogłoby zaspokoić rosnący całoroczny popyt na świeże produkty rolne, ograniczyłoby marnotrawienie żywności i zwiększyłoby efektywność wykorzystania zasobów naturalnych w produkcji rolnej dzięki ograniczeniu strat i wykorzystaniu mniej emisyjnych metod transportu.
(6) Wniosek był omawiany przez grupę roboczą ekspertów rządowych ds. dodatków. Grupa robocza zauważyła, że istnieje technologiczna potrzeba dotycząca w szczególności poddawania obróbce zewnętrznej niektórych owoców, które są przywożone głównie z krajów o klimacie tropikalnym i które wymagają ochrony podczas długiego transportu. Skórek tych owoców zwykle się nie spożywa.
(7) W dniu 10 listopada 2017 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") opublikował opinię naukową w sprawie ponownej oceny bezpieczeństwa mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) jako dodatków do żywności 3 . Urząd stwierdził, że nie ma potrzeby ustanawiania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia i że dodatek do żywności w postaci mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) nie rodzi obaw w zakresie bezpieczeństwa w odniesieniu do zgłoszonych zastosowań i poziomów stosowania. Taki wniosek jest formułowany w przypadku substancji wzbudzających bardzo niewielkie obawy w zakresie bezpieczeństwa i tylko w przypadku, gdy istnieją wiarygodne informacje dotyczące zarówno narażenia, jak i toksyczności oraz istnieje niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia efektów szkodliwych u ludzi przy dawkach, które nie powodują dysproporcji pod względem wartości odżywczych u zwierząt 4 . Urząd zalecił jednak pewne zmiany specyfikacji UE dotyczących dodatku do żywności w postaci mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471). Komisja zajmie się tymi zaleceniami oddzielnie, stosując ogólne podejście stosowane w przypadku opinii Urzędu, w których wyrażono pewne obawy 5 .
(8) Ponadto mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) są przeznaczone do stosowania zewnętrznego i nie przenikają do wewnętrznej jadalnej części owoców. Stosowanie ich na powierzchni owoców, których skórek się zwykle nie spożywa, nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Należy zatem zezwolić na stosowanie mono-i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na niektórych owocach przywożonych głównie z krajów o klimacie tropikalnym/subtropikalnym i których skórki nie są zazwyczaj spożywane, tj. na owocach cytrusowych, melonach, ananasach, bananach, papajach, mango, awokado i granatach.
(9) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ zezwolenie na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na owocach cytrusowych, melonach, ananasach, bananach, papajach, mango, awokado i granatach stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
| W imieniu Komisji | |
| Jean-Claude JUNCKER | |
| Przewodniczący |
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2019.132.18 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Rozporządzenie 2019/801 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na niektórych świeżych owocach |
| Data aktu: | 17/05/2019 |
| Data ogłoszenia: | 20/05/2019 |
| Data wejścia w życie: | 09/06/2019 |