(notyfikowana jako dokument nr C(2015) 2083)(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(Dz.U.UE L z dnia 2 kwietnia 2015 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 6 lipca 2012 r. właściwe organy Zjednoczonego Królestwa zezwoliły, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97, na wprowadzenie do obrotu oleju z mikroalg Schizochytrium sp. bogatego w kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA) jako nowego składnika żywności do stosowania w niektórych środkach spożywczych.
(2) W dniu 19 listopada 2012 r. przedsiębiorstwo DSM Nutritional Products zwróciło się z wnioskiem do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa o rozszerzenie zastosowań oleju z mikroalg Schizochytrium sp. bogatego w DHA i EPA jako nowego składnika żywności.
(3) W dniu 29 kwietnia 2013 r. właściwy organ Zjednoczonego Królestwa do spraw oceny żywności wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdził, że rozszerzenie zastosowania wspomnianego oleju z alg spełnia kryteria nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(4) W dniu 9 lipca 2013 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.
(5) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw.
(6) W dniu 25 marca 2014 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie dodatkowej oceny rozszerzenia zastosowania oleju z mikroalg Schizochytrium sp. bogatego w DHA i EPA jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.
(7) W dniu 18 września 2014 r. EFSA przyjął opinię naukową w sprawie rozszerzenia zastosowania oleju z mikroalg Schizochytrium sp. bogatego w DHA i EPA jako nowego składnika żywności 2 , stwierdzając, że jest on bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania.
(8) Opinia ta daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że olej z mikroalg Schizochytrium sp. bogaty w DHA i EPA w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(9) W dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 3 ustanowiono wymagania dotyczące suplementów żywnościowych. Należy zatwierdzić stosowanie oleju z mikroalg Schizochytrium sp. bogatego w DHA i EPA bez uszczerbku dla ww. aktu prawnego.
(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: