Rozporządzenie 559/2011 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 559/2011
z dnia 7 czerwca 2011 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005(1) Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG, w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu zostały określone w załączniku II i części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Odnośnie do kaptanu Komisja została poinformowana, że cofnięto jego zastosowanie w przypadku selera, szpinaku i naci pietruszki i w związku z tym odpowiednie NDP mogły zostać zmniejszone bez wymogu zasięgania opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwanego dalej "Urzędem", zgodnie z art. 17 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3) Odnośnie do cyromazyny w ocenie wydanej przez Urząd(2) wskazano, że najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości w sałacie mogą wzbudzać obawy związane z ochroną konsumentów. Urząd zalecił obniżenie tych NDP. Obawy te odnoszą się również do cykorii endywii.

(4) Na podstawie dodatkowych danych przedłożonych przez Republikę Południowej Afryki i Republikę Federalną Niemiec Urząd uściślił swą wcześniejszą ocenę narażenia konsumentów na karbendazym(3) i tiofanat metylowy(4). Urząd stwierdził, że należy obniżyć najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości karbendazymu w odniesieniu do grejpfrutów, pomarańczy i pomidorów, zaś tiofanatu metylowego w odniesieniu do pomidorów.

(5) Urząd przedłożył, na podstawie art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, uzasadnione opinie w sprawie istniejących NDP etefonu(5), fenamifosu(6), triasulfuronu(7) i tritikonazolu(8). Urząd stwierdził, że należy obniżyć NDP triasulfuronu w przypadku jęczmienia, owsa, żyta i pszenicy, a fenamifosu w przypadku pomidorów, bakłażanów, papryki, arbuzów, cukinii, brukselki, bananów, orzeszków ziemnych i nasion oleistych oraz że należy podwyższyć NDP w przypadku winogron. Odnośnie do trikonazolu Urząd stwierdził, że nie ma konieczności zmiany NDP. Właściwe jest przeniesienie NDP tych czterech substancji w odniesieniu do nowych towarów, czasowo określonych w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, do załącznika II do tego rozporządzenia.

(6) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(8) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin na zastosowanie zmienionych NDP w celu umożliwienia państwom członkowskim i zainteresowanym stronom przygotowania się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz część B załącznika III do tego rozporządzenia.

(10) W celu umożliwienia normalnego wprowadzania do obrotu, przetwarzania i konsumpcji produktów w rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane zgodnie z prawem przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

(1) w załączniku II wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia;

(2) w części B do załącznika III skreśla się kolumny dotyczące etefonu, fenamifosu, triasulfuronu i tritikonazolu.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w wersji przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem nadal ma zastosowanie do produktów, które zostały wyprodukowane zgodnie z prawem przed dniem 1 stycznia 2012 r., w odniesieniu do substancji czynnych i produktów określonych w poniższym wykazie:

a) kaptan: seler, szpinak i nać pietruszki;

b) karbendazym i tiofanat metylowy: produkty mrożone, w puszce, konserwowane i przetworzone z grejpfrutów, pomarańczy i pomidorów;

c) fenamifos: warzywa owocowe, banany, nasiona oleiste i brukselka.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2012 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 czerwca 2011 r.
W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdanie naukowe EFSA (2008) 168.

(3) Sprawozdanie naukowe EFSA (2009) 289.

(4) Zob. przypis 3.

(5) Dziennik EFSA (2009) 7(10): 1347.

(6) Sprawozdanie naukowe EFSA (2009) 331.

(7) Sprawozdanie naukowe EFSA (2009) 278.

(8) Sprawozdanie naukowe EFSA (2009) 277.

ZAŁĄCZNIK 

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

Kolumny dotyczące kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a) Kaptan Karbendazim i benomyl (suma benomylu i karbendazimu wyrażona jako karbendazim)(R) Cyromazyna Etefon Fenamifos (suma fenamifosu i jego sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fenamifos) Tiofanatmetylow(R) Triasulfuron Tritikonazol
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10)
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*)
0110000 (i) Owoce cytrusowe 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*)
0110010 Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) 0,2 6
0110020 Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) 0,2 6
0110030 Cytryny (Cedrat, cytryna) 0,7 6
0110040 Limy (Limonki) 0,7 6
0110050 Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) 0,7 6
0110990 Pozostałe 0,1(*) 0,1(*)
0120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) 0,1(*) 0,02(*) 0,2(*)
0120010 Migdały 0,3 0,1
0120020 Orzechy brazylijskie 0,02(*) 0,1
0120030 Orzechy nerkowca 0,02(*) 0,1
0120040 Kasztany jadalne 0,02(*) 0,1
0120050 Orzechy kokosowe 0,02(*) 0,1
0120060 Orzechy laskowe (Filbert) 0,02(*) 0,2
0120070 Orzechy makadamia 0,02(*) 0,1
0120080 Orzeszki pekan 0,02(*) 0,1
0120090 Orzeszki sosnowe 0,02(*) 0,1
0120100 Pistacje 0,02(*) 0,1
0120110 Orzechy włoskie 0,02(*) 0,5
0120990 Pozostałe 0,02(*) 0,1
0130000 (iii) Owoce ziarnkowe 3(+) 0,02(*)
0130010 Jabłka (Jabłoń płonka) 0,2 0,6 0,5
0130020 Gruszki (Gruszka azjatycka) 0,2 0,05(*) 0,5
0130030 Pigwy 0,2 0,05(*) 0,5
0130040 Nieszpułka zwyczajna (**) (**) 0,05(*) (**)
0130050 Nieśplik japoński (**) (**) 0,05(*) (**)
0130990 Pozostałe 0,2 0,05(*) 0,5
0140000 (iv) Owoce pestkowe 0,02(*)
0140010 Morele 3 0,2 0,05(*) 2
0140020 Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia) 5 0,5 3 0,3
0140030 Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) 0,02(*) 0,2 0,05(*) 2
0140040 Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) 1 0,5 0,05(*) 0,3
0140990 Pozostałe 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0150000 (v) Jagody i drobne owoce
0151000 (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,02(*) 0,03
0151010 Winogrona stołowe 0,3 0,7 0,1(*)
0151020 Winogrona do produkcji wina 0,5 2 3
0152000 (b) Truskawki 3(+) 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0153000 (c) Owoce leśne 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0153010 Jeżyny 3(+)
0153020 Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) 0,02(*)
0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) 3(+)
0153990 Pozostałe 0,02(*)
0154000 (d) Inne drobne owoce i jagody 0,1(*) 0,02(*) 0,1(*)
0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne) 0,02(*) 20
0154020 Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) 0,02(*) 0,05(*)
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 3(+) 0,05(*)
0154040 Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) 3(+) 0,05(*)
0154050 Róża dzika 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0154060 Morwy (Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0154070 Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0154080 Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0154990 Pozostałe 0,02(*) 0,05(*)
0160000 (vi) Owoce różne 0,02(*)
0161000 (a) Z jadalną skórką 0,02(*) 0,1(*) 0,1(*)
0161010 Daktyle 0,05(*)
0161020 Figi 0,05(*)
0161030 Oliwki stołowe 5(+)
0161040 Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) 0,05(*)
0161050 Karambola (Bilimbi) (**) (**) 0,05(*) (**)
0161060 Kaki (Szaron, Persymon) (**) (**) 0,05(*) (**)
0161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),) (**) (**) 0,05(*) (**)
0161990 Pozostałe 0,05(*)
0162000 (b) Z niejadalną skórką, małe 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0162010 Kiwi
0162020 Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mango-stan)
0162030 Owoce męczennicy
0162040 Owoc opuncji (figa opuncjowa) (**) (**) (**)
0162050 Caimito (**) (**) (**)
0162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) (**) (**) (**)
0162990 Pozostałe
0163000 (c) Z niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0163020 Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0163030 Mango 2 0,5 0,05(*) 1
0163040 Papaja 0,02(*) 0,2 0,05(*) 1
0163050 Granaty 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0163070 Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0163080 Ananasy 0,02(*) 0,1(*) 2 0,1(*)
0163090 Chlebowiec właściwy (Jackfruit) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0163100 Durian (Rościan) 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0163110 Flaszowiec miękkociernisty 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**)
0163990 Pozostałe 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE 0,05(*) 0,01(*)
0210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0211000 (a) Ziemniaki 0,05 1
0212000 (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02(*) 0,05(*)
0212010 Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) (**) (**) (**)
0212020 Słodkie ziemniaki
0212030 Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,02(*) 0,05(*)
0213020 Marchew 0,1 1
0213030 Seler korzeniowy 0,1 0,05(*)
0213040 Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) 0,02(*) 0,05(*)
0213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) 0,02(*) 0,05(*)
0213060 Pasternak 0,02(*) 0,05(*)
0213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń 0,02(*) 0,05(*)
0213080 Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) 0,02(*) 0,05(*)
0213090 Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) 0,02(*) 0,05(*)
0213100 Brukiew 0,02(*) 0,05(*)
0213110 Rzepa 0,02(*) 0,05(*)
0213990 Pozostałe 0,02(*) 0,05(*)
0220000 (ii) Warzywa cebulowe 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula (Cebula srebrzysta)
0220030 Szalotka
0220040 Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)
0220990 Pozostałe
0230000 (iii) Warzywa owocowe
0231000 (a) Rośliny psiankowate 1
0231010 Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) 2(+) 0,3 1 0,04 1
0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) 0,1 0,1(*) 0,05(*) 0,04 0,1(*)
0231030 Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) 0,02(*) 0,5 0,05(*) 0,04 2
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa 0,02(*) 2 0,05(*) 0,02(*) 1
0231990 Pozostałe 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0232000 (b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,02(*) 0,1(*) 1 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0232010 Ogórki
0232020 Korniszon
0232030 Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990 Pozostałe
0233000 (c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*)
0233010 Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) 0,1 0,3 0,3
0233020 Dynia (Dynia olbrzymia) 0,02(*) 0,05(*) 0,5
0233030 Arbuz 0,02(*) 0,3 0,3
0233990 Pozostałe 0,02(*) 0,05(*) 0,3
0234000 (d) Kukurydza cukrowa 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0239000 (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0240000 (iv) Warzywa kapustne 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
0241000 (a) Kapustne kwitnące 0,1(*) 0,1(*)
0241010 Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 (b) Kapustne głowiaste
0242010 Brukselka 0,5 1
0242020 Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) 0,1(*) 0,1(*)
0242990 Pozostałe 0,1(*) 0,1(*)
0243000 (c) Kapustne liściowe 0,1(*) 0,1(*)
0243010 Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020 Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990 Pozostałe
0244000 (d) Kalarepa 0,1(*) 0,1(*)
0250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0251000 (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010 Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) 0,02(*) 15
0251020 Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) 0,02(*) 3
0251030 Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) 2 0,05(*)
0251040 Rzeżucha 0,02(*) 15
0251050 Gorycznik wiosenny 0,02(*) (**) (**) (**)
0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy) 0,02(*) 15
0251070 Gorczyca sarepska 0,02(*) (**) (**) (**)
0251080 Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) 0,02(*) 0,05(*)
0251990 Pozostałe 0,02(*) 15
0252000 (b) Szpinak i podobne (liście) 0,02(*)
0252010 Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) 0,05(*)
0252020 Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glass-worth, solanka sodowa (Salsola soda)) (**) (**) (**)
0252030 Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) 20
0252990 Pozostałe 0,05(*)
0253000 (c) Liście winorośli 0,02(*) (**) (**) (**)
0254000 (d) Rukiew wodna 0,02(*) 0,05(*)
0255000 (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) 0,02(*) 0,05(*)
0256000 (f) Zioła 0,02(*) 15
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) (**) (**) (**)
0256060 Rozmaryn (**) (**) (**)
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano) (**) (**) (**)
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) (**) (**) (**)
0256090 Liście laurowe (**) (**) (**)
0256100 Estragon (Hizop) (**) (**) (**)
0256990 Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0260010 Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) 2(+) 0,2 5
0260020 Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) 2(+) 0,1(*) 0,05(*)
0260030 Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) 0,02(*) 0,2 5
