a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) Unijny wykaz dodatków do żywności opracowano na podstawie dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności zgodnie z dyrektywami Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE 3 , 94/36/WE 4 i 95/2/WE 5 oraz po dokonaniu przeglądu ich zgodności z art. 6, 7 i 8 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. W unijnym wykazie ujęto dodatki do żywności według kategorii żywności, do której te dodatki mogą być dodane.
(4) Część D kategoria żywności 12 wykazu unijnego dotyczy soli, przypraw, zup, sosów, sałatek i produktów białkowych i obejmuje podkategorię 12.3 - octy. Część E unijnego wykazu określa następujące dopuszczone dodatki dla kategorii żywności 12.3: dodatki grupy I, karmele (E 150a-d) i dwutlenek siarki - siarczyny (E 220-228) tylko dla octu fermentacyjnego.
(5) Kwas octowy (stosowany również jako dodatek do żywności E 260) po rozcieńczeniu wodą (4-30 % obj.) mógłby być wykorzystany jako żywność lub składnik żywności w taki sam sposób jak ocet pochodzenia rolniczego.
(6) W niektórych państwach członkowskich tylko octy otrzymywane w drodze fermentacji produktów rolnych mogą nosić nazwy "octy". Jednak w innych państwach członkowskich zarówno produkty uzyskane przez rozcieńczenie wodą kwasu octowego i octy otrzymywane w drodze fermentacji produktów rolnych są wprowadzane do obrotu pod nazwą "ocet".
(7) Z dyskusji prowadzonych z państwami członkowskimi podczas posiedzenia grupy roboczej ekspertów rządowych ds. dodatków wynikło, że istnieje taka sama potrzeba technologiczna w zakresie stosowania dodatków do żywności, jeżeli chodzi o rozcieńczony kwas octowy i ocet pochodzenia rolniczego. Należy zatem zmienić tytuł kategorii żywności 12.3 "Octy" w celu uściślenia, że obejmuje ona rozcieńczony kwas octowy (rozcieńczony wodą do 4-30 % obj.), zdatny do spożycia przez ludzi, w celu zapewnienia przejrzystości i pewności prawa w odniesieniu do stosowania dodatków do żywności w tej żywności.
(8) Kompleksowa europejska baza danych na temat spożycia żywności 6 Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") zawiera informacje na temat spożycia żywności w całej Unii Europejskiej. Statystyki obejmują dane dotyczące spożycia octu pochodzenia rolniczego jako żywności, które brane jest pod uwagę, gdy Urząd dokonuje oceny narażenia. Ponieważ rozcieńczony kwas octowy jest używany w taki sam sposób jak ocet pochodzenia rolniczego, nie oczekuje się, by proponowana zmiana tytułu kategorii żywności 12.3 miała wpływ na narażenie na działanie dodatków dopuszczonych do stosowania w tej kategorii żywności.
(9) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja musi zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ włączenie rozcieńczonego kwasu octowego do kategorii żywności 12.3 w części E i części D unijnego wykazu dodatków do żywności stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 25 lutego 2016 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |