Rozporządzenie 559/2011 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 559/2011
z dnia 7 czerwca 2011 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005(1) Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG, w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu zostały określone w załączniku II i części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Odnośnie do kaptanu Komisja została poinformowana, że cofnięto jego zastosowanie w przypadku selera, szpinaku i naci pietruszki i w związku z tym odpowiednie NDP mogły zostać zmniejszone bez wymogu zasięgania opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwanego dalej "Urzędem", zgodnie z art. 17 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3) Odnośnie do cyromazyny w ocenie wydanej przez Urząd(2) wskazano, że najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości w sałacie mogą wzbudzać obawy związane z ochroną konsumentów. Urząd zalecił obniżenie tych NDP. Obawy te odnoszą się również do cykorii endywii.

(4) Na podstawie dodatkowych danych przedłożonych przez Republikę Południowej Afryki i Republikę Federalną Niemiec Urząd uściślił swą wcześniejszą ocenę narażenia konsumentów na karbendazym(3) i tiofanat metylowy(4). Urząd stwierdził, że należy obniżyć najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości karbendazymu w odniesieniu do grejpfrutów, pomarańczy i pomidorów, zaś tiofanatu metylowego w odniesieniu do pomidorów.

(5) Urząd przedłożył, na podstawie art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, uzasadnione opinie w sprawie istniejących NDP etefonu(5), fenamifosu(6), triasulfuronu(7) i tritikonazolu(8). Urząd stwierdził, że należy obniżyć NDP triasulfuronu w przypadku jęczmienia, owsa, żyta i pszenicy, a fenamifosu w przypadku pomidorów, bakłażanów, papryki, arbuzów, cukinii, brukselki, bananów, orzeszków ziemnych i nasion oleistych oraz że należy podwyższyć NDP w przypadku winogron. Odnośnie do trikonazolu Urząd stwierdził, że nie ma konieczności zmiany NDP. Właściwe jest przeniesienie NDP tych czterech substancji w odniesieniu do nowych towarów, czasowo określonych w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, do załącznika II do tego rozporządzenia.

(6) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(8) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin na zastosowanie zmienionych NDP w celu umożliwienia państwom członkowskim i zainteresowanym stronom przygotowania się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz część B załącznika III do tego rozporządzenia.

(10) W celu umożliwienia normalnego wprowadzania do obrotu, przetwarzania i konsumpcji produktów w rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane zgodnie z prawem przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

(1) w załączniku II wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia;

(2) w części B do załącznika III skreśla się kolumny dotyczące etefonu, fenamifosu, triasulfuronu i tritikonazolu.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w wersji przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem nadal ma zastosowanie do produktów, które zostały wyprodukowane zgodnie z prawem przed dniem 1 stycznia 2012 r., w odniesieniu do substancji czynnych i produktów określonych w poniższym wykazie:

a) kaptan: seler, szpinak i nać pietruszki;

b) karbendazym i tiofanat metylowy: produkty mrożone, w puszce, konserwowane i przetworzone z grejpfrutów, pomarańczy i pomidorów;

c) fenamifos: warzywa owocowe, banany, nasiona oleiste i brukselka.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2012 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 czerwca 2011 r.
W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdanie naukowe EFSA (2008) 168.

(3) Sprawozdanie naukowe EFSA (2009) 289.

(4) Zob. przypis 3.

(5) Dziennik EFSA (2009) 7(10): 1347.

(6) Sprawozdanie naukowe EFSA (2009) 331.

(7) Sprawozdanie naukowe EFSA (2009) 278.

(8) Sprawozdanie naukowe EFSA (2009) 277.

ZAŁĄCZNIK 

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

Kolumny dotyczące kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a) Kaptan Karbendazim i benomyl (suma benomylu i karbendazimu wyrażona jako karbendazim)(R) Cyromazyna Etefon Fenamifos (suma fenamifosu i jego sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fenamifos) Tiofanatmetylow(R) Triasulfuron Tritikonazol
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10)
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*)
0110000 (i) Owoce cytrusowe 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*)
0110010 Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) 0,2 6
0110020 Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) 0,2 6
0110030 Cytryny (Cedrat, cytryna) 0,7 6
0110040 Limy (Limonki) 0,7 6
0110050 Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) 0,7 6
0110990 Pozostałe 0,1(*) 0,1(*)
0120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) 0,1(*) 0,02(*) 0,2(*)
0120010 Migdały 0,3 0,1
0120020 Orzechy brazylijskie 0,02(*) 0,1
0120030 Orzechy nerkowca 0,02(*) 0,1
0120040 Kasztany jadalne 0,02(*) 0,1
0120050 Orzechy kokosowe 0,02(*) 0,1
0120060 Orzechy laskowe (Filbert) 0,02(*) 0,2
0120070 Orzechy makadamia 0,02(*) 0,1
0120080 Orzeszki pekan 0,02(*) 0,1
0120090 Orzeszki sosnowe 0,02(*) 0,1
0120100 Pistacje 0,02(*) 0,1
0120110 Orzechy włoskie 0,02(*) 0,5
0120990 Pozostałe 0,02(*) 0,1
0130000 (iii) Owoce ziarnkowe 3(+) 0,02(*)
0130010 Jabłka (Jabłoń płonka) 0,2 0,6 0,5
0130020 Gruszki (Gruszka azjatycka) 0,2 0,05(*) 0,5
0130030 Pigwy 0,2 0,05(*) 0,5
0130040 Nieszpułka zwyczajna (**) (**) 0,05(*) (**)
0130050 Nieśplik japoński (**) (**) 0,05(*) (**)
0130990 Pozostałe 0,2 0,05(*) 0,5
0140000 (iv) Owoce pestkowe 0,02(*)
0140010 Morele 3 0,2 0,05(*) 2
0140020 Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia) 5 0,5 3 0,3
0140030 Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) 0,02(*) 0,2 0,05(*) 2
0140040 Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) 1 0,5 0,05(*) 0,3
0140990 Pozostałe 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0150000 (v) Jagody i drobne owoce
0151000 (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,02(*) 0,03
0151010 Winogrona stołowe 0,3 0,7 0,1(*)
0151020 Winogrona do produkcji wina 0,5 2 3
0152000 (b) Truskawki 3(+) 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0153000 (c) Owoce leśne 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0153010 Jeżyny 3(+)
0153020 Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) 0,02(*)
0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) 3(+)
0153990 Pozostałe 0,02(*)
0154000 (d) Inne drobne owoce i jagody 0,1(*) 0,02(*) 0,1(*)
0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne) 0,02(*) 20
0154020 Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) 0,02(*) 0,05(*)
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 3(+) 0,05(*)
0154040 Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) 3(+) 0,05(*)
0154050 Róża dzika 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0154060 Morwy (Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0154070 Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0154080 Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0154990 Pozostałe 0,02(*) 0,05(*)
0160000 (vi) Owoce różne 0,02(*)
0161000 (a) Z jadalną skórką 0,02(*) 0,1(*) 0,1(*)
0161010 Daktyle 0,05(*)
0161020 Figi 0,05(*)
0161030 Oliwki stołowe 5(+)
0161040 Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) 0,05(*)
0161050 Karambola (Bilimbi) (**) (**) 0,05(*) (**)
0161060 Kaki (Szaron, Persymon) (**) (**) 0,05(*) (**)
0161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),) (**) (**) 0,05(*) (**)
0161990 Pozostałe 0,05(*)
0162000 (b) Z niejadalną skórką, małe 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0162010 Kiwi
0162020 Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mango-stan)
0162030 Owoce męczennicy
0162040 Owoc opuncji (figa opuncjowa) (**) (**) (**)
0162050 Caimito (**) (**) (**)
0162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) (**) (**) (**)
0162990 Pozostałe
0163000 (c) Z niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0163020 Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0163030 Mango 2 0,5 0,05(*) 1
0163040 Papaja 0,02(*) 0,2 0,05(*) 1
0163050 Granaty 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0163070 Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0163080 Ananasy 0,02(*) 0,1(*) 2 0,1(*)
0163090 Chlebowiec właściwy (Jackfruit) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0163100 Durian (Rościan) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0163110 Flaszowiec miękkociernisty 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0163990 Pozostałe 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE 0,05(*) 0,01(*)
0210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0211000 (a) Ziemniaki 0,05 1
0212000 (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02(*) 0,05(*)
0212010 Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) (**) (**) (**)
0212020 Słodkie ziemniaki
0212030 Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,02(*) 0,05(*)
0213020 Marchew 0,1 1
0213030 Seler korzeniowy 0,1 0,05(*)
0213040 Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) 0,02(*) 0,05(*)
0213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) 0,02(*) 0,05(*)
0213060 Pasternak 0,02(*) 0,05(*)
0213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń 0,02(*) 0,05(*)
0213080 Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) 0,02(*) 0,05(*)
0213090 Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) 0,02(*) 0,05(*)
0213100 Brukiew 0,02(*) 0,05(*)
0213110 Rzepa 0,02(*) 0,05(*)
0213990 Pozostałe 0,02(*) 0,05(*)
0220000 (ii) Warzywa cebulowe 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula (Cebula srebrzysta)
0220030 Szalotka
0220040 Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)
0220990 Pozostałe
0230000 (iii) Warzywa owocowe
0231000 (a) Rośliny psiankowate 1
0231010 Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) 2(+) 0,3 1 0,04 1
0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) 0,1 0,1(*) 0,05(*) 0,04 0,1(*)
0231030 Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) 0,02(*) 0,5 0,05(*) 0,04 2
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa 0,02(*) 2 0,05(*) 0,02(*) 1
0231990 Pozostałe 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0232000 (b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,02(*) 0,1(*) 1 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0232010 Ogórki
0232020 Korniszon
0232030 Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990 Pozostałe
0233000 (c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*)
0233010 Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) 0,1 0,3 0,3
0233020 Dynia (Dynia olbrzymia) 0,02(*) 0,05(*) 0,5
0233030 Arbuz 0,02(*) 0,3 0,3
0233990 Pozostałe 0,02(*) 0,05(*) 0,3
0234000 (d) Kukurydza cukrowa 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0239000 (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0240000 (iv) Warzywa kapustne 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
0241000 (a) Kapustne kwitnące 0,1(*) 0,1(*)
0241010 Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 (b) Kapustne głowiaste
0242010 Brukselka 0,5 1
0242020 Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) 0,1(*) 0,1(*)
0242990 Pozostałe 0,1(*) 0,1(*)
0243000 (c) Kapustne liściowe 0,1(*) 0,1(*)
0243010 Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020 Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990 Pozostałe
0244000 (d) Kalarepa 0,1(*) 0,1(*)
0250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0251000 (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010 Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) 0,02(*) 15
0251020 Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) 0,02(*) 3
0251030 Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) 2 0,05(*)
0251040 Rzeżucha 0,02(*) 15
0251050 Gorycznik wiosenny 0,02(*) (**) (**) (**)
0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy) 0,02(*) 15
0251070 Gorczyca sarepska 0,02(*) (**) (**) (**)
0251080 Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) 0,02(*) 0,05(*)
0251990 Pozostałe 0,02(*) 15
0252000 (b) Szpinak i podobne (liście) 0,02(*)
0252010 Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) 0,05(*)
0252020 Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glass-worth, solanka sodowa (Salsola soda)) (**) (**) (**)
0252030 Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) 20
0252990 Pozostałe 0,05(*)
0253000 (c) Liście winorośli 0,02(*) (**) (**) (**)
0254000 (d) Rukiew wodna 0,02(*) 0,05(*)
0255000 (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) 0,02(*) 0,05(*)
0256000 (f) Zioła 0,02(*) 15
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) (**) (**) (**)
0256060 Rozmaryn (**) (**) (**)
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano) (**) (**) (**)
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) (**) (**) (**)
0256090 Liście laurowe (**) (**) (**)
0256100 Estragon (Hizop) (**) (**) (**)
0256990 Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0260010 Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) 2(+) 0,2 5
0260020 Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) 2(+) 0,1(*) 0,05(*)
0260030 Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) 0,02(*) 0,2 5
0260040 Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*)
0260050 Soczewica 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*)
0260990 Pozostałe 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*)
0270000 (vii) Warzywa łodygowe 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0270010 Szparagi 0,02(*) 0,05(*)
0270020 Karczochy 0,02(*) 0,05(*)
0270030 Seler 0,02(*) 2
0270040 Koper włoski 0,02(*) 0,05(*)
0270050 Karczochy kuliste 0,02(*) 2
0270060 Por 2 0,05(*)
0270070 Rabarbar 0,02(*) 0,05(*)
0270080 Pędy bambusa 0,02(*) (**) (**) (**)
0270090 Rdzenie palmowe 0,02(*) (**) (**) (**)
0270990 Pozostałe 0,02(*) 0,05(*)
0280000 (viii) Grzyby 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0280010 Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake) 1 5
0280020 Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) 0,1(*) 0,05(*)
0280990 Pozostałe 0,1(*) 0,05(*)
0290000 (ix) Wodorosty morskie 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) 0,02(*) (**)
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,01(*)
0300010 Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020 Soczewica
0300030 Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)
0300040 Łubin
0300990 Pozostałe
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
0401000 (i) Nasiona oleiste 0,02(*) 0,02(*)
0401010 Siemię lnu 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401020 Orzeszki ziemne 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401030 Mak 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401040 Ziarna sezamu 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401060 Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401070 Ziarna soi 0,2 0,1(*) 0,3
0401080 Nasiona gorczycy 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401090 Nasiona bawełny 0,1(*) 2 (+) 0,1(*)
0401100 Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401110 Rokosz barwierski (**) (**) 0,1(*) (**)
0401120 Ogórecznik (**) (**) 0,1(*) (**)
0401130 Lnicznik właściwy (**) (**) 0,1(*) (**)
0401140 Konopie 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401150 Rącznik pospolity (**) (**) 0,1(*) (**)
0401990 Pozostałe 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0402000 (ii) Owoce oleiste 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 10 0,01(*)
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) (**) (**) 0,05(*) (**) 0,02(*)
0402030 Olejowiec gwinejski (**) (**) 0,05(*) (**) 0,02(*)
0402040 Drzewo kapokowe (**) (**) 0,05(*) (**) 0,02(*)
0402990 Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
0500000 5. ZBOŻA 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500010 Jęczmień 2 1 0,3
0500020 Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500030 Kukurydza 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500040 Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500050 Owies zwyczajny 2 0,05(*) 0,3
0500060 Ryż 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500070 Żyto 0,1 1 0,05
0500080 Sorgo 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto) 0,1 1 0,05
0500990 Pozostałe 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,02(*)
0610000 (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0620000 (ii) Ziarna kawy (**) (**) (**)
0630000 (iii) Napary ziołowe (suszone) (**) (**) (**)
0631000 (a) Kwiaty (**) (**) (**)
0631010 Kwiaty rumianku (**) (**) (**)
0631020 Kwiat malwy sudańskiej (**) (**) (**)
0631030 Płatki róży (**) (**) (**)
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).) (**) (**) (**)
0631050 Lipa drobnoziarnista (**) (**) (**)
0631990 Pozostałe (**) (**) (**)
0632000 (b) Liście (**) (**) (**)
0632010 Liście truskawki (**) (**) (**)
0632020 Liście Rooibos (Liście miłorzębu) (**) (**) (**)
0632030 Ostrokrzew paragwajski (**) (**) (**)
0632990 Pozostałe (**) (**) (**)
0633000 (c) Korzenie (**) (**) (**)
0633010 Korzeń waleriany (**) (**) (**)
0633020 Korzeń żeń-szenia (**) (**) (**)
0633990 Pozostałe (**) (**) (**)
0639000 (d) Pozostałe napary ziołowe (**) (**) (**)
0640000 (iv) Kakao (femetowane ziarna) (**) (**) (**)
0650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread) (**) (**) (**)
0700000 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,02(*)
0800000 8. PRZYPRAWY 0,05(*) (**) (**) 0,1(*) 0,05(*) (**) 0,1(*) 0,02(*)
0810000 (i) Nasiona (**) (**) (**)
0810010 Anyż (**) (**) (**)
0810020 Czarnuszka siewna (**) (**) (**)
0810030 Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) (**) (**) (**)
0810040 Kolendra (**) (**) (**)
0810050 Kmin rzymski (**) (**) (**)
0810060 Koper ogrodowy (**) (**) (**)
0810070 Koper włoski (**) (**) (**)
0810080 Kozieradka pospolita (**) (**) (**)
0810090 Gałka muszkatałowa (**) (**) (**)
0810990 Pozostałe (**) (**) (**)
0820000 (ii) Owoce i jagody (**) (**) (**)
0820010 Ziele angielskie (**) (**) (**)
0820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum (**) (**) (**)
0820030 Kminek (**) (**) (**)
0820040 Kardamon malabarski (**) (**) (**)
0820050 Jagody jałowca (**) (**) (**)
0820060 Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) (**) (**) (**)
0820070 Wanilia płaskolistna (**) (**) (**)
0820080 Tamarynd (**) (**) (**)
0820990 Pozostałe (**) (**) (**)
0830000 (iii) Kora (**) (**) (**)
0830010 Cynamon (Kasja) (**) (**) (**)
0830990 Pozostałe (**) (**) (**)
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza (**) (**) (**)
0840010 Lukrecja (**) (**) (**)
0840020 Imbir (**) (**) (**)
0840030 Kurkuma (**) (**) (**)
0840040 Chrzan pospolity (**) (**) (**)
0840990 Pozostałe (**) (**) (**)
0850000 (v) Pąki (**) (**) (**)
0850010 Goździki (**) (**) (**)
0850020 Kapary (**) (**) (**)
0850990 Pozostałe (**) (**) (**)
0860000 (vi) Słupki kwiatowe (**) (**) (**)
0860010 Szafran (**) (**) (**)
0860990 Pozostałe (**) (**) (**)
0870000 (vii) Osnówka nasienia (**) (**) (**)
0870010 Muszkatołowiec korzenny (**) (**) (**)
0870990 Pozostałe (**) (**) (**)
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**) 0,05(*) 0,01(*)
0900010 Burak cukrowy (korzeń) (**) (**) 0,1 (**)
0900020 Trzcina cukrowa (**) (**) 0,02(*) (**)
0900030 Cykoria podróżnik korzenie (**) (**) 0,02(*) (**)
0900990 Pozostałe (**) (**) 0,02(*) (**)
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*)
1010000 (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
1011000 (a) Świnie 0,05(*) 0,02(*)
1011010 Mięso
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne
1011990 Pozostałe
1012000 (b) Bydło 0,05(*) 0,02(*)
1012010 Mięso
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe
1013000 (c) Owce 0,02(*)
1013010 Mięso
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe
1014000 (d) Kozy 0,05(*) 0,02(*)
1014010 Mięso
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe
1015000 (e) Konie, osły, muły lub osłomuły (**) (**) 0,01(*) (**)
1015010 Mięso (**) (**) (**)
1015020 Tłuszcz (**) (**) (**)
1015030 Wątroba (**) (**) (**)
1015040 Nerka (**) (**) (**)
1015050 Podroby jadalne (**) (**) (**)
1015990 Pozostałe (**) (**) (**)
1016000 (f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie 0,05(*) 0,02(*)
1016010 Mięso
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe
1017000 (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) (**) (**) 0,01(*) (**)
1017010 Mięso (**) (**) (**)
1017020 Tłuszcz (**) (**) (**)
1017030 Wątroba (**) (**) (**)
1017040 Nerka (**) (**) (**)
1017050 Podroby jadalne (**) (**) (**)
1017990 Pozostałe (**) (**) (**)
1020000 (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,005(*) 0,05(*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego 0,05(*) 0,2 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki (**) (**) (**)
1030030 Gęsi (**) (**) (**)
1030040 Przepiórki (**) (**) (**)
1030990 Pozostałe (**) (**) (**)
1040000 (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) (**) (**) 0,05(*) 0,01(*) (**)
1050000 (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) (**) (**) 0,05(*) 0,01(*) (**)
1060000 (vi) Ślimaki (**) (**) 0,05(*) 0,01(*) (**)
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (**) (**) 0,01(*) 0,01(*) (**)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Karbendazim - kod 0110000: Karbendazim i tiofanat metylowy, wyrażone jako karbendazim

Tiofanat metylowy - kod 1000000: Karbendazim i tiofanat metylowy, wyrażone jako karbendazim

Kaptan
(+) 0130000 (iii) Owoce ziarnkowe
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0152000

(b) Truskawki
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0153010

Jeżyny
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0153030

Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0154040

Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0231010

Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0260010

Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0260020

Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)
Suma kaptanu i folpetu.
Etefon
(+) 0161030 Oliwki stołowe
NDP będzie obowiązywać do 1 lipca 2011 r., do czasu przedłożenia i oceny dodatkowych badań pozostałości

(+) 0401090 Nasiona bawełny

NDP będzie obowiązywać do 1 lipca 2011 r., do czasu przedłożenia i oceny dodatkowego badania metabolizmu"

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2011.152.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 559/2011 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 07/06/2011
Data ogłoszenia: 11/06/2011
Data wejścia w życie: 01/07/2011, 01/01/2012