Rozporządzenie 2016/452 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, propikonazolu i spiroksaminy w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/452
z dnia 29 marca 2016 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, propikonazolu i spiroksaminy w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) kaptanu, propikonazolu i spiroksaminy zostały określone w załączniku II i części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W odniesieniu do kaptanu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 2 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości w odniesieniu do produktów roślinnych. Zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP w odniesieniu do niektórych produktów. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących jabłek, gruszek, pigw, owoców nieszpułki zwyczajnej, owocu nieśpliku japońskiego, moreli, czereśni, brzoskwiń, śliwek, truskawek, jeżyn, malin, borówek amerykańskich, porzeczek, agrestu, pomidorów brakuje pewnych informacji i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących migdałów, winogron stołowych, winogron do produkcji wina, ziemniaków, ogórków, melonów, endywii, porów, kukurydzy oraz sorgo japońskiego brak jest jakichkolwiek informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności.

(3) W odniesieniu do propikonazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 3 .Urząd stwierdził, że w przypadku NDP w odniesieniu do grejpfrutów, cytryn, lim/limonek, mandarynek, jabłek, moreli, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, bananów, ziaren rzepaku, ziaren jęczmienia, ziaren owsa zwyczajnego, ziaren ryżu siewnego, ziaren żyta zwyczajnego, ziaren pszenicy zwyczajnej, korzeni buraka cukrowego, mięśni i tłuszczu świni, mięśni i tłuszczu bydła, mięśni i tłuszczu owiec, mięśni i tłuszczu kóz, mięśni i tłuszczu drobiu, mleka bydła, owiec i kóz oraz jaj ptasich brakuje pewnych informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących migdałów, czereśni, śliwek, truskawek, porzeczek (czerwonych, czarnych i białych), agrestu, papryki, ogórków, karczochów zwyczajnych, orzeszków ziemnych oraz herbaty brak jest jakichkolwiek informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności.

(4) W odniesieniu do spiroksaminy Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 4 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości i stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących winogron stołowych i winogron do produkcji wina, bananów, jęczmienia, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, mięśni, tłuszczu i wątroby drobiu oraz jaj ptasich brakuje pewnych informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ definicja pozostałości dla towarów pochodzenia zwierzęcego powinna brzmieć "metabolit M06 kwasu karboksylowego spiroksaminy wyrażony jako spiroksamina (suma izomerów)", dostępne są wystarczające informacje, by ustanowić NDP w odniesieniu do: mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki świń; mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki bydła; mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki owiec; mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki kóz; mleka (bydła, owiec, kóz). Ponieważ NDP dotyczące jęczmienia i owsa zwyczajnego, wynoszące 0,4 mg/kg oparto na dobrej praktyce rolniczej, którą przestano wspierać, należy obniżyć NDP tych produktów do 0,05 mg/kg.

(5) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje przywozowe ani kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL), NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) Komisja zasięgnęła rady laboratoriów referencyjnych UE do spraw pozostałości pestycydów odnośnie do potrzeby dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych towarów rozwój techniczny wymaga ustalenia określonych granic oznaczalności.

(7) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii. Od kilku państw trzecich otrzymano komentarze dotyczące nowych definicji pozostałości oraz NDP kaptanu w winogronach stołowych. Należy tymczasowo utrzymać obecne definicje pozostałości oraz NDP, aby umożliwić uzyskanie danych dotyczących pozostałości w winogronach stołowych, zgodnych z niedawno zaproponowanymi definicjami pozostałości. Wspomniany NDP poddany zostanie przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(11) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,\

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem jest nadal stosowane w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane przed dniem 19 października 2016 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 19 października 2016 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 marca 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II kolumny dotyczące kaptanu, propikonazolu i spiroksaminy otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Suma kaptanu i THPI wyrażona jako kaptan (R) (A) Propikonazol (suma izomerów) (F) Spiroksamina (suma izomerów) (A) (R)
(1) (2) (3) (4) (5)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,03 (*) 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty 5 (+)
0110020 Pomarańcze 9
0110030 Cytryny 5 (+)
0110040 Limy/limonki 5 (+)
0110050 Mandarynki 5 (+)
0110990 Pozostałe 0,01 (*)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,07 (*) 0,05 (*)
0120010 Migdały 0,01 (*)
0120020 Orzechy brazylijskie 0,01 (*)
0120030 Orzechy nerkowca 0,01 (*)
0120040 Kasztany jadalne 0,01 (*)
0120050 Orzechy kokosowe 0,01 (*)
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0,01 (*)
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0,01 (*)
0120080 Orzechy pekan 0,02 (*)
0120090 Orzeszki piniowe 0,01 (*)
0120100 Orzeszki pistacjowe 0,01 (*)
0120110 Orzechy włoskie 0,01 (*)
0120990 Pozostałe 0,01 (*)
0130000 Owoce ziarnkowe 10 (+) 0,01 (*)
0130010 Jabłka 0,15 (+)
0130020 Gruszki 0,01 (*)
0130030 Pigwy 0,01 (*)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,01 (*)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,01 (*)
0130990 Pozostałe 0,01 (*)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele 6 (+) 0,15 (+)
0140020 Czereśnie 6 (+) 0,01 (*)
0140030 Brzoskwinie 6 (+) 5
0140040 Śliwki 10 (+) 0,01 (*)
0140990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,3 (+)
0151010 Winogrona stołowe 0,03 (*) 0,6 (+)
0151020 Winogrona do produkcji wina 0,02 (*) (+) 0,5 (+)
0152000 b) truskawki 1,5 (+) 0,01 (*) 0,01 (*)
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*) 0,01 (*)
0153010 Jeżyny 20 (+)
0153020 Jeżyny popielice 0,03 (*)
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 20 (+)
0153990 Pozostałe 0,03 (*)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 30 (+) 0,01 (*)
0154020 Żurawiny 0,03 (*) 0,3
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 30 (+) 0,01 (*)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 30 (+) 0,01 (*)
0154050 Róża dzika 0,03 (*) 0,01 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,03 (*) 0,01 (*)
0154070 Głóg włoski 0,03 (*) 0,01 (*)
0154080 Bez czarny 0,03 (*) 0,01 (*)
0154990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*)
0160000 Owoce różne z 0,03 (*)
0161000 a) jadalną skórką 0,01 (*) 0,01 (*)
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*) 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,01 (*) 0,01 (*)
0163020 Banany 0,15 (+) 3 (+)
0163030 Mango 0,01 (*) 0,01 (*)
0163040 Papaja 0,01 (*) 0,01 (*)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (*) 0,01 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*) 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*) 0,01 (*)
0163080 Ananasy 0,02 (*) 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*) 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*) 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 (*) 0,01 (*)
0163990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe
0220000 Warzywa cebulowe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) rośliny psiankowate
0231010 Pomidory 1 (+) 3
0231020 Papryka roczna 0,03 (*) 0,01 (*)
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,03 (*) 0,01 (*)
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,03 (*) 0,01 (*)
0231990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,03 (*) 0,01 (*)
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,03 (*) 0,01 (*)
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,03 (*) 0,05
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,03 (*) 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,06 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe
0260000 Warzywa strączkowe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe
0270000 Warzywa łodygowe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,07 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,07 (*) 0,05 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,01 (*)
0401030 Nasiona maku 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,01 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,05 (+)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,07
0401080 Nasiona gorczycy 0,01 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,01 (*)
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,01 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*)
0401990 Pozostałe 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe
0500000 ZBOŻA 0,07 (*)
0500010 Jęczmień 0,3 (+) 0,05 (+)
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*) 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,05 0,01 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*) 0,01 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,3 (+) 0,05 (+)
0500060 Ryż siewny 1,5 (+) 0,01 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,04 (+) 0,05 (+)
0500080 Sorgo japońskie 0,01 (*) 0,01 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,04 (+) 0,05 (+)
0500990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃ-CZYN STRĄKOWY 0,1 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,02
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 Przyprawy owocowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 Przyprawy korowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840030 Kurkuma 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (+) (+) (+)
0840990 Pozostałe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,03 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,15 (+)
0900020 Trzcina cukrowa 0,02 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,01 (*)
0900990 Pozostałe 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Tkanki z
1011000 a) świń 0,03 (*) 0,02 (*)
1011010 Mięśnie 0,05 (+)
1011020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (+)
1011030 Wątroba 0,5
1011040 Nerka 0,5
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5
1011990 Pozostałe 0,01 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,09 0,05 (+) 0,03
1012020 Tkanka tłuszczowa 0,06 0,07 (+) 0,05
1012030 Wątroba 0,09 0,5 0,3
1012040 Nerka 0,09 0,5 0,15
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,09 0,5 0,3
1012990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,09 0,05 (+) 0,03
1013020 Tkanka tłuszczowa 0,06 0,07 (+) 0,05
1013030 Wątroba 0,09 0,5 0,3
1013040 Nerka 0,09 0,5 0,15
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,09 0,5 0,3
1013990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,09 0,05 (+) 0,03
1014020 Tkanka tłuszczowa 0,06 0,07 (+) 0,05
1014030 Wątroba 0,09 0,5 0,3
1014040 Nerka 0,09 0,5 0,15
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,09 0,5 0,3
1014990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,09 0,05 0,03
1015020 Tkanka tłuszczowa 0,06 0,07 0,05
1015030 Wątroba 0,09 0,5 0,3
1015040 Nerka 0,09 0,5 0,15
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,09 0,5 0,3
1015990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1016000 f) drobiu 0,03 (*) 0,01 (*)
1016010 Mięśnie (+) 0,05 (+)
1016020 Tkanka tłuszczowa (+) 0,05 (+)
1016030 Wątroba 0,2 (+)
1016040 Nerka 0,02 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1016990 Pozostałe 0,02 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,09 0,05 0,03
1017020 Tkanka tłuszczowa 0,06 0,07 (*) 0,05
1017030 Wątroba 0,09 0,5 0,3
1017040 Nerka 0,09 0,5 0,15
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,09 0,5 0,3
1017990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1020000 Mleko 0,03 (*) 0,01 (*) 0,015
1020010 Bydło (+)
1020020 Owce (+)
1020030 Kozy (+)
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 Jaja ptasie 0,03 (*) 0,01 (*) (+) 0,05 (+)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Suma kaptanu i THPI wyrażona jako kaptan (R) (A)