0260040 Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*)
0260050 Soczewica 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*)
0260990 Pozostałe 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*)
0270000 (vii) Warzywa łodygowe 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0270010 Szparagi 0,02(*) 0,05(*)
0270020 Karczochy 0,02(*) 0,05(*)
0270030 Seler 0,02(*) 2
0270040 Koper włoski 0,02(*) 0,05(*)
0270050 Karczochy kuliste 0,02(*) 2
0270060 Por 2 0,05(*)
0270070 Rabarbar 0,02(*) 0,05(*)
0270080 Pędy bambusa 0,02(*) (**) (**) (**)
0270090 Rdzenie palmowe 0,02(*) (**) (**) (**)
0270990 Pozostałe 0,02(*) 0,05(*)
0280000 (viii) Grzyby 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*)
0280010 Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake) 1 5
0280020 Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) 0,1(*) 0,05(*)
0280990 Pozostałe 0,1(*) 0,05(*)
0290000 (ix) Wodorosty morskie 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) 0,02(*) (**)
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,01(*)
0300010 Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020 Soczewica
0300030 Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)
0300040 Łubin
0300990 Pozostałe
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
0401000 (i) Nasiona oleiste 0,02(*) 0,02(*)
0401010 Siemię lnu 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401020 Orzeszki ziemne 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401030 Mak 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401040 Ziarna sezamu 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401060 Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401070 Ziarna soi 0,2 0,1(*) 0,3
0401080 Nasiona gorczycy 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401090 Nasiona bawełny 0,1(*) 2 (+) 0,1(*)
0401100 Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401110 Rokosz barwierski (**) (**) 0,1(*) (**)
0401120 Ogórecznik (**) (**) 0,1(*) (**)
0401130 Lnicznik właściwy (**) (**) 0,1(*) (**)
0401140 Konopie 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0401150 Rącznik pospolity (**) (**) 0,1(*) (**)
0401990 Pozostałe 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
0402000 (ii) Owoce oleiste 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 10 0,01(*)
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) (**) (**) 0,05(*) (**) 0,02(*)
0402030 Olejowiec gwinejski (**) (**) 0,05(*) (**) 0,02(*)
0402040 Drzewo kapokowe (**) (**) 0,05(*) (**) 0,02(*)
0402990 Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
0500000 5. ZBOŻA 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500010 Jęczmień 2 1 0,3
0500020 Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500030 Kukurydza 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500040 Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500050 Owies zwyczajny 2 0,05(*) 0,3
0500060 Ryż 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500070 Żyto 0,1 1 0,05
0500080 Sorgo 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto) 0,1 1 0,05
0500990 Pozostałe 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,02(*)
0610000 (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0620000 (ii) Ziarna kawy (**) (**) (**)
0630000 (iii) Napary ziołowe (suszone) (**) (**) (**)
0631000 (a) Kwiaty (**) (**) (**)
0631010 Kwiaty rumianku (**) (**) (**)
0631020 Kwiat malwy sudańskiej (**) (**) (**)
0631030 Płatki róży (**) (**) (**)
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).) (**) (**) (**)
0631050 Lipa drobnoziarnista (**) (**) (**)
0631990 Pozostałe (**) (**) (**)
0632000 (b) Liście (**) (**) (**)
0632010 Liście truskawki (**) (**) (**)
0632020 Liście Rooibos (Liście miłorzębu) (**) (**) (**)
0632030 Ostrokrzew paragwajski (**) (**) (**)
0632990 Pozostałe (**) (**) (**)
0633000 (c) Korzenie (**) (**) (**)
0633010 Korzeń waleriany (**) (**) (**)
0633020 Korzeń żeń-szenia (**) (**) (**)
0633990 Pozostałe (**) (**) (**)
0639000 (d) Pozostałe napary ziołowe (**) (**) (**)
0640000 (iv) Kakao (femetowane ziarna) (**) (**) (**)
0650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread) (**) (**) (**)
0700000 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,02(*)
0800000 8. PRZYPRAWY 0,05(*) (**) (**) 0,1(*) 0,05(*) (**) 0,1(*) 0,02(*)
0810000 (i) Nasiona (**) (**) (**)
0810010 Anyż (**) (**) (**)
0810020 Czarnuszka siewna (**) (**) (**)
0810030 Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) (**) (**) (**)
0810040 Kolendra (**) (**) (**)
0810050 Kmin rzymski (**) (**) (**)
0810060 Koper ogrodowy (**) (**) (**)
0810070 Koper włoski (**) (**) (**)
0810080 Kozieradka pospolita (**) (**) (**)
0810090 Gałka muszkatałowa (**) (**) (**)
0810990 Pozostałe (**) (**) (**)
0820000 (ii) Owoce i jagody (**) (**) (**)
0820010 Ziele angielskie (**) (**) (**)
0820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum (**) (**) (**)
0820030 Kminek (**) (**) (**)
0820040 Kardamon malabarski (**) (**) (**)
0820050 Jagody jałowca (**) (**) (**)
0820060 Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) (**) (**) (**)
0820070 Wanilia płaskolistna (**) (**) (**)
0820080 Tamarynd (**) (**) (**)
0820990 Pozostałe (**) (**) (**)
0830000 (iii) Kora (**) (**) (**)
0830010 Cynamon (Kasja) (**) (**) (**)
0830990 Pozostałe (**) (**) (**)
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza (**) (**) (**)
0840010 Lukrecja (**) (**) (**)
0840020 Imbir (**) (**) (**)
0840030 Kurkuma (**) (**) (**)
0840040 Chrzan pospolity (**) (**) (**)
0840990 Pozostałe (**) (**) (**)
0850000 (v) Pąki (**) (**) (**)
0850010 Goździki (**) (**) (**)
0850020 Kapary (**) (**) (**)
0850990 Pozostałe (**) (**) (**)
0860000 (vi) Słupki kwiatowe (**) (**) (**)
0860010 Szafran (**) (**) (**)
0860990 Pozostałe (**) (**) (**)
0870000 (vii) Osnówka nasienia (**) (**) (**)
0870010 Muszkatołowiec korzenny (**) (**) (**)
0870990 Pozostałe (**) (**) (**)
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 0,02(*) (**) (**) 0,05(*) (**) 0,05(*) 0,01(*)
0900010 Burak cukrowy (korzeń) (**) (**) 0,1 (**)
0900020 Trzcina cukrowa (**) (**) 0,02(*) (**)
0900030 Cykoria podróżnik korzenie (**) (**) 0,02(*) (**)
0900990 Pozostałe (**) (**) 0,02(*) (**)
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*)
1010000 (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
1011000 (a) Świnie 0,05(*) 0,02(*)
1011010 Mięso
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne
1011990 Pozostałe
1012000 (b) Bydło 0,05(*) 0,02(*)
1012010 Mięso
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe
1013000 (c) Owce 0,02(*)
1013010 Mięso
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe
1014000 (d) Kozy 0,05(*) 0,02(*)
1014010 Mięso
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe
1015000 (e) Konie, osły, muły lub osłomuły (**) (**) 0,01(*) (**)
1015010 Mięso (**) (**) (**)
1015020 Tłuszcz (**) (**) (**)
1015030 Wątroba (**) (**) (**)
1015040 Nerka (**) (**) (**)
1015050 Podroby jadalne (**) (**) (**)
1015990 Pozostałe (**) (**) (**)
1016000 (f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie 0,05(*) 0,02(*)
1016010 Mięso
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe
1017000 (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) (**) (**) 0,01(*) (**)
1017010 Mięso (**) (**) (**)
1017020 Tłuszcz (**) (**) (**)
1017030 Wątroba (**) (**) (**)
1017040 Nerka (**) (**) (**)
1017050 Podroby jadalne (**) (**) (**)
1017990 Pozostałe (**) (**) (**)
1020000 (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,005(*) 0,05(*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego 0,05(*) 0,2 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki (**) (**) (**)
1030030 Gęsi (**) (**) (**)
1030040 Przepiórki (**) (**) (**)
1030990 Pozostałe (**) (**) (**)
1040000 (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) (**) (**) 0,05(*) 0,01(*) (**)
1050000 (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) (**) (**) 0,05(*) 0,01(*) (**)
1060000 (vi) Ślimaki (**) (**) 0,05(*) 0,01(*) (**)
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (**) (**) 0,01(*) 0,01(*) (**)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Karbendazim - kod 0110000: Karbendazim i tiofanat metylowy, wyrażone jako karbendazim

Tiofanat metylowy - kod 1000000: Karbendazim i tiofanat metylowy, wyrażone jako karbendazim

Kaptan
(+) 0130000 (iii) Owoce ziarnkowe
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0152000

(b) Truskawki
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0153010

Jeżyny
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0153030

Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0154040

Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0231010

Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0260010

Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0260020

Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)
Suma kaptanu i folpetu.
Etefon
(+) 0161030 Oliwki stołowe
NDP będzie obowiązywać do 1 lipca 2011 r., do czasu przedłożenia i oceny dodatkowych badań pozostałości

(+) 0401090 Nasiona bawełny

NDP będzie obowiązywać do 1 lipca 2011 r., do czasu przedłożenia i oceny dodatkowego badania metabolizmu"

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 26.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2011.152.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 559/2011 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 07/06/2011
Data ogłoszenia: 11/06/2011
Data wejścia w życie: 01/01/2012, 01/07/2011