Sprostowanie do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych

Sprostowanie do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych

Europejskiej L 226 z dnia 25 czerwca 2004 r.)

(Polskie wydanie specjalne, rozdział 13, tom 34, s. 319)

(Dz.U.UE L z dnia 12 czerwca 2013 r.)

1.
Strona 319, motyw 8 zdanie drugie, s. 320, motyw 10 zdanie drugie, s. 321, art. 1 ust. 1 lit. a), s. 323, art. 3, s. 323, art. 4 ust. 3,

z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: "przedsiębiorstwo sektora spożywczego",

powinno być: "podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze".

2.
Strona 320, motyw 13, zdanie trzecie, s. 320, motyw 19, s. 321, art. 1 ust. 1, s. 321, art. 1 ust. 1 lit. d) i e), s. 321, art. 1 ust. 2 lit. b), s. 323, rozdział II, tytuł, s. 323, art. 4 ust. 1, ust. 2, s. 323, art. 5 ust. 1, s. 324, art. 5 ust. 2 ostatni akapit oraz ust. 3 i 4, s. 324, art. 6 ust. 1, s. 324, art. 6 ust. 2 akapit drugi, s. 325, art. 7 akapit drugi zdanie drugie, s. 328, art. 16 ust. 2, s. 329, załącznik I część A sekcja II pkt 2, 3 i 5, s. 330, załącznik I część A sekcja III pkt 9 i 10, s. 332, załącznik II tytuł, s. 333, załącznik II rozdział II pkt 1 lit. a) zdanie drugie, s. 333, załącznik II rozdział II pkt 1 lit. e) zdanie drugie, s. 333, załącznik II rozdział II pkt 1 lit. f) zdanie drugie, s. 333, załącznik II rozdział III pkt 2 lit. b) zdanie drugie, s. 335, załącznik II rozdział VI pkt 2, s. 336, załącznik II rozdział IX pkt 1 wiersze drugi i szósty, s. 337, załącznik II rozdział XI pkt 2, s. 337, załącznik II rozdział XII,

z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: "przedsiębiorstwa sektora spożywczego",

powinno być: "podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze".

3.
Strona 319, motyw 4 wiersz szósty, s. 319, motyw 9 wiersz trzeci, s. 321, art. 1 ust. 2 lit. b), s. 329, załącznik I część A sekcja II pkt 4 lit. a), s. 329, załącznik I część A sekcja II pkt 5 lit. b),

z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: "składowania",

powinno być: "przechowywania".

4.
Strona 320, motyw 12:

zamiast: "(...) w celu sprawdzania zgodności przedsiębiorstw sektora spożywczego a przedsiębiorstwa sektora spożywczego powinny (...)",

powinno być: "(...) w celu sprawdzania czy podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze zapewniają zgodność z tymi wymogami, a podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny (...)".

5.
Strona 320, motyw 15 zdanie trzecie:

zamiast: "(...) w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego (...), dobra praktyka higieny może zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli. (...)",

powinno być: "(...) w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych (...), dobra praktyka higieniczna może zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli. (...)".

6.
Strona 322, art. 1 ust. 2 lit. d), s. 322, art. 2 ust. 1 lit. c), s. 324, art. 5 ust. 2 lit. g), s. 324, art. 5 ust. 4 lit. a), z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: "przedsiębiorstwa sektora spożywczego",

powinno być: "przedsiębiorstwa spożywczego".

7.
Strona 322, art. 2 ust. 1 lit. a):

zamiast: "(...) zapewnienia zdatności do spożycia przez ludzi (...)",

powinno być: "(...) zapewnienia przydatności do spożycia przez ludzi (...)".

8.
Strona 322, art. 5 ust. 2 lit. c):

zamiast: "c) ustanowienie limitów krytycznych w punktach kontroli krytycznej, które oddzielają (...)",

powinno być: "c) ustanowienie limitów w krytycznych punktach kontroli, które oddzielają (...)".

9.
Strona 323, art. 4 ust. 5:

zamiast: "5. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą korzystać (...)",

powinno być: "6. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogą korzystać (...)".

10.
Strona 324, art. 5 ust. 5 zdanie drugie:

zamiast: "Takie ustalenia mogą ułatwiać wykonanie zastosowanie niniejszego przez niektóre przedsiębiorstwa sektora spożywczego, (...)",

powinno być: "Takie ustalenia mogą ułatwiać zastosowanie niniejszego artykułu przez niektóre podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, (...)".

11.
Strona 324, art. 5 ust. 5 zdanie trzecie:

zamiast: "(...) okres, podczas którego przedsiębiorstwa sektora spożywczego powinni utrzymywać dokumenty (...)",

powinno być: "(...) okres, podczas którego podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny zachowywać dokumenty (...)".

12.
Strona 324, art. 6 ust. 2:

zamiast: "2. W szczególności, każde przedsiębiorstwo sektora spożywczego powiadamia (...) przetwarzania i dystrybucji żywności. w celu rejestracji (...)",

powinno być: "2. W szczególności, każdy podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze powiadamia (...) przetwarzania i dystrybucji żywności w celu rejestracji (...)".

13.
Strona 324, art. 6 ust. 6

zamiast: "6. Jednakże przedsiębiorstwa sektora spożywczego zapewniają, że (...)"

powinno być: "3. Jednakże podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze zapewniają, że (...)"

14.
Strona 329, załącznik I część A sekcja I pkt 1 lit. a):

zamiast: "a) transport, składowanie, przetwarzanie surowców (...)",

powinno być: "a) transport, przechowywanie, przetwarzanie surowców (...)".

15.
Strona 329, załącznik I część A sekcja II pkt 3 lit. b):

zamiast: "(...), w tym programy nadzoru i kontroli czynników odzwierzęcych.",

powinno być: "(...), w tym programy nadzoru i kontroli zoonoz oraz odzwierzęcych czynników chorobotwórczych.".

16.
Strona 329, załącznik I część A sekcja II pkt 4:

zamiast: "4. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego hodujący, zbierający lub polujący na zwierzęta albo produkujący produkty (...)",

powinno być: "4. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze hodujące, zbierające lub polujące na zwierzęta albo produkujące produkty (...)".

17.
Strona 330, załącznik I część A sekcja II pkt 6:

zamiast: "6. Przedsiębiorstwo sektora spożywczego podejmują właściwe czynności zaradcze gdy zostają powiadomione o problemach wykrytych podczas urzędowych kontroli.",

powinno być: "6. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze podejmują właściwe czynności zaradcze gdy zostają powiadomione o problemach wykrytych podczas urzędowych kontroli.".

18.
Strona 330, załącznik I część A sekcja III pkt 7:

zamiast: "7. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego prowadzą (...) do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa sektora spożywczego. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego udostępniają (...) i, na wniosek, przedsiębiorstwom sektora spożywczego.",

powinno być: "7. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze prowadzą (...) do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa spożywczego. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze udostępniają (...) i, na wniosek, podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze.".

19.
Strona 330, załącznik I część A sekcja III pkt 8:

zamiast: "8. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego hodujący zwierzęta lub produkujący surowce (...)",

powinno być: "8. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze hodujące zwierzęta lub produkujące surowce (...)".

20.
Strona 330, załącznik I część A sekcja III pkt 8 lit. b):

zamiast: "b) weterynaryjnych produktów leczniczych lub innych medykamentów podawanych zwierzętom, okresy ich podawania oraz zaprzestania podawania;",

powinno być: "b) produktów leczniczych weterynaryjnych lub innych środków podawanych zwierzętom, terminy ich podawania oraz okresów karencji;".

21.
Strona 331, załącznik I część B pkt 2 lit. e):

zamiast: "e) przygotowanie, składowanie, używanie, (...)",

powinno być: "e) przygotowanie, przechowywanie, używanie, (...)".

22.
Strona 331, załącznik I część B pkt 2 lit. h):

zamiast: "(...), pakowana, składowana i transportowana (...)",

powinno być: "(...), pakowana, przechowywana i transportowana (...)".

23.
Strona 332, załącznik II rozdział I pkt 2 lit. b):

zamiast: "(...) toksycznymi, strząsaniem cząstek brudu do żywności i tworzeniem się kondensacji niepożądanej pleśni na powierzchni;",

powinno być: "(...) toksycznymi, przedostawaniem się zanieczyszczeń do żywności i tworzeniem się kondensacji lub niepożądanej pleśni na powierzchni;".

24.
Strona 332, załącznik II rozdział I pkt 2 lit. c):

zamiast: "c) umożliwia dobrą praktykę higieny, włącznie z ochroną (...)",

powinno być: "c) umożliwia wykonywanie czynności zgodnie z dobrą praktyką higieniczną, włącznie z ochroną (...)".

25.
Strona 332, załącznik II rozdział I pkt 2 lit. d):

zamiast: "d) w miarę potrzeby, zapewnia warunki przetwarzania i składowania o odpowiednich warunkach termicznych wystarczające do odpowiedniego (...)",

powinno być: "d) w miarę potrzeby, zapewnia warunki przetwarzania i przechowywania w odpowiedniej temperaturze wystarczającej do odpowiedniego (...)".