(A) = Przypis dotyczący definicji pozostałości: Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla 3-OH THPI i 5-OH THPI jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w pierwszym zdaniu, do dnia 30 marca 2017 r. lub, jeśli wzorzec ten nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego niedostępność.

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

kod 1000000 oprócz 1040000: suma THPI, 3-OH THPI i 5-OH THPI wyrażona jako kaptan; kod 0151020: kaptan

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 marca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0130000 Owoce ziarnkowe

0130010 Jabłka

0130020 Gruszki

0130030 Pigwy

0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0140010 Morele

0140020 Czereśnie

0140030 Brzoskwinie

0140040 Śliwki

(+) Brakuje badań pozostałości w odniesieniu do definicji pozostałości: suma kaptanu i THPI wyrażona jako kaptan. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 marca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0151020 Winogrona do produkcji wina

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 marca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

0153010 Jeżyny

0153030 Maliny (czerwone i żółte)

0154010 Borówki amerykańskie

0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0231010 Pomidory

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Propikonazol (suma izomerów) (F)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że niedostępne są pewne informacje dotyczące badań pozostałości obejmujących analizę związku macierzystego i metabolitów, z których może powstać kwas 2,4-dichlorobenzoesowy, oraz dane toksykologiczne dotyczące metabolitów, z których może powstać kwas 2,4-dichlorobenzoesowy. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 marca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0110010 Grejpfruty

0110030 Cytryny

0110040 Limy/limonki

0110050 Mandarynki

0130010 Jabłka

0140010 Morele

0151000 a) winogrona

0151010 Winogrona stołowe

0151020 Winogrona do produkcji wina

0163020 Banany

0401060 Ziarna rzepaku

0500010 Jęczmień

0500050 Owies zwyczajny

0500060 Ryż siewny

0500070 Żyto zwyczajne

0500090 Pszenica zwyczajna

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że niedostępne są pewne informacje dotyczące badań pozostałości obejmujących analizę związku macierzystego i metabolitów, z których może powstać kwas 2,4-dichlorobenzoesowy, oraz dane toksykologiczne dotyczące metabolitów, z których może powstać kwas 2,4-dichlorobenzoesowy. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 marca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0900010 Korzenie buraka cukrowego

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne dane dotyczące toksyczności metabolitów, z których może powstać kwas 2,4-dichlorobenzoesowy, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 marca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1011010 Mięśnie

1011020 Tkanka tłuszczowa

1012010 Mięśnie

1012020 Tkanka tłuszczowa

1013010 Mięśnie

1013020 Tkanka tłuszczowa

1014010 Mięśnie

1014020 Tkanka tłuszczowa

1016010 Mięśnie

1016020 Tkanka tłuszczowa

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe Spiroksamina (suma izomerów) (A) (R)

(A) = Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla metabolitu M06 kwasu karboksylowego spiroksaminy jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w pierwszym zdaniu, do dnia 30 marca 2017 r. lub, jeśli wzorzec ten nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego niedostępność.

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Spiroksamina - kod 1000000 oprócz 1040000: metabolit M06 kwasu karboksylowego spiroksaminy wyrażony jako spiroksamina (suma izomerów)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu i dane dotyczące toksyczności metabolitów roślin są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 marca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0151010 Winogrona stołowe

0151020 Winogrona do produkcji wina

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne dane dotyczące toksyczności metabolitów roślin są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 marca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0163020 Banany

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 marca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0500010 Jęczmień

0500050 Owies zwyczajny

0500070 Żyto zwyczajne

0500090 Pszenica zwyczajna

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań żywieniowych zgodne z proponowanymi definicjami pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 marca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1016010 Mięśnie

1016020 Tkanka tłuszczowa

1016030 Wątroba

1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe"

2) w załączniku III część B skreśla się kolumny dotyczące kaptanu, propikonazolu i spiroksaminy.

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2014 r. "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels (MRLs) for captan according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) kaptanu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2014;12(4):3663 [55 s.].
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for propiconazole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) propiko-nazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2015;13(1):3975.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for spiroxamine according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) spiroksaminy zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2015;13(1):3992.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2016.79.10

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2016/452 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, propikonazolu i spiroksaminy w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 29/03/2016
Data ogłoszenia: 30/03/2016
Data wejścia w życie: 19/04/2016