KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 52 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje,(1) Zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 wniosek Francji o rejestrację nazwy "Jambon de Lacaune" został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej 2 .
(2) Do Komisji nie wpłynęło żadne oświadczenie o sprzeciwie zgodnie z art. 51 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, nazwa "Jambon de Lacaune" powinna zatem zostać zarejestrowana.
(3) Pismem z dnia 3 marca 2014 r. władze francuskie powiadomiły Komisję, że przedsiębiorstwo SARL René Pujol, 11 avenue de Lattre de Tassigny, BP 52, 81230 Lacaune oraz przedsiębiorstwo Maison Nègre, charcuterie lacaunaise, 6 avenue de Naurois, 81230 Lacaune, posiadające siedziby na terytorium Francji, wprowadzały zgodnie z prawem do obrotu produkt korzystający z nazwy handlowej "Jambon de Lacaune", stosując tę nazwę w sposób ciągły od ponad pięciu lat. Kwestię tę podnoszono podczas krajowej procedury sprzeciwu.
(4) Ponieważ przedsiębiorstwa SARL René Pujol i Maison Nègre, o których mowa w motywie 3, spełniają warunki przewidziane w art. 15 ust. 1 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, aby mogły one skorzystać z okresu przejściowego na stosowanie zgodnie z prawem nazwy handlowej po jej zarejestrowaniu, należy przyznać im pięcioletni okres przejściowy - licząc od dnia złożenia wniosku o rejestrację do Komisji - w ciągu którego będą one mogły stosować nazwę "Jambon de Lacaune".
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Polityki Jakości Produktów Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. C 47 z 10.2.2015, s. 5.
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 668/2014 z dnia 13 czerwca 2014 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 36).