26.
Strona 332, załącznik II rozdział I pkt 10:

zamiast: "10. Środki czyszczące i odkażające nie mogą być (...)",

powinno być: "10. Środki czyszczące i dezynfekujące nie mogą być (...)".

27.
Strona 333, załącznik II rozdział II pkt 1:

zamiast: "(...) muszą umożliwiać dobrą praktykę higienyżywności, w tym (...)"

powinno być: "(...) muszą umożliwiać dobrą praktykę higieniczną żywności, w tym (...)"

28.
Strona 333, załącznik II rozdział II pkt 1 lit. b):

zamiast: "(...) gładkiej powierzchni aż do wysokości niezbędnej do działania, chyba że przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą zapewnić (...)",

powinno być: "(...) gładkiej powierzchni aż do wysokości odpowiedniej dla wykonywanych czynności, chyba że podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogą zapewnić (...)".

29.
Strona 334, załącznik II rozdział III pkt 2 lit. d):

zamiast: "d) w przypadku gdy, jako część działań przedsiębiorstwa sektora spożywczego, czyszczone są środki spożywcze, należy ustanowis odpowiednie przepisy, (...)",

powinno być: "d) w przypadku, gdy częścią działalności przedsiębiorstwa spożywczego jest mycie środków spożywczych, należy ustanowić odpowiednie procedury, (...)".

30.
Strona 334, załącznik II rozdział IV pkt 7:

zamiast: "(...) być przystosowane do utrzymania ich właściwej temperatury i, tam gdzie to konieczne, zapro- jektowane tak, aby umożliwić kontrolowanie tych temperatur.",

powinno być: "(...) być przystosowane do utrzymania ich we właściwych temperaturach i umożliwić kontrolowanie tych temperatur.".

31.
Strona 334, załącznik II rozdział V pkt 2:

zamiast: "(...) urządzenia kontrolne w celu gwarancji wypełniania celów (...)",

powinno być: "(...) urządzenia kontrolne, aby zagwarantować osiągnięcie celów (...)".

32.
Strona 335, załącznik II rozdział VI pkt 3 zdanie drugie:

zamiast: "Śmietniska muszą być zaprojektowane (...)",

powinno być: "Magazyny odpadów muszą być zaprojektowane (...)".

33.
Strona 335, załącznik II rozdział VII pkt 3 zdanie drugie:

zamiast: "(...) na wartość zdrowotną produktów żywnościowych ze środków spożywczych w końcowej postaci.",

powinno być: "(...) na wartość zdrowotną środków spożywczych w ich końcowej postaci.".

34.
Strona 335, załącznik II rozdział VII pkt 4 zdanie drugie:

zamiast: "Musi on być wytwarzany, używany i składowany w warunkach, (...)",

powinno być: "Musi on być wytwarzany, używany i przechowywany w warunkach, (...)".

35.
Strona 335, załącznik II rozdział VIII pkt 2 zdanie drugie:

zamiast: "(...) zatrudniona w przedsiębiorstwie sektora spożywczego i która (...) zgłosić chorobę lub symptomy, a jeżeli to możliwe, również ich powody, przedsiębiorstwu sektora spożywczego.",

powinno być: "(...) zatrudniona w przedsiębiorstwie spożywczym i która (...) zgłosić chorobę lub objawy, a jeżeli to możliwe, również ich powody, podmiotowi prowadzącemu przedsiębiorstwo spożywcze.".

36.
Strona 336, załącznik II rozdział IX pkt 4 zdanie drugie:

zamiast: "(...) jest przygotowywana, przetwarzana lub składowana (lub, (...)",

powinno być: "(...) jest przygotowywana, przetwarzana lub przechowywana (lub, (...)".

37.
Strona 336, załącznik II rozdział IX pkt 7, zdanie trzecie:

zamiast: "(...), musi on zostać odpowiednio wysuszony. (...)",

powinno być: "(...), musi on zostać odpowiednio odprowadzony. (...)".

38.
Strona 336, załącznik II rozdział X pkt 2:

zamiast: "2. Materiały do produkcji opakowań jednostkowych musi być skłądowany w taki sposób, aby (...)",

powinno być: "2. Materiał do produkcji opakowań jednostkowych musi być przechowywany w taki sposób, aby (...)".

39.
Strona 337, załącznik II rozdział XI pkt 1 lit. a):

zamiast: "a) podniesienie temperatury każdej obrabianego produktu do danej temperatury na dany okres czasu; oraz",

powinno być: "a) podniesienie temperatury każdej części poddawanego obróbce produktu do danej temperatury przez dany czas; oraz".

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.160.19

Rodzaj: Sprostowanie
Tytuł: Sprostowanie do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
Data aktu: 12/06/2013
Data ogłoszenia: 12/06/2013
Data wejścia w życie: 20/05/2004